Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit

Jukka Tanttari, Heikki Parviainen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

Abstract

Suodattavissa rakenteissa mekaaniset aallot voivat edetä vapaasti vain tietyillä taajuuksilla tai tiettyyn suuntaan. Estokaistoilla esiintyy voimakasta etenemisvaimenemista. Estokaistoja esiintyy monissa perinteisissä, jaksollisissa raken-teissa. Niissä sirontaa synnyttävien rakenneosien välimatkat ovat tyypillisesti samaa kokoluokkaa kuin aallonpituus. Metamateriaaleissa rakenneosat ovat aallonpituuteen nähden pieniä. Tässä katsauksessa käsitellään metamateriaaleja koskevaa tutkimusta erityisesti äänenhallinnan kannalta ja arvioidaan tämän perusteella materiaalien käyttöpotentiaalia. Erityyppisten rakenteiden käyttäytymistä havainnollistetaan simulointiesimerkeillä. Lopuksi pohditaan automaattisen suunnittelun ja optimoinnin käyttömahdollisuuksia.
Original languageFinnish
Title of host publicationAkustiikkapäivät 2015
PublisherAkustinen Seura ry
Publication statusPublished - 2015
MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
EventAkustiikkapäivät 2015 - Kuopio, Finland
Duration: 1 Sep 20152 Sep 2015

Seminar

SeminarAkustiikkapäivät 2015
CountryFinland
CityKuopio
Period1/09/152/09/15

Cite this

Tanttari, J., & Parviainen, H. (2015). Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit. In Akustiikkapäivät 2015 Akustinen Seura ry.
Tanttari, Jukka ; Parviainen, Heikki. / Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit. Akustiikkapäivät 2015. Akustinen Seura ry, 2015.
@inproceedings{4e190e81e8cd41ada070eb85efc96378,
title = "Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit",
abstract = "Suodattavissa rakenteissa mekaaniset aallot voivat edet{\"a} vapaasti vain tietyill{\"a} taajuuksilla tai tiettyyn suuntaan. Estokaistoilla esiintyy voimakasta etenemisvaimenemista. Estokaistoja esiintyy monissa perinteisiss{\"a}, jaksollisissa raken-teissa. Niiss{\"a} sirontaa synnytt{\"a}vien rakenneosien v{\"a}limatkat ovat tyypillisesti samaa kokoluokkaa kuin aallonpituus. Metamateriaaleissa rakenneosat ovat aallonpituuteen n{\"a}hden pieni{\"a}. T{\"a}ss{\"a} katsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n metamateriaaleja koskevaa tutkimusta erityisesti {\"a}{\"a}nenhallinnan kannalta ja arvioidaan t{\"a}m{\"a}n perusteella materiaalien k{\"a}ytt{\"o}potentiaalia. Erityyppisten rakenteiden k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} havainnollistetaan simulointiesimerkeill{\"a}. Lopuksi pohditaan automaattisen suunnittelun ja optimoinnin k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia.",
author = "Jukka Tanttari and Heikki Parviainen",
year = "2015",
language = "Finnish",
booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2015",
publisher = "Akustinen Seura ry",
address = "Finland",

}

Tanttari, J & Parviainen, H 2015, Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit. in Akustiikkapäivät 2015. Akustinen Seura ry, Akustiikkapäivät 2015, Kuopio, Finland, 1/09/15.

Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit. / Tanttari, Jukka; Parviainen, Heikki.

Akustiikkapäivät 2015. Akustinen Seura ry, 2015.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

TY - GEN

T1 - Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit

AU - Tanttari, Jukka

AU - Parviainen, Heikki

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Suodattavissa rakenteissa mekaaniset aallot voivat edetä vapaasti vain tietyillä taajuuksilla tai tiettyyn suuntaan. Estokaistoilla esiintyy voimakasta etenemisvaimenemista. Estokaistoja esiintyy monissa perinteisissä, jaksollisissa raken-teissa. Niissä sirontaa synnyttävien rakenneosien välimatkat ovat tyypillisesti samaa kokoluokkaa kuin aallonpituus. Metamateriaaleissa rakenneosat ovat aallonpituuteen nähden pieniä. Tässä katsauksessa käsitellään metamateriaaleja koskevaa tutkimusta erityisesti äänenhallinnan kannalta ja arvioidaan tämän perusteella materiaalien käyttöpotentiaalia. Erityyppisten rakenteiden käyttäytymistä havainnollistetaan simulointiesimerkeillä. Lopuksi pohditaan automaattisen suunnittelun ja optimoinnin käyttömahdollisuuksia.

AB - Suodattavissa rakenteissa mekaaniset aallot voivat edetä vapaasti vain tietyillä taajuuksilla tai tiettyyn suuntaan. Estokaistoilla esiintyy voimakasta etenemisvaimenemista. Estokaistoja esiintyy monissa perinteisissä, jaksollisissa raken-teissa. Niissä sirontaa synnyttävien rakenneosien välimatkat ovat tyypillisesti samaa kokoluokkaa kuin aallonpituus. Metamateriaaleissa rakenneosat ovat aallonpituuteen nähden pieniä. Tässä katsauksessa käsitellään metamateriaaleja koskevaa tutkimusta erityisesti äänenhallinnan kannalta ja arvioidaan tämän perusteella materiaalien käyttöpotentiaalia. Erityyppisten rakenteiden käyttäytymistä havainnollistetaan simulointiesimerkeillä. Lopuksi pohditaan automaattisen suunnittelun ja optimoinnin käyttömahdollisuuksia.

M3 - Conference article in proceedings

BT - Akustiikkapäivät 2015

PB - Akustinen Seura ry

ER -

Tanttari J, Parviainen H. Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit. In Akustiikkapäivät 2015. Akustinen Seura ry. 2015