Vikatietojen tilastollinen analyysi - Sensuroinnin vaikutus Weibull-mallien estimoinnissa

Translated title of the contribution: Statistical processing for failure data - Estimating Weibull models with censored data

Eva Bergman

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Vikatietojen jalostus informaatioksi vaatii tilastollisten menetelmien käyttöä. Vikadatan tilastollisen analyysin tavoitteena on löytää kohdetta mahdollisimman hyvin kuvaava tilastollinen malli ja estimoida tämän mallin parametrit. Tämän jälkeen voidaan laskea erilaisia kohdetta kuvaavia tunnuslukuja. Tässä esityksessä käsitellään sopivan mallin löytämiseen käytettäviä menetelmiä sekä uskottavuusmenetelmiin perustuvaa estimointi-teoriaa. Kaksi käyttövarmuuslaskennassa yleisesti käytettyä tilastollista mallia ovat Weibull-jakauma ja Weibull-prosessi. Weibull-mallien yleiset ominaisuudet esitellään lyhyesti ja tarkennetaan uskottavuusmenetelmät niille. Sensuroidulla tiedolla tarkoitetaan eräänlaista puuttuvaa tietoa siinä mielessä, että kohteen havainnointi on lopetettu ennen sen varsinaista vikaantumista. Tässä esityksessä tutkitaan sensuroinnin vaikutuksia sekä Weibull-jakauman että Weibull-prosessin kohdalla. Tutkimusmenetelmänä on simulointi. Todetaan, että sensurointi kadottaa informaatiota ja lisää tilastollisten päätelmien epävarmuutta. Pohditaan lisäksi kunnossapitoa "sensuroijana" ja sen vaikutuksia tilastoanalyysin kannalta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages152
ISBN (Print)951-38-5005-6, 951-38-5006-4
Publication statusPublished - 1998
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Julkaisuja - Publikationer
Volume831
ISSN1235-0613

Keywords

  • fault analysis
  • failures
  • statistical analysis
  • safety analysis
  • Weibull distribution

Cite this

Bergman, E. (1998). Vikatietojen tilastollinen analyysi - Sensuroinnin vaikutus Weibull-mallien estimoinnissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol.. 831
Bergman, Eva. / Vikatietojen tilastollinen analyysi - Sensuroinnin vaikutus Weibull-mallien estimoinnissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 152 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 831).
@book{7d4bd92981804d6b9cdf84e74a38a29f,
title = "Vikatietojen tilastollinen analyysi - Sensuroinnin vaikutus Weibull-mallien estimoinnissa",
abstract = "Vikatietojen jalostus informaatioksi vaatii tilastollisten menetelmien k{\"a}ytt{\"o}{\"a}. Vikadatan tilastollisen analyysin tavoitteena on l{\"o}yt{\"a}{\"a} kohdetta mahdollisimman hyvin kuvaava tilastollinen malli ja estimoida t{\"a}m{\"a}n mallin parametrit. T{\"a}m{\"a}n j{\"a}lkeen voidaan laskea erilaisia kohdetta kuvaavia tunnuslukuja. T{\"a}ss{\"a} esityksess{\"a} k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n sopivan mallin l{\"o}yt{\"a}miseen k{\"a}ytett{\"a}vi{\"a} menetelmi{\"a} sek{\"a} uskottavuusmenetelmiin perustuvaa estimointi-teoriaa. Kaksi k{\"a}ytt{\"o}varmuuslaskennassa yleisesti k{\"a}ytetty{\"a} tilastollista mallia ovat Weibull-jakauma ja Weibull-prosessi. Weibull-mallien yleiset ominaisuudet esitell{\"a}{\"a}n lyhyesti ja tarkennetaan uskottavuusmenetelm{\"a}t niille. Sensuroidulla tiedolla tarkoitetaan er{\"a}{\"a}nlaista puuttuvaa tietoa siin{\"a} mieless{\"a}, ett{\"a} kohteen havainnointi on lopetettu ennen sen varsinaista vikaantumista. T{\"a}ss{\"a} esityksess{\"a} tutkitaan sensuroinnin vaikutuksia sek{\"a} Weibull-jakauman ett{\"a} Weibull-prosessin kohdalla. Tutkimusmenetelm{\"a}n{\"a} on simulointi. Todetaan, ett{\"a} sensurointi kadottaa informaatiota ja lis{\"a}{\"a} tilastollisten p{\"a}{\"a}telmien ep{\"a}varmuutta. Pohditaan lis{\"a}ksi kunnossapitoa {"}sensuroijana{"} ja sen vaikutuksia tilastoanalyysin kannalta.",
keywords = "fault analysis, failures, statistical analysis, safety analysis, Weibull distribution",
author = "Eva Bergman",
year = "1998",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-5005-6",
series = "VTT Julkaisuja - Publikationer",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
address = "Finland",

