Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit

Riikka Holopainen, Martti Hekkanen, Kari Hemmilä, Markku Norvasuo

Research output: Book/ReportReport

Abstract

VTT:n Energiakorjausten teknologiat- hankkeessa (1.6.-31.12.2006) tarkasteltiin rakennusten energiakorjaustoimenpiteiden kannattavuutta. Hankkeessa kartoitettiin rakennuksen energiankulutusta pienentäviä korjausmenetelmiä osa-alueina rakenteelliset parannukset (lisäeristys ja ilmantiiveyden parantaminen), lämmöntuottojärjestelmät, ilmanvaihtojärjestelmät, valaistus, sähkölaitteet, aurinkosuojaus ja jäähdytys. Energiakorjausmenetelmien vaikutuksia rakennuksen lämmitys- tai jäähdytysenergiankulutuksen pienentämiseen tutkittiin laskennallisesti esimerkkirakennuksina 1960-luvulla rakennetut sähkö- tai öljylämmitetty pientalo, 1950-, 1960- ja 1970-luvun asuinkerrostalot, sekä 1980-luvun toimistorakennus. Esimerkkirakennusten energiankulutus laskettiin ennen energiakorjauksia ja niiden jälkeen. Nykyisillä energianhinnoilla energiakorjaustoimenpiteiden takaisinmaksuajat ovat liian pitkiä, jotta rakennusta korjattaisiin vain sen energiankulutuksen pienentämiseksi. Sen sijaan rakennuksen muun korjauksen yhteydessä energiakorjaustoimenpiteillä on mahdollista vähentää selvästi lämmitys- tai jäähdytysenergian tarvetta. Energiakorjauskohteiden talotekniikkajärjestelmien suunnittelussa olisi pyrittävä minimoimaan korjatun rakennuksen hiilidioksidipäästöjä ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään uusiutuvia energianlähteitä.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages112
ISBN (Electronic)978-951-38-6908-3
Publication statusPublished - 2007
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2377
ISSN1235-0605

Fingerprint

energy

Keywords

  • buildings
  • renovation
  • energy conservation
  • energy consumption
  • thermal insulation
  • heating systems
  • air conditioning
  • lighting
  • electric appliances
  • cooling systems

Cite this

Holopainen, R., Hekkanen, M., Hemmilä, K., & Norvasuo, M. (2007). Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2377
Holopainen, Riikka ; Hekkanen, Martti ; Hemmilä, Kari ; Norvasuo, Markku. / Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 112 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2377).
@book{acdc9383fbc6419b9db1bd5c26c6ad57,
title = "Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelm{\"a}t ja s{\"a}{\"a}st{\"o}potentiaalit",
abstract = "VTT:n Energiakorjausten teknologiat- hankkeessa (1.6.-31.12.2006) tarkasteltiin rakennusten energiakorjaustoimenpiteiden kannattavuutta. Hankkeessa kartoitettiin rakennuksen energiankulutusta pienent{\"a}vi{\"a} korjausmenetelmi{\"a} osa-alueina rakenteelliset parannukset (lis{\"a}eristys ja ilmantiiveyden parantaminen), l{\"a}mm{\"o}ntuottoj{\"a}rjestelm{\"a}t, ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}t, valaistus, s{\"a}hk{\"o}laitteet, aurinkosuojaus ja j{\"a}{\"a}hdytys. Energiakorjausmenetelmien vaikutuksia rakennuksen l{\"a}mmitys- tai j{\"a}{\"a}hdytysenergiankulutuksen pienent{\"a}miseen tutkittiin laskennallisesti esimerkkirakennuksina 1960-luvulla rakennetut s{\"a}hk{\"o}- tai {\"o}ljyl{\"a}mmitetty pientalo, 1950-, 1960- ja 1970-luvun asuinkerrostalot, sek{\"a} 1980-luvun toimistorakennus. Esimerkkirakennusten energiankulutus laskettiin ennen energiakorjauksia ja niiden j{\"a}lkeen. Nykyisill{\"a} energianhinnoilla energiakorjaustoimenpiteiden takaisinmaksuajat ovat liian pitki{\"a}, jotta rakennusta korjattaisiin vain sen energiankulutuksen pienent{\"a}miseksi. Sen sijaan rakennuksen muun korjauksen yhteydess{\"a} energiakorjaustoimenpiteill{\"a} on mahdollista v{\"a}hent{\"a}{\"a} selv{\"a}sti l{\"a}mmitys- tai j{\"a}{\"a}hdytysenergian tarvetta. Energiakorjauskohteiden talotekniikkaj{\"a}rjestelmien suunnittelussa olisi pyritt{\"a}v{\"a} minimoimaan korjatun rakennuksen hiilidioksidip{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} ja mahdollisuuksien mukaan hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}{\"a}n uusiutuvia energianl{\"a}hteit{\"a}.",
keywords = "buildings, renovation, energy conservation, energy consumption, thermal insulation, heating systems, air conditioning, lighting, electric appliances, cooling systems",
author = "Riikka Holopainen and Martti Hekkanen and Kari Hemmil{\"a} and Markku Norvasuo",
note = "Project code: 12463",
year = "2007",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2377",
address = "Finland",

