Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa

Translated title of the contribution: Stainless steel in soil and water applications

Asko Talja, Jouko Törnqvist, Harri Kivikoski, Leena Carpen, Eero Nippala

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Julkaisu on esiselvitys ruostumattoman teräksen käytön mahdollisuuksista infrarakentamisen tuotteissa. Julkaisussa esitetään tuotekehityksessä tarvittavaa tietoa. Tuotekehityksessä on tunnettava soveltuvat materiaalilajit, tiedettävä materiaalin hinta ja osattava arvioida ruostumattoman teräksen käytöllä saavutettavat edut. Lisäksi on tunnettava eri korroosiomuodot ja niiden vaikutus rakenteelliseen suunnitteluun sekä hallittava materiaalivalinta erilaisiin olosuhteisiin, jotka voivat vaihdella maa- ja vesiupotuksesta ilmastolliseen rasitukseen. Teiden läheisyydessä materiaalit ovat alttiita myös maantiesuolalle. Ruostumattoman teräksen käyttöä tukevat ne käyttöominaisuudet, jotka ovat teräksellä parempia kuin perinteisesti käytetyillä materiaaleilla. Näitä voivat olla korroosionkestävyys, ulkonäkö, hygieenisyys, puhdistettavuus, kulutuksenkestävyys, iskunkestävyys ja ympäristöystävällisyys. Suurimpana haittana pidetään suhteellisen korkeaa raaka-aineen hintaa. Hyvien käyttöominaisuuksien lisäksi ruostumattoman teräksen valintaa investoinnissa voidaan usein perustella myös elinkaarikustannuksilla, joihin raaka-aineen hinnan lisäksi vaikuttavat voimakkaasti kunnossapidosta aiheutuvat välittömät ja välilliset kustannukset. Ruostumattomalla teräksellä on hyvät käyttömahdollisuudet erityisesti sellaisissa infrarakentamisen pitkän käyttöiän kohteissa, joissa suhteellisen ohuilla ainepaksuuksilla saavutetaan merkittävä parannus rakenteen ominaisuuksiin ja joissa elinkaarikustannukset ovat korkeat tai kunnossapidon muut haitat ovat suuret.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages38
  ISBN (Electronic)951-38-6616-5
  Publication statusPublished - 2006
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Working Papers
  Number65

  Fingerprint

  stainless steel
  soil
  water
  Olla

  Keywords

  • stainless steel
  • construction materials
  • steel grades
  • material costs
  • prices
  • corrosion
  • soil
  • water
  • life cycle costs
  • applications
  • product development

  Cite this

  Talja, A., Törnqvist, J., Kivikoski, H., Carpen, L., & Nippala, E. (2006). Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 65
  Talja, Asko ; Törnqvist, Jouko ; Kivikoski, Harri ; Carpen, Leena ; Nippala, Eero. / Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 38 p. (VTT Working Papers; No. 65).
  @book{f9e75bd3578247e79e1526806d1e963a,
  title = "Ruostumaton ter{\"a}s maa- ja vesirakentamisessa",
  abstract = "Julkaisu on esiselvitys ruostumattoman ter{\"a}ksen k{\"a}yt{\"o}n mahdollisuuksista infrarakentamisen tuotteissa. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n tuotekehityksess{\"a} tarvittavaa tietoa. Tuotekehityksess{\"a} on tunnettava soveltuvat materiaalilajit, tiedett{\"a}v{\"a} materiaalin hinta ja osattava arvioida ruostumattoman ter{\"a}ksen k{\"a}yt{\"o}ll{\"a} saavutettavat edut. Lis{\"a}ksi on tunnettava eri korroosiomuodot ja niiden vaikutus rakenteelliseen suunnitteluun sek{\"a} hallittava materiaalivalinta erilaisiin olosuhteisiin, jotka voivat vaihdella maa- ja vesiupotuksesta ilmastolliseen rasitukseen. Teiden l{\"a}heisyydess{\"a} materiaalit ovat alttiita my{\"o}s maantiesuolalle. Ruostumattoman ter{\"a}ksen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} tukevat ne k{\"a}ytt{\"o}ominaisuudet, jotka ovat ter{\"a}ksell{\"a} parempia kuin perinteisesti k{\"a}ytetyill{\"a} materiaaleilla. N{\"a}it{\"a} voivat olla korroosionkest{\"a}vyys, ulkon{\"a}k{\"o}, hygieenisyys, puhdistettavuus, kulutuksenkest{\"a}vyys, iskunkest{\"a}vyys ja ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisyys. Suurimpana haittana pidet{\"a}{\"a}n suhteellisen korkeaa raaka-aineen hintaa. Hyvien k{\"a}ytt{\"o}ominaisuuksien lis{\"a}ksi ruostumattoman ter{\"a}ksen valintaa investoinnissa voidaan usein perustella my{\"o}s elinkaarikustannuksilla, joihin raaka-aineen hinnan lis{\"a}ksi vaikuttavat voimakkaasti kunnossapidosta aiheutuvat v{\"a}litt{\"o}m{\"a}t ja v{\"a}lilliset kustannukset. Ruostumattomalla ter{\"a}ksell{\"a} on hyv{\"a}t k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuudet erityisesti sellaisissa infrarakentamisen pitk{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n kohteissa, joissa suhteellisen ohuilla ainepaksuuksilla saavutetaan merkitt{\"a}v{\"a} parannus rakenteen ominaisuuksiin ja joissa elinkaarikustannukset ovat korkeat tai kunnossapidon muut haitat ovat suuret.",
  keywords = "stainless steel, construction materials, steel grades, material costs, prices, corrosion, soil, water, life cycle costs, applications, product development",
  author = "Asko Talja and Jouko T{\"o}rnqvist and Harri Kivikoski and Leena Carpen and Eero Nippala",
  note = "Project code: 1075",
  year = "2006",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Working Papers",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "65",
  address = "Finland",

