Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit

Translated title of the contribution: Sustainable development criteria and indicators for urban design

Tarja Häkkinen, Kari Rauhala, Pekka Huovila

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tässä julkaisussa esitetään katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin, yhteenveto eurooppalaisen TISSUE-hankkeen tuloksista sekä VTT:ssä laadittu ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä tavoiteasetannan tueksi. Katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin sisältää yhteenvedon indikaattoreiden määrittelystä, sisällöstä, käyttötarkoituksesta ja soveltamisesta rakennetun ympäristön seurantaan ja tavoiteasetantaan. Yhteenveto TISSUE-hankkeen tuloksista sisältää päätulokset EU:n komission kuudennessa puiteohjelmassa toteutetusta hankkeesta Trends and indicators for monitoring the EU thematic strategy on sustainable development of urban environment (TISSUE). TISSUE laati eurooppalaisen indikaattoriehdotuksen kaupunkien kestävän kehityksen seurantaan. Päänäkökulmina olivat liikenne, rakentaminen, alueiden suunnittelu, hallinto ja kaupunkiympäristön laatu. VTT:n ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä on tarkoitettu tavoiteasetannan tueksi, ja sen päänäkökulma on rakennettu ympäristö. Ehdotus eroaa TISSUE-hankkeen tuloksista siinä, että käyttötarkoitus on tavoiteasetanta eikä seuranta, näkökulma keskittyy vain rakennettuun ympäristöön ja ehdotuksessa on pyritty ottamaan huomioon kansallisia painotuksia. Ehdotus kuitenkin hyödyntää TISSUE-hankkeen tuloksia. Lisäksi ehdotuksen laadinnassa on hyödynnetty muiden sellaisten hankkeiden tuloksia, jotka on toteutettu viime vuosien aikana kansallisesti tai eurooppalaisena yhteistyönä ja joissa on kehitetty rakennetun ympäristön kestävän kehityksen indikaattoreita.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages128
ISBN (Electronic)951-38-6768-4
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number2325
ISSN1235-0605

Fingerprint

urban design
sustainable development
indicator
monitoring

Keywords

  • sustainable development indicators
  • trends
  • urban environment
  • urban design
  • development criteria
  • management
  • construction
  • transport
  • TISSUE

Cite this

Häkkinen, T., Rauhala, K., & Huovila, P. (2006). Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2325
Häkkinen, Tarja ; Rauhala, Kari ; Huovila, Pekka. / Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 128 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2325).
@book{ccc5961c96944e718ff583c585a8b416,
title = "Rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n kest{\"a}v{\"a}n kehityksen kriteerit ja indikaattorit",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n katsaus kest{\"a}v{\"a}n kehityksen indikaattoreihin, yhteenveto eurooppalaisen TISSUE-hankkeen tuloksista sek{\"a} VTT:ss{\"a} laadittu ehdotus rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n kest{\"a}v{\"a}n kehityksen kriteereist{\"a} tavoiteasetannan tueksi. Katsaus kest{\"a}v{\"a}n kehityksen indikaattoreihin sis{\"a}lt{\"a}{\"a} yhteenvedon indikaattoreiden m{\"a}{\"a}rittelyst{\"a}, sis{\"a}ll{\"o}st{\"a}, k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksesta ja soveltamisesta rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n seurantaan ja tavoiteasetantaan. Yhteenveto TISSUE-hankkeen tuloksista sis{\"a}lt{\"a}{\"a} p{\"a}{\"a}tulokset EU:n komission kuudennessa puiteohjelmassa toteutetusta hankkeesta Trends and indicators for monitoring the EU thematic strategy on sustainable development of urban environment (TISSUE). TISSUE laati eurooppalaisen indikaattoriehdotuksen kaupunkien kest{\"a}v{\"a}n kehityksen seurantaan. P{\"a}{\"a}n{\"a}k{\"o}kulmina olivat liikenne, rakentaminen, alueiden suunnittelu, hallinto ja kaupunkiymp{\"a}rist{\"o}n laatu. VTT:n ehdotus rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n kest{\"a}v{\"a}n kehityksen kriteereist{\"a} on tarkoitettu tavoiteasetannan tueksi, ja sen p{\"a}{\"a}n{\"a}k{\"o}kulma on rakennettu ymp{\"a}rist{\"o}. Ehdotus eroaa TISSUE-hankkeen tuloksista siin{\"a}, ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}tarkoitus on tavoiteasetanta eik{\"a} seuranta, n{\"a}k{\"o}kulma keskittyy vain rakennettuun ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n ja ehdotuksessa on pyritty ottamaan huomioon kansallisia painotuksia. Ehdotus kuitenkin hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} TISSUE-hankkeen tuloksia. Lis{\"a}ksi ehdotuksen laadinnassa on hy{\"o}dynnetty muiden sellaisten hankkeiden tuloksia, jotka on toteutettu viime vuosien aikana kansallisesti tai eurooppalaisena yhteisty{\"o}n{\"a} ja joissa on kehitetty rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n kest{\"a}v{\"a}n kehityksen indikaattoreita.",
keywords = "sustainable development indicators, trends, urban environment, urban design, development criteria, management, construction, transport, TISSUE",
author = "Tarja H{\"a}kkinen and Kari Rauhala and Pekka Huovila",
year = "2006",
language = "Finnish",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2325",
address = "Finland",