}

Holopainen, R, Hekkanen, M, Hemmilä, K & Norvasuo, M 2007, Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2377, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit. / Holopainen, Riikka; Hekkanen, Martti; Hemmilä, Kari; Norvasuo, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 112 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2377).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit

AU - Holopainen, Riikka

AU - Hekkanen, Martti

AU - Hemmilä, Kari

AU - Norvasuo, Markku

N1 - Project code: 12463

PY - 2007

Y1 - 2007

N2 - VTT:n Energiakorjausten teknologiat- hankkeessa (1.6.-31.12.2006) tarkasteltiin rakennusten energiakorjaustoimenpiteiden kannattavuutta. Hankkeessa kartoitettiin rakennuksen energiankulutusta pienentäviä korjausmenetelmiä osa-alueina rakenteelliset parannukset (lisäeristys ja ilmantiiveyden parantaminen), lämmöntuottojärjestelmät, ilmanvaihtojärjestelmät, valaistus, sähkölaitteet, aurinkosuojaus ja jäähdytys. Energiakorjausmenetelmien vaikutuksia rakennuksen lämmitys- tai jäähdytysenergiankulutuksen pienentämiseen tutkittiin laskennallisesti esimerkkirakennuksina 1960-luvulla rakennetut sähkö- tai öljylämmitetty pientalo, 1950-, 1960- ja 1970-luvun asuinkerrostalot, sekä 1980-luvun toimistorakennus. Esimerkkirakennusten energiankulutus laskettiin ennen energiakorjauksia ja niiden jälkeen. Nykyisillä energianhinnoilla energiakorjaustoimenpiteiden takaisinmaksuajat ovat liian pitkiä, jotta rakennusta korjattaisiin vain sen energiankulutuksen pienentämiseksi. Sen sijaan rakennuksen muun korjauksen yhteydessä energiakorjaustoimenpiteillä on mahdollista vähentää selvästi lämmitys- tai jäähdytysenergian tarvetta. Energiakorjauskohteiden talotekniikkajärjestelmien suunnittelussa olisi pyrittävä minimoimaan korjatun rakennuksen hiilidioksidipäästöjä ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään uusiutuvia energianlähteitä.

AB - VTT:n Energiakorjausten teknologiat- hankkeessa (1.6.-31.12.2006) tarkasteltiin rakennusten energiakorjaustoimenpiteiden kannattavuutta. Hankkeessa kartoitettiin rakennuksen energiankulutusta pienentäviä korjausmenetelmiä osa-alueina rakenteelliset parannukset (lisäeristys ja ilmantiiveyden parantaminen), lämmöntuottojärjestelmät, ilmanvaihtojärjestelmät, valaistus, sähkölaitteet, aurinkosuojaus ja jäähdytys. Energiakorjausmenetelmien vaikutuksia rakennuksen lämmitys- tai jäähdytysenergiankulutuksen pienentämiseen tutkittiin laskennallisesti esimerkkirakennuksina 1960-luvulla rakennetut sähkö- tai öljylämmitetty pientalo, 1950-, 1960- ja 1970-luvun asuinkerrostalot, sekä 1980-luvun toimistorakennus. Esimerkkirakennusten energiankulutus laskettiin ennen energiakorjauksia ja niiden jälkeen. Nykyisillä energianhinnoilla energiakorjaustoimenpiteiden takaisinmaksuajat ovat liian pitkiä, jotta rakennusta korjattaisiin vain sen energiankulutuksen pienentämiseksi. Sen sijaan rakennuksen muun korjauksen yhteydessä energiakorjaustoimenpiteillä on mahdollista vähentää selvästi lämmitys- tai jäähdytysenergian tarvetta. Energiakorjauskohteiden talotekniikkajärjestelmien suunnittelussa olisi pyrittävä minimoimaan korjatun rakennuksen hiilidioksidipäästöjä ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään uusiutuvia energianlähteitä.

KW - buildings

KW - renovation

KW - energy conservation

KW - energy consumption

KW - thermal insulation

KW - heating systems

KW - air conditioning

KW - lighting

KW - electric appliances

KW - cooling systems

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Holopainen R, Hekkanen M, Hemmilä K, Norvasuo M. Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 112 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2377).