Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi: Taustoittava kooste

Jari Juhanko (Editor), Marko Jurvansuu (Editor), Toni Ahlqvist, Heikki Ailisto, Petteri Alahuhta, Jari Collin, Marco Halen, Tapio Heikkilä, Helena Kortelainen, Martti Mäntylä, Timo Seppälä, Mikko Sallinen, Magnus Simons, Anu Tuominen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Teollinen internet (TI) on tämän hetken tärkeimpiä murroksia niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Suomelle haetaan uutta kasvua ja kilpailukykyä teollisen internetin hyödyntämisen kautta. Valtioneuvoston kanslia (VNK) on nimennyt sen yhdeksi kärkiteemoistaan ja teettää selvitystyön teemalla "Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi". Selvityksen toteuttaa erillinen työryhmä, joka koostuu alan tutkijoista ja asiantuntijoista VTT:stä, Aalto-yliopistosta ja ETLAsta. Selvitystyö koostuu neljästä osiosta: taustoittava kooste (tämä raportti), skenaariot ja vaikutukset, Suomen vahvuudet ja heikkoudet sekä toimenpidesuositukset. Hankkeen painotus on suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa, mutta se leikkaa teollisuuden lisäksi myös muita keskeisiä elinkeinoelämän alueita (mm. energia, liikenne ja logistiikka, kauppa, kiinteistöt ja infrastruktuuri) sekä julkisen sektorin toimintaa. Hankkeen tuloksena syntyy perusteltu käsitys internet-talouden vaikutuksista Suomessa ja suomalaiseen teollisuuteen osana globaalia kehitystä, arvio Suomen vahvuuksista ja heikkouksista teollisen internetin mahdollisuuksien hyödyntämisessä sekä johtopäätökset ja toimenpidesuositukset julkisille toimijoille. Suositukset voivat sisältää ehdotuksia TKI-investoinneista, sääntelystä tai sen purkamisesta ja julkisiin hankintoihin liittyvistä toimista sekä koulutuksesta. Tämä taustoittava kooste sisältää teollisen internetin määritelmän, kuvaa murrosta sekä sen tuomia mahdollisuuksia sekä esittelee teollisen internetin edelläkävijöitä Suomessa ja muualla.
Original languageFinnish
Number of pages66
Publication statusPublished - 2015
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesETLA Raportit
VolumeNo 42
ISSN2323-2447

Keywords

  • Industrial Internet
  • disruption
  • automation
  • digitalization
  • competitiveness
  • industry

