Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 8. Työmaatekniikat

Veijo Nykänen, Pertti Lahdenperä, Eero Nippala

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Suomessa on rakentamisen kannalta ns. kylmiä kuukausia kahdeksan ja lämpimiä neljä. Rakentaminen tapahtuu maassamme yleensä talviolosuhteissa. Tutkimuksessa kuvataan suomalaisen työmaatekniikan keskeisimmät talvella käytettävät menetelmät ja ratkaisut. Tiedot perustuvat aiheesta aikaisemmin laadittuihin raportteihin sekä yrityksiltä saatuihin tietoihin. Rakennustyömaalla tarvitaan talviolosuhteissa lämmitystä, erilaisia kosteudenpoistomenetelmiä ja suojausta. Erityisesti rakennuksen perustaminen ja rungon teko ovat säähäiriöille alttiina talvella. Ratkaisuina ympärivuotiseen rakentamiseen on Suomessa kehitetty korkeatasoinen elementtitekniikka. Tehtaissa pitkälle jalostetut elementit voidaan asentaa nopeasti työmaalla myös talviaikaan. Muita pitkälle esivalmistukseen perustuvia komponentteja ovat kylpyhuoneet, ilmastointikonehuoneet, lämmitysyksiköt ja tilaelementtitalot. Talvirakentamiseen varaudutaan työmaiden tuotannonsuunnittelussa. Tällöin valitaan ja suunnitellaan ne työmenetelmät, joilla rakennustyö on mahdollista toteuttaa sääolosuhteista riippumatta. Säälle arkoja työvaiheita voidaan myös sijoittaa aikatauluissa sopivampaan vuodenaikaan. Edullisin rakennushankkeen käynnistysajankohta on keväällä tai kesänä. Tällöin runkovaihe on jo pitkällä tai kokonaan valmis talven alkaessa. Aikatauluihin on varattava 10-11 päivää pelivaraa, mikäli perustamis- tai runkovaihe ajoittuu talveen. Lämpötilan laskiessa alle -15-25 °C:een on rakennustyöt työmaakohtaiseen sopimukseen perustuen keskeytettävä. Työmaatekniikan menetelmiä on tarvetta kehittää edelleen. Erityisesti sääsuojien sekä lämmitys- ja kosteudenpoistomenetelmien kehittämisen avulla voidaan rakennustyötä tehostaa ja säästä aiheutuvia kustannuksia alentaa. Keskeistä on myös kylmään ilmastoon soveltuvien rakentamistekniikoiden kehittäminen. Pyrkimyksenä on tällöin yleensä siirtää tehtaisiin kaikki säähäiriöille alttiit työt ja suorittaa työmailla yksinkertaisia ja nopeita asennustöitä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages96
  ISBN (Print)951-38-3682-7
  Publication statusPublished - 1990
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number1112
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  cold zones
  methodology

