Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset

Translated title of the contribution: Structural and material related limitations of nuclear fuel

Lena Hansson, Tapio Planman, Esa Vitikainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Ydinpolttoainemateriaaleja koskeva tutkimustyö on tuottanut uutta tietoa polttoainemateriaalien ja -rakenteiden käyttäytymisestä. Pääpaino on ollut suojakuorimateriaalien kokeellisessa tutkimuksessa sekä polttoaineen käyttäytymistä korkeissa palamissa rajoittavien tekijöiden selvittämisessä. Kokeellisen ja kirjallisen tutkimustyön sekä kansainvälisistä projekteista saadun tiedon avulla on tuettu polttoaineen käyttövarmuuden ja -turvallisuuden ylläpitämistä ja kehittämistä. Tulokset ovat viranomaisten ja voimayhtiöiden hyödynnettavissä lupaehtojen asettamisessa, polttoaineen hankinnassa ja käytön suunnittelussa. Samalla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja ylläpidetty riippumatonta polttoainemateriaaliasiantuntemusta kotimaassa. Oleellinen osa projektia on ollut kansainväliseen yhteistyöhon osallistuminen. OECD:n Halden-projektissa on otettu aktiivisesti osaa ydinvoimalaitosten konventionaalisia komponentteja koskevaan materiaalitutkimukseen. Myos VVER-polttoaineen tutkimuksessa on tehty kokeellista yhteistyötä. Studsvikin koeohjelmista on osallistuttu kahteen polttoaineen ylipaine- ja yhteen ylitehoprojektiin. IAEA:n käytetyn polttoaineen varastointiin liittyvä projekti on saatettu loppuun ja jatkoprojekti aloitettu. Tämä julkaisu on yhteenveto vuosien 1990-1992 aikana tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages25
  ISBN (Print)951-38-4366-1
  Publication statusPublished - 1993
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1472
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  nuclear fuels

  Keywords

  • nuclear fuels
  • nuclear reactor materials
  • safety engineering
  • nuclear reactor safety
  • nuclear power plants
  • structures
  • nuclear fuel claddings
  • design
  • performance
  • licenses
  • assessments
  • nuclear reactor control
  • international relations

  Cite this

  Hansson, L., Planman, T., & Vitikainen, E. (1993). Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1472
  Hansson, Lena ; Planman, Tapio ; Vitikainen, Esa. / Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1472).
  @book{6ebbad0b19074fb596f1de7d45c50565,
  title = "Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset",
  abstract = "Ydinpolttoainemateriaaleja koskeva tutkimusty{\"o} on tuottanut uutta tietoa polttoainemateriaalien ja -rakenteiden k{\"a}ytt{\"a}ytymisest{\"a}. P{\"a}{\"a}paino on ollut suojakuorimateriaalien kokeellisessa tutkimuksessa sek{\"a} polttoaineen k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} korkeissa palamissa rajoittavien tekij{\"o}iden selvitt{\"a}misess{\"a}. Kokeellisen ja kirjallisen tutkimusty{\"o}n sek{\"a} kansainv{\"a}lisist{\"a} projekteista saadun tiedon avulla on tuettu polttoaineen k{\"a}ytt{\"o}varmuuden ja -turvallisuuden yll{\"a}pit{\"a}mist{\"a} ja kehitt{\"a}mist{\"a}. Tulokset ovat viranomaisten ja voimayhti{\"o}iden hy{\"o}dynnettaviss{\"a} lupaehtojen asettamisessa, polttoaineen hankinnassa ja k{\"a}yt{\"o}n suunnittelussa. Samalla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja yll{\"a}pidetty riippumatonta polttoainemateriaaliasiantuntemusta kotimaassa. Oleellinen osa projektia on ollut kansainv{\"a}liseen yhteisty{\"o}hon osallistuminen. OECD:n Halden-projektissa on otettu aktiivisesti osaa ydinvoimalaitosten konventionaalisia komponentteja koskevaan materiaalitutkimukseen. Myos VVER-polttoaineen tutkimuksessa on tehty kokeellista yhteisty{\"o}t{\"a}. Studsvikin koeohjelmista on osallistuttu kahteen polttoaineen ylipaine- ja yhteen ylitehoprojektiin. IAEA:n k{\"a}ytetyn polttoaineen varastointiin liittyv{\"a} projekti on saatettu loppuun ja jatkoprojekti aloitettu. T{\"a}m{\"a} julkaisu on yhteenveto vuosien 1990-1992 aikana tehdyst{\"a} tutkimuksesta sek{\"a} VTT:n t{\"a}n{\"a} aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.",
  keywords = "nuclear fuels, nuclear reactor materials, safety engineering, nuclear reactor safety, nuclear power plants, structures, nuclear fuel claddings, design, performance, licenses, assessments, nuclear reactor control, international relations",
  author = "Lena Hansson and Tapio Planman and Esa Vitikainen",
  year = "1993",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4366-1",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1472",
  address = "Finland",

