Suunnittelutiedon siirtäminen XML-muodossa maanrakennuskoneen ohjausjärjestelmään: Diplomityö

Pirkka Tukeva

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

Abstract

Tässä diplomityössä tutkitaan maanrakennuskoneiden 3D-ohjauksessa tarvittavien suunnittelu- ja ohjausjärjestelmien välistä tiedonsiirtoa sekä maanrakennuskoneiden ohjausjärjestelmien mahdollisuuksia automaattiseen laadun dokumentointiin. Tutkittavana kohteena on erityisesti XML-muotoisen tiedonsiirron soveltuvuus kyseisiin järjestelmiin. Työn tarkoituksena on selvittää optimaalinen rakenne suunnittelu- ja laatudokumenteille sekä selvittää tiedonsiirtomahdollisuudet suunnittelu- ja ohjausjärjestelmien välillä sekä ohjausjärjestelmästä laatutietokantaan. Työssä kehitettyä maanrakennuskoneen XML-muotoista tiedonsiirtoa testattiin PC-toteutukseen perustuvassa ohjausjärjestelmässä, johon asennettiin tarvittavat laitteisto- ja ohjelmistokomponentit koekäyttöä varten. Tiedonsiirtoformaatti ja -järjestelmä kehitettiin Altovan XMLSpy ja Microsoftin Visual Studio .NET työkaluja käyttäen. Suunnittelutiedon XML-malli kehitettiin tiehöylän ja stabilointijyrsimen toiminnan perusteella määritettyjen tarpeiden mukaiseksi, mutta malli on jätetty avoimeksi jälkikäteen lisättäviä koneita varten. 3D-ohjauksessa tarvittava geometriatieto liitetään suunnittelutietoon LandXML-formaatissa, jolloin vältytään kehittämästä uutta kilpailevaa formaattia geometrian kuvaamiseen. Työn tuloksena saatiin toteutettua XML-muotoinen tiedonsiirto maanrakennuskoneen ohjausjärjestelmään ja kehitettyä rakennemallit suunnittelutiedon ja laatutiedon esittämiselle kahdelle eri maanrakennuskoneelle. Näiden lisäksi saatiin vertailtua yleisimpien XML-kehitystyökalujen soveltuvuutta tämän tyyppisiin projekteihin. Työssä saatujen kokemusten perusteella XML soveltuu hyvin tämän tyyppisten avointen ja muunneltavien tiedonsiirtojärjestelmien formaatiksi, kun tietyt rajoitukset otetaan huomioon. Formaatin kehittäminen oli monipuolisten työkalujen avulla tehokasta ja laajentaminen sekä muokkaaminen helppoa.
Original languageFinnish
QualificationMaster Degree
Awarding Institution
  • University of Oulu
Place of PublicationOulu
Publisher
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeG2 Master's thesis, polytechnic Master's thesis