  Keywords

  • construction
  • cold weather construction

  Cite this

  Nykänen, V., Lahdenperä, P., & Nippala, E. (1990). Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 8. Työmaatekniikat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1112
  Nykänen, Veijo ; Lahdenperä, Pertti ; Nippala, Eero. / Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 8. Työmaatekniikat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1112).
  @book{27438fb3e0304833a5784a0475232ad7,
  title = "Suomalainen kylm{\"a}n ilmaston rakennustekniikka. Osa 8. Ty{\"o}maatekniikat",
  abstract = "Suomessa on rakentamisen kannalta ns. kylmi{\"a} kuukausia kahdeksan ja l{\"a}mpimi{\"a} nelj{\"a}. Rakentaminen tapahtuu maassamme yleens{\"a} talviolosuhteissa. Tutkimuksessa kuvataan suomalaisen ty{\"o}maatekniikan keskeisimm{\"a}t talvella k{\"a}ytett{\"a}v{\"a}t menetelm{\"a}t ja ratkaisut. Tiedot perustuvat aiheesta aikaisemmin laadittuihin raportteihin sek{\"a} yrityksilt{\"a} saatuihin tietoihin. Rakennusty{\"o}maalla tarvitaan talviolosuhteissa l{\"a}mmityst{\"a}, erilaisia kosteudenpoistomenetelmi{\"a} ja suojausta. Erityisesti rakennuksen perustaminen ja rungon teko ovat s{\"a}{\"a}h{\"a}iri{\"o}ille alttiina talvella. Ratkaisuina ymp{\"a}rivuotiseen rakentamiseen on Suomessa kehitetty korkeatasoinen elementtitekniikka. Tehtaissa pitk{\"a}lle jalostetut elementit voidaan asentaa nopeasti ty{\"o}maalla my{\"o}s talviaikaan. Muita pitk{\"a}lle esivalmistukseen perustuvia komponentteja ovat kylpyhuoneet, ilmastointikonehuoneet, l{\"a}mmitysyksik{\"o}t ja tilaelementtitalot. Talvirakentamiseen varaudutaan ty{\"o}maiden tuotannonsuunnittelussa. T{\"a}ll{\"o}in valitaan ja suunnitellaan ne ty{\"o}menetelm{\"a}t, joilla rakennusty{\"o} on mahdollista toteuttaa s{\"a}{\"a}olosuhteista riippumatta. S{\"a}{\"a}lle arkoja ty{\"o}vaiheita voidaan my{\"o}s sijoittaa aikatauluissa sopivampaan vuodenaikaan. Edullisin rakennushankkeen k{\"a}ynnistysajankohta on kev{\"a}{\"a}ll{\"a} tai kes{\"a}n{\"a}. T{\"a}ll{\"o}in runkovaihe on jo pitk{\"a}ll{\"a} tai kokonaan valmis talven alkaessa. Aikatauluihin on varattava 10-11 p{\"a}iv{\"a}{\"a} pelivaraa, mik{\"a}li perustamis- tai runkovaihe ajoittuu talveen. L{\"a}mp{\"o}tilan laskiessa alle -15-25 °C:een on rakennusty{\"o}t ty{\"o}maakohtaiseen sopimukseen perustuen keskeytett{\"a}v{\"a}. Ty{\"o}maatekniikan menetelmi{\"a} on tarvetta kehitt{\"a}{\"a} edelleen. Erityisesti s{\"a}{\"a}suojien sek{\"a} l{\"a}mmitys- ja kosteudenpoistomenetelmien kehitt{\"a}misen avulla voidaan rakennusty{\"o}t{\"a} tehostaa ja s{\"a}{\"a}st{\"a} aiheutuvia kustannuksia alentaa. Keskeist{\"a} on my{\"o}s kylm{\"a}{\"a}n ilmastoon soveltuvien rakentamistekniikoiden kehitt{\"a}minen. Pyrkimyksen{\"a} on t{\"a}ll{\"o}in yleens{\"a} siirt{\"a}{\"a} tehtaisiin kaikki s{\"a}{\"a}h{\"a}iri{\"o}ille alttiit ty{\"o}t ja suorittaa ty{\"o}mailla yksinkertaisia ja nopeita asennust{\"o}it{\"a}.",
  keywords = "construction, cold weather construction",
  author = "Veijo Nyk{\"a}nen and Pertti Lahdenper{\"a} and Eero Nippala",
  year = "1990",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3682-7",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1112",
  address = "Finland",

  }

  Nykänen, V, Lahdenperä, P & Nippala, E 1990, Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 8. Työmaatekniikat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1112, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 8. Työmaatekniikat. / Nykänen, Veijo; Lahdenperä, Pertti; Nippala, Eero.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1112).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 8. Työmaatekniikat

