Suomen tieliikenteen pakokaasupäästöt: Liisa 95 -laskentajärjestelmä

Kari Mäkelä, Heikki Kanner, Juhani Laurikko

  Research output: Book/ReportReport

  6 Citations (Scopus)

  Abstract

  Suomen tieliikenteen pakokaasujen laskentajärjestelmä LIISA on vakiinnuttanut asemansa tärkeimpänä lähteenä tieliikenteen päästöjen määrittämisessä aluetasolla. Julkaisussa esitetään laskentajärjestelmän version LIISA 95 rakenne, käytetyt lähtötiedot ja laskentatuloksia. Laskentajärjestelmän ensimmäinen versio valmistui 1989 ja se laski vuoden 1987 päästöt. Vuonna 1990 järjestelmään lisättiin ennusteosa. Laskentajärjestelmä uudistettiin perusteellisesti vuonna 1995, jolloin valmistui versio LIISA 1993. Tuolloin kaikki lähtötiedot tarkistettiin uusimman tiedon mukaisiksi, ja siksi tuloksia ei voi suoraan verrata aikaisempiin versioihin. Julkaisussa esiteltävä LIISA 95 on päivitysversio LIISA 93:sta ja LIISA 94:stä, ja tuloksia voidaan siten verrata suoraan näiden kolmen version välillä. Tietojärjestelmällä voidaan laskea liikennesuoritetietoihin, päästökertoimiin ja kulutettuun polttonesteen määrään perustuen Suomen tieliikenteen pakokaasujen kokonaispäästömäärät kunnittain, lääneittäin ja koko maan osalta. Päästölajit ovat hiilimonoksidi (CO), hiilivedyt (HC), typen oksidit (NOx), hiukkaset, metaani (CH4), typpioksiduuli (N2O), rikkidioksidi (SO2) ja hiilidioksidi (CO2) sekä polttonesteen kulutus. Päästö on jaettu ajoneuvotyypin ja tietyypin mukaan sekä käyttövoiman mukaan (bensiini/diesel). Peruslaskentavuosi on 1995. Laskentajärjestelmä laskee päästöt vuoteen 2015 saakka. Lähtötietoina olevia taulukoita voi muuttaa ohjelman ulkopuolella, jolloin voi tutkia mitä erilaisimpia tulevaisuuden tilanteita. Tietojärjestelmä toimii tavallisessa IBM-yhteensopivassa, vähintään AT-tasoisessa mikrotietokoneessa, joka on varustettu matematiikkaprosessorilla. Järjestelmän täysimittainen käyttö edellyttää käyttäjältään liikenneteknisten ja päästökysymysten perusteellista tuntemusta. Julkaisussa esitetään perustulosteet koko Suomen ja läänien päästöistä. Jokaisesta kunnasta esitetään tieliikenteen pakokaasupäästöt yhteensä kunkin yhdisteen osalta. Päästöjen kehitys kuvataan vuosilta 1980 - 2015. Lisäksi tarkastellaan autokaluston iän vaikutuksia päästöihin, autojen kylmäkäytöstä aiheutuvaa päästölisäystä ja polttonesteiden kehittämisen vaikutuksia päästöihin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages96
  ISBN (Print)951-38-4967-8
  Publication statusPublished - 1996
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number1772
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  gas emissions
  traffic
  Finland
  roads

  Keywords

  • traffic
  • roads
  • motor vehicles
  • exhaust gases
  • emissions
  • calculations
  • computation
  • computer programs
  • fuels
  • road traffic

