Suomen ruokatutkimuksen ja -innovoinnin strategia 2021–2035

Nesli Sözer, Emilia Nordlund, Kaisa Poutanen, Maria Åkerman, Marina Heinonen, Mari Sandell, Marjukka Kolehmainen, Liisa Maunuksela, Johanna Vilkki, Suvi Virtanen, Baoru Yang

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Globaali ruokajärjestelmä on ennennäkemättömien haasteiden edessä. Väestönkasvu, ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja kestämättömät ruoantuotannon menetelmät ovat asioita, joihin elintarviketutkimuksen ja innovoinnin kautta on löydettävä ratkaisuja. Suomella on mahdollisuus ottaa edelläkävijän rooli siirtymisessä kohti terveellistä ja kestävää globaalia ruokajärjestelmää ja hyötyä samalla muutoksen tuomista talouden kasvumahdollisuuksista. Tulevaisuutta luodaan systemaattisen tutkimuksen, aidon yhteistyön ja uusien innovaatioiden avulla. Tutkimusorganisaatioiden yhteisellä elintarviketutkimusstrategialla määritellään monitieteisiä tutkimuskokonaisuuksia, jotka johtavat Suomessa kestävään ruokajärjestelmään vuoteen 2035 mennessä.

Elintarviketutkimuksen missiot Suomelle vuodelle 2035:
1. Terveellistä, turvallista ja kestävää ruokaa kaikille Suomessa
2. Ruoan- ja rehuntuotanto Suomessa on kestävää, sopeutuvaa ja kilpailukykyistä
3. Ruokajärjestelmä on resurssitehokas ja jätteetön
4. Suomi on kestävään ruokajärjestelmään tähtäävän tutkimuksen ja innovaatioiden sekä uusien toimintatapojen edelläkävijä ja pilotoija.

Strategia nostaa esiin Suomen painopisteitä ja toimenpiteitä kohti ruokajärjestelmää, joka lisää yhteiskunnan hyvinvointia, tukee talouskasvua ja tarjoaa suomalaisille ruoan tuottajille ja elintarviketeollisuudelle tieteelliseen tietoon ja elintarvikeinnovaatioihin perustuvia kasvumahdollisuuksia. Strategia korostaa, että eri tieteenalojen asiantuntemusta on osattava yhdistää nykyistä paremmin ja tiivistettävä tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä. Myös julkishallinnon ja tutkimusyhteisön välistä viestintää on parannettava.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages25
ISBN (Electronic)978-951-38-8829-9
DOIs
Publication statusPublished - 2021
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Cite this