Abstract

Tämä dokumentti on Sustainable Industy X (SIX) aloitteen esitys Suomen teollisuuden digitaaliselle ja kestävälle uudistumiselle. Agenda sisältää vision sekä tiekartan ja toteutussuunnitelman kohti vision mukaista tavoitetilaa. Visio ja tiekartta ovat luonteeltaan kokoavia yhdistäen olemassa olevia kansallisia keskusteluja ja tavoitteita. Ne luovat yhteisen pohjan toteutussuunnitelmalle, jossa on SIX agendan varsinainen uutuusarvo.

Vision mukainen Suomi on vuonna 2030 kestävä voittaja kaksoissiirtymässä (ts. digitaalisessa ja vihreässä siirtymässä). Tiekartta kohti vision mukaista tavoitetilaa koostuu strategisista tavoitteista, toimenpiteistä ja mittareistä neljällä kriittisellä osa-alueella: 1. vihreän siirtymän edelläkävijyys, 2. digitaalisen siirtymän kiihdyttäminen, 3. investointien lisääminen ja 4. osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen.

Toteutussuunnitelma hyödyntää olemassa olevia rakenteita ja toimia niin paljon kuin mahdollista. Näiden lisäksi ehdotetaan kolmea uutta, kokonaisuutta orkestroivaa elementtiä, jotta kansallisten suunnitelmien käytäntöönpano saadaan toimimaan nykyistä paremmin. Kokonaisuudelle keskeinen uusi elementti on teollisuuden uudistumisagendan pyöreä pöytä, joka vastaa agendan ylläpidosta ja sen toteutumisen suunnittelusta sekä seurannasta. Pyöreässä pöydässä on kaikilla agendan keskeisillä sidosryhmillä ja toteuttajasegmenteillä edustus ja sen toimintaa tukee sihteeristö. Lisäksi ehdotetaan perustettavaksi kehitysfoorumi, joka edistää pk-yritysten tarpeisiin vastaavan palvelutarjooman kohdentamista. Kolmas uusi elementti on tutkimusekosysteemi, joka vahvistaa vuoropuhelua teollisuuden ja tutkimuksen välillä liittyen teollisuuden pitkän aikavälin tutkimustarpeisiin.
Original languageFinnish
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages35
ISBN (Electronic)978-951-38-8771-1
DOIs
Publication statusPublished - 2022
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Technology
Number410
ISSN2242-1211

Keywords

  • teollisuuden uudistuminen
  • vihreä siirtymä
  • digitaalinen siirtymä

Cite this