Supertietokoneet ja niiden käyttömahdollisuudet

Markku Karhu

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Supertietokoneet ovat tietokonevalmistajien vastaus tieteen ja tekniikan sovellusalojen hyvin suurten tehtävien asettamaan haasteeseen. Supertietokoneiden huippusuorituskyky on saatu aikaan nopean laitteiston lisäksi sellaisilla järjestelmärakenteilla, jotka mahdollistavat useiden laskutoimitusten suorittamisen samanaikaisesti. Supertietokoneiden käyttö tutkimusvälineenä avaa kokonaan uusia näköaloja teknistieteelliselle tutkimukselle. Supertietokonejärjestelmien käyttö on helppoa, jos tyydytään automaattisesti saatavaan, 10 - 20 kertaa suurempaan nopeuteen kuin tavallisten skalaaritietokoneiden nopeus. Huipputehon saavuttaminen vaatii uudelleen ohjelmointia. Tällöin teho saataa kohota 50 - 100-kertaiseksi skalaarikoneisiin verrattuna. Suurta laskentakapasiteettia tarvittaessa supertietokoneet tarjoavat varteenotettavan vaihtoehdon verrattuna ohjelmiston sovittamiseen tavalliseen tietokoneeseen. Rinnakkaiskäsittelyyn perustuvat tietokonelaitteistot yleistyvät maailmalla nopeasti. Uuden ohjelmiston kehittämisessä tulisi ottaa huomioon rinnakkaiskäsittelyn suomat mahdollisuudet, vaikkakin ohjelmointityö tuntuisi vaativammalta tai työläämmältä kuin mihin on totuttu. Ohjelmoinnissa on opittava ajattelemaan rinnakkaisesti, mikä on myös luonnollinen tapa ajatella.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages60
ISBN (Print)951-38-2045-9
Publication statusPublished - 1984
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number316
ISSN0358-5085

Keywords

  • supercomputers
  • computer systems

Cite this

Karhu, M. (1984). Supertietokoneet ja niiden käyttömahdollisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 316
Karhu, Markku. / Supertietokoneet ja niiden käyttömahdollisuudet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 316).
@book{48915639c3a04c7a8c657b83fa84b70b,
title = "Supertietokoneet ja niiden k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuudet",
abstract = "Supertietokoneet ovat tietokonevalmistajien vastaus tieteen ja tekniikan sovellusalojen hyvin suurten teht{\"a}vien asettamaan haasteeseen. Supertietokoneiden huippusuorituskyky on saatu aikaan nopean laitteiston lis{\"a}ksi sellaisilla j{\"a}rjestelm{\"a}rakenteilla, jotka mahdollistavat useiden laskutoimitusten suorittamisen samanaikaisesti. Supertietokoneiden k{\"a}ytt{\"o} tutkimusv{\"a}lineen{\"a} avaa kokonaan uusia n{\"a}k{\"o}aloja teknistieteelliselle tutkimukselle. Supertietokonej{\"a}rjestelmien k{\"a}ytt{\"o} on helppoa, jos tyydyt{\"a}{\"a}n automaattisesti saatavaan, 10 - 20 kertaa suurempaan nopeuteen kuin tavallisten skalaaritietokoneiden nopeus. Huipputehon saavuttaminen vaatii uudelleen ohjelmointia. T{\"a}ll{\"o}in teho saataa kohota 50 - 100-kertaiseksi skalaarikoneisiin verrattuna. Suurta laskentakapasiteettia tarvittaessa supertietokoneet tarjoavat varteenotettavan vaihtoehdon verrattuna ohjelmiston sovittamiseen tavalliseen tietokoneeseen. Rinnakkaisk{\"a}sittelyyn perustuvat tietokonelaitteistot yleistyv{\"a}t maailmalla nopeasti. Uuden ohjelmiston kehitt{\"a}misess{\"a} tulisi ottaa huomioon rinnakkaisk{\"a}sittelyn suomat mahdollisuudet, vaikkakin ohjelmointity{\"o} tuntuisi vaativammalta tai ty{\"o}l{\"a}{\"a}mm{\"a}lt{\"a} kuin mihin on totuttu. Ohjelmoinnissa on opittava ajattelemaan rinnakkaisesti, mik{\"a} on my{\"o}s luonnollinen tapa ajatella.",
keywords = "supercomputers, computer systems",
author = "Markku Karhu",
year = "1984",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2045-9",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "316",
address = "Finland",