Cite this

Juhanko, Jari (Editor) ; Jurvansuu, Marko (Editor) ; Ahlqvist, Toni ; Ailisto, Heikki ; Alahuhta, Petteri ; Collin, Jari ; Halen, Marco ; Heikkilä, Tapio ; Kortelainen, Helena ; Mäntylä, Martti ; Seppälä, Timo ; Sallinen, Mikko ; Simons, Magnus ; Tuominen, Anu. / Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi : Taustoittava kooste. 2015. 66 p. (ETLA Raportit, Vol. No 42).
@book{11774b9b22b74da5b97fe1d3869a282b,
title = "Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi: Taustoittava kooste",
abstract = "Teollinen internet (TI) on t{\"a}m{\"a}n hetken t{\"a}rkeimpi{\"a} murroksia niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Suomelle haetaan uutta kasvua ja kilpailukyky{\"a} teollisen internetin hy{\"o}dynt{\"a}misen kautta. Valtioneuvoston kanslia (VNK) on nimennyt sen yhdeksi k{\"a}rkiteemoistaan ja teett{\"a}{\"a} selvitysty{\"o}n teemalla {"}Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi{"}. Selvityksen toteuttaa erillinen ty{\"o}ryhm{\"a}, joka koostuu alan tutkijoista ja asiantuntijoista VTT:st{\"a}, Aalto-yliopistosta ja ETLAsta. Selvitysty{\"o} koostuu nelj{\"a}st{\"a} osiosta: taustoittava kooste (t{\"a}m{\"a} raportti), skenaariot ja vaikutukset, Suomen vahvuudet ja heikkoudet sek{\"a} toimenpidesuositukset. Hankkeen painotus on suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa, mutta se leikkaa teollisuuden lis{\"a}ksi my{\"o}s muita keskeisi{\"a} elinkeinoel{\"a}m{\"a}n alueita (mm. energia, liikenne ja logistiikka, kauppa, kiinteist{\"o}t ja infrastruktuuri) sek{\"a} julkisen sektorin toimintaa. Hankkeen tuloksena syntyy perusteltu k{\"a}sitys internet-talouden vaikutuksista Suomessa ja suomalaiseen teollisuuteen osana globaalia kehityst{\"a}, arvio Suomen vahvuuksista ja heikkouksista teollisen internetin mahdollisuuksien hy{\"o}dynt{\"a}misess{\"a} sek{\"a} johtop{\"a}{\"a}t{\"o}kset ja toimenpidesuositukset julkisille toimijoille. Suositukset voivat sis{\"a}lt{\"a}{\"a} ehdotuksia TKI-investoinneista, s{\"a}{\"a}ntelyst{\"a} tai sen purkamisesta ja julkisiin hankintoihin liittyvist{\"a} toimista sek{\"a} koulutuksesta. T{\"a}m{\"a} taustoittava kooste sis{\"a}lt{\"a}{\"a} teollisen internetin m{\"a}{\"a}ritelm{\"a}n, kuvaa murrosta sek{\"a} sen tuomia mahdollisuuksia sek{\"a} esittelee teollisen internetin edell{\"a}k{\"a}vij{\"o}it{\"a} Suomessa ja muualla.",
keywords = "Industrial Internet, disruption, automation, digitalization, competitiveness, industry",
author = "Toni Ahlqvist and Heikki Ailisto and Petteri Alahuhta and Jari Collin and Marco Halen and Tapio Heikkil{\"a} and Helena Kortelainen and Martti M{\"a}ntyl{\"a} and Timo Sepp{\"a}l{\"a} and Mikko Sallinen and Magnus Simons and Anu Tuominen",
editor = "Jari Juhanko and Marko Jurvansuu",
note = "Project code: 89133",
year = "2015",
language = "Finnish",
series = "ETLA Raportit",
publisher = "Taloustieto oy",

}

Juhanko, J (ed.), Jurvansuu, M (ed.), Ahlqvist, T, Ailisto, H, Alahuhta, P, Collin, J, Halen, M, Heikkilä, T, Kortelainen, H, Mäntylä, M, Seppälä, T, Sallinen, M, Simons, M & Tuominen, A 2015, Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi: Taustoittava kooste. ETLA Raportit, vol. No 42.

Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi : Taustoittava kooste. / Juhanko, Jari (Editor); Jurvansuu, Marko (Editor); Ahlqvist, Toni; Ailisto, Heikki; Alahuhta, Petteri; Collin, Jari; Halen, Marco; Heikkilä, Tapio; Kortelainen, Helena; Mäntylä, Martti; Seppälä, Timo; Sallinen, Mikko; Simons, Magnus; Tuominen, Anu.

2015. 66 p. (ETLA Raportit, Vol. No 42).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi

