Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa

Translated title of the contribution: Stainless steel in soil and water applications

Asko Talja, Jouko Törnqvist, Harri Kivikoski, Leena Carpen, Eero Nippala

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisu on esiselvitys ruostumattoman teräksen käytön mahdollisuuksista infrarakentamisen tuotteissa. Julkaisussa esitetään tuotekehityksessä tarvittavaa tietoa. Tuotekehityksessä on tunnettava soveltuvat materiaalilajit, tiedettävä materiaalin hinta ja osattava arvioida ruostumattoman teräksen käytöllä saavutettavat edut. Lisäksi on tunnettava eri korroosiomuodot ja niiden vaikutus rakenteelliseen suunnitteluun sekä hallittava materiaalivalinta erilaisiin olosuhteisiin, jotka voivat vaihdella maa- ja vesiupotuksesta ilmastolliseen rasitukseen. Teiden läheisyydessä materiaalit ovat alttiita myös maantiesuolalle. Ruostumattoman teräksen käyttöä tukevat ne käyttöominaisuudet, jotka ovat teräksellä parempia kuin perinteisesti käytetyillä materiaaleilla. Näitä voivat olla korroosionkestävyys, ulkonäkö, hygieenisyys, puhdistettavuus, kulutuksenkestävyys, iskunkestävyys ja ympäristöystävällisyys. Suurimpana haittana pidetään suhteellisen korkeaa raaka-aineen hintaa. Hyvien käyttöominaisuuksien lisäksi ruostumattoman teräksen valintaa investoinnissa voidaan usein perustella myös elinkaarikustannuksilla, joihin raaka-aineen hinnan lisäksi vaikuttavat voimakkaasti kunnossapidosta aiheutuvat välittömät ja välilliset kustannukset. Ruostumattomalla teräksellä on hyvät käyttömahdollisuudet erityisesti sellaisissa infrarakentamisen pitkän käyttöiän kohteissa, joissa suhteellisen ohuilla ainepaksuuksilla saavutetaan merkittävä parannus rakenteen ominaisuuksiin ja joissa elinkaarikustannukset ovat korkeat tai kunnossapidon muut haitat ovat suuret.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Electronic)951-38-6616-5
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Working Papers
Number65

Fingerprint

stainless steel
soil
water
Olla

Keywords

 • stainless steel
 • construction materials
 • steel grades
 • material costs
 • prices
 • corrosion
 • soil
 • water
 • life cycle costs
 • applications
 • product development

Cite this

Talja, A., Törnqvist, J., Kivikoski, H., Carpen, L., & Nippala, E. (2006). Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Working Papers, No. 65
Talja, Asko ; Törnqvist, Jouko ; Kivikoski, Harri ; Carpen, Leena ; Nippala, Eero. / Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 38 p. (VTT Working Papers; No. 65).
@book{f9e75bd3578247e79e1526806d1e963a,
title = "Ruostumaton ter{\"a}s maa- ja vesirakentamisessa",
abstract = "Julkaisu on esiselvitys ruostumattoman ter{\"a}ksen k{\"a}yt{\"o}n mahdollisuuksista infrarakentamisen tuotteissa. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n tuotekehityksess{\"a} tarvittavaa tietoa. Tuotekehityksess{\"a} on tunnettava soveltuvat materiaalilajit, tiedett{\"a}v{\"a} materiaalin hinta ja osattava arvioida ruostumattoman ter{\"a}ksen k{\"a}yt{\"o}ll{\"a} saavutettavat edut. Lis{\"a}ksi on tunnettava eri korroosiomuodot ja niiden vaikutus rakenteelliseen suunnitteluun sek{\"a} hallittava materiaalivalinta erilaisiin olosuhteisiin, jotka voivat vaihdella maa- ja vesiupotuksesta ilmastolliseen rasitukseen. Teiden l{\"a}heisyydess{\"a} materiaalit ovat alttiita my{\"o}s maantiesuolalle. Ruostumattoman ter{\"a}ksen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} tukevat ne k{\"a}ytt{\"o}ominaisuudet, jotka ovat ter{\"a}ksell{\"a} parempia kuin perinteisesti k{\"a}ytetyill{\"a} materiaaleilla. N{\"a}it{\"a} voivat olla korroosionkest{\"a}vyys, ulkon{\"a}k{\"o}, hygieenisyys, puhdistettavuus, kulutuksenkest{\"a}vyys, iskunkest{\"a}vyys ja ymp{\"a}rist{\"o}yst{\"a}v{\"a}llisyys. Suurimpana haittana pidet{\"a}{\"a}n suhteellisen korkeaa raaka-aineen hintaa. Hyvien k{\"a}ytt{\"o}ominaisuuksien lis{\"a}ksi ruostumattoman ter{\"a}ksen valintaa investoinnissa voidaan usein perustella my{\"o}s elinkaarikustannuksilla, joihin raaka-aineen hinnan lis{\"a}ksi vaikuttavat voimakkaasti kunnossapidosta aiheutuvat v{\"a}litt{\"o}m{\"a}t ja v{\"a}lilliset kustannukset. Ruostumattomalla ter{\"a}ksell{\"a} on hyv{\"a}t k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuudet erityisesti sellaisissa infrarakentamisen pitk{\"a}n k{\"a}ytt{\"o}i{\"a}n kohteissa, joissa suhteellisen ohuilla ainepaksuuksilla saavutetaan merkitt{\"a}v{\"a} parannus rakenteen ominaisuuksiin ja joissa elinkaarikustannukset ovat korkeat tai kunnossapidon muut haitat ovat suuret.",
keywords = "stainless steel, construction materials, steel grades, material costs, prices, corrosion, soil, water, life cycle costs, applications, product development",
author = "Asko Talja and Jouko T{\"o}rnqvist and Harri Kivikoski and Leena Carpen and Eero Nippala",
note = "Project code: 1075",
year = "2006",
language = "Finnish",
series = "VTT Working Papers",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "65",
address = "Finland",

