Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen

Juha Hänninen, Eila Lehmus, Pekka Oksanen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen jään leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitetään, muodostuuko jäähän heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan jäädyttämällä ohuita kerroksia vettä edellisten jääkerrosten päälle. Tulokset osoittavat, että murtuminen tapahtuu suurilla jään suolapitoisuuksilla näitä kerroksia pitkin ja että leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merijäällä. Jään tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta teräksestä tehdyn putken jäätyä vedellä täytetyssä altaassa jäähän kiinni ja mittaamalla putken irti vetämiseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti jään suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages36
  ISBN (Print)951-38-2071-8
  Publication statusPublished - 1984
  MoE publication typeD4 Published development or research report or study

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
  Number287
  ISSN0358-5077

  Fingerprint

  shear strength
  adhesion
  ice

  Keywords

  • ice
  • salinity
  • arctic regions
  • cold weather construction
  • shear strength

  Cite this

  Hänninen, J., Lehmus, E., & Oksanen, P. (1984). Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 287
  Hänninen, Juha ; Lehmus, Eila ; Oksanen, Pekka. / Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 36 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 287).
  @book{b3f10b5fa8c941feab7ac668685c9d3a,
  title = "Suolaisen j{\"a}{\"a}n leikkauslujuus ja tartunta ter{\"a}kseen",
  abstract = "Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen j{\"a}{\"a}n leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitet{\"a}{\"a}n, muodostuuko j{\"a}{\"a}h{\"a}n heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan j{\"a}{\"a}dytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} ohuita kerroksia vett{\"a} edellisten j{\"a}{\"a}kerrosten p{\"a}{\"a}lle. Tulokset osoittavat, ett{\"a} murtuminen tapahtuu suurilla j{\"a}{\"a}n suolapitoisuuksilla n{\"a}it{\"a} kerroksia pitkin ja ett{\"a} leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merij{\"a}{\"a}ll{\"a}. J{\"a}{\"a}n tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta ter{\"a}ksest{\"a} tehdyn putken j{\"a}{\"a}ty{\"a} vedell{\"a} t{\"a}ytetyss{\"a} altaassa j{\"a}{\"a}h{\"a}n kiinni ja mittaamalla putken irti vet{\"a}miseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti j{\"a}{\"a}n suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.",
  keywords = "ice, salinity, arctic regions, cold weather construction, shear strength",
  author = "Juha H{\"a}nninen and Eila Lehmus and Pekka Oksanen",
  year = "1984",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-2071-8",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "287",
  address = "Finland",

  }

  Hänninen, J, Lehmus, E & Oksanen, P 1984, Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 287, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen. / Hänninen, Juha; Lehmus, Eila; Oksanen, Pekka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 36 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 287).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen

  AU - Hänninen, Juha

  AU - Lehmus, Eila

  AU - Oksanen, Pekka

  PY - 1984

  Y1 - 1984

  N2 - Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen jään leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitetään, muodostuuko jäähän heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan jäädyttämällä ohuita kerroksia vettä edellisten jääkerrosten päälle. Tulokset osoittavat, että murtuminen tapahtuu suurilla jään suolapitoisuuksilla näitä kerroksia pitkin ja että leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merijäällä. Jään tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta teräksestä tehdyn putken jäätyä vedellä täytetyssä altaassa jäähän kiinni ja mittaamalla putken irti vetämiseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti jään suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.

  AB - Laboratoriokokeilla tutkitaan suolaisen jään leikkauslujuutta ja tartuntaa toiseen aineeseen. Leikkauslujuuskokeilla selvitetään, muodostuuko jäähän heikkoja kerroksia, kun se valmistetaan jäädyttämällä ohuita kerroksia vettä edellisten jääkerrosten päälle. Tulokset osoittavat, että murtuminen tapahtuu suurilla jään suolapitoisuuksilla näitä kerroksia pitkin ja että leikkauslujuus on huomattavasti pienempi kuin luonnon merijäällä. Jään tartuntalujuutta sen suolapitoisuudesta riippuen on tutkittu antamalla ruostumattomasta teräksestä tehdyn putken jäätyä vedellä täytetyssä altaassa jäähän kiinni ja mittaamalla putken irti vetämiseen tarvittava voima. Tartuntalujuus pienenee hyvin nopeasti jään suolapitoisuuden kasvaessa. Pienenemisen oletetaan johtuvan tartuntapinnalle muodostavasta suolavesikalvosta.

  KW - ice

  KW - salinity

  KW - arctic regions

  KW - cold weather construction

  KW - shear strength

  M3 - Report

  SN - 951-38-2071-8

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

  BT - Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Hänninen J, Lehmus E, Oksanen P. Suolaisen jään leikkauslujuus ja tartunta teräkseen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 36 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 287).