T2 - Taustoittava kooste

AU - Ahlqvist, Toni

AU - Ailisto, Heikki

AU - Alahuhta, Petteri

AU - Collin, Jari

AU - Halen, Marco

AU - Heikkilä, Tapio

AU - Kortelainen, Helena

AU - Mäntylä, Martti

AU - Seppälä, Timo

AU - Sallinen, Mikko

AU - Simons, Magnus

AU - Tuominen, Anu

A2 - Juhanko, Jari

A2 - Jurvansuu, Marko

N1 - Project code: 89133

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Teollinen internet (TI) on tämän hetken tärkeimpiä murroksia niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Suomelle haetaan uutta kasvua ja kilpailukykyä teollisen internetin hyödyntämisen kautta. Valtioneuvoston kanslia (VNK) on nimennyt sen yhdeksi kärkiteemoistaan ja teettää selvitystyön teemalla "Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi". Selvityksen toteuttaa erillinen työryhmä, joka koostuu alan tutkijoista ja asiantuntijoista VTT:stä, Aalto-yliopistosta ja ETLAsta. Selvitystyö koostuu neljästä osiosta: taustoittava kooste (tämä raportti), skenaariot ja vaikutukset, Suomen vahvuudet ja heikkoudet sekä toimenpidesuositukset. Hankkeen painotus on suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa, mutta se leikkaa teollisuuden lisäksi myös muita keskeisiä elinkeinoelämän alueita (mm. energia, liikenne ja logistiikka, kauppa, kiinteistöt ja infrastruktuuri) sekä julkisen sektorin toimintaa. Hankkeen tuloksena syntyy perusteltu käsitys internet-talouden vaikutuksista Suomessa ja suomalaiseen teollisuuteen osana globaalia kehitystä, arvio Suomen vahvuuksista ja heikkouksista teollisen internetin mahdollisuuksien hyödyntämisessä sekä johtopäätökset ja toimenpidesuositukset julkisille toimijoille. Suositukset voivat sisältää ehdotuksia TKI-investoinneista, sääntelystä tai sen purkamisesta ja julkisiin hankintoihin liittyvistä toimista sekä koulutuksesta. Tämä taustoittava kooste sisältää teollisen internetin määritelmän, kuvaa murrosta sekä sen tuomia mahdollisuuksia sekä esittelee teollisen internetin edelläkävijöitä Suomessa ja muualla.

AB - Teollinen internet (TI) on tämän hetken tärkeimpiä murroksia niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Suomelle haetaan uutta kasvua ja kilpailukykyä teollisen internetin hyödyntämisen kautta. Valtioneuvoston kanslia (VNK) on nimennyt sen yhdeksi kärkiteemoistaan ja teettää selvitystyön teemalla "Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi". Selvityksen toteuttaa erillinen työryhmä, joka koostuu alan tutkijoista ja asiantuntijoista VTT:stä, Aalto-yliopistosta ja ETLAsta. Selvitystyö koostuu neljästä osiosta: taustoittava kooste (tämä raportti), skenaariot ja vaikutukset, Suomen vahvuudet ja heikkoudet sekä toimenpidesuositukset. Hankkeen painotus on suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa, mutta se leikkaa teollisuuden lisäksi myös muita keskeisiä elinkeinoelämän alueita (mm. energia, liikenne ja logistiikka, kauppa, kiinteistöt ja infrastruktuuri) sekä julkisen sektorin toimintaa. Hankkeen tuloksena syntyy perusteltu käsitys internet-talouden vaikutuksista Suomessa ja suomalaiseen teollisuuteen osana globaalia kehitystä, arvio Suomen vahvuuksista ja heikkouksista teollisen internetin mahdollisuuksien hyödyntämisessä sekä johtopäätökset ja toimenpidesuositukset julkisille toimijoille. Suositukset voivat sisältää ehdotuksia TKI-investoinneista, sääntelystä tai sen purkamisesta ja julkisiin hankintoihin liittyvistä toimista sekä koulutuksesta. Tämä taustoittava kooste sisältää teollisen internetin määritelmän, kuvaa murrosta sekä sen tuomia mahdollisuuksia sekä esittelee teollisen internetin edelläkävijöitä Suomessa ja muualla.

KW - Industrial Internet

KW - disruption

KW - automation

KW - digitalization

KW - competitiveness

KW - industry

M3 - Report

T3 - ETLA Raportit

BT - Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi

ER -

Juhanko J, (ed.), Jurvansuu M, (ed.), Ahlqvist T, Ailisto H, Alahuhta P, Collin J et al. Suomalainen teollinen internet - haasteesta mahdollisuudeksi: Taustoittava kooste. 2015. 66 p. (ETLA Raportit, Vol. No 42).