Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit

Jukka Tanttari, Heikki Parviainen

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  Abstract

  Suodattavissa rakenteissa mekaaniset aallot voivat edetä vapaasti vain tietyillä taajuuksilla tai tiettyyn suuntaan. Estokaistoilla esiintyy voimakasta etenemisvaimenemista. Estokaistoja esiintyy monissa perinteisissä, jaksollisissa raken-teissa. Niissä sirontaa synnyttävien rakenneosien välimatkat ovat tyypillisesti samaa kokoluokkaa kuin aallonpituus. Metamateriaaleissa rakenneosat ovat aallonpituuteen nähden pieniä. Tässä katsauksessa käsitellään metamateriaaleja koskevaa tutkimusta erityisesti äänenhallinnan kannalta ja arvioidaan tämän perusteella materiaalien käyttöpotentiaalia. Erityyppisten rakenteiden käyttäytymistä havainnollistetaan simulointiesimerkeillä. Lopuksi pohditaan automaattisen suunnittelun ja optimoinnin käyttömahdollisuuksia.
  Original languageFinnish
  Title of host publicationAkustiikkapäivät 2015
  PublisherAkustinen Seura ry
  Publication statusPublished - 2015
  MoE publication typeD3 Professional conference proceedings
  EventAkustiikkapäivät 2015 - Kuopio, Finland
  Duration: 1 Sep 20152 Sep 2015

  Seminar

  SeminarAkustiikkapäivät 2015
  CountryFinland
  CityKuopio
  Period1/09/152/09/15

  Cite this

  Tanttari, J., & Parviainen, H. (2015). Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit. In Akustiikkapäivät 2015 Akustinen Seura ry.
  Tanttari, Jukka ; Parviainen, Heikki. / Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit. Akustiikkapäivät 2015. Akustinen Seura ry, 2015.
  @inproceedings{4e190e81e8cd41ada070eb85efc96378,
  title = "Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit",
  abstract = "Suodattavissa rakenteissa mekaaniset aallot voivat edet{\"a} vapaasti vain tietyill{\"a} taajuuksilla tai tiettyyn suuntaan. Estokaistoilla esiintyy voimakasta etenemisvaimenemista. Estokaistoja esiintyy monissa perinteisiss{\"a}, jaksollisissa raken-teissa. Niiss{\"a} sirontaa synnytt{\"a}vien rakenneosien v{\"a}limatkat ovat tyypillisesti samaa kokoluokkaa kuin aallonpituus. Metamateriaaleissa rakenneosat ovat aallonpituuteen n{\"a}hden pieni{\"a}. T{\"a}ss{\"a} katsauksessa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n metamateriaaleja koskevaa tutkimusta erityisesti {\"a}{\"a}nenhallinnan kannalta ja arvioidaan t{\"a}m{\"a}n perusteella materiaalien k{\"a}ytt{\"o}potentiaalia. Erityyppisten rakenteiden k{\"a}ytt{\"a}ytymist{\"a} havainnollistetaan simulointiesimerkeill{\"a}. Lopuksi pohditaan automaattisen suunnittelun ja optimoinnin k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia.",
  author = "Jukka Tanttari and Heikki Parviainen",
  year = "2015",
  language = "Finnish",
  booktitle = "Akustiikkap{\"a}iv{\"a}t 2015",
  publisher = "Akustinen Seura ry",
  address = "Finland",

  }

  Tanttari, J & Parviainen, H 2015, Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit. in Akustiikkapäivät 2015. Akustinen Seura ry, Akustiikkapäivät 2015, Kuopio, Finland, 1/09/15.

  Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit. / Tanttari, Jukka; Parviainen, Heikki.

  Akustiikkapäivät 2015. Akustinen Seura ry, 2015.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingConference article in proceedingsProfessional

  TY - GEN

  T1 - Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit

  AU - Tanttari, Jukka

  AU - Parviainen, Heikki

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Suodattavissa rakenteissa mekaaniset aallot voivat edetä vapaasti vain tietyillä taajuuksilla tai tiettyyn suuntaan. Estokaistoilla esiintyy voimakasta etenemisvaimenemista. Estokaistoja esiintyy monissa perinteisissä, jaksollisissa raken-teissa. Niissä sirontaa synnyttävien rakenneosien välimatkat ovat tyypillisesti samaa kokoluokkaa kuin aallonpituus. Metamateriaaleissa rakenneosat ovat aallonpituuteen nähden pieniä. Tässä katsauksessa käsitellään metamateriaaleja koskevaa tutkimusta erityisesti äänenhallinnan kannalta ja arvioidaan tämän perusteella materiaalien käyttöpotentiaalia. Erityyppisten rakenteiden käyttäytymistä havainnollistetaan simulointiesimerkeillä. Lopuksi pohditaan automaattisen suunnittelun ja optimoinnin käyttömahdollisuuksia.

  AB - Suodattavissa rakenteissa mekaaniset aallot voivat edetä vapaasti vain tietyillä taajuuksilla tai tiettyyn suuntaan. Estokaistoilla esiintyy voimakasta etenemisvaimenemista. Estokaistoja esiintyy monissa perinteisissä, jaksollisissa raken-teissa. Niissä sirontaa synnyttävien rakenneosien välimatkat ovat tyypillisesti samaa kokoluokkaa kuin aallonpituus. Metamateriaaleissa rakenneosat ovat aallonpituuteen nähden pieniä. Tässä katsauksessa käsitellään metamateriaaleja koskevaa tutkimusta erityisesti äänenhallinnan kannalta ja arvioidaan tämän perusteella materiaalien käyttöpotentiaalia. Erityyppisten rakenteiden käyttäytymistä havainnollistetaan simulointiesimerkeillä. Lopuksi pohditaan automaattisen suunnittelun ja optimoinnin käyttömahdollisuuksia.

  M3 - Conference article in proceedings

  BT - Akustiikkapäivät 2015

  PB - Akustinen Seura ry

  ER -

  Tanttari J, Parviainen H. Suodattavat rakenteet ja akustiset metamateriaalit. In Akustiikkapäivät 2015. Akustinen Seura ry. 2015