  Cite this

  Mäkelä, K., Kanner, H., & Laurikko, J. (1996). Suomen tieliikenteen pakokaasupäästöt: Liisa 95 -laskentajärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1772
  Mäkelä, Kari ; Kanner, Heikki ; Laurikko, Juhani. / Suomen tieliikenteen pakokaasupäästöt : Liisa 95 -laskentajärjestelmä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 96 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1772).
  @book{17730b2d6b2d42eeb482b4a2126b1476,
  title = "Suomen tieliikenteen pakokaasup{\"a}{\"a}st{\"o}t: Liisa 95 -laskentaj{\"a}rjestelm{\"a}",
  abstract = "Suomen tieliikenteen pakokaasujen laskentaj{\"a}rjestelm{\"a} LIISA on vakiinnuttanut asemansa t{\"a}rkeimp{\"a}n{\"a} l{\"a}hteen{\"a} tieliikenteen p{\"a}{\"a}st{\"o}jen m{\"a}{\"a}ritt{\"a}misess{\"a} aluetasolla. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n laskentaj{\"a}rjestelm{\"a}n version LIISA 95 rakenne, k{\"a}ytetyt l{\"a}ht{\"o}tiedot ja laskentatuloksia. Laskentaj{\"a}rjestelm{\"a}n ensimm{\"a}inen versio valmistui 1989 ja se laski vuoden 1987 p{\"a}{\"a}st{\"o}t. Vuonna 1990 j{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n lis{\"a}ttiin ennusteosa. Laskentaj{\"a}rjestelm{\"a} uudistettiin perusteellisesti vuonna 1995, jolloin valmistui versio LIISA 1993. Tuolloin kaikki l{\"a}ht{\"o}tiedot tarkistettiin uusimman tiedon mukaisiksi, ja siksi tuloksia ei voi suoraan verrata aikaisempiin versioihin. Julkaisussa esitelt{\"a}v{\"a} LIISA 95 on p{\"a}ivitysversio LIISA 93:sta ja LIISA 94:st{\"a}, ja tuloksia voidaan siten verrata suoraan n{\"a}iden kolmen version v{\"a}lill{\"a}. Tietoj{\"a}rjestelm{\"a}ll{\"a} voidaan laskea liikennesuoritetietoihin, p{\"a}{\"a}st{\"o}kertoimiin ja kulutettuun polttonesteen m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a}n perustuen Suomen tieliikenteen pakokaasujen kokonaisp{\"a}{\"a}st{\"o}m{\"a}{\"a}r{\"a}t kunnittain, l{\"a}{\"a}neitt{\"a}in ja koko maan osalta. P{\"a}{\"a}st{\"o}lajit ovat hiilimonoksidi (CO), hiilivedyt (HC), typen oksidit (NOx), hiukkaset, metaani (CH4), typpioksiduuli (N2O), rikkidioksidi (SO2) ja hiilidioksidi (CO2) sek{\"a} polttonesteen kulutus. P{\"a}{\"a}st{\"o} on jaettu ajoneuvotyypin ja tietyypin mukaan sek{\"a} k{\"a}ytt{\"o}voiman mukaan (bensiini/diesel). Peruslaskentavuosi on 1995. Laskentaj{\"a}rjestelm{\"a} laskee p{\"a}{\"a}st{\"o}t vuoteen 2015 saakka. L{\"a}ht{\"o}tietoina olevia taulukoita voi muuttaa ohjelman ulkopuolella, jolloin voi tutkia mit{\"a} erilaisimpia tulevaisuuden tilanteita. Tietoj{\"a}rjestelm{\"a} toimii tavallisessa IBM-yhteensopivassa, v{\"a}hint{\"a}{\"a}n AT-tasoisessa mikrotietokoneessa, joka on varustettu matematiikkaprosessorilla. J{\"a}rjestelm{\"a}n t{\"a}ysimittainen k{\"a}ytt{\"o} edellytt{\"a}{\"a} k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}lt{\"a}{\"a}n liikenneteknisten ja p{\"a}{\"a}st{\"o}kysymysten perusteellista tuntemusta. Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n perustulosteet koko Suomen ja l{\"a}{\"a}nien p{\"a}{\"a}st{\"o}ist{\"a}. Jokaisesta kunnasta esitet{\"a}{\"a}n tieliikenteen pakokaasup{\"a}{\"a}st{\"o}t yhteens{\"a} kunkin yhdisteen osalta. P{\"a}{\"a}st{\"o}jen kehitys kuvataan vuosilta 1980 - 2015. Lis{\"a}ksi tarkastellaan autokaluston i{\"a}n vaikutuksia p{\"a}{\"a}st{\"o}ihin, autojen kylm{\"a}k{\"a}yt{\"o}st{\"a} aiheutuvaa p{\"a}{\"a}st{\"o}lis{\"a}yst{\"a} ja polttonesteiden kehitt{\"a}misen vaikutuksia p{\"a}{\"a}st{\"o}ihin.",
  keywords = "traffic, roads, motor vehicles, exhaust gases, emissions, calculations, computation, computer programs, fuels, road traffic",
  author = "Kari M{\"a}kel{\"a} and Heikki Kanner and Juhani Laurikko",
  year = "1996",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-4967-8",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1772",
  address = "Finland",

