Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen

Juha Hänninen, Eila Lehmus, Pekka Oksanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen jään leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitetään, muodostuuko jäähän heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan jäädyttämällä ohuita kerroksia vettä edellisten jääkerrosten päälle. Tulokset osoittavat, että murtuminen tapahtuu suurilla jään suolapitoisuuksilla näitä kerroksia pitkin ja että leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merijäällä. Jään tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta teräksestä tehdyn putken jäätyä vedellä täytetyssä altaassa jäähän kiinni ja mittaamalla putken irti vetämiseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti jään suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages36
ISBN (Print)951-38-2071-8
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number287
ISSN0358-5077

Fingerprint

shear strength
adhesion
ice

Keywords

  • ice
  • salinity
  • arctic regions
  • cold weather construction
  • shear strength

Cite this

Hänninen, J., Lehmus, E., & Oksanen, P. (1984). Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 287
Hänninen, Juha ; Lehmus, Eila ; Oksanen, Pekka. / Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 36 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 287).
@book{b3f10b5fa8c941feab7ac668685c9d3a,
title = "Suolaisen j{\"a}{\"a}n leikkauslujuus ja tartunta ter{\"a}kseen",
abstract = "Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen j{\"a}{\"a}n leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitet{\"a}{\"a}n, muodostuuko j{\"a}{\"a}h{\"a}n heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan j{\"a}{\"a}dytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} ohuita kerroksia vett{\"a} edellisten j{\"a}{\"a}kerrosten p{\"a}{\"a}lle. Tulokset osoittavat, ett{\"a} murtuminen tapahtuu suurilla j{\"a}{\"a}n suolapitoisuuksilla n{\"a}it{\"a} kerroksia pitkin ja ett{\"a} leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merij{\"a}{\"a}ll{\"a}. J{\"a}{\"a}n tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta ter{\"a}ksest{\"a} tehdyn putken j{\"a}{\"a}ty{\"a} vedell{\"a} t{\"a}ytetyss{\"a} altaassa j{\"a}{\"a}h{\"a}n kiinni ja mittaamalla putken irti vet{\"a}miseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti j{\"a}{\"a}n suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.",
keywords = "ice, salinity, arctic regions, cold weather construction, shear strength",
author = "Juha H{\"a}nninen and Eila Lehmus and Pekka Oksanen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2071-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "287",
address = "Finland",

}

Hänninen, J, Lehmus, E & Oksanen, P 1984, Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 287, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen. / Hänninen, Juha; Lehmus, Eila; Oksanen, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 36 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 287).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen

AU - Hänninen, Juha

AU - Lehmus, Eila

AU - Oksanen, Pekka

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen jään leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitetään, muodostuuko jäähän heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan jäädyttämällä ohuita kerroksia vettä edellisten jääkerrosten päälle. Tulokset osoittavat, että murtuminen tapahtuu suurilla jään suolapitoisuuksilla näitä kerroksia pitkin ja että leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merijäällä. Jään tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta teräksestä tehdyn putken jäätyä vedellä täytetyssä altaassa jäähän kiinni ja mittaamalla putken irti vetämiseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti jään suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.

AB - Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen jään leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitetään, muodostuuko jäähän heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan jäädyttämällä ohuita kerroksia vettä edellisten jääkerrosten päälle. Tulokset osoittavat, että murtuminen tapahtuu suurilla jään suolapitoisuuksilla näitä kerroksia pitkin ja että leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merijäällä. Jään tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta teräksestä tehdyn putken jäätyä vedellä täytetyssä altaassa jäähän kiinni ja mittaamalla putken irti vetämiseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti jään suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.

KW - ice

KW - salinity

KW - arctic regions

KW - cold weather construction

KW - shear strength

M3 - Report

SN - 951-38-2071-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hänninen J, Lehmus E, Oksanen P. Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 36 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 287).