Suunnattu innovaatiotoiminta osana vihreää kasvua.

Translated title of the contribution: Directed technical change as part of green growth.

Petri Rouvinen, Matthias Deschryvere

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapter or book articleProfessional

Abstract

Satojen vuosien teollinen historia on suosinut ympäristöä rasittavia teknologioita. Markkinavaikutuksien ja polkuriippuvuuksien takia tällä hetkellä harjoitettavan innovaatiotoiminnan painotus on vääristynyt. Markkinoilla muodostuvat hinnat eivät ole heijastelleet tuotannon kaikkia ulkoisvaikutuksia ja niihin liittyviä sosiaalisia kustannuksia. Yksityisen innovaatiotoiminnan kääntäminen paremmin vihreää kasvua tukevaksi edellyttää selvästi suuntaavaa innovaatiopolitiikkaa ja siitä, että tämän politiikan tulee kytkeytyä sitä tukevaan muuhun ympäristöpolitiikkaan. Esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen verotuksen tai päästökaupan myötä tapahtuvan ulkoisvaikutusten sisäistämisen ensisijainen tarkoitus on nostaa päästöintensiivisten tuotteiden ja palveluiden hintoja ja siten vähentää niiden kysyntää. Kirjallisuuden perusteella näyttää selvältä, että hintavaikutusten lisäksi päästökauppa ja päästöjen verotus lisäävät vähähiilisten ratkaisujen innovaatiotoimintaa, mikä entisestään voimistaa näiden politiikkatoimien tavoiteltua vaikutusta. Tästä huolimatta vaikuttaa siltä, että yksinomaan negatiivisten ympäristövaikutusten sisäistämisen kautta tulevat yksityiset kannustimet vihreälle innovaatiotoiminnalle eivät riitä, vaan lisäksi tarvitaan vihreään suuntaan ohjaavaa innovaatiopolitiikkaa. Laajassa mielessä vihreän innovaatiopolitiikan vaikuttavuudessa on kyse maailmanlaajuisista elinkaarivaikutuksista ympäristöön. Kansallisesti on kyse myös yritysten ja toimialojen kilpailukyvystä vihreiden tuotteiden ja palveluiden tarjoajina. Sekä ympäristön että talouden, kotimaisten yritysten kilpailukyvyn, näkökulmasta näyttää houkuttelevalta olla mahdollisimman aikaisin vasta nousemassa olevilla teknologia-alueilla. Tosin, kuten tiedetään, keskeisten nousevien teknologioiden tunnistaminen etukäteen on vaikeaa, koska parhaat teknologiat seuloutuvat monien kokeilujen ja markkinavalikoitumisen myötä.
Translated title of the contributionDirected technical change as part of green growth.
Original languageFinnish
Title of host publicationVihreä kasvu.
EditorsAri Hyytinen, Mika Maliranta, Petri Rouvinen, Antti Tahvanainen
PublisherTaloustieto oy
Chapter7
Pages149-168
Number of pages20
ISBN (Electronic)978-951-628-769-3
ISBN (Print)978-951-628-768-6
Publication statusPublished - 29 May 2024
MoE publication typeD2 Article in professional manuals or guides or professional information systems or text book material
EventForGrowth hankkeen päätöstilaisuus: Vihreä kasvu - Kiasma, Helsinki, Finland
Duration: 29 May 202429 May 2024

Seminar

SeminarForGrowth hankkeen päätöstilaisuus
Country/TerritoryFinland
CityHelsinki
Period29/05/2429/05/24

Keywords

  • Directed technical change
  • green growth

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Directed technical change as part of green growth.'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this