Sora-alueen arvioinnin perusteet

Olavi Myhrberg

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Sora-alueita joudutaan Suomessa arvioimaan vapaaehtoisten kauppojen, tietoimitusten, lunastustoimitusten, kiinteistönmuodostamistoimitusten ja verotuksen yhteydessä. Arviointiin sovelletaan lähes yksinomaan tuottoarvomenetelmää. Kiinteistoarvioinnissa tärkeimpänä pidetty kauppa-arvomenetelmä on jäänyt toissijaiseksi vertailukauppojen vähäisyyden ja kohteiden heterogeenisuuden vuoksi. Vuoden 1981 alusta voimaan tullutta maa-aineslakia sovelletaan mm. soran ja hiekan ottamiseen. Kaupallisiin tarkoituksiin tapahtuva aineksen ottaminen vaatii kunnanhallituksen luvan. Jos lupa evätään, maanomistajilla on oikeus vaatia alue lunastettavaksi, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, että hän ei voi käyttää maataan maa- a metsätalouteen, rakentamiseen tai muuhun vastaavaan kohtuullista hyotyä tuottavaan tarkoitukseen. Kun maa-aineslaki ilmeisesti vähentää käyttoön otettavissa olevan aineksen määrää, soran hinnassa voi tapahtua muutoksia. Pohjavesien suojelu vähentaä myös käyttökelpoisen soran käyttöönottoa. Maa-aineslain mukainen maisemansuojelu ja pohjaveden suojelu johtanevat yhdessä siihen, että sora-alueita joudutaan avaamaan yhä enemmän eri kohteissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages126
ISBN (Print)951-38-2252-4
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number422
ISSN0358-5085

Fingerprint

gravel

Keywords

  • gravel
  • evaluation
  • values
  • purchasing
  • excavation
  • economic models
  • economy
  • soil surveys
  • Finland

Cite this

Myhrberg, O. (1985). Sora-alueen arvioinnin perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 422
Myhrberg, Olavi. / Sora-alueen arvioinnin perusteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 422).
@book{1b737656f0bc45e495861ae24d002993,
title = "Sora-alueen arvioinnin perusteet",
abstract = "Sora-alueita joudutaan Suomessa arvioimaan vapaaehtoisten kauppojen, tietoimitusten, lunastustoimitusten, kiinteist{\"o}nmuodostamistoimitusten ja verotuksen yhteydess{\"a}. Arviointiin sovelletaan l{\"a}hes yksinomaan tuottoarvomenetelm{\"a}{\"a}. Kiinteistoarvioinnissa t{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} pidetty kauppa-arvomenetelm{\"a} on j{\"a}{\"a}nyt toissijaiseksi vertailukauppojen v{\"a}h{\"a}isyyden ja kohteiden heterogeenisuuden vuoksi. Vuoden 1981 alusta voimaan tullutta maa-aineslakia sovelletaan mm. soran ja hiekan ottamiseen. Kaupallisiin tarkoituksiin tapahtuva aineksen ottaminen vaatii kunnanhallituksen luvan. Jos lupa ev{\"a}t{\"a}{\"a}n, maanomistajilla on oikeus vaatia alue lunastettavaksi, mutta ainoastaan siin{\"a} tapauksessa, ett{\"a} h{\"a}n ei voi k{\"a}ytt{\"a}{\"a} maataan maa- a mets{\"a}talouteen, rakentamiseen tai muuhun vastaavaan kohtuullista hyoty{\"a} tuottavaan tarkoitukseen. Kun maa-aineslaki ilmeisesti v{\"a}hent{\"a}{\"a} k{\"a}ytto{\"o}n otettavissa olevan aineksen m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}, soran hinnassa voi tapahtua muutoksia. Pohjavesien suojelu v{\"a}henta{\"a} my{\"o}s k{\"a}ytt{\"o}kelpoisen soran k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoa. Maa-aineslain mukainen maisemansuojelu ja pohjaveden suojelu johtanevat yhdess{\"a} siihen, ett{\"a} sora-alueita joudutaan avaamaan yh{\"a} enemm{\"a}n eri kohteissa.",
keywords = "gravel, evaluation, values, purchasing, excavation, economic models, economy, soil surveys, Finland",
author = "Olavi Myhrberg",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2252-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "422",
address = "Finland",

