Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 10. Rakennetun ympäristön ylläpito ja perusparantaminen

Hannu Kääriäinen, Timo Aho, Eero Erkiö, Antero Polso, Yrjö Tuppurainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Suomen rakennettu ympäristö jaetaan talonrakennukseen, jonka osuus vuonna 1984 oli markkamääräisesti arvioituna 76 %, ja maa- ja vesirakennusalaan, jonka osuus oli 24 %. Tässä tuoteryhmä 10:n laatimassa julkaisussa käsitellään ainoastaan talonrakennusalaa. Maa- ja vesirakennusalan käsittely on kokonaisuudessaan sisällytetty tuoteryhmä 2:n julkaisuun. Suomen rakennuskanta on vielä nuorta, sillä yli 80 % siitä on rakennettu vuoden 1946 jälkeen. Tämän johdosta uutta tekniikkaa käytetään laajalti jo olemassa olevissa rakennuksissa. Uusissa rakennuksissa automatisointi etenee nopeasti. Asuntoihin saadaan Suomessa nykyisellä ilmastotekniikalla asumiselle vakaat ja erittäin suotuisat olosuhteet riippumatta ulkoilman vaihtelevista ja ankaristakin olosuhteista. Joissakin rakennuksissa heikentää lisäksi koneellinen jäähdytys kesän kuumimpien päivien vaikutusta. Valmiiden rakennusten käyttöön kiinnitetään nykyisin entistä enemmän ja entistä pitkäaikaisempaa huomiota. Rakennuksia varten tehdään kunnossapitosuunnitelmia. Vaatimustaso muuttuu ajan kuluessa toiminnan ja teknisen kehityksen myötä, ja siihen vaikuttavat niin ikään rakennusvauriot sekä rakennuksen vanheneminen, johon mm. säärasituksilla on oma vaikutuksensa. Tällöin joudutaan päätöksentekovaiheeseen, jolloin yhtenä vaihtoehtona on perusparantaminen. Perusparantamistöiden vuosittain lisääntyessä joudutaan yhä useammin työskentelemään kylmänä vuodenaikana. Pakkanen vaikuttaa, paitsi työntekijöihin, myös koneisiin, laitteisiin ja rakennusmateriaaleihin. Tuotekehittelyllä on parannettu materiaalien pakkasenkestävyyttä ja työmenetelmiä ankarissakin ilmasto-olosuhteissa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages66
ISBN (Print)951-38-3687-8
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1116
ISSN0358-5085

Fingerprint

Nefopam
Maintenance

Keywords

  • construction
  • buildings
  • Finland
  • cold environments
  • low temperatures
  • maintenance management
  • repairs
  • renovating
  • reneval (renovating)

