Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen

Juha Hänninen, Eila Lehmus, Pekka Oksanen

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen jään leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitetään, muodostuuko jäähän heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan jäädyttämällä ohuita kerroksia vettä edellisten jääkerrosten päälle. Tulokset osoittavat, että murtuminen tapahtuu suurilla jään suolapitoisuuksilla näitä kerroksia pitkin ja että leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merijäällä. Jään tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta teräksestä tehdyn putken jäätyä vedellä täytetyssä altaassa jäähän kiinni ja mittaamalla putken irti vetämiseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti jään suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages36
    ISBN (Print)951-38-2071-8
    Publication statusPublished - 1984
    MoE publication typeD4 Published development or research report or study

    Publication series

    SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
    Number287
    ISSN0358-5077

    Keywords

    • ice
    • salinity
    • arctic regions
    • cold weather construction
    • shear strength

    Cite this