Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit

Translated title of the contribution: Sustainable development criteria and indicators for urban design

Tarja Häkkinen, Kari Rauhala, Pekka Huovila

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Tässä julkaisussa esitetään katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin, yhteenveto eurooppalaisen TISSUE-hankkeen tuloksista sekä VTT:ssä laadittu ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä tavoiteasetannan tueksi. Katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin sisältää yhteenvedon indikaattoreiden määrittelystä, sisällöstä, käyttötarkoituksesta ja soveltamisesta rakennetun ympäristön seurantaan ja tavoiteasetantaan. Yhteenveto TISSUE-hankkeen tuloksista sisältää päätulokset EU:n komission kuudennessa puiteohjelmassa toteutetusta hankkeesta Trends and indicators for monitoring the EU thematic strategy on sustainable development of urban environment (TISSUE). TISSUE laati eurooppalaisen indikaattoriehdotuksen kaupunkien kestävän kehityksen seurantaan. Päänäkökulmina olivat liikenne, rakentaminen, alueiden suunnittelu, hallinto ja kaupunkiympäristön laatu. VTT:n ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä on tarkoitettu tavoiteasetannan tueksi, ja sen päänäkökulma on rakennettu ympäristö. Ehdotus eroaa TISSUE-hankkeen tuloksista siinä, että käyttötarkoitus on tavoiteasetanta eikä seuranta, näkökulma keskittyy vain rakennettuun ympäristöön ja ehdotuksessa on pyritty ottamaan huomioon kansallisia painotuksia. Ehdotus kuitenkin hyödyntää TISSUE-hankkeen tuloksia. Lisäksi ehdotuksen laadinnassa on hyödynnetty muiden sellaisten hankkeiden tuloksia, jotka on toteutettu viime vuosien aikana kansallisesti tai eurooppalaisena yhteistyönä ja joissa on kehitetty rakennetun ympäristön kestävän kehityksen indikaattoreita.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages128
  ISBN (Electronic)951-38-6768-4
  Publication statusPublished - 2006
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
  Number2325
  ISSN1235-0605

  Fingerprint

  urban design
  sustainable development
  indicator
  monitoring

  Keywords

  • sustainable development indicators
  • trends
  • urban environment
  • urban design
  • development criteria
  • management
  • construction
  • transport
  • TISSUE

  Cite this

  Häkkinen, T., Rauhala, K., & Huovila, P. (2006). Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 2325
  Häkkinen, Tarja ; Rauhala, Kari ; Huovila, Pekka. / Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 128 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2325).
  @book{ccc5961c96944e718ff583c585a8b416,
  title = "Rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n kest{\"a}v{\"a}n kehityksen kriteerit ja indikaattorit",
  abstract = "T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n katsaus kest{\"a}v{\"a}n kehityksen indikaattoreihin, yhteenveto eurooppalaisen TISSUE-hankkeen tuloksista sek{\"a} VTT:ss{\"a} laadittu ehdotus rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n kest{\"a}v{\"a}n kehityksen kriteereist{\"a} tavoiteasetannan tueksi. Katsaus kest{\"a}v{\"a}n kehityksen indikaattoreihin sis{\"a}lt{\"a}{\"a} yhteenvedon indikaattoreiden m{\"a}{\"a}rittelyst{\"a}, sis{\"a}ll{\"o}st{\"a}, k{\"a}ytt{\"o}tarkoituksesta ja soveltamisesta rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n seurantaan ja tavoiteasetantaan. Yhteenveto TISSUE-hankkeen tuloksista sis{\"a}lt{\"a}{\"a} p{\"a}{\"a}tulokset EU:n komission kuudennessa puiteohjelmassa toteutetusta hankkeesta Trends and indicators for monitoring the EU thematic strategy on sustainable development of urban environment (TISSUE). TISSUE laati eurooppalaisen indikaattoriehdotuksen kaupunkien kest{\"a}v{\"a}n kehityksen seurantaan. P{\"a}{\"a}n{\"a}k{\"o}kulmina olivat liikenne, rakentaminen, alueiden suunnittelu, hallinto ja kaupunkiymp{\"a}rist{\"o}n laatu. VTT:n ehdotus rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n kest{\"a}v{\"a}n kehityksen kriteereist{\"a} on tarkoitettu tavoiteasetannan tueksi, ja sen p{\"a}{\"a}n{\"a}k{\"o}kulma on rakennettu ymp{\"a}rist{\"o}. Ehdotus eroaa TISSUE-hankkeen tuloksista siin{\"a}, ett{\"a} k{\"a}ytt{\"o}tarkoitus on tavoiteasetanta eik{\"a} seuranta, n{\"a}k{\"o}kulma keskittyy vain rakennettuun ymp{\"a}rist{\"o}{\"o}n ja ehdotuksessa on pyritty ottamaan huomioon kansallisia painotuksia. Ehdotus kuitenkin hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} TISSUE-hankkeen tuloksia. Lis{\"a}ksi ehdotuksen laadinnassa on hy{\"o}dynnetty muiden sellaisten hankkeiden tuloksia, jotka on toteutettu viime vuosien aikana kansallisesti tai eurooppalaisena yhteisty{\"o}n{\"a} ja joissa on kehitetty rakennetun ymp{\"a}rist{\"o}n kest{\"a}v{\"a}n kehityksen indikaattoreita.",
  keywords = "sustainable development indicators, trends, urban environment, urban design, development criteria, management, construction, transport, TISSUE",
  author = "Tarja H{\"a}kkinen and Kari Rauhala and Pekka Huovila",
  year = "2006",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2325",
  address = "Finland",