  }

  Talja, A, Törnqvist, J, Kivikoski, H, Carpen, L & Nippala, E 2006, Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa. VTT Working Papers, no. 65, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa. / Talja, Asko; Törnqvist, Jouko; Kivikoski, Harri; Carpen, Leena; Nippala, Eero.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 38 p. (VTT Working Papers; No. 65).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa

  AU - Talja, Asko

  AU - Törnqvist, Jouko

  AU - Kivikoski, Harri

  AU - Carpen, Leena

  AU - Nippala, Eero

  N1 - Project code: 1075

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Julkaisu on esiselvitys ruostumattoman teräksen käytön mahdollisuuksista infrarakentamisen tuotteissa. Julkaisussa esitetään tuotekehityksessä tarvittavaa tietoa. Tuotekehityksessä on tunnettava soveltuvat materiaalilajit, tiedettävä materiaalin hinta ja osattava arvioida ruostumattoman teräksen käytöllä saavutettavat edut. Lisäksi on tunnettava eri korroosiomuodot ja niiden vaikutus rakenteelliseen suunnitteluun sekä hallittava materiaalivalinta erilaisiin olosuhteisiin, jotka voivat vaihdella maa- ja vesiupotuksesta ilmastolliseen rasitukseen. Teiden läheisyydessä materiaalit ovat alttiita myös maantiesuolalle. Ruostumattoman teräksen käyttöä tukevat ne käyttöominaisuudet, jotka ovat teräksellä parempia kuin perinteisesti käytetyillä materiaaleilla. Näitä voivat olla korroosionkestävyys, ulkonäkö, hygieenisyys, puhdistettavuus, kulutuksenkestävyys, iskunkestävyys ja ympäristöystävällisyys. Suurimpana haittana pidetään suhteellisen korkeaa raaka-aineen hintaa. Hyvien käyttöominaisuuksien lisäksi ruostumattoman teräksen valintaa investoinnissa voidaan usein perustella myös elinkaarikustannuksilla, joihin raaka-aineen hinnan lisäksi vaikuttavat voimakkaasti kunnossapidosta aiheutuvat välittömät ja välilliset kustannukset. Ruostumattomalla teräksellä on hyvät käyttömahdollisuudet erityisesti sellaisissa infrarakentamisen pitkän käyttöiän kohteissa, joissa suhteellisen ohuilla ainepaksuuksilla saavutetaan merkittävä parannus rakenteen ominaisuuksiin ja joissa elinkaarikustannukset ovat korkeat tai kunnossapidon muut haitat ovat suuret.

  AB - Julkaisu on esiselvitys ruostumattoman teräksen käytön mahdollisuuksista infrarakentamisen tuotteissa. Julkaisussa esitetään tuotekehityksessä tarvittavaa tietoa. Tuotekehityksessä on tunnettava soveltuvat materiaalilajit, tiedettävä materiaalin hinta ja osattava arvioida ruostumattoman teräksen käytöllä saavutettavat edut. Lisäksi on tunnettava eri korroosiomuodot ja niiden vaikutus rakenteelliseen suunnitteluun sekä hallittava materiaalivalinta erilaisiin olosuhteisiin, jotka voivat vaihdella maa- ja vesiupotuksesta ilmastolliseen rasitukseen. Teiden läheisyydessä materiaalit ovat alttiita myös maantiesuolalle. Ruostumattoman teräksen käyttöä tukevat ne käyttöominaisuudet, jotka ovat teräksellä parempia kuin perinteisesti käytetyillä materiaaleilla. Näitä voivat olla korroosionkestävyys, ulkonäkö, hygieenisyys, puhdistettavuus, kulutuksenkestävyys, iskunkestävyys ja ympäristöystävällisyys. Suurimpana haittana pidetään suhteellisen korkeaa raaka-aineen hintaa. Hyvien käyttöominaisuuksien lisäksi ruostumattoman teräksen valintaa investoinnissa voidaan usein perustella myös elinkaarikustannuksilla, joihin raaka-aineen hinnan lisäksi vaikuttavat voimakkaasti kunnossapidosta aiheutuvat välittömät ja välilliset kustannukset. Ruostumattomalla teräksellä on hyvät käyttömahdollisuudet erityisesti sellaisissa infrarakentamisen pitkän käyttöiän kohteissa, joissa suhteellisen ohuilla ainepaksuuksilla saavutetaan merkittävä parannus rakenteen ominaisuuksiin ja joissa elinkaarikustannukset ovat korkeat tai kunnossapidon muut haitat ovat suuret.

  KW - stainless steel

  KW - construction materials

  KW - steel grades

  KW - material costs

  KW - prices

  KW - corrosion

  KW - soil

  KW - water

  KW - life cycle costs

  KW - applications

  KW - product development

  M3 - Report

  T3 - VTT Working Papers

  BT - Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Talja A, Törnqvist J, Kivikoski H, Carpen L, Nippala E. Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 38 p. (VTT Working Papers; No. 65).