@book{b3f10b5fa8c941feab7ac668685c9d3a,
title = "Suolaisen j{\"a}{\"a}n leikkauslujuus ja tartunta ter{\"a}kseen",
abstract = "Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen j{\"a}{\"a}n leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitet{\"a}{\"a}n, muodostuuko j{\"a}{\"a}h{\"a}n heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan j{\"a}{\"a}dytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} ohuita kerroksia vett{\"a} edellisten j{\"a}{\"a}kerrosten p{\"a}{\"a}lle. Tulokset osoittavat, ett{\"a} murtuminen tapahtuu suurilla j{\"a}{\"a}n suolapitoisuuksilla n{\"a}it{\"a} kerroksia pitkin ja ett{\"a} leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merij{\"a}{\"a}ll{\"a}. J{\"a}{\"a}n tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta ter{\"a}ksest{\"a} tehdyn putken j{\"a}{\"a}ty{\"a} vedell{\"a} t{\"a}ytetyss{\"a} altaassa j{\"a}{\"a}h{\"a}n kiinni ja mittaamalla putken irti vet{\"a}miseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti j{\"a}{\"a}n suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.",
keywords = "ice, salinity, arctic regions, cold weather construction, shear strength",
author = "Juha H{\"a}nninen and Eila Lehmus and Pekka Oksanen",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2071-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "287",
address = "Finland",
}