}

Häkkinen, T, Rauhala, K & Huovila, P 2006, Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2325, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit. / Häkkinen, Tarja; Rauhala, Kari; Huovila, Pekka.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 128 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2325).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit

AU - Häkkinen, Tarja

AU - Rauhala, Kari

AU - Huovila, Pekka

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Tässä julkaisussa esitetään katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin, yhteenveto eurooppalaisen TISSUE-hankkeen tuloksista sekä VTT:ssä laadittu ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä tavoiteasetannan tueksi. Katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin sisältää yhteenvedon indikaattoreiden määrittelystä, sisällöstä, käyttötarkoituksesta ja soveltamisesta rakennetun ympäristön seurantaan ja tavoiteasetantaan. Yhteenveto TISSUE-hankkeen tuloksista sisältää päätulokset EU:n komission kuudennessa puiteohjelmassa toteutetusta hankkeesta Trends and indicators for monitoring the EU thematic strategy on sustainable development of urban environment (TISSUE). TISSUE laati eurooppalaisen indikaattoriehdotuksen kaupunkien kestävän kehityksen seurantaan. Päänäkökulmina olivat liikenne, rakentaminen, alueiden suunnittelu, hallinto ja kaupunkiympäristön laatu. VTT:n ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä on tarkoitettu tavoiteasetannan tueksi, ja sen päänäkökulma on rakennettu ympäristö. Ehdotus eroaa TISSUE-hankkeen tuloksista siinä, että käyttötarkoitus on tavoiteasetanta eikä seuranta, näkökulma keskittyy vain rakennettuun ympäristöön ja ehdotuksessa on pyritty ottamaan huomioon kansallisia painotuksia. Ehdotus kuitenkin hyödyntää TISSUE-hankkeen tuloksia. Lisäksi ehdotuksen laadinnassa on hyödynnetty muiden sellaisten hankkeiden tuloksia, jotka on toteutettu viime vuosien aikana kansallisesti tai eurooppalaisena yhteistyönä ja joissa on kehitetty rakennetun ympäristön kestävän kehityksen indikaattoreita.

AB - Tässä julkaisussa esitetään katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin, yhteenveto eurooppalaisen TISSUE-hankkeen tuloksista sekä VTT:ssä laadittu ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä tavoiteasetannan tueksi. Katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin sisältää yhteenvedon indikaattoreiden määrittelystä, sisällöstä, käyttötarkoituksesta ja soveltamisesta rakennetun ympäristön seurantaan ja tavoiteasetantaan. Yhteenveto TISSUE-hankkeen tuloksista sisältää päätulokset EU:n komission kuudennessa puiteohjelmassa toteutetusta hankkeesta Trends and indicators for monitoring the EU thematic strategy on sustainable development of urban environment (TISSUE). TISSUE laati eurooppalaisen indikaattoriehdotuksen kaupunkien kestävän kehityksen seurantaan. Päänäkökulmina olivat liikenne, rakentaminen, alueiden suunnittelu, hallinto ja kaupunkiympäristön laatu. VTT:n ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä on tarkoitettu tavoiteasetannan tueksi, ja sen päänäkökulma on rakennettu ympäristö. Ehdotus eroaa TISSUE-hankkeen tuloksista siinä, että käyttötarkoitus on tavoiteasetanta eikä seuranta, näkökulma keskittyy vain rakennettuun ympäristöön ja ehdotuksessa on pyritty ottamaan huomioon kansallisia painotuksia. Ehdotus kuitenkin hyödyntää TISSUE-hankkeen tuloksia. Lisäksi ehdotuksen laadinnassa on hyödynnetty muiden sellaisten hankkeiden tuloksia, jotka on toteutettu viime vuosien aikana kansallisesti tai eurooppalaisena yhteistyönä ja joissa on kehitetty rakennetun ympäristön kestävän kehityksen indikaattoreita.

KW - sustainable development indicators

KW - trends

KW - urban environment

KW - urban design

KW - development criteria

KW - management

KW - construction

KW - transport

KW - TISSUE

M3 - Report

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Häkkinen T, Rauhala K, Huovila P. Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 128 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2325).