  }

  Häkkinen, T, Rauhala, K & Huovila, P 2006, Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 2325, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit. / Häkkinen, Tarja; Rauhala, Kari; Huovila, Pekka.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 128 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2325).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit

  AU - Häkkinen, Tarja

  AU - Rauhala, Kari

  AU - Huovila, Pekka

  PY - 2006

  Y1 - 2006

  N2 - Tässä julkaisussa esitetään katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin, yhteenveto eurooppalaisen TISSUE-hankkeen tuloksista sekä VTT:ssä laadittu ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä tavoiteasetannan tueksi. Katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin sisältää yhteenvedon indikaattoreiden määrittelystä, sisällöstä, käyttötarkoituksesta ja soveltamisesta rakennetun ympäristön seurantaan ja tavoiteasetantaan. Yhteenveto TISSUE-hankkeen tuloksista sisältää päätulokset EU:n komission kuudennessa puiteohjelmassa toteutetusta hankkeesta Trends and indicators for monitoring the EU thematic strategy on sustainable development of urban environment (TISSUE). TISSUE laati eurooppalaisen indikaattoriehdotuksen kaupunkien kestävän kehityksen seurantaan. Päänäkökulmina olivat liikenne, rakentaminen, alueiden suunnittelu, hallinto ja kaupunkiympäristön laatu. VTT:n ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä on tarkoitettu tavoiteasetannan tueksi, ja sen päänäkökulma on rakennettu ympäristö. Ehdotus eroaa TISSUE-hankkeen tuloksista siinä, että käyttötarkoitus on tavoiteasetanta eikä seuranta, näkökulma keskittyy vain rakennettuun ympäristöön ja ehdotuksessa on pyritty ottamaan huomioon kansallisia painotuksia. Ehdotus kuitenkin hyödyntää TISSUE-hankkeen tuloksia. Lisäksi ehdotuksen laadinnassa on hyödynnetty muiden sellaisten hankkeiden tuloksia, jotka on toteutettu viime vuosien aikana kansallisesti tai eurooppalaisena yhteistyönä ja joissa on kehitetty rakennetun ympäristön kestävän kehityksen indikaattoreita.

  AB - Tässä julkaisussa esitetään katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin, yhteenveto eurooppalaisen TISSUE-hankkeen tuloksista sekä VTT:ssä laadittu ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä tavoiteasetannan tueksi. Katsaus kestävän kehityksen indikaattoreihin sisältää yhteenvedon indikaattoreiden määrittelystä, sisällöstä, käyttötarkoituksesta ja soveltamisesta rakennetun ympäristön seurantaan ja tavoiteasetantaan. Yhteenveto TISSUE-hankkeen tuloksista sisältää päätulokset EU:n komission kuudennessa puiteohjelmassa toteutetusta hankkeesta Trends and indicators for monitoring the EU thematic strategy on sustainable development of urban environment (TISSUE). TISSUE laati eurooppalaisen indikaattoriehdotuksen kaupunkien kestävän kehityksen seurantaan. Päänäkökulmina olivat liikenne, rakentaminen, alueiden suunnittelu, hallinto ja kaupunkiympäristön laatu. VTT:n ehdotus rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteereistä on tarkoitettu tavoiteasetannan tueksi, ja sen päänäkökulma on rakennettu ympäristö. Ehdotus eroaa TISSUE-hankkeen tuloksista siinä, että käyttötarkoitus on tavoiteasetanta eikä seuranta, näkökulma keskittyy vain rakennettuun ympäristöön ja ehdotuksessa on pyritty ottamaan huomioon kansallisia painotuksia. Ehdotus kuitenkin hyödyntää TISSUE-hankkeen tuloksia. Lisäksi ehdotuksen laadinnassa on hyödynnetty muiden sellaisten hankkeiden tuloksia, jotka on toteutettu viime vuosien aikana kansallisesti tai eurooppalaisena yhteistyönä ja joissa on kehitetty rakennetun ympäristön kestävän kehityksen indikaattoreita.

  KW - sustainable development indicators

  KW - trends

  KW - urban environment

  KW - urban design

  KW - development criteria

  KW - management

  KW - construction

  KW - transport

  KW - TISSUE

  M3 - Report

  T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

  BT - Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Häkkinen T, Rauhala K, Huovila P. Rakennetun ympäristön kestävän kehityksen kriteerit ja indikaattorit. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2006. 128 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 2325).