Suomen kansallisen ilmasto-ohjelman taloudelliset vaikutukset

Heikki Kemppi, Antti Lehtilä, Adriaan Perrels

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä raportissa esitetään kansallisen ilmasto-ohjelman toteuttamisen kokonaistaloudellisia vaikutuksia. Taloudelliset ja kokonaistaloudelliset vaikutukset on laskettu energiajärjestelmämallilla (EFOM) ja kokonaistaloudellisella mallilla (KESSU). Tutkimus toteutettiin yhteistyössä VTT Energian kanssa. Ilmasto-ohjelma sisältää sekä hintaohjauskeinoja että normiohjausta. Määritettiin erilaisia ohjelmavaihtoehtoja, joissa ohjauskeinojen merkitys vaihtelee. Teknis-taloudellisesta näkökulmasta ydinvoima on edullinen ratkaisu, mutta kokonaistaloudellinen näkökulma kaventaa jossakin määrin lisäydinvoiman etua. Energiaverojen korotukseen ja energiaverojen kertymän takaisinkierrätykseen perustuva ohjelmavaihtoehto aiheuttaa pienemmät kustannukset kuin pelkkiin normeihin ja tukiin perustuva ohjelmavaihtoehto. Ilmasto-ohjelman toteuttamisen kokonaistaloudellisiksi kustannukseksi arvioidaan noin puolen prosentin alenema vuoden 2010 bruttokansantuotteessa.
Tutkimuksen rahoittivat kauppa- ja teollisuusministeriö, ympäristöministeriö sekä VATT /Valtiovarainministeriö.
Original languageFinnish
Place of PublicationHelsinki
PublisherValtion taloudellinen tutkimuskeskus
ISBN (Print)951-561-361-2
Publication statusPublished - 2001
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVATT-tutkimuksia
Volume75
ISSN0788-5008

Keywords

  • climate policy
  • carbon tax
  • energy tax

Cite this

Kemppi, H., Lehtilä, A., & Perrels, A. (2001). Suomen kansallisen ilmasto-ohjelman taloudelliset vaikutukset. Helsinki: Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. VATT-tutkimuksia, Vol.. 75
Kemppi, Heikki ; Lehtilä, Antti ; Perrels, Adriaan. / Suomen kansallisen ilmasto-ohjelman taloudelliset vaikutukset. Helsinki : Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, 2001. (VATT-tutkimuksia, Vol. 75).
@book{e77d342352a14ee4b8892af15eecf943,
title = "Suomen kansallisen ilmasto-ohjelman taloudelliset vaikutukset",
abstract = "T{\"a}m{\"a} raportissa esitet{\"a}{\"a}n kansallisen ilmasto-ohjelman toteuttamisen kokonaistaloudellisia vaikutuksia. Taloudelliset ja kokonaistaloudelliset vaikutukset on laskettu energiaj{\"a}rjestelm{\"a}mallilla (EFOM) ja kokonaistaloudellisella mallilla (KESSU). Tutkimus toteutettiin yhteisty{\"o}ss{\"a} VTT Energian kanssa. Ilmasto-ohjelma sis{\"a}lt{\"a}{\"a} sek{\"a} hintaohjauskeinoja ett{\"a} normiohjausta. M{\"a}{\"a}ritettiin erilaisia ohjelmavaihtoehtoja, joissa ohjauskeinojen merkitys vaihtelee. Teknis-taloudellisesta n{\"a}k{\"o}kulmasta ydinvoima on edullinen ratkaisu, mutta kokonaistaloudellinen n{\"a}k{\"o}kulma kaventaa jossakin m{\"a}{\"a}rin lis{\"a}ydinvoiman etua. Energiaverojen korotukseen ja energiaverojen kertym{\"a}n takaisinkierr{\"a}tykseen perustuva ohjelmavaihtoehto aiheuttaa pienemm{\"a}t kustannukset kuin pelkkiin normeihin ja tukiin perustuva ohjelmavaihtoehto. Ilmasto-ohjelman toteuttamisen kokonaistaloudellisiksi kustannukseksi arvioidaan noin puolen prosentin alenema vuoden 2010 bruttokansantuotteessa. Tutkimuksen rahoittivat kauppa- ja teollisuusministeri{\"o}, ymp{\"a}rist{\"o}ministeri{\"o} sek{\"a} VATT /Valtiovarainministeri{\"o}.",
keywords = "climate policy, carbon tax, energy tax",
author = "Heikki Kemppi and Antti Lehtil{\"a} and Adriaan Perrels",
year = "2001",
language = "Finnish",
isbn = "951-561-361-2",
series = "VATT-tutkimuksia",
publisher = "Valtion taloudellinen tutkimuskeskus",
address = "Finland",

}

Kemppi, H, Lehtilä, A & Perrels, A 2001, Suomen kansallisen ilmasto-ohjelman taloudelliset vaikutukset. VATT-tutkimuksia, vol. 75, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, Helsinki.

