Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 5. Betoni- ja tiilirakentaminen

Eero Punakallio (Editor)

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Betoni on Suomessa yleisin rakennusmateriaali asuinkerrostaloissa, liike- ja toimistorakennuksissa sekä teollisuuden tuotantorakennuksissa. Tuotantotapoina käytetään elementtitekniikkaa ja paikallabetonointia. Muurattuja rakenteita käytetään pääasiallisesti pientalorakentamisessa, mutta niiden käyttö on yleistä muidenkin rakennusten julkisivuissa. Muuratut rakenteet valmistetaan pääasiassa rakennuspaikalla. Kylmän ilmaston maissa, kuten Suomessa, on välttämätöntä jatkaa rakentamista myös talvikautena, vaikka tällöin olosuhteet eivät olekaan rakentamisen kannalta edullisimmat. Talven aiheuttamien haittojen minimoimiseksi on maassamme tehty paljon taloudellisuuteen, tuotteen laatuun ja työturvallisuuden parantamiseen tähtäävää kehitystyötä. Lisäksi on kehitetty rakenteiden ja rakennusten toimivuutta. Kylmän ilmaston betonirakentamisessa on keskeisenä tehtävänä betonin lujuudenkehityksen turvaaminen. Paikallabetonoinnissa betonin lujuudenkehityksellä on merkittävä vaikutus koko runkotyön edistymiseen ja elementtirakentamisessa asennustyön sujuvuuteen juotosvaluihin perustuvassa rungon jäykistyssysteemissä. Koska kylmässä ilmastossa rakenteet joutuvat tavanomaista suurempien rasitusten alaisiksi, asetetaan myös suunnittelulle ja materiaaleille erityisvaatimuksia. Kylmän ilmaston rakentaminen edellyttää myös tavanomaista huolellisempia laadunvarmistustoimia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages78
ISBN (Print)951-38-3925-7
Publication statusPublished - 1991
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1201
ISSN0358-5085

Fingerprint

construction technology
cold zones

Keywords

 • concrete construction
 • brick structures
 • bricks
 • masonry
 • residential buildings
 • small houses
 • construction materials
 • cold weather construction
 • winter
 • precast concrete
 • strength
 • frames
 • mortars (material)
 • joints (junctions)
 • requirements

Cite this

Punakallio, E. (Ed.) (1991). Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 5. Betoni- ja tiilirakentaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1201
Punakallio, Eero (Editor). / Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 5. Betoni- ja tiilirakentaminen. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1201).
@book{34062f1d6ce44a96bcf94f8e646cce9d,
title = "Suomalainen kylm{\"a}n ilmaston rakennustekniikka. Osa 5. Betoni- ja tiilirakentaminen",
abstract = "Betoni on Suomessa yleisin rakennusmateriaali asuinkerrostaloissa, liike- ja toimistorakennuksissa sek{\"a} teollisuuden tuotantorakennuksissa. Tuotantotapoina k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n elementtitekniikkaa ja paikallabetonointia. Muurattuja rakenteita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n p{\"a}{\"a}asiallisesti pientalorakentamisessa, mutta niiden k{\"a}ytt{\"o} on yleist{\"a} muidenkin rakennusten julkisivuissa. Muuratut rakenteet valmistetaan p{\"a}{\"a}asiassa rakennuspaikalla. Kylm{\"a}n ilmaston maissa, kuten Suomessa, on v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}t{\"o}nt{\"a} jatkaa rakentamista my{\"o}s talvikautena, vaikka t{\"a}ll{\"o}in olosuhteet eiv{\"a}t olekaan rakentamisen kannalta edullisimmat. Talven aiheuttamien haittojen minimoimiseksi on maassamme tehty paljon taloudellisuuteen, tuotteen laatuun ja ty{\"o}turvallisuuden parantamiseen t{\"a}ht{\"a}{\"a}v{\"a}{\"a} kehitysty{\"o}t{\"a}. Lis{\"a}ksi on kehitetty rakenteiden ja rakennusten toimivuutta. Kylm{\"a}n ilmaston betonirakentamisessa on keskeisen{\"a} teht{\"a}v{\"a}n{\"a} betonin lujuudenkehityksen turvaaminen. Paikallabetonoinnissa betonin lujuudenkehityksell{\"a} on merkitt{\"a}v{\"a} vaikutus koko runkoty{\"o}n edistymiseen ja elementtirakentamisessa asennusty{\"o}n sujuvuuteen juotosvaluihin perustuvassa rungon j{\"a}ykistyssysteemiss{\"a}. Koska kylm{\"a}ss{\"a} ilmastossa rakenteet joutuvat tavanomaista suurempien rasitusten alaisiksi, asetetaan my{\"o}s suunnittelulle ja materiaaleille erityisvaatimuksia. Kylm{\"a}n ilmaston rakentaminen edellytt{\"a}{\"a} my{\"o}s tavanomaista huolellisempia laadunvarmistustoimia.",
keywords = "concrete construction, brick structures, bricks, masonry, residential buildings, small houses, construction materials, cold weather construction, winter, precast concrete, strength, frames, mortars (material), joints (junctions), requirements",
editor = "Eero Punakallio",
year = "1991",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3925-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1201",
address = "Finland",

}

Punakallio, E (ed.) 1991, Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 5. Betoni- ja tiilirakentaminen. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1201, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 5. Betoni- ja tiilirakentaminen. / Punakallio, Eero (Editor).

