Sumea ohjaustekniikka koneautomaatiossa

Harri Koskinen, Pekka Yli-Paunu

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tavoitteena on antaa suomalaisille yrityksille yleiskuva sumeasta logiikasta ja sen soveltamismahdollisuuksista koneautomaatiossa. Tiedotteen ensimmäiset luvut käsittelevät sumeiden joukkojen ja sumean logiikan teoreettista taustaa. Tämän pohjalta tarkastellaan sumeita säätöjärjestelmiä, niiden suunnittelua ja kirjallisuudessa esitettyjä suunnittelumenetelmiä. Tiedotteessa tarkastellaan myös säätäjien fyysisiä toteutusmahdollisuuksia ja kerrotaan markkinoilla olevista kaupallisista sumeaa logiikkaa tukevista piireistä. Lisäksi käsitellään markkinoilla olevia suunnittelutyökaluja ja käydään läpi suunnitteluesimerkki asioiden selventämiseksi. Lopussa on mainittu tähän mennessä toteutettuja käytännön sovelluksia ja tarkastellaan järjestelmien toteutuksissa esiintyneitä ongelmia sekä tutkaillaan sumeiden logiikkojen avulla toteutettujen järjestelmien kehitysnäkymiä. Tutkimus perustuu ulkomaiseen kirjallisuuteen ja lehtiartikkeleihin, koska suomalaista tutkimusaineistoa sumeiden logiikkojen soveltamisesta ei ole toistaiseksi olemassa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages46
ISBN (Print)951-38-3888-9
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1256
ISSN0358-5085

Keywords

  • fuzzy logic
  • automation
  • robots
  • data processing
  • control theory
  • automatic control
  • systems engineering
  • mathematical models

Cite this

Koskinen, H., & Yli-Paunu, P. (1991). Sumea ohjaustekniikka koneautomaatiossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1256
Koskinen, Harri ; Yli-Paunu, Pekka. / Sumea ohjaustekniikka koneautomaatiossa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1256).
@book{a0bbf34eceab4cada5cb03df918306be,
title = "Sumea ohjaustekniikka koneautomaatiossa",
abstract = "Tutkimuksen tavoitteena on antaa suomalaisille yrityksille yleiskuva sumeasta logiikasta ja sen soveltamismahdollisuuksista koneautomaatiossa. Tiedotteen ensimm{\"a}iset luvut k{\"a}sittelev{\"a}t sumeiden joukkojen ja sumean logiikan teoreettista taustaa. T{\"a}m{\"a}n pohjalta tarkastellaan sumeita s{\"a}{\"a}t{\"o}j{\"a}rjestelmi{\"a}, niiden suunnittelua ja kirjallisuudessa esitettyj{\"a} suunnittelumenetelmi{\"a}. Tiedotteessa tarkastellaan my{\"o}s s{\"a}{\"a}t{\"a}jien fyysisi{\"a} toteutusmahdollisuuksia ja kerrotaan markkinoilla olevista kaupallisista sumeaa logiikkaa tukevista piireist{\"a}. Lis{\"a}ksi k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n markkinoilla olevia suunnitteluty{\"o}kaluja ja k{\"a}yd{\"a}{\"a}n l{\"a}pi suunnitteluesimerkki asioiden selvent{\"a}miseksi. Lopussa on mainittu t{\"a}h{\"a}n menness{\"a} toteutettuja k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n sovelluksia ja tarkastellaan j{\"a}rjestelmien toteutuksissa esiintyneit{\"a} ongelmia sek{\"a} tutkaillaan sumeiden logiikkojen avulla toteutettujen j{\"a}rjestelmien kehitysn{\"a}kymi{\"a}. Tutkimus perustuu ulkomaiseen kirjallisuuteen ja lehtiartikkeleihin, koska suomalaista tutkimusaineistoa sumeiden logiikkojen soveltamisesta ei ole toistaiseksi olemassa.",
keywords = "fuzzy logic, automation, robots, data processing, control theory, automatic control, systems engineering, mathematical models",
author = "Harri Koskinen and Pekka Yli-Paunu",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3888-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1256",
address = "Finland",

}

Koskinen, H & Yli-Paunu, P 1991, Sumea ohjaustekniikka koneautomaatiossa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1256, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Sumea ohjaustekniikka koneautomaatiossa. / Koskinen, Harri; Yli-Paunu, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1256).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Sumea ohjaustekniikka koneautomaatiossa

AU - Koskinen, Harri

AU - Yli-Paunu, Pekka

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Tutkimuksen tavoitteena on antaa suomalaisille yrityksille yleiskuva sumeasta logiikasta ja sen soveltamismahdollisuuksista koneautomaatiossa. Tiedotteen ensimmäiset luvut käsittelevät sumeiden joukkojen ja sumean logiikan teoreettista taustaa. Tämän pohjalta tarkastellaan sumeita säätöjärjestelmiä, niiden suunnittelua ja kirjallisuudessa esitettyjä suunnittelumenetelmiä. Tiedotteessa tarkastellaan myös säätäjien fyysisiä toteutusmahdollisuuksia ja kerrotaan markkinoilla olevista kaupallisista sumeaa logiikkaa tukevista piireistä. Lisäksi käsitellään markkinoilla olevia suunnittelutyökaluja ja käydään läpi suunnitteluesimerkki asioiden selventämiseksi. Lopussa on mainittu tähän mennessä toteutettuja käytännön sovelluksia ja tarkastellaan järjestelmien toteutuksissa esiintyneitä ongelmia sekä tutkaillaan sumeiden logiikkojen avulla toteutettujen järjestelmien kehitysnäkymiä. Tutkimus perustuu ulkomaiseen kirjallisuuteen ja lehtiartikkeleihin, koska suomalaista tutkimusaineistoa sumeiden logiikkojen soveltamisesta ei ole toistaiseksi olemassa.

AB - Tutkimuksen tavoitteena on antaa suomalaisille yrityksille yleiskuva sumeasta logiikasta ja sen soveltamismahdollisuuksista koneautomaatiossa. Tiedotteen ensimmäiset luvut käsittelevät sumeiden joukkojen ja sumean logiikan teoreettista taustaa. Tämän pohjalta tarkastellaan sumeita säätöjärjestelmiä, niiden suunnittelua ja kirjallisuudessa esitettyjä suunnittelumenetelmiä. Tiedotteessa tarkastellaan myös säätäjien fyysisiä toteutusmahdollisuuksia ja kerrotaan markkinoilla olevista kaupallisista sumeaa logiikkaa tukevista piireistä. Lisäksi käsitellään markkinoilla olevia suunnittelutyökaluja ja käydään läpi suunnitteluesimerkki asioiden selventämiseksi. Lopussa on mainittu tähän mennessä toteutettuja käytännön sovelluksia ja tarkastellaan järjestelmien toteutuksissa esiintyneitä ongelmia sekä tutkaillaan sumeiden logiikkojen avulla toteutettujen järjestelmien kehitysnäkymiä. Tutkimus perustuu ulkomaiseen kirjallisuuteen ja lehtiartikkeleihin, koska suomalaista tutkimusaineistoa sumeiden logiikkojen soveltamisesta ei ole toistaiseksi olemassa.

KW - fuzzy logic

KW - automation

KW - robots

KW - data processing

KW - control theory

KW - automatic control

KW - systems engineering

KW - mathematical models

M3 - Report

SN - 951-38-3888-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Sumea ohjaustekniikka koneautomaatiossa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Koskinen H, Yli-Paunu P. Sumea ohjaustekniikka koneautomaatiossa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 46 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1256).