Cite this

Kääriäinen, H., Aho, T., Erkiö, E., Polso, A., & Tuppurainen, Y. (1990). Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 10. Rakennetun ympäristön ylläpito ja perusparantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1116
Kääriäinen, Hannu ; Aho, Timo ; Erkiö, Eero ; Polso, Antero ; Tuppurainen, Yrjö. / Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 10. Rakennetun ympäristön ylläpito ja perusparantaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1116).
@book{679def77f1c0499a926d089d307d9ad5,
title = "Suomalainen kylm{\"a}n ilmaston rakennustekniikka. Osa 10. Rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n yll{\"a}pito ja perusparantaminen",
abstract = "Suomen rakennettu ymp{\"a}rist{\"o} jaetaan talonrakennukseen, jonka osuus vuonna 1984 oli markkam{\"a}{\"a}r{\"a}isesti arvioituna 76 {\%}, ja maa- ja vesirakennusalaan, jonka osuus oli 24 {\%}. T{\"a}ss{\"a} tuoteryhm{\"a} 10:n laatimassa julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n ainoastaan talonrakennusalaa. Maa- ja vesirakennusalan k{\"a}sittely on kokonaisuudessaan sis{\"a}llytetty tuoteryhm{\"a} 2:n julkaisuun. Suomen rakennuskanta on viel{\"a} nuorta, sill{\"a} yli 80 {\%} siit{\"a} on rakennettu vuoden 1946 j{\"a}lkeen. T{\"a}m{\"a}n johdosta uutta tekniikkaa k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n laajalti jo olemassa olevissa rakennuksissa. Uusissa rakennuksissa automatisointi etenee nopeasti. Asuntoihin saadaan Suomessa nykyisell{\"a} ilmastotekniikalla asumiselle vakaat ja eritt{\"a}in suotuisat olosuhteet riippumatta ulkoilman vaihtelevista ja ankaristakin olosuhteista. Joissakin rakennuksissa heikent{\"a}{\"a} lis{\"a}ksi koneellinen j{\"a}{\"a}hdytys kes{\"a}n kuumimpien p{\"a}ivien vaikutusta. Valmiiden rakennusten k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n kiinnitet{\"a}{\"a}n nykyisin entist{\"a} enemm{\"a}n ja entist{\"a} pitk{\"a}aikaisempaa huomiota. Rakennuksia varten tehd{\"a}{\"a}n kunnossapitosuunnitelmia. Vaatimustaso muuttuu ajan kuluessa toiminnan ja teknisen kehityksen my{\"o}t{\"a}, ja siihen vaikuttavat niin ik{\"a}{\"a}n rakennusvauriot sek{\"a} rakennuksen vanheneminen, johon mm. s{\"a}{\"a}rasituksilla on oma vaikutuksensa. T{\"a}ll{\"o}in joudutaan p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekovaiheeseen, jolloin yhten{\"a} vaihtoehtona on perusparantaminen. Perusparantamist{\"o}iden vuosittain lis{\"a}{\"a}ntyess{\"a} joudutaan yh{\"a} useammin ty{\"o}skentelem{\"a}{\"a}n kylm{\"a}n{\"a} vuodenaikana. Pakkanen vaikuttaa, paitsi ty{\"o}ntekij{\"o}ihin, my{\"o}s koneisiin, laitteisiin ja rakennusmateriaaleihin. Tuotekehittelyll{\"a} on parannettu materiaalien pakkasenkest{\"a}vyytt{\"a} ja ty{\"o}menetelmi{\"a} ankarissakin ilmasto-olosuhteissa.",
keywords = "construction, buildings, Finland, cold environments, low temperatures, maintenance management, repairs, renovating, reneval (renovating)",
author = "Hannu K{\"a}{\"a}ri{\"a}inen and Timo Aho and Eero Erki{\"o} and Antero Polso and Yrj{\"o} Tuppurainen",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3687-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1116",
address = "Finland",

}

Kääriäinen, H, Aho, T, Erkiö, E, Polso, A & Tuppurainen, Y 1990, Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 10. Rakennetun ympäristön ylläpito ja perusparantaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1116, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 10. Rakennetun ympäristön ylläpito ja perusparantaminen. / Kääriäinen, Hannu; Aho, Timo; Erkiö, Eero; Polso, Antero; Tuppurainen, Yrjö.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1116).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 10. Rakennetun ympäristön ylläpito ja perusparantaminen

