Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit

Riikka Holopainen, Martti Hekkanen, Kari Hemmilä, Markku Norvasuo

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  VTT:n Energiakorjausten teknologiat- hankkeessa (1.6.-31.12.2006) tarkasteltiin rakennusten energiakorjaustoimenpiteiden kannattavuutta. Hankkeessa kartoitettiin rakennuksen energiankulutusta pienentäviä korjausmenetelmiä osa-alueina rakenteelliset parannukset (lisäeristys ja ilmantiiveyden parantaminen), lämmöntuottojärjestelmät, ilmanvaihtojärjestelmät, valaistus, sähkölaitteet, aurinkosuojaus ja jäähdytys. Energiakorjausmenetelmien vaikutuksia rakennuksen lämmitys- tai jäähdytysenergiankulutuksen pienentämiseen tutkittiin laskennallisesti esimerkkirakennuksina 1960-luvulla rakennetut sähkö- tai öljylämmitetty pientalo, 1950-, 1960- ja 1970-luvun asuinkerrostalot, sekä 1980-luvun toimistorakennus. Esimerkkirakennusten energiankulutus laskettiin ennen energiakorjauksia ja niiden jälkeen. Nykyisillä energianhinnoilla energiakorjaustoimenpiteiden takaisinmaksuajat ovat liian pitkiä, jotta rakennusta korjattaisiin vain sen energiankulutuksen pienentämiseksi. Sen sijaan rakennuksen muun korjauksen yhteydessä energiakorjaustoimenpiteillä on mahdollista vähentää selvästi lämmitys- tai jäähdytysenergian tarvetta. Energiakorjauskohteiden talotekniikkajärjestelmien suunnittelussa olisi pyrittävä minimoimaan korjatun rakennuksen hiilidioksidipäästöjä ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään uusiutuvia energianlähteitä.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages112
  ISBN (Electronic)978-951-38-6908-3
  Publication statusPublished - 2007
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2377
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  energy

  Keywords

  • buildings
  • renovation
  • energy conservation
  • energy consumption
  • thermal insulation
  • heating systems
  • air conditioning
  • lighting
  • electric appliances
  • cooling systems

  Cite this

  Holopainen, R., Hekkanen, M., Hemmilä, K., & Norvasuo, M. (2007). Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2377
  Holopainen, Riikka ; Hekkanen, Martti ; Hemmilä, Kari ; Norvasuo, Markku. / Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 112 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2377).
  @book{acdc9383fbc6419b9db1bd5c26c6ad57,
  title = "Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelm{\"a}t ja s{\"a}{\"a}st{\"o}potentiaalit",
  abstract = "VTT:n Energiakorjausten teknologiat- hankkeessa (1.6.-31.12.2006) tarkasteltiin rakennusten energiakorjaustoimenpiteiden kannattavuutta. Hankkeessa kartoitettiin rakennuksen energiankulutusta pienent{\"a}vi{\"a} korjausmenetelmi{\"a} osa-alueina rakenteelliset parannukset (lis{\"a}eristys ja ilmantiiveyden parantaminen), l{\"a}mm{\"o}ntuottoj{\"a}rjestelm{\"a}t, ilmanvaihtoj{\"a}rjestelm{\"a}t, valaistus, s{\"a}hk{\"o}laitteet, aurinkosuojaus ja j{\"a}{\"a}hdytys. Energiakorjausmenetelmien vaikutuksia rakennuksen l{\"a}mmitys- tai j{\"a}{\"a}hdytysenergiankulutuksen pienent{\"a}miseen tutkittiin laskennallisesti esimerkkirakennuksina 1960-luvulla rakennetut s{\"a}hk{\"o}- tai {\"o}ljyl{\"a}mmitetty pientalo, 1950-, 1960- ja 1970-luvun asuinkerrostalot, sek{\"a} 1980-luvun toimistorakennus. Esimerkkirakennusten energiankulutus laskettiin ennen energiakorjauksia ja niiden j{\"a}lkeen. Nykyisill{\"a} energianhinnoilla energiakorjaustoimenpiteiden takaisinmaksuajat ovat liian pitki{\"a}, jotta rakennusta korjattaisiin vain sen energiankulutuksen pienent{\"a}miseksi. Sen sijaan rakennuksen muun korjauksen yhteydess{\"a} energiakorjaustoimenpiteill{\"a} on mahdollista v{\"a}hent{\"a}{\"a} selv{\"a}sti l{\"a}mmitys- tai j{\"a}{\"a}hdytysenergian tarvetta. Energiakorjauskohteiden talotekniikkaj{\"a}rjestelmien suunnittelussa olisi pyritt{\"a}v{\"a} minimoimaan korjatun rakennuksen hiilidioksidip{\"a}{\"a}st{\"o}j{\"a} ja mahdollisuuksien mukaan hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}{\"a}n uusiutuvia energianl{\"a}hteit{\"a}.",
  keywords = "buildings, renovation, energy conservation, energy consumption, thermal insulation, heating systems, air conditioning, lighting, electric appliances, cooling systems",
  author = "Riikka Holopainen and Martti Hekkanen and Kari Hemmil{\"a} and Markku Norvasuo",
  note = "Project code: 12463",
  year = "2007",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2377",
  address = "Finland",

