Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset

Translated title of the contribution: Structural and material related limitations of nuclear fuel

Lena Hansson, Tapio Planman, Esa Vitikainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Ydinpolttoainemateriaaleja koskeva tutkimustyö on tuottanut uutta tietoa polttoainemateriaalien ja -rakenteiden käyttäytymisestä. Pääpaino on ollut suojakuorimateriaalien kokeellisessa tutkimuksessa sekä polttoaineen käyttäytymistä korkeissa palamissa rajoittavien tekijöiden selvittämisessä. Kokeellisen ja kirjallisen tutkimustyön sekä kansainvälisistä projekteista saadun tiedon avulla on tuettu polttoaineen käyttövarmuuden ja -turvallisuuden ylläpitämistä ja kehittämistä. Tulokset ovat viranomaisten ja voimayhtiöiden hyödynnettavissä lupaehtojen asettamisessa, polttoaineen hankinnassa ja käytön suunnittelussa. Samalla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja ylläpidetty riippumatonta polttoainemateriaaliasiantuntemusta kotimaassa. Oleellinen osa projektia on ollut kansainväliseen yhteistyöhon osallistuminen. OECD:n Halden-projektissa on otettu aktiivisesti osaa ydinvoimalaitosten konventionaalisia komponentteja koskevaan materiaalitutkimukseen. Myos VVER-polttoaineen tutkimuksessa on tehty kokeellista yhteistyötä. Studsvikin koeohjelmista on osallistuttu kahteen polttoaineen ylipaine- ja yhteen ylitehoprojektiin. IAEA:n käytetyn polttoaineen varastointiin liittyvä projekti on saatettu loppuun ja jatkoprojekti aloitettu. Tämä julkaisu on yhteenveto vuosien 1990-1992 aikana tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages25
ISBN (Print)951-38-4366-1
Publication statusPublished - 1993
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1472
ISSN1235-0605

Fingerprint

nuclear fuels

Keywords

 • nuclear fuels
 • nuclear reactor materials
 • safety engineering
 • nuclear reactor safety
 • nuclear power plants
 • structures
 • nuclear fuel claddings
 • design
 • performance
 • licenses
 • assessments
 • nuclear reactor control
 • international relations

Cite this

Hansson, L., Planman, T., & Vitikainen, E. (1993). Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1472
Hansson, Lena ; Planman, Tapio ; Vitikainen, Esa. / Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1472).
@book{6ebbad0b19074fb596f1de7d45c50565,
title = "Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset",
abstract = "Ydinpolttoainemateriaaleja koskeva tutkimusty{\"o} on tuottanut uutta tietoa polttoainemateriaalien ja -rakenteiden k{\"a}ytt{\"a}ytymisest{\"a}. P{\"a}{\"a}paino on ollut suojakuorimateriaalien kokeellisessa tutkimuksessa sek{\"a} polttoaineen k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} korkeissa palamissa rajoittavien tekij{\"o}iden selvitt{\"a}misess{\"a}. Kokeellisen ja kirjallisen tutkimusty{\"o}n sek{\"a} kansainv{\"a}lisist{\"a} projekteista saadun tiedon avulla on tuettu polttoaineen k{\"a}ytt{\"o}varmuuden ja -turvallisuuden yll{\"a}pit{\"a}mist{\"a} ja kehitt{\"a}mist{\"a}. Tulokset ovat viranomaisten ja voimayhti{\"o}iden hy{\"o}dynnettaviss{\"a} lupaehtojen asettamisessa, polttoaineen hankinnassa ja k{\"a}yt{\"o}n suunnittelussa. Samalla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja yll{\"a}pidetty riippumatonta polttoainemateriaaliasiantuntemusta kotimaassa. Oleellinen osa projektia on ollut kansainv{\"a}liseen yhteisty{\"o}hon osallistuminen. OECD:n Halden-projektissa on otettu aktiivisesti osaa ydinvoimalaitosten konventionaalisia komponentteja koskevaan materiaalitutkimukseen. Myos VVER-polttoaineen tutkimuksessa on tehty kokeellista yhteisty{\"o}t{\"a}. Studsvikin koeohjelmista on osallistuttu kahteen polttoaineen ylipaine- ja yhteen ylitehoprojektiin. IAEA:n k{\"a}ytetyn polttoaineen varastointiin liittyv{\"a} projekti on saatettu loppuun ja jatkoprojekti aloitettu. T{\"a}m{\"a} julkaisu on yhteenveto vuosien 1990-1992 aikana tehdyst{\"a} tutkimuksesta sek{\"a} VTT:n t{\"a}n{\"a} aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.",
keywords = "nuclear fuels, nuclear reactor materials, safety engineering, nuclear reactor safety, nuclear power plants, structures, nuclear fuel claddings, design, performance, licenses, assessments, nuclear reactor control, international relations",
author = "Lena Hansson and Tapio Planman and Esa Vitikainen",
year = "1993",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4366-1",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1472",
address = "Finland",

