Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet

Translated title of the contribution: Structural and operational properties of nuclear fuel

Lena Hansson, Anna-Maija Kosonen, Tapio Planman, Esa Vitikainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tämä julkaisu on yhteenveto vuosina 1987 - 1989 tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista. Tutkimuksen avulla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja pidetty yllä kotimaista riippumatonta polttoainomateriaaliasiantuntemusta. Tutkimuksessa koottiin ja jaettiin tietoa ydinpolttoaineen valmistus- ja laadunvalvontamenetelmistä, valmistusominaisuuksien vaikutuksista polttoaineen reaktorikäyttäytymiseen, suojakuorimateriaalien käyttäytymisestä ja säteilytettyjen polttoainenipun materiaalien ominaisuuksista. Samalla kehitettiin kotimaisia alan palveluvalmiuksia. Oleellisena osana projektia on ollut kansainvälinen yhteistyö. OECD:n Haldenprojekti, Studsvikin yliteho- ja ylipaineprojektit, IAEA:n käytettyyn polttoaineeseen liittyvä BEFAST II -projekti sekä VVER-polttoaineen tutkimusohjelmat ovat tärkeimmät yhteistyökohteet.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages38
  ISBN (Print)951-38-3751-3
  Publication statusPublished - 1990
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number1141
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  nuclear fuels

  Keywords

  • nuclear materials
  • nuclear fuel pellets
  • sintering
  • fabrication
  • methods
  • properties
  • rods
  • quality control
  • nuclear fuel claddings

  Cite this

  Hansson, L., Kosonen, A-M., Planman, T., & Vitikainen, E. (1990). Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1141
  Hansson, Lena ; Kosonen, Anna-Maija ; Planman, Tapio ; Vitikainen, Esa. / Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1141).
  @book{8804dcf0a60c4b64aef3bc41436e791c,
  title = "Ydinpolttoaineen rakenne- ja k{\"a}ytt{\"o}ominaisuudet",
  abstract = "T{\"a}m{\"a} julkaisu on yhteenveto vuosina 1987 - 1989 tehdyst{\"a} tutkimuksesta sek{\"a} VTT:n t{\"a}n{\"a} aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista. Tutkimuksen avulla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja pidetty yll{\"a} kotimaista riippumatonta polttoainomateriaaliasiantuntemusta. Tutkimuksessa koottiin ja jaettiin tietoa ydinpolttoaineen valmistus- ja laadunvalvontamenetelmist{\"a}, valmistusominaisuuksien vaikutuksista polttoaineen reaktorik{\"a}ytt{\"a}ytymiseen, suojakuorimateriaalien k{\"a}ytt{\"a}ytymisest{\"a} ja s{\"a}teilytettyjen polttoainenipun materiaalien ominaisuuksista. Samalla kehitettiin kotimaisia alan palveluvalmiuksia. Oleellisena osana projektia on ollut kansainv{\"a}linen yhteisty{\"o}. OECD:n Haldenprojekti, Studsvikin yliteho- ja ylipaineprojektit, IAEA:n k{\"a}ytettyyn polttoaineeseen liittyv{\"a} BEFAST II -projekti sek{\"a} VVER-polttoaineen tutkimusohjelmat ovat t{\"a}rkeimm{\"a}t yhteisty{\"o}kohteet.",
  keywords = "nuclear materials, nuclear fuel pellets, sintering, fabrication, methods, properties, rods, quality control, nuclear fuel claddings",
  author = "Lena Hansson and Anna-Maija Kosonen and Tapio Planman and Esa Vitikainen",
  year = "1990",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3751-3",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1141",
  address = "Finland",

  }

  Hansson, L, Kosonen, A-M, Planman, T & Vitikainen, E 1990, Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1141, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet. / Hansson, Lena; Kosonen, Anna-Maija; Planman, Tapio; Vitikainen, Esa.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1141).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet

  AU - Hansson, Lena

  AU - Kosonen, Anna-Maija

  AU - Planman, Tapio

  AU - Vitikainen, Esa

  PY - 1990

  Y1 - 1990

  N2 - Tämä julkaisu on yhteenveto vuosina 1987 - 1989 tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista. Tutkimuksen avulla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja pidetty yllä kotimaista riippumatonta polttoainomateriaaliasiantuntemusta. Tutkimuksessa koottiin ja jaettiin tietoa ydinpolttoaineen valmistus- ja laadunvalvontamenetelmistä, valmistusominaisuuksien vaikutuksista polttoaineen reaktorikäyttäytymiseen, suojakuorimateriaalien käyttäytymisestä ja säteilytettyjen polttoainenipun materiaalien ominaisuuksista. Samalla kehitettiin kotimaisia alan palveluvalmiuksia. Oleellisena osana projektia on ollut kansainvälinen yhteistyö. OECD:n Haldenprojekti, Studsvikin yliteho- ja ylipaineprojektit, IAEA:n käytettyyn polttoaineeseen liittyvä BEFAST II -projekti sekä VVER-polttoaineen tutkimusohjelmat ovat tärkeimmät yhteistyökohteet.

  AB - Tämä julkaisu on yhteenveto vuosina 1987 - 1989 tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista. Tutkimuksen avulla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja pidetty yllä kotimaista riippumatonta polttoainomateriaaliasiantuntemusta. Tutkimuksessa koottiin ja jaettiin tietoa ydinpolttoaineen valmistus- ja laadunvalvontamenetelmistä, valmistusominaisuuksien vaikutuksista polttoaineen reaktorikäyttäytymiseen, suojakuorimateriaalien käyttäytymisestä ja säteilytettyjen polttoainenipun materiaalien ominaisuuksista. Samalla kehitettiin kotimaisia alan palveluvalmiuksia. Oleellisena osana projektia on ollut kansainvälinen yhteistyö. OECD:n Haldenprojekti, Studsvikin yliteho- ja ylipaineprojektit, IAEA:n käytettyyn polttoaineeseen liittyvä BEFAST II -projekti sekä VVER-polttoaineen tutkimusohjelmat ovat tärkeimmät yhteistyökohteet.

  KW - nuclear materials

  KW - nuclear fuel pellets

  KW - sintering

  KW - fabrication

  KW - methods

  KW - properties

  KW - rods

  KW - quality control

  KW - nuclear fuel claddings

  M3 - Report

  SN - 951-38-3751-3

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Hansson L, Kosonen A-M, Planman T, Vitikainen E. Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1141).