Suomen puhtaan ilman tuottajat: Kotimaisen ilman- ja ilmastonsuojelualan osaamiskartoitus

Mona Arnold, Ulla-Maija Mroueh, Ville Valovirta, Elina Merta

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä raportissa analysoidaan Suomen ilmansuojelun toimijat ja niiden vientinäkymät Kiinassa, Intiassa, Venäjällä ja Euroopassa. Lisäksi on kuvattu ilman- ja ilmastonsuojelualan nykyinen maailmanlaajuinen toimintaympäristö ja arvioitu alojen toimintaympäristön muuttumista tulevaisuudessa. Arviossa käydään myös läpi kehityssuuntien vaikutuksia ilmansuojeluteknologioiden ja -palveluiden kehittämistarpeisiin sekä globaaliin liiketoimintapotentiaaliin. Rahallisesti suurimmat ilmansuojeluinvestoinnit tehdään energiantuotantosektorilla. Puhdistusteknologian globaalien markkinoiden volyymi liittyy voimakkaasti käytettyyn polttoaineeseen. Edullisena ja toimitusvarmana polttoaineena puhtaan hiiliteknologian merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Hiilenpolton päästöt ovat muihin polttoaineisiin verrattuna merkittävät, ja vaadittavat investoinnit ilmansuojeluun sen mukaan suuret. Tietoisuus kaupunkien hengitysilman huononemisesta ja sen yhteyksistä terveysongelmiin kasvaa. Erityisesti pienhiukkasia koskevia liikenteen päästörajoituksia tiukennetaan todennäköisesti ympäri maailmaa. Suomessa tehdään laadukasta työtä pakokaasujen puhdistus- ja mittausteknologiassa, ja tällä alalla voidaan odottaa voimakasta kasvua. Päästökaupan merkitys kasvaa, ja päästökauppaan liittyvä palveluliiketoiminta kehittyy. ICT-teknologian rooli palveluliiketoiminnassa voimistuu merkittävästi. Päästökaupan IT-järjestelmien kehittämisessä Suomella voi tulevaisuudessa olla keskeinen rooli. Verkostoitumalla alan yritykset voisivat helpommin kehittää vientiä ja kansainvälistä toimintaansa. Hankkeen lopputuloksena laadittiin viisi ehdotusta yritysverkostoiksi, jotka perustuvat yrityskartoituksen vastauksiin, suomalaiseen erityisosaamiseen ja vahvasti kehittyviksi markkinoiksi tunnistettuihin ilmansuojelun osa-alueisiin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages84
ISBN (Electronic)978-951-38-7280-9
Publication statusPublished - 2009
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2475
ISSN1235-0605

Keywords

  • climate
  • environment
  • energy technology
  • air pollution
  • emissions
  • Finland

