Suomalaiset kalkkikivet rikinpidätyksessä

Eeva Panula-Nikkilä, Matti Nieminen, Jouko Hepola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus sisältää kalkkikiven ominaisuuksia ja suomalaisten kalkkikivituotteiden laatua käsittelevän selvityksen, kirjallisuuskatsauksen kalkkikiven rikinpidätyskykyä parantavista lisäaineista sekä analytiikkaselvitykset huokosrakenteen ja kalsiumpitoisuuden määrittämisestä. Suomalaiset karbonaattikivet ovat tyypiltään kiteisiä, metamorfoituneita kalsiitteja ja dolomiitteja. Epäpuhtauksista tärkeimmät ovat pii, magnesium ja alumiini. Etelä- ja Lounais-Suomessa tavataan enimmäkseen kalkkikiveä, Pohjois- ja Itä-Suomessa dolomiittia ja dolomiittista kalkkikiveä. Kolmen suurimman karbonaattikiven toimittajan tärkeimpien kalkkikivituotteiden ominaisuudet esitetään. Kalkkikiven rikinpidätyskykyä voidaan parantaa epäorgaanisten lisäaineiden avulla, joita käytetään muutamia prosentteja kalkkikiven määrästä. Yleensä on päästy 1 - 5-kertaisiin reaktionopeuksiin lisäaineettomaan kalkkikiveen verrattuna. Kirjallisuuskatsauksessa esitetään merkittävimmät tutkitut lisäaineet, kromi, natrium, magnesium, kalium, litium, rauta ja kloori, sekä niillä saadut tulokset. Kemiallisesti tehokkain on ollut kromioksidi, mutta sen käyttö on rajoitettua ympäristöhaittojen vuoksi. Alkalimetallisuolat ovat melko tehokkaita ja niiden haitat ovat pienet. Rauta ja lisätty magnesium ovat melko tehottomia tulipesäolosuhteissa. Rikinpidätyskokeisiin liittyy kiinteästi rikinpidätysmateriaalien huokosrakenne- ja kemiallinen analytiikka. Tutkimuksessa esitellään erilaisia menetelmiä, joita voidaan käyttää kokeellisten rikinpidätysmenetelmien yhteydessä. Menetelmät ovat osaksi kirjallisuudessa esitettyjä ja osaksi tutkimu styönä kehitettyjä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
ISBN (Print)951-38-2989-8
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number775
ISSN0358-5085

Fingerprint

limestone
magnesium
desulfurization

Keywords

  • limestone
  • desulfurization

Cite this

Panula-Nikkilä, E., Nieminen, M., & Hepola, J. (1987). Suomalaiset kalkkikivet rikinpidätyksessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 775
Panula-Nikkilä, Eeva ; Nieminen, Matti ; Hepola, Jouko. / Suomalaiset kalkkikivet rikinpidätyksessä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 775).
@book{3d70fb68ffb24445a5461f5cc53621fd,
title = "Suomalaiset kalkkikivet rikinpid{\"a}tyksess{\"a}",
abstract = "Tutkimus sis{\"a}lt{\"a}{\"a} kalkkikiven ominaisuuksia ja suomalaisten kalkkikivituotteiden laatua k{\"a}sittelev{\"a}n selvityksen, kirjallisuuskatsauksen kalkkikiven rikinpid{\"a}tyskyky{\"a} parantavista lis{\"a}aineista sek{\"a} analytiikkaselvitykset huokosrakenteen ja kalsiumpitoisuuden m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misest{\"a}. Suomalaiset karbonaattikivet ovat tyypilt{\"a}{\"a}n kiteisi{\"a}, metamorfoituneita kalsiitteja ja dolomiitteja. Ep{\"a}puhtauksista t{\"a}rkeimm{\"a}t ovat pii, magnesium ja alumiini. Etel{\"a}- ja Lounais-Suomessa tavataan enimm{\"a}kseen kalkkikive{\"a}, Pohjois- ja It{\"a}-Suomessa dolomiittia ja dolomiittista kalkkikive{\"a}. Kolmen suurimman karbonaattikiven toimittajan t{\"a}rkeimpien kalkkikivituotteiden ominaisuudet esitet{\"a}{\"a}n. Kalkkikiven rikinpid{\"a}tyskyky{\"a} voidaan parantaa ep{\"a}orgaanisten lis{\"a}aineiden avulla, joita k{\"a}ytet{\"a}{\"a}n muutamia prosentteja kalkkikiven m{\"a}{\"a}r{\"a}st{\"a}. Yleens{\"a} on p{\"a}{\"a}sty 1 - 5-kertaisiin reaktionopeuksiin lis{\"a}aineettomaan kalkkikiveen verrattuna. Kirjallisuuskatsauksessa esitet{\"a}{\"a}n merkitt{\"a}vimm{\"a}t tutkitut lis{\"a}aineet, kromi, natrium, magnesium, kalium, litium, rauta ja kloori, sek{\"a} niill{\"a} saadut tulokset. Kemiallisesti tehokkain on ollut kromioksidi, mutta sen k{\"a}ytt{\"o} on rajoitettua ymp{\"a}rist{\"o}haittojen vuoksi. Alkalimetallisuolat ovat melko tehokkaita ja niiden haitat ovat pienet. Rauta ja lis{\"a}tty magnesium ovat melko tehottomia tulipes{\"a}olosuhteissa. Rikinpid{\"a}tyskokeisiin liittyy kiinte{\"a}sti rikinpid{\"a}tysmateriaalien huokosrakenne- ja kemiallinen analytiikka. Tutkimuksessa esitell{\"a}{\"a}n erilaisia menetelmi{\"a}, joita voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} kokeellisten rikinpid{\"a}tysmenetelmien yhteydess{\"a}. Menetelm{\"a}t ovat osaksi kirjallisuudessa esitettyj{\"a} ja osaksi tutkimu sty{\"o}n{\"a} kehitettyj{\"a}.",
keywords = "limestone, desulfurization",
author = "Eeva Panula-Nikkil{\"a} and Matti Nieminen and Jouko Hepola",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2989-8",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "775",
address = "Finland",

