Suomalainen innovaatiojärjestelmä poliittisen maantieteen näkökulmasta

Toni Ahlqvist

Research output: Contribution to conferenceConference articleProfessional

Abstract

Käsite "kansallinen innovaatiojärjestelmä" (national innovation system) on ollut suomalaisen tiede- ja teknologiapolitiikan keskiössä jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Kansallinen innovaatiojärjestelmä on, huolimatta käsitteen näennäisestä kansallisesta kaikupohjasta, transnationalistisen teoretisoinnin tulos: sen taustalla on OECD:n piirissä jo 1960-luvulla alkanut systemaattinen työ tiede- ja teknologiapolitiikan teoriaperustan ja -indikaattoreiden kehittämiseksi. 1990-luvun alussa käsite omaksuttiin Suomeen korkealla kansallisella tasolla tiede- ja teknologianeuvoston toimesta. 1990-luvulta lähtien kansallista innovaatiojärjestelmää on analysoitu ja evaluoitu useissa selvityksissä, mutta sen vaikutuksia valtion aluerakenteeseen ja aluekehityksen politiikkaan on tutkittu huomattavan niukasti. Tässä esitelmässä tarkastelen suomalaista innovaatiojärjestelmää poliittisen maantieteen näkökulmasta. Tarkasteluni teen seuraavien kysymysten valossa: miten kansallisen innovaatiojärjestelmän spatiaalinen logiikka on rakentunut ja muuttunut kahden vuosikymmenen periodilla ja miten tämä logiikka on peilautunut aluekehityksen käytännöissä.
Original languageFinnish
Number of pages14
Publication statusPublished - 2010
MoE publication typeNot Eligible
EventMaantieteen päivät 2010: Vuoropuhelu maantieteessä - Itä-Suomen yliopisto, Joensuun kampus, Joensuu, Finland
Duration: 29 Oct 201030 Oct 2010

Conference

ConferenceMaantieteen päivät 2010
CountryFinland
CityJoensuu
Period29/10/1030/10/10

Cite this

Ahlqvist, T. (2010). Suomalainen innovaatiojärjestelmä poliittisen maantieteen näkökulmasta. Paper presented at Maantieteen päivät 2010, Joensuu, Finland.
Ahlqvist, Toni. / Suomalainen innovaatiojärjestelmä poliittisen maantieteen näkökulmasta. Paper presented at Maantieteen päivät 2010, Joensuu, Finland.14 p.
@conference{b010a0d429d046ac88d90a51b6a315a4,
title = "Suomalainen innovaatioj{\"a}rjestelm{\"a} poliittisen maantieteen n{\"a}k{\"o}kulmasta",
abstract = "K{\"a}site {"}kansallinen innovaatioj{\"a}rjestelm{\"a}{"} (national innovation system) on ollut suomalaisen tiede- ja teknologiapolitiikan keski{\"o}ss{\"a} jo l{\"a}hes kahden vuosikymmenen ajan. Kansallinen innovaatioj{\"a}rjestelm{\"a} on, huolimatta k{\"a}sitteen n{\"a}enn{\"a}isest{\"a} kansallisesta kaikupohjasta, transnationalistisen teoretisoinnin tulos: sen taustalla on OECD:n piiriss{\"a} jo 1960-luvulla alkanut systemaattinen ty{\"o} tiede- ja teknologiapolitiikan teoriaperustan ja -indikaattoreiden kehitt{\"a}miseksi. 1990-luvun alussa k{\"a}site omaksuttiin Suomeen korkealla kansallisella tasolla tiede- ja teknologianeuvoston toimesta. 1990-luvulta l{\"a}htien kansallista innovaatioj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} on analysoitu ja evaluoitu useissa selvityksiss{\"a}, mutta sen vaikutuksia valtion aluerakenteeseen ja aluekehityksen politiikkaan on tutkittu huomattavan niukasti. T{\"a}ss{\"a} esitelm{\"a}ss{\"a} tarkastelen suomalaista innovaatioj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a} poliittisen maantieteen n{\"a}k{\"o}kulmasta. Tarkasteluni teen seuraavien kysymysten valossa: miten kansallisen innovaatioj{\"a}rjestelm{\"a}n spatiaalinen logiikka on rakentunut ja muuttunut kahden vuosikymmenen periodilla ja miten t{\"a}m{\"a} logiikka on peilautunut aluekehityksen k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}iss{\"a}.",
author = "Toni Ahlqvist",
note = "Esitelm{\"a} saatavissa tekij{\"a}lt{\"a} elektronisessa muodossa sek{\"a} kalvosarjana Project code: SA-TRI 42807; null ; Conference date: 29-10-2010 Through 30-10-2010",
year = "2010",
language = "Finnish",