Cite this

Arnold, M., Mroueh, U-M., Valovirta, V., & Merta, E. (2009). Suomen puhtaan ilman tuottajat: Kotimaisen ilman- ja ilmastonsuojelualan osaamiskartoitus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2475
Arnold, Mona ; Mroueh, Ulla-Maija ; Valovirta, Ville ; Merta, Elina. / Suomen puhtaan ilman tuottajat : Kotimaisen ilman- ja ilmastonsuojelualan osaamiskartoitus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 84 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2475).
@book{6147182fe9084b1d9cb72ab8fdf77e76,
title = "Suomen puhtaan ilman tuottajat: Kotimaisen ilman- ja ilmastonsuojelualan osaamiskartoitus",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} raportissa analysoidaan Suomen ilmansuojelun toimijat ja niiden vientin{\"a}kym{\"a}t Kiinassa, Intiassa, Ven{\"a}j{\"a}ll{\"a} ja Euroopassa. Lis{\"a}ksi on kuvattu ilman- ja ilmastonsuojelualan nykyinen maailmanlaajuinen toimintaymp{\"a}rist{\"o} ja arvioitu alojen toimintaymp{\"a}rist{\"o}n muuttumista tulevaisuudessa. Arviossa k{\"a}yd{\"a}{\"a}n my{\"o}s l{\"a}pi kehityssuuntien vaikutuksia ilmansuojeluteknologioiden ja -palveluiden kehitt{\"a}mistarpeisiin sek{\"a} globaaliin liiketoimintapotentiaaliin. Rahallisesti suurimmat ilmansuojeluinvestoinnit tehd{\"a}{\"a}n energiantuotantosektorilla. Puhdistusteknologian globaalien markkinoiden volyymi liittyy voimakkaasti k{\"a}ytettyyn polttoaineeseen. Edullisena ja toimitusvarmana polttoaineena puhtaan hiiliteknologian merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Hiilenpolton p{\"a}{\"a}st{\"o}t ovat muihin polttoaineisiin verrattuna merkitt{\"a}v{\"a}t, ja vaadittavat investoinnit ilmansuojeluun sen mukaan suuret. Tietoisuus kaupunkien hengitysilman huononemisesta ja sen yhteyksist{\"a} terveysongelmiin kasvaa. Erityisesti pienhiukkasia koskevia liikenteen p{\"a}{\"a}st{\"o}rajoituksia tiukennetaan todenn{\"a}k{\"o}isesti ymp{\"a}ri maailmaa. Suomessa tehd{\"a}{\"a}n laadukasta ty{\"o}t{\"a} pakokaasujen puhdistus- ja mittausteknologiassa, ja t{\"a}ll{\"a} alalla voidaan odottaa voimakasta kasvua. P{\"a}{\"a}st{\"o}kaupan merkitys kasvaa, ja p{\"a}{\"a}st{\"o}kauppaan liittyv{\"a} palveluliiketoiminta kehittyy. ICT-teknologian rooli palveluliiketoiminnassa voimistuu merkitt{\"a}v{\"a}sti. P{\"a}{\"a}st{\"o}kaupan IT-j{\"a}rjestelmien kehitt{\"a}misess{\"a} Suomella voi tulevaisuudessa olla keskeinen rooli. Verkostoitumalla alan yritykset voisivat helpommin kehitt{\"a}{\"a} vienti{\"a} ja kansainv{\"a}list{\"a} toimintaansa. Hankkeen lopputuloksena laadittiin viisi ehdotusta yritysverkostoiksi, jotka perustuvat yrityskartoituksen vastauksiin, suomalaiseen erityisosaamiseen ja vahvasti kehittyviksi markkinoiksi tunnistettuihin ilmansuojelun osa-alueisiin.",
keywords = "climate, environment, energy technology, air pollution, emissions, Finland",
author = "Mona Arnold and Ulla-Maija Mroueh and Ville Valovirta and Elina Merta",
note = "Project code: 15000",
year = "2009",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2475",
address = "Finland",

}

Arnold, M, Mroueh, U-M, Valovirta, V & Merta, E 2009, Suomen puhtaan ilman tuottajat: Kotimaisen ilman- ja ilmastonsuojelualan osaamiskartoitus. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2475, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suomen puhtaan ilman tuottajat : Kotimaisen ilman- ja ilmastonsuojelualan osaamiskartoitus. / Arnold, Mona; Mroueh, Ulla-Maija; Valovirta, Ville; Merta, Elina.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 84 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2475).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suomen puhtaan ilman tuottajat