}

Karhu, M 1984, Supertietokoneet ja niiden käyttömahdollisuudet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 316, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Supertietokoneet ja niiden käyttömahdollisuudet. / Karhu, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 316).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Supertietokoneet ja niiden käyttömahdollisuudet

AU - Karhu, Markku

PY - 1984

Y1 - 1984

N2 - Supertietokoneet ovat tietokonevalmistajien vastaus tieteen ja tekniikan sovellusalojen hyvin suurten tehtävien asettamaan haasteeseen. Supertietokoneiden huippusuorituskyky on saatu aikaan nopean laitteiston lisäksi sellaisilla järjestelmärakenteilla, jotka mahdollistavat useiden laskutoimitusten suorittamisen samanaikaisesti. Supertietokoneiden käyttö tutkimusvälineenä avaa kokonaan uusia näköaloja teknistieteelliselle tutkimukselle. Supertietokonejärjestelmien käyttö on helppoa, jos tyydytään automaattisesti saatavaan, 10 - 20 kertaa suurempaan nopeuteen kuin tavallisten skalaaritietokoneiden nopeus. Huipputehon saavuttaminen vaatii uudelleen ohjelmointia. Tällöin teho saataa kohota 50 - 100-kertaiseksi skalaarikoneisiin verrattuna. Suurta laskentakapasiteettia tarvittaessa supertietokoneet tarjoavat varteenotettavan vaihtoehdon verrattuna ohjelmiston sovittamiseen tavalliseen tietokoneeseen. Rinnakkaiskäsittelyyn perustuvat tietokonelaitteistot yleistyvät maailmalla nopeasti. Uuden ohjelmiston kehittämisessä tulisi ottaa huomioon rinnakkaiskäsittelyn suomat mahdollisuudet, vaikkakin ohjelmointityö tuntuisi vaativammalta tai työläämmältä kuin mihin on totuttu. Ohjelmoinnissa on opittava ajattelemaan rinnakkaisesti, mikä on myös luonnollinen tapa ajatella.

AB - Supertietokoneet ovat tietokonevalmistajien vastaus tieteen ja tekniikan sovellusalojen hyvin suurten tehtävien asettamaan haasteeseen. Supertietokoneiden huippusuorituskyky on saatu aikaan nopean laitteiston lisäksi sellaisilla järjestelmärakenteilla, jotka mahdollistavat useiden laskutoimitusten suorittamisen samanaikaisesti. Supertietokoneiden käyttö tutkimusvälineenä avaa kokonaan uusia näköaloja teknistieteelliselle tutkimukselle. Supertietokonejärjestelmien käyttö on helppoa, jos tyydytään automaattisesti saatavaan, 10 - 20 kertaa suurempaan nopeuteen kuin tavallisten skalaaritietokoneiden nopeus. Huipputehon saavuttaminen vaatii uudelleen ohjelmointia. Tällöin teho saataa kohota 50 - 100-kertaiseksi skalaarikoneisiin verrattuna. Suurta laskentakapasiteettia tarvittaessa supertietokoneet tarjoavat varteenotettavan vaihtoehdon verrattuna ohjelmiston sovittamiseen tavalliseen tietokoneeseen. Rinnakkaiskäsittelyyn perustuvat tietokonelaitteistot yleistyvät maailmalla nopeasti. Uuden ohjelmiston kehittämisessä tulisi ottaa huomioon rinnakkaiskäsittelyn suomat mahdollisuudet, vaikkakin ohjelmointityö tuntuisi vaativammalta tai työläämmältä kuin mihin on totuttu. Ohjelmoinnissa on opittava ajattelemaan rinnakkaisesti, mikä on myös luonnollinen tapa ajatella.

KW - supercomputers

KW - computer systems

M3 - Report

SN - 951-38-2045-9

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Supertietokoneet ja niiden käyttömahdollisuudet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Karhu M. Supertietokoneet ja niiden käyttömahdollisuudet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1984. 60 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 316).