}

Ahlqvist, T 2010, 'Suomalainen innovaatiojärjestelmä poliittisen maantieteen näkökulmasta', Paper presented at Maantieteen päivät 2010, Joensuu, Finland, 29/10/10 - 30/10/10.

Suomalainen innovaatiojärjestelmä poliittisen maantieteen näkökulmasta. / Ahlqvist, Toni.

2010. Paper presented at Maantieteen päivät 2010, Joensuu, Finland.

Research output: Contribution to conferenceConference articleProfessional

TY - CONF

T1 - Suomalainen innovaatiojärjestelmä poliittisen maantieteen näkökulmasta

AU - Ahlqvist, Toni

N1 - Esitelmä saatavissa tekijältä elektronisessa muodossa sekä kalvosarjana Project code: SA-TRI 42807

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - Käsite "kansallinen innovaatiojärjestelmä" (national innovation system) on ollut suomalaisen tiede- ja teknologiapolitiikan keskiössä jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Kansallinen innovaatiojärjestelmä on, huolimatta käsitteen näennäisestä kansallisesta kaikupohjasta, transnationalistisen teoretisoinnin tulos: sen taustalla on OECD:n piirissä jo 1960-luvulla alkanut systemaattinen työ tiede- ja teknologiapolitiikan teoriaperustan ja -indikaattoreiden kehittämiseksi. 1990-luvun alussa käsite omaksuttiin Suomeen korkealla kansallisella tasolla tiede- ja teknologianeuvoston toimesta. 1990-luvulta lähtien kansallista innovaatiojärjestelmää on analysoitu ja evaluoitu useissa selvityksissä, mutta sen vaikutuksia valtion aluerakenteeseen ja aluekehityksen politiikkaan on tutkittu huomattavan niukasti. Tässä esitelmässä tarkastelen suomalaista innovaatiojärjestelmää poliittisen maantieteen näkökulmasta. Tarkasteluni teen seuraavien kysymysten valossa: miten kansallisen innovaatiojärjestelmän spatiaalinen logiikka on rakentunut ja muuttunut kahden vuosikymmenen periodilla ja miten tämä logiikka on peilautunut aluekehityksen käytännöissä.

AB - Käsite "kansallinen innovaatiojärjestelmä" (national innovation system) on ollut suomalaisen tiede- ja teknologiapolitiikan keskiössä jo lähes kahden vuosikymmenen ajan. Kansallinen innovaatiojärjestelmä on, huolimatta käsitteen näennäisestä kansallisesta kaikupohjasta, transnationalistisen teoretisoinnin tulos: sen taustalla on OECD:n piirissä jo 1960-luvulla alkanut systemaattinen työ tiede- ja teknologiapolitiikan teoriaperustan ja -indikaattoreiden kehittämiseksi. 1990-luvun alussa käsite omaksuttiin Suomeen korkealla kansallisella tasolla tiede- ja teknologianeuvoston toimesta. 1990-luvulta lähtien kansallista innovaatiojärjestelmää on analysoitu ja evaluoitu useissa selvityksissä, mutta sen vaikutuksia valtion aluerakenteeseen ja aluekehityksen politiikkaan on tutkittu huomattavan niukasti. Tässä esitelmässä tarkastelen suomalaista innovaatiojärjestelmää poliittisen maantieteen näkökulmasta. Tarkasteluni teen seuraavien kysymysten valossa: miten kansallisen innovaatiojärjestelmän spatiaalinen logiikka on rakentunut ja muuttunut kahden vuosikymmenen periodilla ja miten tämä logiikka on peilautunut aluekehityksen käytännöissä.

M3 - Conference article

ER -

Ahlqvist T. Suomalainen innovaatiojärjestelmä poliittisen maantieteen näkökulmasta. 2010. Paper presented at Maantieteen päivät 2010, Joensuu, Finland.