AU - Kääriäinen, Hannu

AU - Aho, Timo

AU - Erkiö, Eero

AU - Polso, Antero

AU - Tuppurainen, Yrjö

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Suomen rakennettu ympäristö jaetaan talonrakennukseen, jonka osuus vuonna 1984 oli markkamääräisesti arvioituna 76 %, ja maa- ja vesirakennusalaan, jonka osuus oli 24 %. Tässä tuoteryhmä 10:n laatimassa julkaisussa käsitellään ainoastaan talonrakennusalaa. Maa- ja vesirakennusalan käsittely on kokonaisuudessaan sisällytetty tuoteryhmä 2:n julkaisuun. Suomen rakennuskanta on vielä nuorta, sillä yli 80 % siitä on rakennettu vuoden 1946 jälkeen. Tämän johdosta uutta tekniikkaa käytetään laajalti jo olemassa olevissa rakennuksissa. Uusissa rakennuksissa automatisointi etenee nopeasti. Asuntoihin saadaan Suomessa nykyisellä ilmastotekniikalla asumiselle vakaat ja erittäin suotuisat olosuhteet riippumatta ulkoilman vaihtelevista ja ankaristakin olosuhteista. Joissakin rakennuksissa heikentää lisäksi koneellinen jäähdytys kesän kuumimpien päivien vaikutusta. Valmiiden rakennusten käyttöön kiinnitetään nykyisin entistä enemmän ja entistä pitkäaikaisempaa huomiota. Rakennuksia varten tehdään kunnossapitosuunnitelmia. Vaatimustaso muuttuu ajan kuluessa toiminnan ja teknisen kehityksen myötä, ja siihen vaikuttavat niin ikään rakennusvauriot sekä rakennuksen vanheneminen, johon mm. säärasituksilla on oma vaikutuksensa. Tällöin joudutaan päätöksentekovaiheeseen, jolloin yhtenä vaihtoehtona on perusparantaminen. Perusparantamistöiden vuosittain lisääntyessä joudutaan yhä useammin työskentelemään kylmänä vuodenaikana. Pakkanen vaikuttaa, paitsi työntekijöihin, myös koneisiin, laitteisiin ja rakennusmateriaaleihin. Tuotekehittelyllä on parannettu materiaalien pakkasenkestävyyttä ja työmenetelmiä ankarissakin ilmasto-olosuhteissa.

AB - Suomen rakennettu ympäristö jaetaan talonrakennukseen, jonka osuus vuonna 1984 oli markkamääräisesti arvioituna 76 %, ja maa- ja vesirakennusalaan, jonka osuus oli 24 %. Tässä tuoteryhmä 10:n laatimassa julkaisussa käsitellään ainoastaan talonrakennusalaa. Maa- ja vesirakennusalan käsittely on kokonaisuudessaan sisällytetty tuoteryhmä 2:n julkaisuun. Suomen rakennuskanta on vielä nuorta, sillä yli 80 % siitä on rakennettu vuoden 1946 jälkeen. Tämän johdosta uutta tekniikkaa käytetään laajalti jo olemassa olevissa rakennuksissa. Uusissa rakennuksissa automatisointi etenee nopeasti. Asuntoihin saadaan Suomessa nykyisellä ilmastotekniikalla asumiselle vakaat ja erittäin suotuisat olosuhteet riippumatta ulkoilman vaihtelevista ja ankaristakin olosuhteista. Joissakin rakennuksissa heikentää lisäksi koneellinen jäähdytys kesän kuumimpien päivien vaikutusta. Valmiiden rakennusten käyttöön kiinnitetään nykyisin entistä enemmän ja entistä pitkäaikaisempaa huomiota. Rakennuksia varten tehdään kunnossapitosuunnitelmia. Vaatimustaso muuttuu ajan kuluessa toiminnan ja teknisen kehityksen myötä, ja siihen vaikuttavat niin ikään rakennusvauriot sekä rakennuksen vanheneminen, johon mm. säärasituksilla on oma vaikutuksensa. Tällöin joudutaan päätöksentekovaiheeseen, jolloin yhtenä vaihtoehtona on perusparantaminen. Perusparantamistöiden vuosittain lisääntyessä joudutaan yhä useammin työskentelemään kylmänä vuodenaikana. Pakkanen vaikuttaa, paitsi työntekijöihin, myös koneisiin, laitteisiin ja rakennusmateriaaleihin. Tuotekehittelyllä on parannettu materiaalien pakkasenkestävyyttä ja työmenetelmiä ankarissakin ilmasto-olosuhteissa.

KW - construction

KW - buildings

KW - Finland

KW - cold environments

KW - low temperatures

KW - maintenance management

KW - repairs

KW - renovating

KW - reneval (renovating)

M3 - Report

SN - 951-38-3687-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 10. Rakennetun ympäristön ylläpito ja perusparantaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kääriäinen H, Aho T, Erkiö E, Polso A, Tuppurainen Y. Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 10. Rakennetun ympäristön ylläpito ja perusparantaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 66 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1116).