Suomesta toimiva kiertotalousmaa: Millaista murrosprosessia pidetään tavoiteltavana?

Markku Anttonen, Minna Lammi, Ian Bamford, Maria Antikainen, Mika Naumanen

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Kiertotalous on noussut niin poliittisissa kuin asiantuntijakeskusteluissa tärkeäksi keinoksi tavoitella talouden ja tuotannon ohjaamista ekologisesti kestävämpään suuntaan. Tämän toteutuminen edellyttää talouden laaja-alaista muutosta niin tuotesuunnittelun ja tuotannon, kulutuskäyttäytymisen kuin yritysten arvonluonnin osalta. Vaikka kiertotalouden luonne systeemisenä muutoksena, murroksena on ilmeinen niin sitä on toistaiseksi tutkittu tästä näkökulmasta suhteellisen vähän.
Tässä artikkelissa tarkastelemme kahdeksaa kannanottoa, jotka kohdentuvat siihen millainen kiertotalouden murrosprosessia pidetään tavoiteltavana Suomessa. Kannanotot ovat lyhyitä kuvauksia mahdollisuuksista joita kiertotalouden toteutuminen avaisi, mutta myös toiminnasta jota sen saavuttaminen edellyttäisi. Ne on tuotettu työpajatyöskentelyssä, johon osallistui ministeriöiden ja eri asiantuntijaorganisaatioden edustajia. Tulokset osoittavat tarkoituksellisen murroksen suuntaan, jossa toiminta on koordinoitua, resurssit jaettuja ja tarvittavaa tietoa tuotetaan yhdessä.
Original languageFinnish
JournalFutura
Issue number1
Publication statusPublished - 2019
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Cite this

@article{93acc923b286493ea8cca5403962cb42,
title = "Suomesta toimiva kiertotalousmaa: Millaista murrosprosessia pidet{\"a}{\"a}n tavoiteltavana?",
abstract = "Kiertotalous on noussut niin poliittisissa kuin asiantuntijakeskusteluissa t{\"a}rke{\"a}ksi keinoksi tavoitella talouden ja tuotannon ohjaamista ekologisesti kest{\"a}v{\"a}mp{\"a}{\"a}n suuntaan. T{\"a}m{\"a}n toteutuminen edellytt{\"a}{\"a} talouden laaja-alaista muutosta niin tuotesuunnittelun ja tuotannon, kulutusk{\"a}ytt{\"a}ytymisen kuin yritysten arvonluonnin osalta. Vaikka kiertotalouden luonne systeemisen{\"a} muutoksena, murroksena on ilmeinen niin sit{\"a} on toistaiseksi tutkittu t{\"a}st{\"a} n{\"a}k{\"o}kulmasta suhteellisen v{\"a}h{\"a}n.T{\"a}ss{\"a} artikkelissa tarkastelemme kahdeksaa kannanottoa, jotka kohdentuvat siihen millainen kiertotalouden murrosprosessia pidet{\"a}{\"a}n tavoiteltavana Suomessa. Kannanotot ovat lyhyit{\"a} kuvauksia mahdollisuuksista joita kiertotalouden toteutuminen avaisi, mutta my{\"o}s toiminnasta jota sen saavuttaminen edellytt{\"a}isi. Ne on tuotettu ty{\"o}pajaty{\"o}skentelyss{\"a}, johon osallistui ministeri{\"o}iden ja eri asiantuntijaorganisaatioden edustajia. Tulokset osoittavat tarkoituksellisen murroksen suuntaan, jossa toiminta on koordinoitua, resurssit jaettuja ja tarvittavaa tietoa tuotetaan yhdess{\"a}.",
author = "Markku Anttonen and Minna Lammi and Ian Bamford and Maria Antikainen and Mika Naumanen",
year = "2019",
language = "Finnish",
journal = "Futura",
issn = "0785-5494",
number = "1",

}

Suomesta toimiva kiertotalousmaa : Millaista murrosprosessia pidetään tavoiteltavana? / Anttonen, Markku; Lammi, Minna; Bamford, Ian; Antikainen, Maria; Naumanen, Mika.

In: Futura, No. 1, 2019.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Suomesta toimiva kiertotalousmaa

T2 - Millaista murrosprosessia pidetään tavoiteltavana?

AU - Anttonen, Markku

AU - Lammi, Minna

AU - Bamford, Ian

AU - Antikainen, Maria

AU - Naumanen, Mika

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Kiertotalous on noussut niin poliittisissa kuin asiantuntijakeskusteluissa tärkeäksi keinoksi tavoitella talouden ja tuotannon ohjaamista ekologisesti kestävämpään suuntaan. Tämän toteutuminen edellyttää talouden laaja-alaista muutosta niin tuotesuunnittelun ja tuotannon, kulutuskäyttäytymisen kuin yritysten arvonluonnin osalta. Vaikka kiertotalouden luonne systeemisenä muutoksena, murroksena on ilmeinen niin sitä on toistaiseksi tutkittu tästä näkökulmasta suhteellisen vähän.Tässä artikkelissa tarkastelemme kahdeksaa kannanottoa, jotka kohdentuvat siihen millainen kiertotalouden murrosprosessia pidetään tavoiteltavana Suomessa. Kannanotot ovat lyhyitä kuvauksia mahdollisuuksista joita kiertotalouden toteutuminen avaisi, mutta myös toiminnasta jota sen saavuttaminen edellyttäisi. Ne on tuotettu työpajatyöskentelyssä, johon osallistui ministeriöiden ja eri asiantuntijaorganisaatioden edustajia. Tulokset osoittavat tarkoituksellisen murroksen suuntaan, jossa toiminta on koordinoitua, resurssit jaettuja ja tarvittavaa tietoa tuotetaan yhdessä.

AB - Kiertotalous on noussut niin poliittisissa kuin asiantuntijakeskusteluissa tärkeäksi keinoksi tavoitella talouden ja tuotannon ohjaamista ekologisesti kestävämpään suuntaan. Tämän toteutuminen edellyttää talouden laaja-alaista muutosta niin tuotesuunnittelun ja tuotannon, kulutuskäyttäytymisen kuin yritysten arvonluonnin osalta. Vaikka kiertotalouden luonne systeemisenä muutoksena, murroksena on ilmeinen niin sitä on toistaiseksi tutkittu tästä näkökulmasta suhteellisen vähän.Tässä artikkelissa tarkastelemme kahdeksaa kannanottoa, jotka kohdentuvat siihen millainen kiertotalouden murrosprosessia pidetään tavoiteltavana Suomessa. Kannanotot ovat lyhyitä kuvauksia mahdollisuuksista joita kiertotalouden toteutuminen avaisi, mutta myös toiminnasta jota sen saavuttaminen edellyttäisi. Ne on tuotettu työpajatyöskentelyssä, johon osallistui ministeriöiden ja eri asiantuntijaorganisaatioden edustajia. Tulokset osoittavat tarkoituksellisen murroksen suuntaan, jossa toiminta on koordinoitua, resurssit jaettuja ja tarvittavaa tietoa tuotetaan yhdessä.

M3 - Article

JO - Futura

JF - Futura

SN - 0785-5494

IS - 1

ER -