}

Panula-Nikkilä, E, Nieminen, M & Hepola, J 1987, Suomalaiset kalkkikivet rikinpidätyksessä. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 775, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suomalaiset kalkkikivet rikinpidätyksessä. / Panula-Nikkilä, Eeva; Nieminen, Matti; Hepola, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 775).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suomalaiset kalkkikivet rikinpidätyksessä

AU - Panula-Nikkilä, Eeva

AU - Nieminen, Matti

AU - Hepola, Jouko

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimus sisältää kalkkikiven ominaisuuksia ja suomalaisten kalkkikivituotteiden laatua käsittelevän selvityksen, kirjallisuuskatsauksen kalkkikiven rikinpidätyskykyä parantavista lisäaineista sekä analytiikkaselvitykset huokosrakenteen ja kalsiumpitoisuuden määrittämisestä. Suomalaiset karbonaattikivet ovat tyypiltään kiteisiä, metamorfoituneita kalsiitteja ja dolomiitteja. Epäpuhtauksista tärkeimmät ovat pii, magnesium ja alumiini. Etelä- ja Lounais-Suomessa tavataan enimmäkseen kalkkikiveä, Pohjois- ja Itä-Suomessa dolomiittia ja dolomiittista kalkkikiveä. Kolmen suurimman karbonaattikiven toimittajan tärkeimpien kalkkikivituotteiden ominaisuudet esitetään. Kalkkikiven rikinpidätyskykyä voidaan parantaa epäorgaanisten lisäaineiden avulla, joita käytetään muutamia prosentteja kalkkikiven määrästä. Yleensä on päästy 1 - 5-kertaisiin reaktionopeuksiin lisäaineettomaan kalkkikiveen verrattuna. Kirjallisuuskatsauksessa esitetään merkittävimmät tutkitut lisäaineet, kromi, natrium, magnesium, kalium, litium, rauta ja kloori, sekä niillä saadut tulokset. Kemiallisesti tehokkain on ollut kromioksidi, mutta sen käyttö on rajoitettua ympäristöhaittojen vuoksi. Alkalimetallisuolat ovat melko tehokkaita ja niiden haitat ovat pienet. Rauta ja lisätty magnesium ovat melko tehottomia tulipesäolosuhteissa. Rikinpidätyskokeisiin liittyy kiinteästi rikinpidätysmateriaalien huokosrakenne- ja kemiallinen analytiikka. Tutkimuksessa esitellään erilaisia menetelmiä, joita voidaan käyttää kokeellisten rikinpidätysmenetelmien yhteydessä. Menetelmät ovat osaksi kirjallisuudessa esitettyjä ja osaksi tutkimu styönä kehitettyjä.

AB - Tutkimus sisältää kalkkikiven ominaisuuksia ja suomalaisten kalkkikivituotteiden laatua käsittelevän selvityksen, kirjallisuuskatsauksen kalkkikiven rikinpidätyskykyä parantavista lisäaineista sekä analytiikkaselvitykset huokosrakenteen ja kalsiumpitoisuuden määrittämisestä. Suomalaiset karbonaattikivet ovat tyypiltään kiteisiä, metamorfoituneita kalsiitteja ja dolomiitteja. Epäpuhtauksista tärkeimmät ovat pii, magnesium ja alumiini. Etelä- ja Lounais-Suomessa tavataan enimmäkseen kalkkikiveä, Pohjois- ja Itä-Suomessa dolomiittia ja dolomiittista kalkkikiveä. Kolmen suurimman karbonaattikiven toimittajan tärkeimpien kalkkikivituotteiden ominaisuudet esitetään. Kalkkikiven rikinpidätyskykyä voidaan parantaa epäorgaanisten lisäaineiden avulla, joita käytetään muutamia prosentteja kalkkikiven määrästä. Yleensä on päästy 1 - 5-kertaisiin reaktionopeuksiin lisäaineettomaan kalkkikiveen verrattuna. Kirjallisuuskatsauksessa esitetään merkittävimmät tutkitut lisäaineet, kromi, natrium, magnesium, kalium, litium, rauta ja kloori, sekä niillä saadut tulokset. Kemiallisesti tehokkain on ollut kromioksidi, mutta sen käyttö on rajoitettua ympäristöhaittojen vuoksi. Alkalimetallisuolat ovat melko tehokkaita ja niiden haitat ovat pienet. Rauta ja lisätty magnesium ovat melko tehottomia tulipesäolosuhteissa. Rikinpidätyskokeisiin liittyy kiinteästi rikinpidätysmateriaalien huokosrakenne- ja kemiallinen analytiikka. Tutkimuksessa esitellään erilaisia menetelmiä, joita voidaan käyttää kokeellisten rikinpidätysmenetelmien yhteydessä. Menetelmät ovat osaksi kirjallisuudessa esitettyjä ja osaksi tutkimu styönä kehitettyjä.

KW - limestone

KW - desulfurization

M3 - Report

SN - 951-38-2989-8

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Suomalaiset kalkkikivet rikinpidätyksessä

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Panula-Nikkilä E, Nieminen M, Hepola J. Suomalaiset kalkkikivet rikinpidätyksessä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 775).