  }

  Holopainen, R, Hekkanen, M, Hemmilä, K & Norvasuo, M 2007, Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2377, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit. / Holopainen, Riikka; Hekkanen, Martti; Hemmilä, Kari; Norvasuo, Markku.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 112 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2377).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit

  AU - Holopainen, Riikka

  AU - Hekkanen, Martti

  AU - Hemmilä, Kari

  AU - Norvasuo, Markku

  N1 - Project code: 12463

  PY - 2007

  Y1 - 2007

  N2 - VTT:n Energiakorjausten teknologiat- hankkeessa (1.6.-31.12.2006) tarkasteltiin rakennusten energiakorjaustoimenpiteiden kannattavuutta. Hankkeessa kartoitettiin rakennuksen energiankulutusta pienentäviä korjausmenetelmiä osa-alueina rakenteelliset parannukset (lisäeristys ja ilmantiiveyden parantaminen), lämmöntuottojärjestelmät, ilmanvaihtojärjestelmät, valaistus, sähkölaitteet, aurinkosuojaus ja jäähdytys. Energiakorjausmenetelmien vaikutuksia rakennuksen lämmitys- tai jäähdytysenergiankulutuksen pienentämiseen tutkittiin laskennallisesti esimerkkirakennuksina 1960-luvulla rakennetut sähkö- tai öljylämmitetty pientalo, 1950-, 1960- ja 1970-luvun asuinkerrostalot, sekä 1980-luvun toimistorakennus. Esimerkkirakennusten energiankulutus laskettiin ennen energiakorjauksia ja niiden jälkeen. Nykyisillä energianhinnoilla energiakorjaustoimenpiteiden takaisinmaksuajat ovat liian pitkiä, jotta rakennusta korjattaisiin vain sen energiankulutuksen pienentämiseksi. Sen sijaan rakennuksen muun korjauksen yhteydessä energiakorjaustoimenpiteillä on mahdollista vähentää selvästi lämmitys- tai jäähdytysenergian tarvetta. Energiakorjauskohteiden talotekniikkajärjestelmien suunnittelussa olisi pyrittävä minimoimaan korjatun rakennuksen hiilidioksidipäästöjä ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään uusiutuvia energianlähteitä.

  AB - VTT:n Energiakorjausten teknologiat- hankkeessa (1.6.-31.12.2006) tarkasteltiin rakennusten energiakorjaustoimenpiteiden kannattavuutta. Hankkeessa kartoitettiin rakennuksen energiankulutusta pienentäviä korjausmenetelmiä osa-alueina rakenteelliset parannukset (lisäeristys ja ilmantiiveyden parantaminen), lämmöntuottojärjestelmät, ilmanvaihtojärjestelmät, valaistus, sähkölaitteet, aurinkosuojaus ja jäähdytys. Energiakorjausmenetelmien vaikutuksia rakennuksen lämmitys- tai jäähdytysenergiankulutuksen pienentämiseen tutkittiin laskennallisesti esimerkkirakennuksina 1960-luvulla rakennetut sähkö- tai öljylämmitetty pientalo, 1950-, 1960- ja 1970-luvun asuinkerrostalot, sekä 1980-luvun toimistorakennus. Esimerkkirakennusten energiankulutus laskettiin ennen energiakorjauksia ja niiden jälkeen. Nykyisillä energianhinnoilla energiakorjaustoimenpiteiden takaisinmaksuajat ovat liian pitkiä, jotta rakennusta korjattaisiin vain sen energiankulutuksen pienentämiseksi. Sen sijaan rakennuksen muun korjauksen yhteydessä energiakorjaustoimenpiteillä on mahdollista vähentää selvästi lämmitys- tai jäähdytysenergian tarvetta. Energiakorjauskohteiden talotekniikkajärjestelmien suunnittelussa olisi pyrittävä minimoimaan korjatun rakennuksen hiilidioksidipäästöjä ja mahdollisuuksien mukaan hyödyntämään uusiutuvia energianlähteitä.

  KW - buildings

  KW - renovation

  KW - energy conservation

  KW - energy consumption

  KW - thermal insulation

  KW - heating systems

  KW - air conditioning

  KW - lighting

  KW - electric appliances

  KW - cooling systems

  M3 - Report

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Holopainen R, Hekkanen M, Hemmilä K, Norvasuo M. Suomalaisten rakennusten energiakorjausmenetelmät ja säästöpotentiaalit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2007. 112 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2377).