Suoja-aineiden jakautuminen puun soluseinämään

Jaakko Muilu

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kyllästetyn puun suoja-aineiden jakaumaa käsittelevä tutkimus on ollut verrattain laajaa. Pääasiallinen tutkimusväline on ollut pyyhkäisyelektronimikroskooppi (SEM), johon on liitetty röntgenanalysaattori (EDXA). Mitään yksiselitteistä kuvaa ongelmakentästä ei vielä ole muodostunut. Suoja-aineiden suhteellisten määrien osalta on julkaistuissa tuloksissa paljon kirjavuutta ja erisuuntaisuutta. Kvantitatiivisiin määrityksiin ei vielä varsinaisesti pystytä lainkaan. Osasyynä ilmenneisiin vaikeuksiin ovat SEM-EDXA-tekniikan rajoitteet. Kun puusolun seinämän paksuus on n. 5 - 10 mikrom on pisteanalyysissä analyysialueen halkaisija 3 - 5 mikrom. Lisäksi puun suoja-aineiden (kuparin, kromin, arseenin) analysointiraja asettuu 0,1 painoprosentin tasolle. Kirjallisuusselvityksen lisäksi tässä julkaistavat VTT:n omat tutkimustulokset osoittavat, että suoja-aineita löytyy kyllästetyn männyn trakeidien soluseinämän sisäosista ja koivun putkiloiden läheisyydestä. Tutkimuksessa luotiin valmiudet syventäviin ja välttämättömiin lisätutkimuksiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
ISBN (Print)951-38-2940-5
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number773
ISSN0358-5085

Fingerprint

cell walls

Keywords

  • wood
  • wood preservatives
  • impregnation
  • microstructure
  • cells

Cite this

Muilu, J. (1987). Suoja-aineiden jakautuminen puun soluseinämään. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 773
Muilu, Jaakko. / Suoja-aineiden jakautuminen puun soluseinämään. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 773).
@book{2ea8e5c7355f42dfb67c37f294c83274,
title = "Suoja-aineiden jakautuminen puun solusein{\"a}m{\"a}{\"a}n",
abstract = "Kyll{\"a}stetyn puun suoja-aineiden jakaumaa k{\"a}sittelev{\"a} tutkimus on ollut verrattain laajaa. P{\"a}{\"a}asiallinen tutkimusv{\"a}line on ollut pyyhk{\"a}isyelektronimikroskooppi (SEM), johon on liitetty r{\"o}ntgenanalysaattori (EDXA). Mit{\"a}{\"a}n yksiselitteist{\"a} kuvaa ongelmakent{\"a}st{\"a} ei viel{\"a} ole muodostunut. Suoja-aineiden suhteellisten m{\"a}{\"a}rien osalta on julkaistuissa tuloksissa paljon kirjavuutta ja erisuuntaisuutta. Kvantitatiivisiin m{\"a}{\"a}rityksiin ei viel{\"a} varsinaisesti pystyt{\"a} lainkaan. Osasyyn{\"a} ilmenneisiin vaikeuksiin ovat SEM-EDXA-tekniikan rajoitteet. Kun puusolun sein{\"a}m{\"a}n paksuus on n. 5 - 10 mikrom on pisteanalyysiss{\"a} analyysialueen halkaisija 3 - 5 mikrom. Lis{\"a}ksi puun suoja-aineiden (kuparin, kromin, arseenin) analysointiraja asettuu 0,1 painoprosentin tasolle. Kirjallisuusselvityksen lis{\"a}ksi t{\"a}ss{\"a} julkaistavat VTT:n omat tutkimustulokset osoittavat, ett{\"a} suoja-aineita l{\"o}ytyy kyll{\"a}stetyn m{\"a}nnyn trakeidien solusein{\"a}m{\"a}n sis{\"a}osista ja koivun putkiloiden l{\"a}heisyydest{\"a}. Tutkimuksessa luotiin valmiudet syvent{\"a}viin ja v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}miin lis{\"a}tutkimuksiin.",
keywords = "wood, wood preservatives, impregnation, microstructure, cells",
author = "Jaakko Muilu",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2940-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "773",
address = "Finland",

}

Muilu, J 1987, Suoja-aineiden jakautuminen puun soluseinämään. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 773, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suoja-aineiden jakautuminen puun soluseinämään. / Muilu, Jaakko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 773).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suoja-aineiden jakautuminen puun soluseinämään

AU - Muilu, Jaakko

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Kyllästetyn puun suoja-aineiden jakaumaa käsittelevä tutkimus on ollut verrattain laajaa. Pääasiallinen tutkimusväline on ollut pyyhkäisyelektronimikroskooppi (SEM), johon on liitetty röntgenanalysaattori (EDXA). Mitään yksiselitteistä kuvaa ongelmakentästä ei vielä ole muodostunut. Suoja-aineiden suhteellisten määrien osalta on julkaistuissa tuloksissa paljon kirjavuutta ja erisuuntaisuutta. Kvantitatiivisiin määrityksiin ei vielä varsinaisesti pystytä lainkaan. Osasyynä ilmenneisiin vaikeuksiin ovat SEM-EDXA-tekniikan rajoitteet. Kun puusolun seinämän paksuus on n. 5 - 10 mikrom on pisteanalyysissä analyysialueen halkaisija 3 - 5 mikrom. Lisäksi puun suoja-aineiden (kuparin, kromin, arseenin) analysointiraja asettuu 0,1 painoprosentin tasolle. Kirjallisuusselvityksen lisäksi tässä julkaistavat VTT:n omat tutkimustulokset osoittavat, että suoja-aineita löytyy kyllästetyn männyn trakeidien soluseinämän sisäosista ja koivun putkiloiden läheisyydestä. Tutkimuksessa luotiin valmiudet syventäviin ja välttämättömiin lisätutkimuksiin.

AB - Kyllästetyn puun suoja-aineiden jakaumaa käsittelevä tutkimus on ollut verrattain laajaa. Pääasiallinen tutkimusväline on ollut pyyhkäisyelektronimikroskooppi (SEM), johon on liitetty röntgenanalysaattori (EDXA). Mitään yksiselitteistä kuvaa ongelmakentästä ei vielä ole muodostunut. Suoja-aineiden suhteellisten määrien osalta on julkaistuissa tuloksissa paljon kirjavuutta ja erisuuntaisuutta. Kvantitatiivisiin määrityksiin ei vielä varsinaisesti pystytä lainkaan. Osasyynä ilmenneisiin vaikeuksiin ovat SEM-EDXA-tekniikan rajoitteet. Kun puusolun seinämän paksuus on n. 5 - 10 mikrom on pisteanalyysissä analyysialueen halkaisija 3 - 5 mikrom. Lisäksi puun suoja-aineiden (kuparin, kromin, arseenin) analysointiraja asettuu 0,1 painoprosentin tasolle. Kirjallisuusselvityksen lisäksi tässä julkaistavat VTT:n omat tutkimustulokset osoittavat, että suoja-aineita löytyy kyllästetyn männyn trakeidien soluseinämän sisäosista ja koivun putkiloiden läheisyydestä. Tutkimuksessa luotiin valmiudet syventäviin ja välttämättömiin lisätutkimuksiin.

KW - wood

KW - wood preservatives

KW - impregnation

KW - microstructure

KW - cells

M3 - Report

SN - 951-38-2940-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Suoja-aineiden jakautuminen puun soluseinämään

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Muilu J. Suoja-aineiden jakautuminen puun soluseinämään. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 773).