Sotilaalliset ydinreaktorit

Markku Anttila

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Sotilaallisilla ydinreaktoreilla on ollut kaksi peruskayttotarkoitusta. Niitä on tarvittu ydinasemateriaalien tuotantoon ja sota-alusten voimanlahteeksi. Edellisissä ns. tuotantoreaktoreissa on valmistettu lähinnä plutoniumia ja tritiumia. Niiden yhteydessä on useimmiten ollut erotuslaitos, jossa haluttu isotooppi tai alkuaine on irrotettu muusta säteilytetystä materiaalista. Laivareaktoreita on asennettu lähinnä sukellusveneisiin, joiden kykyä pysytellä pinnan alla on voitu siten olennaisesti parantaa. Ydinreaktoreita on rakennettu myos sotilaalliseen tutkimus- ja koulutuskayttöön. Esimerkkeinä Suomen lähialueilta voi mainita Paldiskin ydinsukellusvenemiehistojen koulutuskeskuksen ja Sosnovyi Borin laivareaktoreita kehittavän tutkimuskeskuksen. Ydinaseiden suunnittelukeskuksissa on myös erilaisia reaktoreita ja kriittisia hiloja. Tassa kirjoituksessa keskitytään kuitenkin esittelemään tuotanto- ja laivareaktoreiden historiaa, nykytilaa ja tulevaisuuden nakymiä.
Original languageFinnish
Pages (from-to)5-9
JournalATS Ydintekniikka
Volume27
Issue number2
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeNot Eligible

Cite this

Anttila, M. (1998). Sotilaalliset ydinreaktorit. ATS Ydintekniikka, 27(2), 5-9.
Anttila, Markku. / Sotilaalliset ydinreaktorit. In: ATS Ydintekniikka. 1998 ; Vol. 27, No. 2. pp. 5-9.
@article{3ac1774345514d498285a1df24a5d3b4,
title = "Sotilaalliset ydinreaktorit",
abstract = "Sotilaallisilla ydinreaktoreilla on ollut kaksi peruskayttotarkoitusta. Niit{\"a} on tarvittu ydinasemateriaalien tuotantoon ja sota-alusten voimanlahteeksi. Edellisiss{\"a} ns. tuotantoreaktoreissa on valmistettu l{\"a}hinn{\"a} plutoniumia ja tritiumia. Niiden yhteydess{\"a} on useimmiten ollut erotuslaitos, jossa haluttu isotooppi tai alkuaine on irrotettu muusta s{\"a}teilytetyst{\"a} materiaalista. Laivareaktoreita on asennettu l{\"a}hinn{\"a} sukellusveneisiin, joiden kyky{\"a} pysytell{\"a} pinnan alla on voitu siten olennaisesti parantaa. Ydinreaktoreita on rakennettu myos sotilaalliseen tutkimus- ja koulutuskaytt{\"o}{\"o}n. Esimerkkein{\"a} Suomen l{\"a}hialueilta voi mainita Paldiskin ydinsukellusvenemiehistojen koulutuskeskuksen ja Sosnovyi Borin laivareaktoreita kehittav{\"a}n tutkimuskeskuksen. Ydinaseiden suunnittelukeskuksissa on my{\"o}s erilaisia reaktoreita ja kriittisia hiloja. Tassa kirjoituksessa keskityt{\"a}{\"a}n kuitenkin esittelem{\"a}{\"a}n tuotanto- ja laivareaktoreiden historiaa, nykytilaa ja tulevaisuuden nakymi{\"a}.",
author = "Markku Anttila",
note = "LIS: A3 CA2: 1604 CA: ENE",
year = "1998",
language = "Finnish",
volume = "27",
pages = "5--9",
journal = "ATS Ydintekniikka",
issn = "0356-0473",
publisher = "Finnish Nuclear Society",
number = "2",

}

Anttila, M 1998, 'Sotilaalliset ydinreaktorit', ATS Ydintekniikka, vol. 27, no. 2, pp. 5-9.

Sotilaalliset ydinreaktorit. / Anttila, Markku.

In: ATS Ydintekniikka, Vol. 27, No. 2, 1998, p. 5-9.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Sotilaalliset ydinreaktorit

AU - Anttila, Markku

N1 - LIS: A3 CA2: 1604 CA: ENE

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Sotilaallisilla ydinreaktoreilla on ollut kaksi peruskayttotarkoitusta. Niitä on tarvittu ydinasemateriaalien tuotantoon ja sota-alusten voimanlahteeksi. Edellisissä ns. tuotantoreaktoreissa on valmistettu lähinnä plutoniumia ja tritiumia. Niiden yhteydessä on useimmiten ollut erotuslaitos, jossa haluttu isotooppi tai alkuaine on irrotettu muusta säteilytetystä materiaalista. Laivareaktoreita on asennettu lähinnä sukellusveneisiin, joiden kykyä pysytellä pinnan alla on voitu siten olennaisesti parantaa. Ydinreaktoreita on rakennettu myos sotilaalliseen tutkimus- ja koulutuskayttöön. Esimerkkeinä Suomen lähialueilta voi mainita Paldiskin ydinsukellusvenemiehistojen koulutuskeskuksen ja Sosnovyi Borin laivareaktoreita kehittavän tutkimuskeskuksen. Ydinaseiden suunnittelukeskuksissa on myös erilaisia reaktoreita ja kriittisia hiloja. Tassa kirjoituksessa keskitytään kuitenkin esittelemään tuotanto- ja laivareaktoreiden historiaa, nykytilaa ja tulevaisuuden nakymiä.

AB - Sotilaallisilla ydinreaktoreilla on ollut kaksi peruskayttotarkoitusta. Niitä on tarvittu ydinasemateriaalien tuotantoon ja sota-alusten voimanlahteeksi. Edellisissä ns. tuotantoreaktoreissa on valmistettu lähinnä plutoniumia ja tritiumia. Niiden yhteydessä on useimmiten ollut erotuslaitos, jossa haluttu isotooppi tai alkuaine on irrotettu muusta säteilytetystä materiaalista. Laivareaktoreita on asennettu lähinnä sukellusveneisiin, joiden kykyä pysytellä pinnan alla on voitu siten olennaisesti parantaa. Ydinreaktoreita on rakennettu myos sotilaalliseen tutkimus- ja koulutuskayttöön. Esimerkkeinä Suomen lähialueilta voi mainita Paldiskin ydinsukellusvenemiehistojen koulutuskeskuksen ja Sosnovyi Borin laivareaktoreita kehittavän tutkimuskeskuksen. Ydinaseiden suunnittelukeskuksissa on myös erilaisia reaktoreita ja kriittisia hiloja. Tassa kirjoituksessa keskitytään kuitenkin esittelemään tuotanto- ja laivareaktoreiden historiaa, nykytilaa ja tulevaisuuden nakymiä.

M3 - Article

VL - 27

SP - 5

EP - 9

JO - ATS Ydintekniikka

JF - ATS Ydintekniikka

SN - 0356-0473

IS - 2

ER -

Anttila M. Sotilaalliset ydinreaktorit. ATS Ydintekniikka. 1998;27(2):5-9.