Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 2. Kunnallistekniikka ja maa- ja vesirakentaminen

Kari Saarikoski (Editor)

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kylmän ilmaston myötä kaikessa rakentamisessa ja suunnittelussa on otettava huomioon vesi ja sen eri olomuodot ja vaikutustavat: routa, lumi ja jää. Niiden merkitystä tarkastellaan mm. materiaalivalinnoille ja työmaatekniikoille sekä ylipäätään kylmän ilmaston merkitystä kyseiselle rakentamiselle. Kylmän ilmaston aiheuttamia haittoja voidaan torjua oikealla rakenteen suunnittelulla, jossa otetaan huomioon mm. kuivatusasiat ja lämpöeristeiden käyttö. Kylmä ilmasto aiheuttaa paljon haittoja, mutta sitä voidaan käyttää myös hyväksi, esimerkkeinä jäätiet, kaivantojen kevyempi tukeminen ja lumen lämpöä eristävän vaikutuksen hyväksikäyttö. Julkaisussa käsitellään pääasiallisesti rakenteita, ei käyttöä ja kunnossapitoa, ja pitäydytään vain kylmän ilmaston vaikutuksiin - arktista rakentamista on ainoastaan sivuttu esittämällä liitteenä kuvaus Kilpisjärven vesihuoltojohtojen kiertovesijärjestelmästä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages126
ISBN (Print)951-38-3675-4
Publication statusPublished - 1990
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1105
ISSN0358-5085

Fingerprint

Intsia bijuga
construction technology
cold zones
engineering
fluid mechanics
soil

Keywords

  • construction
  • cold environments
  • low temperatures
  • planning
  • harbors
  • roads
  • municipal engineering
  • structural design
  • thermal insulation

Cite this

Saarikoski, K. (Ed.) (1990). Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 2. Kunnallistekniikka ja maa- ja vesirakentaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1105
Saarikoski, Kari (Editor). / Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 2. Kunnallistekniikka ja maa- ja vesirakentaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1105).
@book{78896d9f11324d7c832133f59eefddb2,
title = "Suomalainen kylm{\"a}n ilmaston rakennustekniikka. Osa 2. Kunnallistekniikka ja maa- ja vesirakentaminen",
abstract = "Kylm{\"a}n ilmaston my{\"o}t{\"a} kaikessa rakentamisessa ja suunnittelussa on otettava huomioon vesi ja sen eri olomuodot ja vaikutustavat: routa, lumi ja j{\"a}{\"a}. Niiden merkityst{\"a} tarkastellaan mm. materiaalivalinnoille ja ty{\"o}maatekniikoille sek{\"a} ylip{\"a}{\"a}t{\"a}{\"a}n kylm{\"a}n ilmaston merkityst{\"a} kyseiselle rakentamiselle. Kylm{\"a}n ilmaston aiheuttamia haittoja voidaan torjua oikealla rakenteen suunnittelulla, jossa otetaan huomioon mm. kuivatusasiat ja l{\"a}mp{\"o}eristeiden k{\"a}ytt{\"o}. Kylm{\"a} ilmasto aiheuttaa paljon haittoja, mutta sit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} my{\"o}s hyv{\"a}ksi, esimerkkein{\"a} j{\"a}{\"a}tiet, kaivantojen kevyempi tukeminen ja lumen l{\"a}mp{\"o}{\"a} erist{\"a}v{\"a}n vaikutuksen hyv{\"a}ksik{\"a}ytt{\"o}. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiallisesti rakenteita, ei k{\"a}ytt{\"o}{\"a} ja kunnossapitoa, ja pit{\"a}ydyt{\"a}{\"a}n vain kylm{\"a}n ilmaston vaikutuksiin - arktista rakentamista on ainoastaan sivuttu esitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} liitteen{\"a} kuvaus Kilpisj{\"a}rven vesihuoltojohtojen kiertovesij{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a}.",
keywords = "construction, cold environments, low temperatures, planning, harbors, roads, municipal engineering, structural design, thermal insulation",
editor = "Kari Saarikoski",
year = "1990",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3675-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1105",
address = "Finland",

}

Saarikoski, K (ed.) 1990, Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 2. Kunnallistekniikka ja maa- ja vesirakentaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1105, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 2. Kunnallistekniikka ja maa- ja vesirakentaminen. / Saarikoski, Kari (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1105).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 2. Kunnallistekniikka ja maa- ja vesirakentaminen

A2 - Saarikoski, Kari

PY - 1990

Y1 - 1990

N2 - Kylmän ilmaston myötä kaikessa rakentamisessa ja suunnittelussa on otettava huomioon vesi ja sen eri olomuodot ja vaikutustavat: routa, lumi ja jää. Niiden merkitystä tarkastellaan mm. materiaalivalinnoille ja työmaatekniikoille sekä ylipäätään kylmän ilmaston merkitystä kyseiselle rakentamiselle. Kylmän ilmaston aiheuttamia haittoja voidaan torjua oikealla rakenteen suunnittelulla, jossa otetaan huomioon mm. kuivatusasiat ja lämpöeristeiden käyttö. Kylmä ilmasto aiheuttaa paljon haittoja, mutta sitä voidaan käyttää myös hyväksi, esimerkkeinä jäätiet, kaivantojen kevyempi tukeminen ja lumen lämpöä eristävän vaikutuksen hyväksikäyttö. Julkaisussa käsitellään pääasiallisesti rakenteita, ei käyttöä ja kunnossapitoa, ja pitäydytään vain kylmän ilmaston vaikutuksiin - arktista rakentamista on ainoastaan sivuttu esittämällä liitteenä kuvaus Kilpisjärven vesihuoltojohtojen kiertovesijärjestelmästä.

AB - Kylmän ilmaston myötä kaikessa rakentamisessa ja suunnittelussa on otettava huomioon vesi ja sen eri olomuodot ja vaikutustavat: routa, lumi ja jää. Niiden merkitystä tarkastellaan mm. materiaalivalinnoille ja työmaatekniikoille sekä ylipäätään kylmän ilmaston merkitystä kyseiselle rakentamiselle. Kylmän ilmaston aiheuttamia haittoja voidaan torjua oikealla rakenteen suunnittelulla, jossa otetaan huomioon mm. kuivatusasiat ja lämpöeristeiden käyttö. Kylmä ilmasto aiheuttaa paljon haittoja, mutta sitä voidaan käyttää myös hyväksi, esimerkkeinä jäätiet, kaivantojen kevyempi tukeminen ja lumen lämpöä eristävän vaikutuksen hyväksikäyttö. Julkaisussa käsitellään pääasiallisesti rakenteita, ei käyttöä ja kunnossapitoa, ja pitäydytään vain kylmän ilmaston vaikutuksiin - arktista rakentamista on ainoastaan sivuttu esittämällä liitteenä kuvaus Kilpisjärven vesihuoltojohtojen kiertovesijärjestelmästä.

KW - construction

KW - cold environments

KW - low temperatures

KW - planning

KW - harbors

KW - roads

KW - municipal engineering

KW - structural design

KW - thermal insulation

M3 - Report

SN - 951-38-3675-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 2. Kunnallistekniikka ja maa- ja vesirakentaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saarikoski K, (ed.). Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 2. Kunnallistekniikka ja maa- ja vesirakentaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1105).