Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet

Translated title of the contribution: Structural and operational properties of nuclear fuel

Lena Hansson, Anna-Maija Kosonen, Tapio Planman, Esa Vitikainen

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Tämä julkaisu on yhteenveto vuosina 1987 - 1989 tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista. Tutkimuksen avulla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja pidetty yllä kotimaista riippumatonta polttoainomateriaaliasiantuntemusta. Tutkimuksessa koottiin ja jaettiin tietoa ydinpolttoaineen valmistus- ja laadunvalvontamenetelmistä, valmistusominaisuuksien vaikutuksista polttoaineen reaktorikäyttäytymiseen, suojakuorimateriaalien käyttäytymisestä ja säteilytettyjen polttoainenipun materiaalien ominaisuuksista. Samalla kehitettiin kotimaisia alan palveluvalmiuksia. Oleellisena osana projektia on ollut kansainvälinen yhteistyö. OECD:n Haldenprojekti, Studsvikin yliteho- ja ylipaineprojektit, IAEA:n käytettyyn polttoaineeseen liittyvä BEFAST II -projekti sekä VVER-polttoaineen tutkimusohjelmat ovat tärkeimmät yhteistyökohteet.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Print)951-38-3751-3
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
No.1141
ISSN (Print)0358-5085

Fingerprint

nuclear fuels

Keywords

  • nuclear materials
  • nuclear fuel pellets
  • sintering
  • fabrication
  • methods
  • properties
  • rods
  • quality control
  • nuclear fuel claddings

Cite this

Hansson, L., Kosonen, A-M., Planman, T., & Vitikainen, E. (1990). Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1141
Hansson, Lena ; Kosonen, Anna-Maija ; Planman, Tapio ; Vitikainen, Esa. / Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1141).
@book{8804dcf0a60c4b64aef3bc41436e791c,
title = "Ydinpolttoaineen rakenne- ja k{\"a}ytt{\"o}ominaisuudet",
abstract = "T{\"a}m{\"a} julkaisu on yhteenveto vuosina 1987 - 1989 tehdyst{\"a} tutkimuksesta sek{\"a} VTT:n t{\"a}n{\"a} aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista. Tutkimuksen avulla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja pidetty yll{\"a} kotimaista riippumatonta polttoainomateriaaliasiantuntemusta. Tutkimuksessa koottiin ja jaettiin tietoa ydinpolttoaineen valmistus- ja laadunvalvontamenetelmist{\"a}, valmistusominaisuuksien vaikutuksista polttoaineen reaktorik{\"a}ytt{\"a}ytymiseen, suojakuorimateriaalien k{\"a}ytt{\"a}ytymisest{\"a} ja s{\"a}teilytettyjen polttoainenipun materiaalien ominaisuuksista. Samalla kehitettiin kotimaisia alan palveluvalmiuksia. Oleellisena osana projektia on ollut kansainv{\"a}linen yhteisty{\"o}. OECD:n Haldenprojekti, Studsvikin yliteho- ja ylipaineprojektit, IAEA:n k{\"a}ytettyyn polttoaineeseen liittyv{\"a} BEFAST II -projekti sek{\"a} VVER-polttoaineen tutkimusohjelmat ovat t{\"a}rkeimm{\"a}t yhteisty{\"o}kohteet.",
keywords = "nuclear materials, nuclear fuel pellets, sintering, fabrication, methods, properties, rods, quality control, nuclear fuel claddings",
author = "Lena Hansson and Anna-Maija Kosonen and Tapio Planman and Esa Vitikainen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3751-3",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1141",
address = "Finland",

}

Hansson, L, Kosonen, A-M, Planman, T & Vitikainen, E 1990, Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1141, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet. / Hansson, Lena; Kosonen, Anna-Maija; Planman, Tapio; Vitikainen, Esa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1141).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet

AU - Hansson, Lena

AU - Kosonen, Anna-Maija

AU - Planman, Tapio

AU - Vitikainen, Esa

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Tämä julkaisu on yhteenveto vuosina 1987 - 1989 tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista. Tutkimuksen avulla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja pidetty yllä kotimaista riippumatonta polttoainomateriaaliasiantuntemusta. Tutkimuksessa koottiin ja jaettiin tietoa ydinpolttoaineen valmistus- ja laadunvalvontamenetelmistä, valmistusominaisuuksien vaikutuksista polttoaineen reaktorikäyttäytymiseen, suojakuorimateriaalien käyttäytymisestä ja säteilytettyjen polttoainenipun materiaalien ominaisuuksista. Samalla kehitettiin kotimaisia alan palveluvalmiuksia. Oleellisena osana projektia on ollut kansainvälinen yhteistyö. OECD:n Haldenprojekti, Studsvikin yliteho- ja ylipaineprojektit, IAEA:n käytettyyn polttoaineeseen liittyvä BEFAST II -projekti sekä VVER-polttoaineen tutkimusohjelmat ovat tärkeimmät yhteistyökohteet.

AB - Tämä julkaisu on yhteenveto vuosina 1987 - 1989 tehdystä tutkimuksesta sekä VTT:n tänä aikana hankkimista tutkimus- ja palveluvalmiuksista. Tutkimuksen avulla on parannettu Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) valmiuksia suorittaa alan toimeksiantoja ja pidetty yllä kotimaista riippumatonta polttoainomateriaaliasiantuntemusta. Tutkimuksessa koottiin ja jaettiin tietoa ydinpolttoaineen valmistus- ja laadunvalvontamenetelmistä, valmistusominaisuuksien vaikutuksista polttoaineen reaktorikäyttäytymiseen, suojakuorimateriaalien käyttäytymisestä ja säteilytettyjen polttoainenipun materiaalien ominaisuuksista. Samalla kehitettiin kotimaisia alan palveluvalmiuksia. Oleellisena osana projektia on ollut kansainvälinen yhteistyö. OECD:n Haldenprojekti, Studsvikin yliteho- ja ylipaineprojektit, IAEA:n käytettyyn polttoaineeseen liittyvä BEFAST II -projekti sekä VVER-polttoaineen tutkimusohjelmat ovat tärkeimmät yhteistyökohteet.

KW - nuclear materials

KW - nuclear fuel pellets

KW - sintering

KW - fabrication

KW - methods

KW - properties

KW - rods

KW - quality control

KW - nuclear fuel claddings

M3 - Report

SN - 951-38-3751-3

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hansson L, Kosonen A-M, Planman T, Vitikainen E. Ydinpolttoaineen rakenne- ja käyttöominaisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 38 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1141).