Sumeiden kognitiivisten karttojen (FCM) hyödyntäminen päätöksenteossa

Jarmo Keski-Säntti

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

Abstract

Sumeat kognitiiviset kartat on kehitetty älykkäiden menetelmien ja kognitiotieteiden pohjalta, ja nimityksestään huolimatta ne ovat lähempänä neuroverkkoja kuin sumeaa logiikkaa. Karttoja on kehitetty ja sovellettu hyvin laaja-alaisesti, mutta nykyisellään niitä sovelletaan lähinnä tietämyksen kartoitusjärjestelmiin ja päätöksenteon tukijärjestelmiin. Päätöksenteon alalla sovelluskohteita on useita, mutta huolimatta siitä, että menetelmä on helppokäyttöinen ja matemaattisesti yksinkertainen, sen soveltaminen käytännössä törmää skaalaukseen liittyviin ongelmiin. Näihin ongelmiin on kuitenkin olemassa ratkaisuja, jotka tosin monimutkaistavat menetelmän laskentaa mutta eivät kuitenkaan vaikuta helppokäyttöisyyteen.
Original languageFinnish
Title of host publicationKunnossapito ja prognostiikka
Subtitle of host publicationPrognos-vuosiseminaari 2005
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Pages17-24
ISBN (Electronic)951-38-6302-6
ISBN (Print)951-38-6301-8
Publication statusPublished - 2005
MoE publication typeB3 Non-refereed article in conference proceedings
EventKunnossapito ja prognostiikka : Prognos-vuosiseminaari 2005 - Tampere, Finland
Duration: 3 Nov 20053 Nov 2005

Publication series

SeriesVTT Symposium
Number239
ISSN0357-9387

Seminar

SeminarKunnossapito ja prognostiikka
CountryFinland
CityTampere
Period3/11/053/11/05

Cite this

Keski-Säntti, J. (2005). Sumeiden kognitiivisten karttojen (FCM) hyödyntäminen päätöksenteossa. In Kunnossapito ja prognostiikka: Prognos-vuosiseminaari 2005 (pp. 17-24). Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Symposium, No. 239
Keski-Säntti, Jarmo. / Sumeiden kognitiivisten karttojen (FCM) hyödyntäminen päätöksenteossa. Kunnossapito ja prognostiikka: Prognos-vuosiseminaari 2005. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. pp. 17-24 (VTT Symposium; No. 239).
@inproceedings{86350a3b717a413888be7f2b8e1d441c,
title = "Sumeiden kognitiivisten karttojen (FCM) hy{\"o}dynt{\"a}minen p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteossa",
abstract = "Sumeat kognitiiviset kartat on kehitetty {\"a}lykk{\"a}iden menetelmien ja kognitiotieteiden pohjalta, ja nimityksest{\"a}{\"a}n huolimatta ne ovat l{\"a}hemp{\"a}n{\"a} neuroverkkoja kuin sumeaa logiikkaa. Karttoja on kehitetty ja sovellettu hyvin laaja-alaisesti, mutta nykyisell{\"a}{\"a}n niit{\"a} sovelletaan l{\"a}hinn{\"a} tiet{\"a}myksen kartoitusj{\"a}rjestelmiin ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon tukij{\"a}rjestelmiin. P{\"a}{\"a}t{\"o}ksenteon alalla sovelluskohteita on useita, mutta huolimatta siit{\"a}, ett{\"a} menetelm{\"a} on helppok{\"a}ytt{\"o}inen ja matemaattisesti yksinkertainen, sen soveltaminen k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}ss{\"a} t{\"o}rm{\"a}{\"a} skaalaukseen liittyviin ongelmiin. N{\"a}ihin ongelmiin on kuitenkin olemassa ratkaisuja, jotka tosin monimutkaistavat menetelm{\"a}n laskentaa mutta eiv{\"a}t kuitenkaan vaikuta helppok{\"a}ytt{\"o}isyyteen.",
author = "Jarmo Keski-S{\"a}ntti",
year = "2005",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6301-8",
series = "VTT Symposium",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "239",
pages = "17--24",
booktitle = "Kunnossapito ja prognostiikka",
address = "Finland",

}

Keski-Säntti, J 2005, Sumeiden kognitiivisten karttojen (FCM) hyödyntäminen päätöksenteossa. in Kunnossapito ja prognostiikka: Prognos-vuosiseminaari 2005. VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo, VTT Symposium, no. 239, pp. 17-24, Kunnossapito ja prognostiikka , Tampere, Finland, 3/11/05.

Sumeiden kognitiivisten karttojen (FCM) hyödyntäminen päätöksenteossa. / Keski-Säntti, Jarmo.

Kunnossapito ja prognostiikka: Prognos-vuosiseminaari 2005. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2005. p. 17-24 (VTT Symposium; No. 239).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsScientific

TY - GEN

T1 - Sumeiden kognitiivisten karttojen (FCM) hyödyntäminen päätöksenteossa

AU - Keski-Säntti, Jarmo

PY - 2005

Y1 - 2005

N2 - Sumeat kognitiiviset kartat on kehitetty älykkäiden menetelmien ja kognitiotieteiden pohjalta, ja nimityksestään huolimatta ne ovat lähempänä neuroverkkoja kuin sumeaa logiikkaa. Karttoja on kehitetty ja sovellettu hyvin laaja-alaisesti, mutta nykyisellään niitä sovelletaan lähinnä tietämyksen kartoitusjärjestelmiin ja päätöksenteon tukijärjestelmiin. Päätöksenteon alalla sovelluskohteita on useita, mutta huolimatta siitä, että menetelmä on helppokäyttöinen ja matemaattisesti yksinkertainen, sen soveltaminen käytännössä törmää skaalaukseen liittyviin ongelmiin. Näihin ongelmiin on kuitenkin olemassa ratkaisuja, jotka tosin monimutkaistavat menetelmän laskentaa mutta eivät kuitenkaan vaikuta helppokäyttöisyyteen.

AB - Sumeat kognitiiviset kartat on kehitetty älykkäiden menetelmien ja kognitiotieteiden pohjalta, ja nimityksestään huolimatta ne ovat lähempänä neuroverkkoja kuin sumeaa logiikkaa. Karttoja on kehitetty ja sovellettu hyvin laaja-alaisesti, mutta nykyisellään niitä sovelletaan lähinnä tietämyksen kartoitusjärjestelmiin ja päätöksenteon tukijärjestelmiin. Päätöksenteon alalla sovelluskohteita on useita, mutta huolimatta siitä, että menetelmä on helppokäyttöinen ja matemaattisesti yksinkertainen, sen soveltaminen käytännössä törmää skaalaukseen liittyviin ongelmiin. Näihin ongelmiin on kuitenkin olemassa ratkaisuja, jotka tosin monimutkaistavat menetelmän laskentaa mutta eivät kuitenkaan vaikuta helppokäyttöisyyteen.

M3 - Conference article in proceedings

SN - 951-38-6301-8

T3 - VTT Symposium

SP - 17

EP - 24

BT - Kunnossapito ja prognostiikka

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Keski-Säntti J. Sumeiden kognitiivisten karttojen (FCM) hyödyntäminen päätöksenteossa. In Kunnossapito ja prognostiikka: Prognos-vuosiseminaari 2005. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. 2005. p. 17-24. (VTT Symposium; No. 239).