Sprinkleritekniikka nestepaloissa

Olavi Keski-Rahkonen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kirjallisuuden perusteella selvitetään nestepalojen sammuttamista ja rajoittamista sprinkleritekniikalla. Koska palamisesta ei ole suomenkielistä yleiskatsausta, tutkimuksen alkuosassa käsitellään laajahkosti nesteiden palamistyyppejä ja niiden palamiseen vaikuttavia tärkeimpiä tekijöitä. Liekin teoriaa diffuusioteorian pohjalta selostetaan sekä laminaarissa että turbulentissa tapauksessa. Teorioiden soveltamista nestelammikon ja nestepisaran paloon kuvataan. Jotta saataisiin käsitys, mitkä tekijät ovat olennaisia sammutuksessa, tarkastellaan nestepalon teoreettisia sammumisehtoja. Vesipisaroiden kulkua liekkimeressä ja vuorovaikutusta liekkien kanssa sekä sprinklerisuihkun pisarankokojakaumaa valotetaan teoreettisin mallein ja koetuloksin. Tutkimuksen jälkiosassa käsitellään sprinklerikoesarjoja 1950-luvulta alkaen. Sprinklerin laukeamisajan yksinkertaisen teorian jälkeen selostetaan kokeita, joissa on pyritty löytämään vastaus käytännön kysymyksiin, joista tärkein on vaadittava vesivuon tiheys jossakin sammutuskohteessa. Pääasiassa kokeet on tehty nestepaloista, mutta erikoistapauksina ovat mukana kaasuvuodon palon sammutus vedellä sekä joukko jähmeiden aineiden palon sammutuskokeita. Omana ryhmänään on nestesäiliöiden palo ja niiden suojaus vesivalelulaitteistolla. Lopuksi arvioidaan korkeiden ja älykkäiden sprinklereiden kehittämisen nykytilaa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages100
ISBN (Print)951-38-2637-6
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number603
ISSN0358-5085

Fingerprint

sprinklers
liquids

Keywords

  • fire extinguishers
  • flammability
  • fire control
  • spraying
  • fire protection
  • fire detection
  • combustible liquids
  • sprinklers

Cite this

Keski-Rahkonen, O. (1986). Sprinkleritekniikka nestepaloissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 603
Keski-Rahkonen, Olavi. / Sprinkleritekniikka nestepaloissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 603).
@book{ffd06597932446d58a68071a6dc11cc4,
title = "Sprinkleritekniikka nestepaloissa",
abstract = "Kirjallisuuden perusteella selvitet{\"a}{\"a}n nestepalojen sammuttamista ja rajoittamista sprinkleritekniikalla. Koska palamisesta ei ole suomenkielist{\"a} yleiskatsausta, tutkimuksen alkuosassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n laajahkosti nesteiden palamistyyppej{\"a} ja niiden palamiseen vaikuttavia t{\"a}rkeimpi{\"a} tekij{\"o}it{\"a}. Liekin teoriaa diffuusioteorian pohjalta selostetaan sek{\"a} laminaarissa ett{\"a} turbulentissa tapauksessa. Teorioiden soveltamista nestelammikon ja nestepisaran paloon kuvataan. Jotta saataisiin k{\"a}sitys, mitk{\"a} tekij{\"a}t ovat olennaisia sammutuksessa, tarkastellaan nestepalon teoreettisia sammumisehtoja. Vesipisaroiden kulkua liekkimeress{\"a} ja vuorovaikutusta liekkien kanssa sek{\"a} sprinklerisuihkun pisarankokojakaumaa valotetaan teoreettisin mallein ja koetuloksin. Tutkimuksen j{\"a}lkiosassa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n sprinklerikoesarjoja 1950-luvulta alkaen. Sprinklerin laukeamisajan yksinkertaisen teorian j{\"a}lkeen selostetaan kokeita, joissa on pyritty l{\"o}yt{\"a}m{\"a}{\"a}n vastaus k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kysymyksiin, joista t{\"a}rkein on vaadittava vesivuon tiheys jossakin sammutuskohteessa. P{\"a}{\"a}asiassa kokeet on tehty nestepaloista, mutta erikoistapauksina ovat mukana kaasuvuodon palon sammutus vedell{\"a} sek{\"a} joukko j{\"a}hmeiden aineiden palon sammutuskokeita. Omana ryhm{\"a}n{\"a}{\"a}n on nestes{\"a}ili{\"o}iden palo ja niiden suojaus vesivalelulaitteistolla. Lopuksi arvioidaan korkeiden ja {\"a}lykk{\"a}iden sprinklereiden kehitt{\"a}misen nykytilaa.",
keywords = "fire extinguishers, flammability, fire control, spraying, fire protection, fire detection, combustible liquids, sprinklers",
author = "Olavi Keski-Rahkonen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2637-6",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "603",
address = "Finland",