}

Talja, A, Törnqvist, J, Kivikoski, H, Carpen, L & Nippala, E 2006, Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa. VTT Working Papers, no. 65, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa. / Talja, Asko; Törnqvist, Jouko; Kivikoski, Harri; Carpen, Leena; Nippala, Eero.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 38 p. (VTT Working Papers; No. 65).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa

AU - Talja, Asko

AU - Törnqvist, Jouko

AU - Kivikoski, Harri

AU - Carpen, Leena

AU - Nippala, Eero

N1 - Project code: 1075

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Julkaisu on esiselvitys ruostumattoman teräksen käytön mahdollisuuksista infrarakentamisen tuotteissa. Julkaisussa esitetään tuotekehityksessä tarvittavaa tietoa. Tuotekehityksessä on tunnettava soveltuvat materiaalilajit, tiedettävä materiaalin hinta ja osattava arvioida ruostumattoman teräksen käytöllä saavutettavat edut. Lisäksi on tunnettava eri korroosiomuodot ja niiden vaikutus rakenteelliseen suunnitteluun sekä hallittava materiaalivalinta erilaisiin olosuhteisiin, jotka voivat vaihdella maa- ja vesiupotuksesta ilmastolliseen rasitukseen. Teiden läheisyydessä materiaalit ovat alttiita myös maantiesuolalle. Ruostumattoman teräksen käyttöä tukevat ne käyttöominaisuudet, jotka ovat teräksellä parempia kuin perinteisesti käytetyillä materiaaleilla. Näitä voivat olla korroosionkestävyys, ulkonäkö, hygieenisyys, puhdistettavuus, kulutuksenkestävyys, iskunkestävyys ja ympäristöystävällisyys. Suurimpana haittana pidetään suhteellisen korkeaa raaka-aineen hintaa. Hyvien käyttöominaisuuksien lisäksi ruostumattoman teräksen valintaa investoinnissa voidaan usein perustella myös elinkaarikustannuksilla, joihin raaka-aineen hinnan lisäksi vaikuttavat voimakkaasti kunnossapidosta aiheutuvat välittömät ja välilliset kustannukset. Ruostumattomalla teräksellä on hyvät käyttömahdollisuudet erityisesti sellaisissa infrarakentamisen pitkän käyttöiän kohteissa, joissa suhteellisen ohuilla ainepaksuuksilla saavutetaan merkittävä parannus rakenteen ominaisuuksiin ja joissa elinkaarikustannukset ovat korkeat tai kunnossapidon muut haitat ovat suuret.

AB - Julkaisu on esiselvitys ruostumattoman teräksen käytön mahdollisuuksista infrarakentamisen tuotteissa. Julkaisussa esitetään tuotekehityksessä tarvittavaa tietoa. Tuotekehityksessä on tunnettava soveltuvat materiaalilajit, tiedettävä materiaalin hinta ja osattava arvioida ruostumattoman teräksen käytöllä saavutettavat edut. Lisäksi on tunnettava eri korroosiomuodot ja niiden vaikutus rakenteelliseen suunnitteluun sekä hallittava materiaalivalinta erilaisiin olosuhteisiin, jotka voivat vaihdella maa- ja vesiupotuksesta ilmastolliseen rasitukseen. Teiden läheisyydessä materiaalit ovat alttiita myös maantiesuolalle. Ruostumattoman teräksen käyttöä tukevat ne käyttöominaisuudet, jotka ovat teräksellä parempia kuin perinteisesti käytetyillä materiaaleilla. Näitä voivat olla korroosionkestävyys, ulkonäkö, hygieenisyys, puhdistettavuus, kulutuksenkestävyys, iskunkestävyys ja ympäristöystävällisyys. Suurimpana haittana pidetään suhteellisen korkeaa raaka-aineen hintaa. Hyvien käyttöominaisuuksien lisäksi ruostumattoman teräksen valintaa investoinnissa voidaan usein perustella myös elinkaarikustannuksilla, joihin raaka-aineen hinnan lisäksi vaikuttavat voimakkaasti kunnossapidosta aiheutuvat välittömät ja välilliset kustannukset. Ruostumattomalla teräksellä on hyvät käyttömahdollisuudet erityisesti sellaisissa infrarakentamisen pitkän käyttöiän kohteissa, joissa suhteellisen ohuilla ainepaksuuksilla saavutetaan merkittävä parannus rakenteen ominaisuuksiin ja joissa elinkaarikustannukset ovat korkeat tai kunnossapidon muut haitat ovat suuret.

KW - stainless steel

KW - construction materials

KW - steel grades

KW - material costs

KW - prices

KW - corrosion

KW - soil

KW - water

KW - life cycle costs

KW - applications

KW - product development

M3 - Report

T3 - VTT Working Papers

BT - Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Talja A, Törnqvist J, Kivikoski H, Carpen L, Nippala E. Ruostumaton teräs maa- ja vesirakentamisessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 38 p. (VTT Working Papers; No. 65).