  }

  Hansson, L, Planman, T & Vitikainen, E 1993, Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1472, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset. / Hansson, Lena; Planman, Tapio; Vitikainen, Esa.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1472).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset

  AU - Hansson, Lena

  AU - Planman, Tapio

  AU - Vitikainen, Esa

  PY - 1993

  Y1 - 1993

  N2 - Ydinpolttoainemateriaaleja koskeva tutkimustyö on tuottanut uutta tietoa polttoainemateriaalien ja -rakenteiden käyttäytymisestä. Pääpaino on ollut suojakuorimateriaalien kokeellisessa tutkimuksessa sekä polttoaineen käyttäytymistä korkeissa palamissa rajoittavien tekijöiden selvittämisessä. Kokeellisen ja kirjallisen tutkimustyön sekä kansainvälisistä projekteista saadun tiedon avulla on tuettu polttoaineen käyttövarmuuden ja -turvallisuuden ylläpitämistä ja kehittämistä. Tulokset ovat viranomaisten ja voimayhtiöiden hyödynnettavissä lupaehtojen asettamisessa, polttoaineen hankinnassa ja käytön suunnittelussa. Samalla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja ylläpidetty riippumatonta polttoainemateriaaliasiantuntemusta kotimaassa. Oleellinen osa projektia on ollut kansainväliseen yhteistyöhon osallistuminen. OECD:n Halden-projektissa on otettu aktiivisesti osaa ydinvoimalaitosten konventionaalisia komponentteja koskevaan materiaalitutkimukseen. Myos VVER-polttoaineen tutkimuksessa on tehty kokeellista yhteistyötä. Studsvikin koeohjelmista on osallistuttu kahteen polttoaineen ylipaine- ja yhteen ylitehoprojektiin. IAEA:n käytetyn polttoaineen varastointiin liittyvä projekti on saatettu loppuun ja jatkoprojekti aloitettu. Tämä julkaisu on yhteenveto vuosien 1990-1992 aikana tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.

  AB - Ydinpolttoainemateriaaleja koskeva tutkimustyö on tuottanut uutta tietoa polttoainemateriaalien ja -rakenteiden käyttäytymisestä. Pääpaino on ollut suojakuorimateriaalien kokeellisessa tutkimuksessa sekä polttoaineen käyttäytymistä korkeissa palamissa rajoittavien tekijöiden selvittämisessä. Kokeellisen ja kirjallisen tutkimustyön sekä kansainvälisistä projekteista saadun tiedon avulla on tuettu polttoaineen käyttövarmuuden ja -turvallisuuden ylläpitämistä ja kehittämistä. Tulokset ovat viranomaisten ja voimayhtiöiden hyödynnettavissä lupaehtojen asettamisessa, polttoaineen hankinnassa ja käytön suunnittelussa. Samalla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja ylläpidetty riippumatonta polttoainemateriaaliasiantuntemusta kotimaassa. Oleellinen osa projektia on ollut kansainväliseen yhteistyöhon osallistuminen. OECD:n Halden-projektissa on otettu aktiivisesti osaa ydinvoimalaitosten konventionaalisia komponentteja koskevaan materiaalitutkimukseen. Myos VVER-polttoaineen tutkimuksessa on tehty kokeellista yhteistyötä. Studsvikin koeohjelmista on osallistuttu kahteen polttoaineen ylipaine- ja yhteen ylitehoprojektiin. IAEA:n käytetyn polttoaineen varastointiin liittyvä projekti on saatettu loppuun ja jatkoprojekti aloitettu. Tämä julkaisu on yhteenveto vuosien 1990-1992 aikana tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.

  KW - nuclear fuels

  KW - nuclear reactor materials

  KW - safety engineering

  KW - nuclear reactor safety

  KW - nuclear power plants

  KW - structures

  KW - nuclear fuel claddings

  KW - design

  KW - performance

  KW - licenses

  KW - assessments

  KW - nuclear reactor control

  KW - international relations

  M3 - Report

  SN - 951-38-4366-1

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Hansson L, Planman T, Vitikainen E. Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1472).