  AU - Nykänen, Veijo

  AU - Lahdenperä, Pertti

  AU - Nippala, Eero

  PY - 1990

  Y1 - 1990

  N2 - Suomessa on rakentamisen kannalta ns. kylmiä kuukausia kahdeksan ja lämpimiä neljä. Rakentaminen tapahtuu maassamme yleensä talviolosuhteissa. Tutkimuksessa kuvataan suomalaisen työmaatekniikan keskeisimmät talvella käytettävät menetelmät ja ratkaisut. Tiedot perustuvat aiheesta aikaisemmin laadittuihin raportteihin sekä yrityksiltä saatuihin tietoihin. Rakennustyömaalla tarvitaan talviolosuhteissa lämmitystä, erilaisia kosteudenpoistomenetelmiä ja suojausta. Erityisesti rakennuksen perustaminen ja rungon teko ovat säähäiriöille alttiina talvella. Ratkaisuina ympärivuotiseen rakentamiseen on Suomessa kehitetty korkeatasoinen elementtitekniikka. Tehtaissa pitkälle jalostetut elementit voidaan asentaa nopeasti työmaalla myös talviaikaan. Muita pitkälle esivalmistukseen perustuvia komponentteja ovat kylpyhuoneet, ilmastointikonehuoneet, lämmitysyksiköt ja tilaelementtitalot. Talvirakentamiseen varaudutaan työmaiden tuotannonsuunnittelussa. Tällöin valitaan ja suunnitellaan ne työmenetelmät, joilla rakennustyö on mahdollista toteuttaa sääolosuhteista riippumatta. Säälle arkoja työvaiheita voidaan myös sijoittaa aikatauluissa sopivampaan vuodenaikaan. Edullisin rakennushankkeen käynnistysajankohta on keväällä tai kesänä. Tällöin runkovaihe on jo pitkällä tai kokonaan valmis talven alkaessa. Aikatauluihin on varattava 10-11 päivää pelivaraa, mikäli perustamis- tai runkovaihe ajoittuu talveen. Lämpötilan laskiessa alle -15-25 °C:een on rakennustyöt työmaakohtaiseen sopimukseen perustuen keskeytettävä. Työmaatekniikan menetelmiä on tarvetta kehittää edelleen. Erityisesti sääsuojien sekä lämmitys- ja kosteudenpoistomenetelmien kehittämisen avulla voidaan rakennustyötä tehostaa ja säästä aiheutuvia kustannuksia alentaa. Keskeistä on myös kylmään ilmastoon soveltuvien rakentamistekniikoiden kehittäminen. Pyrkimyksenä on tällöin yleensä siirtää tehtaisiin kaikki säähäiriöille alttiit työt ja suorittaa työmailla yksinkertaisia ja nopeita asennustöitä.

  AB - Suomessa on rakentamisen kannalta ns. kylmiä kuukausia kahdeksan ja lämpimiä neljä. Rakentaminen tapahtuu maassamme yleensä talviolosuhteissa. Tutkimuksessa kuvataan suomalaisen työmaatekniikan keskeisimmät talvella käytettävät menetelmät ja ratkaisut. Tiedot perustuvat aiheesta aikaisemmin laadittuihin raportteihin sekä yrityksiltä saatuihin tietoihin. Rakennustyömaalla tarvitaan talviolosuhteissa lämmitystä, erilaisia kosteudenpoistomenetelmiä ja suojausta. Erityisesti rakennuksen perustaminen ja rungon teko ovat säähäiriöille alttiina talvella. Ratkaisuina ympärivuotiseen rakentamiseen on Suomessa kehitetty korkeatasoinen elementtitekniikka. Tehtaissa pitkälle jalostetut elementit voidaan asentaa nopeasti työmaalla myös talviaikaan. Muita pitkälle esivalmistukseen perustuvia komponentteja ovat kylpyhuoneet, ilmastointikonehuoneet, lämmitysyksiköt ja tilaelementtitalot. Talvirakentamiseen varaudutaan työmaiden tuotannonsuunnittelussa. Tällöin valitaan ja suunnitellaan ne työmenetelmät, joilla rakennustyö on mahdollista toteuttaa sääolosuhteista riippumatta. Säälle arkoja työvaiheita voidaan myös sijoittaa aikatauluissa sopivampaan vuodenaikaan. Edullisin rakennushankkeen käynnistysajankohta on keväällä tai kesänä. Tällöin runkovaihe on jo pitkällä tai kokonaan valmis talven alkaessa. Aikatauluihin on varattava 10-11 päivää pelivaraa, mikäli perustamis- tai runkovaihe ajoittuu talveen. Lämpötilan laskiessa alle -15-25 °C:een on rakennustyöt työmaakohtaiseen sopimukseen perustuen keskeytettävä. Työmaatekniikan menetelmiä on tarvetta kehittää edelleen. Erityisesti sääsuojien sekä lämmitys- ja kosteudenpoistomenetelmien kehittämisen avulla voidaan rakennustyötä tehostaa ja säästä aiheutuvia kustannuksia alentaa. Keskeistä on myös kylmään ilmastoon soveltuvien rakentamistekniikoiden kehittäminen. Pyrkimyksenä on tällöin yleensä siirtää tehtaisiin kaikki säähäiriöille alttiit työt ja suorittaa työmailla yksinkertaisia ja nopeita asennustöitä.

  KW - construction

  KW - cold weather construction

  M3 - Report

  SN - 951-38-3682-7

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 8. Työmaatekniikat

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Nykänen V, Lahdenperä P, Nippala E. Suomalainen kylmän ilmaston rakennustekniikka. Osa 8. Työmaatekniikat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1990. 96 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1112).