T2 - Kotimaisen ilman- ja ilmastonsuojelualan osaamiskartoitus

AU - Arnold, Mona

AU - Mroueh, Ulla-Maija

AU - Valovirta, Ville

AU - Merta, Elina

N1 - Project code: 15000

PY - 2009

Y1 - 2009

N2 - Tässä raportissa analysoidaan Suomen ilmansuojelun toimijat ja niiden vientinäkymät Kiinassa, Intiassa, Venäjällä ja Euroopassa. Lisäksi on kuvattu ilman- ja ilmastonsuojelualan nykyinen maailmanlaajuinen toimintaympäristö ja arvioitu alojen toimintaympäristön muuttumista tulevaisuudessa. Arviossa käydään myös läpi kehityssuuntien vaikutuksia ilmansuojeluteknologioiden ja -palveluiden kehittämistarpeisiin sekä globaaliin liiketoimintapotentiaaliin. Rahallisesti suurimmat ilmansuojeluinvestoinnit tehdään energiantuotantosektorilla. Puhdistusteknologian globaalien markkinoiden volyymi liittyy voimakkaasti käytettyyn polttoaineeseen. Edullisena ja toimitusvarmana polttoaineena puhtaan hiiliteknologian merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Hiilenpolton päästöt ovat muihin polttoaineisiin verrattuna merkittävät, ja vaadittavat investoinnit ilmansuojeluun sen mukaan suuret. Tietoisuus kaupunkien hengitysilman huononemisesta ja sen yhteyksistä terveysongelmiin kasvaa. Erityisesti pienhiukkasia koskevia liikenteen päästörajoituksia tiukennetaan todennäköisesti ympäri maailmaa. Suomessa tehdään laadukasta työtä pakokaasujen puhdistus- ja mittausteknologiassa, ja tällä alalla voidaan odottaa voimakasta kasvua. Päästökaupan merkitys kasvaa, ja päästökauppaan liittyvä palveluliiketoiminta kehittyy. ICT-teknologian rooli palveluliiketoiminnassa voimistuu merkittävästi. Päästökaupan IT-järjestelmien kehittämisessä Suomella voi tulevaisuudessa olla keskeinen rooli. Verkostoitumalla alan yritykset voisivat helpommin kehittää vientiä ja kansainvälistä toimintaansa. Hankkeen lopputuloksena laadittiin viisi ehdotusta yritysverkostoiksi, jotka perustuvat yrityskartoituksen vastauksiin, suomalaiseen erityisosaamiseen ja vahvasti kehittyviksi markkinoiksi tunnistettuihin ilmansuojelun osa-alueisiin.

AB - Tässä raportissa analysoidaan Suomen ilmansuojelun toimijat ja niiden vientinäkymät Kiinassa, Intiassa, Venäjällä ja Euroopassa. Lisäksi on kuvattu ilman- ja ilmastonsuojelualan nykyinen maailmanlaajuinen toimintaympäristö ja arvioitu alojen toimintaympäristön muuttumista tulevaisuudessa. Arviossa käydään myös läpi kehityssuuntien vaikutuksia ilmansuojeluteknologioiden ja -palveluiden kehittämistarpeisiin sekä globaaliin liiketoimintapotentiaaliin. Rahallisesti suurimmat ilmansuojeluinvestoinnit tehdään energiantuotantosektorilla. Puhdistusteknologian globaalien markkinoiden volyymi liittyy voimakkaasti käytettyyn polttoaineeseen. Edullisena ja toimitusvarmana polttoaineena puhtaan hiiliteknologian merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Hiilenpolton päästöt ovat muihin polttoaineisiin verrattuna merkittävät, ja vaadittavat investoinnit ilmansuojeluun sen mukaan suuret. Tietoisuus kaupunkien hengitysilman huononemisesta ja sen yhteyksistä terveysongelmiin kasvaa. Erityisesti pienhiukkasia koskevia liikenteen päästörajoituksia tiukennetaan todennäköisesti ympäri maailmaa. Suomessa tehdään laadukasta työtä pakokaasujen puhdistus- ja mittausteknologiassa, ja tällä alalla voidaan odottaa voimakasta kasvua. Päästökaupan merkitys kasvaa, ja päästökauppaan liittyvä palveluliiketoiminta kehittyy. ICT-teknologian rooli palveluliiketoiminnassa voimistuu merkittävästi. Päästökaupan IT-järjestelmien kehittämisessä Suomella voi tulevaisuudessa olla keskeinen rooli. Verkostoitumalla alan yritykset voisivat helpommin kehittää vientiä ja kansainvälistä toimintaansa. Hankkeen lopputuloksena laadittiin viisi ehdotusta yritysverkostoiksi, jotka perustuvat yrityskartoituksen vastauksiin, suomalaiseen erityisosaamiseen ja vahvasti kehittyviksi markkinoiksi tunnistettuihin ilmansuojelun osa-alueisiin.

KW - climate

KW - environment

KW - energy technology

KW - air pollution

KW - emissions

KW - Finland

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Suomen puhtaan ilman tuottajat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Arnold M, Mroueh U-M, Valovirta V, Merta E. Suomen puhtaan ilman tuottajat: Kotimaisen ilman- ja ilmastonsuojelualan osaamiskartoitus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 84 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2475).