Suomen kansallisen ilmasto-ohjelman taloudelliset vaikutukset. / Kemppi, Heikki; Lehtilä, Antti; Perrels, Adriaan.

Helsinki : Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, 2001. (VATT-tutkimuksia, Vol. 75).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suomen kansallisen ilmasto-ohjelman taloudelliset vaikutukset

AU - Kemppi, Heikki

AU - Lehtilä, Antti

AU - Perrels, Adriaan

PY - 2001

Y1 - 2001

N2 - Tämä raportissa esitetään kansallisen ilmasto-ohjelman toteuttamisen kokonaistaloudellisia vaikutuksia. Taloudelliset ja kokonaistaloudelliset vaikutukset on laskettu energiajärjestelmämallilla (EFOM) ja kokonaistaloudellisella mallilla (KESSU). Tutkimus toteutettiin yhteistyössä VTT Energian kanssa. Ilmasto-ohjelma sisältää sekä hintaohjauskeinoja että normiohjausta. Määritettiin erilaisia ohjelmavaihtoehtoja, joissa ohjauskeinojen merkitys vaihtelee. Teknis-taloudellisesta näkökulmasta ydinvoima on edullinen ratkaisu, mutta kokonaistaloudellinen näkökulma kaventaa jossakin määrin lisäydinvoiman etua. Energiaverojen korotukseen ja energiaverojen kertymän takaisinkierrätykseen perustuva ohjelmavaihtoehto aiheuttaa pienemmät kustannukset kuin pelkkiin normeihin ja tukiin perustuva ohjelmavaihtoehto. Ilmasto-ohjelman toteuttamisen kokonaistaloudellisiksi kustannukseksi arvioidaan noin puolen prosentin alenema vuoden 2010 bruttokansantuotteessa. Tutkimuksen rahoittivat kauppa- ja teollisuusministeriö, ympäristöministeriö sekä VATT /Valtiovarainministeriö.

AB - Tämä raportissa esitetään kansallisen ilmasto-ohjelman toteuttamisen kokonaistaloudellisia vaikutuksia. Taloudelliset ja kokonaistaloudelliset vaikutukset on laskettu energiajärjestelmämallilla (EFOM) ja kokonaistaloudellisella mallilla (KESSU). Tutkimus toteutettiin yhteistyössä VTT Energian kanssa. Ilmasto-ohjelma sisältää sekä hintaohjauskeinoja että normiohjausta. Määritettiin erilaisia ohjelmavaihtoehtoja, joissa ohjauskeinojen merkitys vaihtelee. Teknis-taloudellisesta näkökulmasta ydinvoima on edullinen ratkaisu, mutta kokonaistaloudellinen näkökulma kaventaa jossakin määrin lisäydinvoiman etua. Energiaverojen korotukseen ja energiaverojen kertymän takaisinkierrätykseen perustuva ohjelmavaihtoehto aiheuttaa pienemmät kustannukset kuin pelkkiin normeihin ja tukiin perustuva ohjelmavaihtoehto. Ilmasto-ohjelman toteuttamisen kokonaistaloudellisiksi kustannukseksi arvioidaan noin puolen prosentin alenema vuoden 2010 bruttokansantuotteessa. Tutkimuksen rahoittivat kauppa- ja teollisuusministeriö, ympäristöministeriö sekä VATT /Valtiovarainministeriö.

KW - climate policy

KW - carbon tax

KW - energy tax

M3 - Report

SN - 951-561-361-2

T3 - VATT-tutkimuksia

BT - Suomen kansallisen ilmasto-ohjelman taloudelliset vaikutukset

PB - Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

CY - Helsinki

ER -

Kemppi H, Lehtilä A, Perrels A. Suomen kansallisen ilmasto-ohjelman taloudelliset vaikutukset. Helsinki: Valtion taloudellinen tutkimuskeskus, 2001. (VATT-tutkimuksia, Vol. 75).