}

Myhrberg, O 1985, Sora-alueen arvioinnin perusteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 422, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sora-alueen arvioinnin perusteet. / Myhrberg, Olavi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 422).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sora-alueen arvioinnin perusteet

AU - Myhrberg, Olavi

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Sora-alueita joudutaan Suomessa arvioimaan vapaaehtoisten kauppojen, tietoimitusten, lunastustoimitusten, kiinteistönmuodostamistoimitusten ja verotuksen yhteydessä. Arviointiin sovelletaan lähes yksinomaan tuottoarvomenetelmää. Kiinteistoarvioinnissa tärkeimpänä pidetty kauppa-arvomenetelmä on jäänyt toissijaiseksi vertailukauppojen vähäisyyden ja kohteiden heterogeenisuuden vuoksi. Vuoden 1981 alusta voimaan tullutta maa-aineslakia sovelletaan mm. soran ja hiekan ottamiseen. Kaupallisiin tarkoituksiin tapahtuva aineksen ottaminen vaatii kunnanhallituksen luvan. Jos lupa evätään, maanomistajilla on oikeus vaatia alue lunastettavaksi, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, että hän ei voi käyttää maataan maa- a metsätalouteen, rakentamiseen tai muuhun vastaavaan kohtuullista hyotyä tuottavaan tarkoitukseen. Kun maa-aineslaki ilmeisesti vähentää käyttoön otettavissa olevan aineksen määrää, soran hinnassa voi tapahtua muutoksia. Pohjavesien suojelu vähentaä myös käyttökelpoisen soran käyttöönottoa. Maa-aineslain mukainen maisemansuojelu ja pohjaveden suojelu johtanevat yhdessä siihen, että sora-alueita joudutaan avaamaan yhä enemmän eri kohteissa.

AB - Sora-alueita joudutaan Suomessa arvioimaan vapaaehtoisten kauppojen, tietoimitusten, lunastustoimitusten, kiinteistönmuodostamistoimitusten ja verotuksen yhteydessä. Arviointiin sovelletaan lähes yksinomaan tuottoarvomenetelmää. Kiinteistoarvioinnissa tärkeimpänä pidetty kauppa-arvomenetelmä on jäänyt toissijaiseksi vertailukauppojen vähäisyyden ja kohteiden heterogeenisuuden vuoksi. Vuoden 1981 alusta voimaan tullutta maa-aineslakia sovelletaan mm. soran ja hiekan ottamiseen. Kaupallisiin tarkoituksiin tapahtuva aineksen ottaminen vaatii kunnanhallituksen luvan. Jos lupa evätään, maanomistajilla on oikeus vaatia alue lunastettavaksi, mutta ainoastaan siinä tapauksessa, että hän ei voi käyttää maataan maa- a metsätalouteen, rakentamiseen tai muuhun vastaavaan kohtuullista hyotyä tuottavaan tarkoitukseen. Kun maa-aineslaki ilmeisesti vähentää käyttoön otettavissa olevan aineksen määrää, soran hinnassa voi tapahtua muutoksia. Pohjavesien suojelu vähentaä myös käyttökelpoisen soran käyttöönottoa. Maa-aineslain mukainen maisemansuojelu ja pohjaveden suojelu johtanevat yhdessä siihen, että sora-alueita joudutaan avaamaan yhä enemmän eri kohteissa.

KW - gravel

KW - evaluation

KW - values

KW - purchasing

KW - excavation

KW - economic models

KW - economy

KW - soil surveys

KW - Finland

M3 - Report

SN - 951-38-2252-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Sora-alueen arvioinnin perusteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Myhrberg O. Sora-alueen arvioinnin perusteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 422).