  }

  Mäkelä, K, Kanner, H & Laurikko, J 1996, Suomen tieliikenteen pakokaasupäästöt: Liisa 95 -laskentajärjestelmä. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1772, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Suomen tieliikenteen pakokaasupäästöt : Liisa 95 -laskentajärjestelmä. / Mäkelä, Kari; Kanner, Heikki; Laurikko, Juhani.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 96 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1772).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Suomen tieliikenteen pakokaasupäästöt

  T2 - Liisa 95 -laskentajärjestelmä

  AU - Mäkelä, Kari

  AU - Kanner, Heikki

  AU - Laurikko, Juhani

  PY - 1996

  Y1 - 1996

  N2 - Suomen tieliikenteen pakokaasujen laskentajärjestelmä LIISA on vakiinnuttanut asemansa tärkeimpänä lähteenä tieliikenteen päästöjen määrittämisessä aluetasolla. Julkaisussa esitetään laskentajärjestelmän version LIISA 95 rakenne, käytetyt lähtötiedot ja laskentatuloksia. Laskentajärjestelmän ensimmäinen versio valmistui 1989 ja se laski vuoden 1987 päästöt. Vuonna 1990 järjestelmään lisättiin ennusteosa. Laskentajärjestelmä uudistettiin perusteellisesti vuonna 1995, jolloin valmistui versio LIISA 1993. Tuolloin kaikki lähtötiedot tarkistettiin uusimman tiedon mukaisiksi, ja siksi tuloksia ei voi suoraan verrata aikaisempiin versioihin. Julkaisussa esiteltävä LIISA 95 on päivitysversio LIISA 93:sta ja LIISA 94:stä, ja tuloksia voidaan siten verrata suoraan näiden kolmen version välillä. Tietojärjestelmällä voidaan laskea liikennesuoritetietoihin, päästökertoimiin ja kulutettuun polttonesteen määrään perustuen Suomen tieliikenteen pakokaasujen kokonaispäästömäärät kunnittain, lääneittäin ja koko maan osalta. Päästölajit ovat hiilimonoksidi (CO), hiilivedyt (HC), typen oksidit (NOx), hiukkaset, metaani (CH4), typpioksiduuli (N2O), rikkidioksidi (SO2) ja hiilidioksidi (CO2) sekä polttonesteen kulutus. Päästö on jaettu ajoneuvotyypin ja tietyypin mukaan sekä käyttövoiman mukaan (bensiini/diesel). Peruslaskentavuosi on 1995. Laskentajärjestelmä laskee päästöt vuoteen 2015 saakka. Lähtötietoina olevia taulukoita voi muuttaa ohjelman ulkopuolella, jolloin voi tutkia mitä erilaisimpia tulevaisuuden tilanteita. Tietojärjestelmä toimii tavallisessa IBM-yhteensopivassa, vähintään AT-tasoisessa mikrotietokoneessa, joka on varustettu matematiikkaprosessorilla. Järjestelmän täysimittainen käyttö edellyttää käyttäjältään liikenneteknisten ja päästökysymysten perusteellista tuntemusta. Julkaisussa esitetään perustulosteet koko Suomen ja läänien päästöistä. Jokaisesta kunnasta esitetään tieliikenteen pakokaasupäästöt yhteensä kunkin yhdisteen osalta. Päästöjen kehitys kuvataan vuosilta 1980 - 2015. Lisäksi tarkastellaan autokaluston iän vaikutuksia päästöihin, autojen kylmäkäytöstä aiheutuvaa päästölisäystä ja polttonesteiden kehittämisen vaikutuksia päästöihin.