}

Bergman, E 1998, Vikatietojen tilastollinen analyysi - Sensuroinnin vaikutus Weibull-mallien estimoinnissa. VTT Julkaisuja - Publikationer, vol. 831, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Vikatietojen tilastollinen analyysi - Sensuroinnin vaikutus Weibull-mallien estimoinnissa. / Bergman, Eva.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 152 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 831).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Vikatietojen tilastollinen analyysi - Sensuroinnin vaikutus Weibull-mallien estimoinnissa

AU - Bergman, Eva

PY - 1998

Y1 - 1998

N2 - Vikatietojen jalostus informaatioksi vaatii tilastollisten menetelmien käyttöä. Vikadatan tilastollisen analyysin tavoitteena on löytää kohdetta mahdollisimman hyvin kuvaava tilastollinen malli ja estimoida tämän mallin parametrit. Tämän jälkeen voidaan laskea erilaisia kohdetta kuvaavia tunnuslukuja. Tässä esityksessä käsitellään sopivan mallin löytämiseen käytettäviä menetelmiä sekä uskottavuusmenetelmiin perustuvaa estimointi-teoriaa. Kaksi käyttövarmuuslaskennassa yleisesti käytettyä tilastollista mallia ovat Weibull-jakauma ja Weibull-prosessi. Weibull-mallien yleiset ominaisuudet esitellään lyhyesti ja tarkennetaan uskottavuusmenetelmät niille. Sensuroidulla tiedolla tarkoitetaan eräänlaista puuttuvaa tietoa siinä mielessä, että kohteen havainnointi on lopetettu ennen sen varsinaista vikaantumista. Tässä esityksessä tutkitaan sensuroinnin vaikutuksia sekä Weibull-jakauman että Weibull-prosessin kohdalla. Tutkimusmenetelmänä on simulointi. Todetaan, että sensurointi kadottaa informaatiota ja lisää tilastollisten päätelmien epävarmuutta. Pohditaan lisäksi kunnossapitoa "sensuroijana" ja sen vaikutuksia tilastoanalyysin kannalta.

AB - Vikatietojen jalostus informaatioksi vaatii tilastollisten menetelmien käyttöä. Vikadatan tilastollisen analyysin tavoitteena on löytää kohdetta mahdollisimman hyvin kuvaava tilastollinen malli ja estimoida tämän mallin parametrit. Tämän jälkeen voidaan laskea erilaisia kohdetta kuvaavia tunnuslukuja. Tässä esityksessä käsitellään sopivan mallin löytämiseen käytettäviä menetelmiä sekä uskottavuusmenetelmiin perustuvaa estimointi-teoriaa. Kaksi käyttövarmuuslaskennassa yleisesti käytettyä tilastollista mallia ovat Weibull-jakauma ja Weibull-prosessi. Weibull-mallien yleiset ominaisuudet esitellään lyhyesti ja tarkennetaan uskottavuusmenetelmät niille. Sensuroidulla tiedolla tarkoitetaan eräänlaista puuttuvaa tietoa siinä mielessä, että kohteen havainnointi on lopetettu ennen sen varsinaista vikaantumista. Tässä esityksessä tutkitaan sensuroinnin vaikutuksia sekä Weibull-jakauman että Weibull-prosessin kohdalla. Tutkimusmenetelmänä on simulointi. Todetaan, että sensurointi kadottaa informaatiota ja lisää tilastollisten päätelmien epävarmuutta. Pohditaan lisäksi kunnossapitoa "sensuroijana" ja sen vaikutuksia tilastoanalyysin kannalta.

KW - fault analysis

KW - failures

KW - statistical analysis

KW - safety analysis

KW - Weibull distribution

M3 - Report

SN - 951-38-5005-6

SN - 951-38-5006-4

T3 - VTT Julkaisuja - Publikationer

BT - Vikatietojen tilastollinen analyysi - Sensuroinnin vaikutus Weibull-mallien estimoinnissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Bergman E. Vikatietojen tilastollinen analyysi - Sensuroinnin vaikutus Weibull-mallien estimoinnissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1998. 152 p. (VTT Julkaisuja - Publikationer, Vol. 831).