}

Hansson, L, Planman, T & Vitikainen, E 1993, Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1472, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset. / Hansson, Lena; Planman, Tapio; Vitikainen, Esa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1472).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset

AU - Hansson, Lena

AU - Planman, Tapio

AU - Vitikainen, Esa

PY - 1993

Y1 - 1993

N2 - Ydinpolttoainemateriaaleja koskeva tutkimustyö on tuottanut uutta tietoa polttoainemateriaalien ja -rakenteiden käyttäytymisestä. Pääpaino on ollut suojakuorimateriaalien kokeellisessa tutkimuksessa sekä polttoaineen käyttäytymistä korkeissa palamissa rajoittavien tekijöiden selvittämisessä. Kokeellisen ja kirjallisen tutkimustyön sekä kansainvälisistä projekteista saadun tiedon avulla on tuettu polttoaineen käyttövarmuuden ja -turvallisuuden ylläpitämistä ja kehittämistä. Tulokset ovat viranomaisten ja voimayhtiöiden hyödynnettavissä lupaehtojen asettamisessa, polttoaineen hankinnassa ja käytön suunnittelussa. Samalla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja ylläpidetty riippumatonta polttoainemateriaaliasiantuntemusta kotimaassa. Oleellinen osa projektia on ollut kansainväliseen yhteistyöhon osallistuminen. OECD:n Halden-projektissa on otettu aktiivisesti osaa ydinvoimalaitosten konventionaalisia komponentteja koskevaan materiaalitutkimukseen. Myos VVER-polttoaineen tutkimuksessa on tehty kokeellista yhteistyötä. Studsvikin koeohjelmista on osallistuttu kahteen polttoaineen ylipaine- ja yhteen ylitehoprojektiin. IAEA:n käytetyn polttoaineen varastointiin liittyvä projekti on saatettu loppuun ja jatkoprojekti aloitettu. Tämä julkaisu on yhteenveto vuosien 1990-1992 aikana tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.

AB - Ydinpolttoainemateriaaleja koskeva tutkimustyö on tuottanut uutta tietoa polttoainemateriaalien ja -rakenteiden käyttäytymisestä. Pääpaino on ollut suojakuorimateriaalien kokeellisessa tutkimuksessa sekä polttoaineen käyttäytymistä korkeissa palamissa rajoittavien tekijöiden selvittämisessä. Kokeellisen ja kirjallisen tutkimustyön sekä kansainvälisistä projekteista saadun tiedon avulla on tuettu polttoaineen käyttövarmuuden ja -turvallisuuden ylläpitämistä ja kehittämistä. Tulokset ovat viranomaisten ja voimayhtiöiden hyödynnettavissä lupaehtojen asettamisessa, polttoaineen hankinnassa ja käytön suunnittelussa. Samalla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja ylläpidetty riippumatonta polttoainemateriaaliasiantuntemusta kotimaassa. Oleellinen osa projektia on ollut kansainväliseen yhteistyöhon osallistuminen. OECD:n Halden-projektissa on otettu aktiivisesti osaa ydinvoimalaitosten konventionaalisia komponentteja koskevaan materiaalitutkimukseen. Myos VVER-polttoaineen tutkimuksessa on tehty kokeellista yhteistyötä. Studsvikin koeohjelmista on osallistuttu kahteen polttoaineen ylipaine- ja yhteen ylitehoprojektiin. IAEA:n käytetyn polttoaineen varastointiin liittyvä projekti on saatettu loppuun ja jatkoprojekti aloitettu. Tämä julkaisu on yhteenveto vuosien 1990-1992 aikana tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista.

KW - nuclear fuels

KW - nuclear reactor materials

KW - safety engineering

KW - nuclear reactor safety

KW - nuclear power plants

KW - structures

KW - nuclear fuel claddings

KW - design

KW - performance

KW - licenses

KW - assessments

KW - nuclear reactor control

KW - international relations

M3 - Report

SN - 951-38-4366-1

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hansson L, Planman T, Vitikainen E. Ydinpolttoaineen materiaalitekniset rajoitukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 25 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1472).