Keywords

  • XML
  • tiedonsiirto
  • ohjausjärjestelmä
  • työkone

Cite this

@phdthesis{2cdd61ea3d9c40379fea628d7be7ab80,
title = "Suunnittelutiedon siirt{\"a}minen XML-muodossa maanrakennuskoneen ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n: Diplomity{\"o}",
abstract = "T{\"a}ss{\"a} diplomity{\"o}ss{\"a} tutkitaan maanrakennuskoneiden 3D-ohjauksessa tarvittavien suunnittelu- ja ohjausj{\"a}rjestelmien v{\"a}list{\"a} tiedonsiirtoa sek{\"a} maanrakennuskoneiden ohjausj{\"a}rjestelmien mahdollisuuksia automaattiseen laadun dokumentointiin. Tutkittavana kohteena on erityisesti XML-muotoisen tiedonsiirron soveltuvuus kyseisiin j{\"a}rjestelmiin. Ty{\"o}n tarkoituksena on selvitt{\"a}{\"a} optimaalinen rakenne suunnittelu- ja laatudokumenteille sek{\"a} selvitt{\"a}{\"a} tiedonsiirtomahdollisuudet suunnittelu- ja ohjausj{\"a}rjestelmien v{\"a}lill{\"a} sek{\"a} ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}st{\"a} laatutietokantaan. Ty{\"o}ss{\"a} kehitetty{\"a} maanrakennuskoneen XML-muotoista tiedonsiirtoa testattiin PC-toteutukseen perustuvassa ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}ss{\"a}, johon asennettiin tarvittavat laitteisto- ja ohjelmistokomponentit koek{\"a}ytt{\"o}{\"a} varten. Tiedonsiirtoformaatti ja -j{\"a}rjestelm{\"a} kehitettiin Altovan XMLSpy ja Microsoftin Visual Studio .NET ty{\"o}kaluja k{\"a}ytt{\"a}en. Suunnittelutiedon XML-malli kehitettiin tieh{\"o}yl{\"a}n ja stabilointijyrsimen toiminnan perusteella m{\"a}{\"a}ritettyjen tarpeiden mukaiseksi, mutta malli on j{\"a}tetty avoimeksi j{\"a}lkik{\"a}teen lis{\"a}tt{\"a}vi{\"a} koneita varten. 3D-ohjauksessa tarvittava geometriatieto liitet{\"a}{\"a}n suunnittelutietoon LandXML-formaatissa, jolloin v{\"a}ltyt{\"a}{\"a}n kehitt{\"a}m{\"a}st{\"a} uutta kilpailevaa formaattia geometrian kuvaamiseen. Ty{\"o}n tuloksena saatiin toteutettua XML-muotoinen tiedonsiirto maanrakennuskoneen ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}{\"a}n ja kehitetty{\"a} rakennemallit suunnittelutiedon ja laatutiedon esitt{\"a}miselle kahdelle eri maanrakennuskoneelle. N{\"a}iden lis{\"a}ksi saatiin vertailtua yleisimpien XML-kehitysty{\"o}kalujen soveltuvuutta t{\"a}m{\"a}n tyyppisiin projekteihin. Ty{\"o}ss{\"a} saatujen kokemusten perusteella XML soveltuu hyvin t{\"a}m{\"a}n tyyppisten avointen ja muunneltavien tiedonsiirtoj{\"a}rjestelmien formaatiksi, kun tietyt rajoitukset otetaan huomioon. Formaatin kehitt{\"a}minen oli monipuolisten ty{\"o}kalujen avulla tehokasta ja laajentaminen sek{\"a} muokkaaminen helppoa.",
keywords = "XML, tiedonsiirto, ohjausj{\"a}rjestelm{\"a}, ty{\"o}kone",
author = "Pirkka Tukeva",
note = "CA: ELE diplomity{\"o} Oulun yliopisto, Konetekniikan osasto 68 s. + liitt. 8 s.",
year = "2003",
language = "Finnish",
publisher = "University of Oulu",
address = "Finland",
school = "University of Oulu",

}

Suunnittelutiedon siirtäminen XML-muodossa maanrakennuskoneen ohjausjärjestelmään : Diplomityö. / Tukeva, Pirkka.

Oulu : University of Oulu, 2003. 76 p.

Research output: ThesisMaster's thesisTheses

TY - THES

T1 - Suunnittelutiedon siirtäminen XML-muodossa maanrakennuskoneen ohjausjärjestelmään

T2 - Diplomityö

AU - Tukeva, Pirkka

N1 - CA: ELE diplomityö Oulun yliopisto, Konetekniikan osasto 68 s. + liitt. 8 s.