  AB - Suomen tieliikenteen pakokaasujen laskentajärjestelmä LIISA on vakiinnuttanut asemansa tärkeimpänä lähteenä tieliikenteen päästöjen määrittämisessä aluetasolla. Julkaisussa esitetään laskentajärjestelmän version LIISA 95 rakenne, käytetyt lähtötiedot ja laskentatuloksia. Laskentajärjestelmän ensimmäinen versio valmistui 1989 ja se laski vuoden 1987 päästöt. Vuonna 1990 järjestelmään lisättiin ennusteosa. Laskentajärjestelmä uudistettiin perusteellisesti vuonna 1995, jolloin valmistui versio LIISA 1993. Tuolloin kaikki lähtötiedot tarkistettiin uusimman tiedon mukaisiksi, ja siksi tuloksia ei voi suoraan verrata aikaisempiin versioihin. Julkaisussa esiteltävä LIISA 95 on päivitysversio LIISA 93:sta ja LIISA 94:stä, ja tuloksia voidaan siten verrata suoraan näiden kolmen version välillä. Tietojärjestelmällä voidaan laskea liikennesuoritetietoihin, päästökertoimiin ja kulutettuun polttonesteen määrään perustuen Suomen tieliikenteen pakokaasujen kokonaispäästömäärät kunnittain, lääneittäin ja koko maan osalta. Päästölajit ovat hiilimonoksidi (CO), hiilivedyt (HC), typen oksidit (NOx), hiukkaset, metaani (CH4), typpioksiduuli (N2O), rikkidioksidi (SO2) ja hiilidioksidi (CO2) sekä polttonesteen kulutus. Päästö on jaettu ajoneuvotyypin ja tietyypin mukaan sekä käyttövoiman mukaan (bensiini/diesel). Peruslaskentavuosi on 1995. Laskentajärjestelmä laskee päästöt vuoteen 2015 saakka. Lähtötietoina olevia taulukoita voi muuttaa ohjelman ulkopuolella, jolloin voi tutkia mitä erilaisimpia tulevaisuuden tilanteita. Tietojärjestelmä toimii tavallisessa IBM-yhteensopivassa, vähintään AT-tasoisessa mikrotietokoneessa, joka on varustettu matematiikkaprosessorilla. Järjestelmän täysimittainen käyttö edellyttää käyttäjältään liikenneteknisten ja päästökysymysten perusteellista tuntemusta. Julkaisussa esitetään perustulosteet koko Suomen ja läänien päästöistä. Jokaisesta kunnasta esitetään tieliikenteen pakokaasupäästöt yhteensä kunkin yhdisteen osalta. Päästöjen kehitys kuvataan vuosilta 1980 - 2015. Lisäksi tarkastellaan autokaluston iän vaikutuksia päästöihin, autojen kylmäkäytöstä aiheutuvaa päästölisäystä ja polttonesteiden kehittämisen vaikutuksia päästöihin.

  KW - traffic

  KW - roads

  KW - motor vehicles

  KW - exhaust gases

  KW - emissions

  KW - calculations

  KW - computation

  KW - computer programs

  KW - fuels

  KW - road traffic

  M3 - Report

  SN - 951-38-4967-8

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Suomen tieliikenteen pakokaasupäästöt

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Mäkelä K, Kanner H, Laurikko J. Suomen tieliikenteen pakokaasupäästöt: Liisa 95 -laskentajärjestelmä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1996. 96 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1772).