}

Keski-Rahkonen, O 1986, Sprinkleritekniikka nestepaloissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 603, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sprinkleritekniikka nestepaloissa. / Keski-Rahkonen, Olavi.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 603).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sprinkleritekniikka nestepaloissa

AU - Keski-Rahkonen, Olavi

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Kirjallisuuden perusteella selvitetään nestepalojen sammuttamista ja rajoittamista sprinkleritekniikalla. Koska palamisesta ei ole suomenkielistä yleiskatsausta, tutkimuksen alkuosassa käsitellään laajahkosti nesteiden palamistyyppejä ja niiden palamiseen vaikuttavia tärkeimpiä tekijöitä. Liekin teoriaa diffuusioteorian pohjalta selostetaan sekä laminaarissa että turbulentissa tapauksessa. Teorioiden soveltamista nestelammikon ja nestepisaran paloon kuvataan. Jotta saataisiin käsitys, mitkä tekijät ovat olennaisia sammutuksessa, tarkastellaan nestepalon teoreettisia sammumisehtoja. Vesipisaroiden kulkua liekkimeressä ja vuorovaikutusta liekkien kanssa sekä sprinklerisuihkun pisarankokojakaumaa valotetaan teoreettisin mallein ja koetuloksin. Tutkimuksen jälkiosassa käsitellään sprinklerikoesarjoja 1950-luvulta alkaen. Sprinklerin laukeamisajan yksinkertaisen teorian jälkeen selostetaan kokeita, joissa on pyritty löytämään vastaus käytännön kysymyksiin, joista tärkein on vaadittava vesivuon tiheys jossakin sammutuskohteessa. Pääasiassa kokeet on tehty nestepaloista, mutta erikoistapauksina ovat mukana kaasuvuodon palon sammutus vedellä sekä joukko jähmeiden aineiden palon sammutuskokeita. Omana ryhmänään on nestesäiliöiden palo ja niiden suojaus vesivalelulaitteistolla. Lopuksi arvioidaan korkeiden ja älykkäiden sprinklereiden kehittämisen nykytilaa.

AB - Kirjallisuuden perusteella selvitetään nestepalojen sammuttamista ja rajoittamista sprinkleritekniikalla. Koska palamisesta ei ole suomenkielistä yleiskatsausta, tutkimuksen alkuosassa käsitellään laajahkosti nesteiden palamistyyppejä ja niiden palamiseen vaikuttavia tärkeimpiä tekijöitä. Liekin teoriaa diffuusioteorian pohjalta selostetaan sekä laminaarissa että turbulentissa tapauksessa. Teorioiden soveltamista nestelammikon ja nestepisaran paloon kuvataan. Jotta saataisiin käsitys, mitkä tekijät ovat olennaisia sammutuksessa, tarkastellaan nestepalon teoreettisia sammumisehtoja. Vesipisaroiden kulkua liekkimeressä ja vuorovaikutusta liekkien kanssa sekä sprinklerisuihkun pisarankokojakaumaa valotetaan teoreettisin mallein ja koetuloksin. Tutkimuksen jälkiosassa käsitellään sprinklerikoesarjoja 1950-luvulta alkaen. Sprinklerin laukeamisajan yksinkertaisen teorian jälkeen selostetaan kokeita, joissa on pyritty löytämään vastaus käytännön kysymyksiin, joista tärkein on vaadittava vesivuon tiheys jossakin sammutuskohteessa. Pääasiassa kokeet on tehty nestepaloista, mutta erikoistapauksina ovat mukana kaasuvuodon palon sammutus vedellä sekä joukko jähmeiden aineiden palon sammutuskokeita. Omana ryhmänään on nestesäiliöiden palo ja niiden suojaus vesivalelulaitteistolla. Lopuksi arvioidaan korkeiden ja älykkäiden sprinklereiden kehittämisen nykytilaa.

KW - fire extinguishers

KW - flammability

KW - fire control

KW - spraying

KW - fire protection

KW - fire detection

KW - combustible liquids

KW - sprinklers

M3 - Report

SN - 951-38-2637-6

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Sprinkleritekniikka nestepaloissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Keski-Rahkonen O. Sprinkleritekniikka nestepaloissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 100 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 603).