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Tässä diplomityössä tutkitaan maanrakennuskoneiden 3D-ohjauksessa tarvittavien suunnittelu- ja ohjausjärjestelmien välistä tiedonsiirtoa sekä maanrakennuskoneiden ohjausjärjestelmien mahdollisuuksia automaattiseen laadun dokumentointiin. Tutkittavana kohteena on erityisesti XML-muotoisen tiedonsiirron soveltuvuus kyseisiin järjestelmiin. Työn tarkoituksena on selvittää optimaalinen rakenne suunnittelu- ja laatudokumenteille sekä selvittää tiedonsiirtomahdollisuudet suunnittelu- ja ohjausjärjestelmien välillä sekä ohjausjärjestelmästä laatutietokantaan. Työssä kehitettyä maanrakennuskoneen XML-muotoista tiedonsiirtoa testattiin PC-toteutukseen perustuvassa ohjausjärjestelmässä, johon asennettiin tarvittavat laitteisto- ja ohjelmistokomponentit koekäyttöä varten. Tiedonsiirtoformaatti ja -järjestelmä kehitettiin Altovan XMLSpy ja Microsoftin Visual Studio .NET työkaluja käyttäen. Suunnittelutiedon XML-malli kehitettiin tiehöylän ja stabilointijyrsimen toiminnan perusteella määritettyjen tarpeiden mukaiseksi, mutta malli on jätetty avoimeksi jälkikäteen lisättäviä koneita varten. 3D-ohjauksessa tarvittava geometriatieto liitetään suunnittelutietoon LandXML-formaatissa, jolloin vältytään kehittämästä uutta kilpailevaa formaattia geometrian kuvaamiseen. Työn tuloksena saatiin toteutettua XML-muotoinen tiedonsiirto maanrakennuskoneen ohjausjärjestelmään ja kehitettyä rakennemallit suunnittelutiedon ja laatutiedon esittämiselle kahdelle eri maanrakennuskoneelle. Näiden lisäksi saatiin vertailtua yleisimpien XML-kehitystyökalujen soveltuvuutta tämän tyyppisiin projekteihin. Työssä saatujen kokemusten perusteella XML soveltuu hyvin tämän tyyppisten avointen ja muunneltavien tiedonsiirtojärjestelmien formaatiksi, kun tietyt rajoitukset otetaan huomioon. Formaatin kehittäminen oli monipuolisten työkalujen avulla tehokasta ja laajentaminen sekä muokkaaminen helppoa.

AB - Tässä diplomityössä tutkitaan maanrakennuskoneiden 3D-ohjauksessa tarvittavien suunnittelu- ja ohjausjärjestelmien välistä tiedonsiirtoa sekä maanrakennuskoneiden ohjausjärjestelmien mahdollisuuksia automaattiseen laadun dokumentointiin. Tutkittavana kohteena on erityisesti XML-muotoisen tiedonsiirron soveltuvuus kyseisiin järjestelmiin. Työn tarkoituksena on selvittää optimaalinen rakenne suunnittelu- ja laatudokumenteille sekä selvittää tiedonsiirtomahdollisuudet suunnittelu- ja ohjausjärjestelmien välillä sekä ohjausjärjestelmästä laatutietokantaan. Työssä kehitettyä maanrakennuskoneen XML-muotoista tiedonsiirtoa testattiin PC-toteutukseen perustuvassa ohjausjärjestelmässä, johon asennettiin tarvittavat laitteisto- ja ohjelmistokomponentit koekäyttöä varten. Tiedonsiirtoformaatti ja -järjestelmä kehitettiin Altovan XMLSpy ja Microsoftin Visual Studio .NET työkaluja käyttäen. Suunnittelutiedon XML-malli kehitettiin tiehöylän ja stabilointijyrsimen toiminnan perusteella määritettyjen tarpeiden mukaiseksi, mutta malli on jätetty avoimeksi jälkikäteen lisättäviä koneita varten. 3D-ohjauksessa tarvittava geometriatieto liitetään suunnittelutietoon LandXML-formaatissa, jolloin vältytään kehittämästä uutta kilpailevaa formaattia geometrian kuvaamiseen. Työn tuloksena saatiin toteutettua XML-muotoinen tiedonsiirto maanrakennuskoneen ohjausjärjestelmään ja kehitettyä rakennemallit suunnittelutiedon ja laatutiedon esittämiselle kahdelle eri maanrakennuskoneelle. Näiden lisäksi saatiin vertailtua yleisimpien XML-kehitystyökalujen soveltuvuutta tämän tyyppisiin projekteihin. Työssä saatujen kokemusten perusteella XML soveltuu hyvin tämän tyyppisten avointen ja muunneltavien tiedonsiirtojärjestelmien formaatiksi, kun tietyt rajoitukset otetaan huomioon. Formaatin kehittäminen oli monipuolisten työkalujen avulla tehokasta ja laajentaminen sekä muokkaaminen helppoa.

KW - XML

KW - tiedonsiirto

KW - ohjausjärjestelmä

KW - työkone

M3 - Master's thesis

PB - University of Oulu

CY - Oulu

ER -