Pinnankarheuden mittausmenetelmät

Translated title of the contribution: Surface roughness measuring systems

Eeva-Liisa Lepistö-Saukko

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä valmiita ja kehittyneitä pinnankarheuden mittausjärjestelmiä on olemassa ja miten ne soveltuvat puupinnan karheuden mittaukseen tutkimuksessa ja laaduntarkastuksessa. Selvityksessä on lyhyesti esitelty perinteisiä, pintaa koskettavia menetelmiä ja laajemmin optisia, pintaa koskettamattomia menetelmiä. Materiaali on suurelta osin kerätty kirjallisuudesta. Puupinnalle tehtyjä optisia mittausjärjestelmäsovelluksia löytyi ainoastaan yksi. Amerikkalainen menetelmä perustuu laseretäisyysmittaustekniikkaan. Ilmaisimena on paikkaherkkä fotodiodi. Selvityksen perusteella tehtiin neljä menetelmäsovellusehdotusta: 1. Sovellus kuvaus- ja kuvankäsittelymenetelmistä. 2. Sovellus laseretäisyysmittaustekniikasta. 3. Sovellus optisesta pinnankarheusmittarista. 4. Sovellus paperin topografiaskannerista puupinnan karheuden mittaukseen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages57
ISBN (Print)951-38-4205-3
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1392
ISSN1235-0605

Fingerprint

surface roughness

Keywords

 • measurement
 • measuring methods
 • surfaces
 • surface roughness
 • surface properties
 • roughness
 • wood
 • quality
 • quality control
 • topography
 • papers
 • measuring instruments
 • optical measurement
 • documents
 • lasers
 • photodiodes
 • detectors
 • utilization
 • image processing
 • photography
 • scanners

Cite this

Lepistö-Saukko, E-L. (1992). Pinnankarheuden mittausmenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1392
Lepistö-Saukko, Eeva-Liisa. / Pinnankarheuden mittausmenetelmät. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 57 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1392).
@book{3660e3d5704548aca4ff12111b071908,
title = "Pinnankarheuden mittausmenetelm{\"a}t",
abstract = "Tutkimuksen tarkoituksena oli selvitt{\"a}{\"a}, mit{\"a} valmiita ja kehittyneit{\"a} pinnankarheuden mittausj{\"a}rjestelmi{\"a} on olemassa ja miten ne soveltuvat puupinnan karheuden mittaukseen tutkimuksessa ja laaduntarkastuksessa. Selvityksess{\"a} on lyhyesti esitelty perinteisi{\"a}, pintaa koskettavia menetelmi{\"a} ja laajemmin optisia, pintaa koskettamattomia menetelmi{\"a}. Materiaali on suurelta osin ker{\"a}tty kirjallisuudesta. Puupinnalle tehtyj{\"a} optisia mittausj{\"a}rjestelm{\"a}sovelluksia l{\"o}ytyi ainoastaan yksi. Amerikkalainen menetelm{\"a} perustuu laseret{\"a}isyysmittaustekniikkaan. Ilmaisimena on paikkaherkk{\"a} fotodiodi. Selvityksen perusteella tehtiin nelj{\"a} menetelm{\"a}sovellusehdotusta: 1. Sovellus kuvaus- ja kuvank{\"a}sittelymenetelmist{\"a}. 2. Sovellus laseret{\"a}isyysmittaustekniikasta. 3. Sovellus optisesta pinnankarheusmittarista. 4. Sovellus paperin topografiaskannerista puupinnan karheuden mittaukseen.",
keywords = "measurement, measuring methods, surfaces, surface roughness, surface properties, roughness, wood, quality, quality control, topography, papers, measuring instruments, optical measurement, documents, lasers, photodiodes, detectors, utilization, image processing, photography, scanners",
author = "Eeva-Liisa Lepist{\"o}-Saukko",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4205-3",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1392",
address = "Finland",

}

Lepistö-Saukko, E-L 1992, Pinnankarheuden mittausmenetelmät. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1392, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Pinnankarheuden mittausmenetelmät. / Lepistö-Saukko, Eeva-Liisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 57 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1392).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Pinnankarheuden mittausmenetelmät

AU - Lepistö-Saukko, Eeva-Liisa

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä valmiita ja kehittyneitä pinnankarheuden mittausjärjestelmiä on olemassa ja miten ne soveltuvat puupinnan karheuden mittaukseen tutkimuksessa ja laaduntarkastuksessa. Selvityksessä on lyhyesti esitelty perinteisiä, pintaa koskettavia menetelmiä ja laajemmin optisia, pintaa koskettamattomia menetelmiä. Materiaali on suurelta osin kerätty kirjallisuudesta. Puupinnalle tehtyjä optisia mittausjärjestelmäsovelluksia löytyi ainoastaan yksi. Amerikkalainen menetelmä perustuu laseretäisyysmittaustekniikkaan. Ilmaisimena on paikkaherkkä fotodiodi. Selvityksen perusteella tehtiin neljä menetelmäsovellusehdotusta: 1. Sovellus kuvaus- ja kuvankäsittelymenetelmistä. 2. Sovellus laseretäisyysmittaustekniikasta. 3. Sovellus optisesta pinnankarheusmittarista. 4. Sovellus paperin topografiaskannerista puupinnan karheuden mittaukseen.

AB - Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä valmiita ja kehittyneitä pinnankarheuden mittausjärjestelmiä on olemassa ja miten ne soveltuvat puupinnan karheuden mittaukseen tutkimuksessa ja laaduntarkastuksessa. Selvityksessä on lyhyesti esitelty perinteisiä, pintaa koskettavia menetelmiä ja laajemmin optisia, pintaa koskettamattomia menetelmiä. Materiaali on suurelta osin kerätty kirjallisuudesta. Puupinnalle tehtyjä optisia mittausjärjestelmäsovelluksia löytyi ainoastaan yksi. Amerikkalainen menetelmä perustuu laseretäisyysmittaustekniikkaan. Ilmaisimena on paikkaherkkä fotodiodi. Selvityksen perusteella tehtiin neljä menetelmäsovellusehdotusta: 1. Sovellus kuvaus- ja kuvankäsittelymenetelmistä. 2. Sovellus laseretäisyysmittaustekniikasta. 3. Sovellus optisesta pinnankarheusmittarista. 4. Sovellus paperin topografiaskannerista puupinnan karheuden mittaukseen.

KW - measurement

KW - measuring methods

KW - surfaces

KW - surface roughness

KW - surface properties

KW - roughness

KW - wood

KW - quality

KW - quality control

KW - topography

KW - papers

KW - measuring instruments

KW - optical measurement

KW - documents

KW - lasers

KW - photodiodes

KW - detectors

KW - utilization

KW - image processing

KW - photography

KW - scanners

M3 - Report

SN - 951-38-4205-3

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Pinnankarheuden mittausmenetelmät

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Lepistö-Saukko E-L. Pinnankarheuden mittausmenetelmät. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 57 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1392).