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1201).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 5. Betoni- ja tiilirakentaminen

A2 - Punakallio, Eero

PY - 1991

Y1 - 1991

N2 - Betoni on Suomessa yleisin rakennusmateriaali asuinkerrostaloissa, liike- ja toimistorakennuksissa sekä teollisuuden tuotantorakennuksissa. Tuotantotapoina käytetään elementtitekniikkaa ja paikallabetonointia. Muurattuja rakenteita käytetään pääasiallisesti pientalorakentamisessa, mutta niiden käyttö on yleistä muidenkin rakennusten julkisivuissa. Muuratut rakenteet valmistetaan pääasiassa rakennuspaikalla. Kylmän ilmaston maissa, kuten Suomessa, on välttämätöntä jatkaa rakentamista myös talvikautena, vaikka tällöin olosuhteet eivät olekaan rakentamisen kannalta edullisimmat. Talven aiheuttamien haittojen minimoimiseksi on maassamme tehty paljon taloudellisuuteen, tuotteen laatuun ja työturvallisuuden parantamiseen tähtäävää kehitystyötä. Lisäksi on kehitetty rakenteiden ja rakennusten toimivuutta. Kylmän ilmaston betonirakentamisessa on keskeisenä tehtävänä betonin lujuudenkehityksen turvaaminen. Paikallabetonoinnissa betonin lujuudenkehityksellä on merkittävä vaikutus koko runkotyön edistymiseen ja elementtirakentamisessa asennustyön sujuvuuteen juotosvaluihin perustuvassa rungon jäykistyssysteemissä. Koska kylmässä ilmastossa rakenteet joutuvat tavanomaista suurempien rasitusten alaisiksi, asetetaan myös suunnittelulle ja materiaaleille erityisvaatimuksia. Kylmän ilmaston rakentaminen edellyttää myös tavanomaista huolellisempia laadunvarmistustoimia.

AB - Betoni on Suomessa yleisin rakennusmateriaali asuinkerrostaloissa, liike- ja toimistorakennuksissa sekä teollisuuden tuotantorakennuksissa. Tuotantotapoina käytetään elementtitekniikkaa ja paikallabetonointia. Muurattuja rakenteita käytetään pääasiallisesti pientalorakentamisessa, mutta niiden käyttö on yleistä muidenkin rakennusten julkisivuissa. Muuratut rakenteet valmistetaan pääasiassa rakennuspaikalla. Kylmän ilmaston maissa, kuten Suomessa, on välttämätöntä jatkaa rakentamista myös talvikautena, vaikka tällöin olosuhteet eivät olekaan rakentamisen kannalta edullisimmat. Talven aiheuttamien haittojen minimoimiseksi on maassamme tehty paljon taloudellisuuteen, tuotteen laatuun ja työturvallisuuden parantamiseen tähtäävää kehitystyötä. Lisäksi on kehitetty rakenteiden ja rakennusten toimivuutta. Kylmän ilmaston betonirakentamisessa on keskeisenä tehtävänä betonin lujuudenkehityksen turvaaminen. Paikallabetonoinnissa betonin lujuudenkehityksellä on merkittävä vaikutus koko runkotyön edistymiseen ja elementtirakentamisessa asennustyön sujuvuuteen juotosvaluihin perustuvassa rungon jäykistyssysteemissä. Koska kylmässä ilmastossa rakenteet joutuvat tavanomaista suurempien rasitusten alaisiksi, asetetaan myös suunnittelulle ja materiaaleille erityisvaatimuksia. Kylmän ilmaston rakentaminen edellyttää myös tavanomaista huolellisempia laadunvarmistustoimia.

KW - concrete construction

KW - brick structures

KW - bricks

KW - masonry

KW - residential buildings

KW - small houses

KW - construction materials

KW - cold weather construction

KW - winter

KW - precast concrete

KW - strength

KW - frames

KW - mortars (material)

KW - joints (junctions)

KW - requirements

M3 - Report

SN - 951-38-3925-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 5. Betoni- ja tiilirakentaminen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Punakallio E, (ed.). Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 5. Betoni- ja tiilirakentaminen. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1991. 78 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1201).