Suuret kalliotilat: Kalliotilojen kuivanapito ja tiivistys

Jukka Pöllä, Jouko Ritola

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Kalliotilojen tiiviystarvetta ja siihen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu kirjallisuuden pohjalta. Suomessa ja muissa maissa käytettyjä tiiviysvaatimuksia on selvitetty. Sallitut kokonaisvuotovesimäärät määräytyvät ympäristösyiden tai käyttökustannusten perusteella. Kalliotilan käyttötarkoitus määrää seinä- ja kattopinnoista tai ruiskubetoniverhouksen lävitse vuotavan suurimman sallitun vesimäärän. Jos tiiviystavoite määräytyy ympäristösyiden tai käyttökustannusten perusteella, on kalliota tiivistettävä injektoimalla. Muissa tapauksissa voidaan käyttää erilaisia rakenteita ja salaojitusta, joiden avulla vedet johdetaan kalliotilan kuivatusjärjestelmiin. Tutkimuksen yhteydessä on mitattu Helsingin kaupungin väestönsuojien vuotovesimääriä. Mitatuista vuotovesimääristä 90 % on alle 40 m3/vrk laskettuna kalliotilan 100 000 m3:a kohden. Kirjallisuudesta on kerätty tunneleista mitattuja vuotovesimääriä. Injektointiaineita ja -tekniikoita sekä laadunvalvontaa on tutkittu kirjallisuuteen perustuen. Täryttämällä lisäaineistettua sementtilaastia injektoinnin aikana voidaan sementti-injektointia käyttää aikaisempaa pienempien rakojen täyttämiseen. Injektoinnin lopputuloksen valvonnassa geofysikaaliset sovellutukset näyttävät lupaavilta.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-3474-3
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1000
ISSN0358-5085

Fingerprint

cavern
sealing
drainage
rock

Keywords

  • rock caverns
  • underground facilities
  • subsurface structures
  • tunnels
  • sealing
  • waterproofing
  • costs
  • requirements
  • specifications
  • leakage

Cite this

Pöllä, J., & Ritola, J. (1989). Suuret kalliotilat: Kalliotilojen kuivanapito ja tiivistys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1000
Pöllä, Jukka ; Ritola, Jouko. / Suuret kalliotilat : Kalliotilojen kuivanapito ja tiivistys. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1000).
@book{9d134c0c72b74e9386fb21ef2e740c17,
title = "Suuret kalliotilat: Kalliotilojen kuivanapito ja tiivistys",
abstract = "Kalliotilojen tiiviystarvetta ja siihen vaikuttavia tekij{\"o}it{\"a} on tutkittu kirjallisuuden pohjalta. Suomessa ja muissa maissa k{\"a}ytettyj{\"a} tiiviysvaatimuksia on selvitetty. Sallitut kokonaisvuotovesim{\"a}{\"a}r{\"a}t m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyv{\"a}t ymp{\"a}rist{\"o}syiden tai k{\"a}ytt{\"o}kustannusten perusteella. Kalliotilan k{\"a}ytt{\"o}tarkoitus m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} sein{\"a}- ja kattopinnoista tai ruiskubetoniverhouksen l{\"a}vitse vuotavan suurimman sallitun vesim{\"a}{\"a}r{\"a}n. Jos tiiviystavoite m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyy ymp{\"a}rist{\"o}syiden tai k{\"a}ytt{\"o}kustannusten perusteella, on kalliota tiivistett{\"a}v{\"a} injektoimalla. Muissa tapauksissa voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} erilaisia rakenteita ja salaojitusta, joiden avulla vedet johdetaan kalliotilan kuivatusj{\"a}rjestelmiin. Tutkimuksen yhteydess{\"a} on mitattu Helsingin kaupungin v{\"a}est{\"o}nsuojien vuotovesim{\"a}{\"a}ri{\"a}. Mitatuista vuotovesim{\"a}{\"a}rist{\"a} 90 {\%} on alle 40 m3/vrk laskettuna kalliotilan 100 000 m3:a kohden. Kirjallisuudesta on ker{\"a}tty tunneleista mitattuja vuotovesim{\"a}{\"a}ri{\"a}. Injektointiaineita ja -tekniikoita sek{\"a} laadunvalvontaa on tutkittu kirjallisuuteen perustuen. T{\"a}rytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} lis{\"a}aineistettua sementtilaastia injektoinnin aikana voidaan sementti-injektointia k{\"a}ytt{\"a}{\"a} aikaisempaa pienempien rakojen t{\"a}ytt{\"a}miseen. Injektoinnin lopputuloksen valvonnassa geofysikaaliset sovellutukset n{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t lupaavilta.",
keywords = "rock caverns, underground facilities, subsurface structures, tunnels, sealing, waterproofing, costs, requirements, specifications, leakage",
author = "Jukka P{\"o}ll{\"a} and Jouko Ritola",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3474-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1000",
address = "Finland",

}

Pöllä, J & Ritola, J 1989, Suuret kalliotilat: Kalliotilojen kuivanapito ja tiivistys. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1000, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suuret kalliotilat : Kalliotilojen kuivanapito ja tiivistys. / Pöllä, Jukka; Ritola, Jouko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1000).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suuret kalliotilat

T2 - Kalliotilojen kuivanapito ja tiivistys

AU - Pöllä, Jukka

AU - Ritola, Jouko

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Kalliotilojen tiiviystarvetta ja siihen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu kirjallisuuden pohjalta. Suomessa ja muissa maissa käytettyjä tiiviysvaatimuksia on selvitetty. Sallitut kokonaisvuotovesimäärät määräytyvät ympäristösyiden tai käyttökustannusten perusteella. Kalliotilan käyttötarkoitus määrää seinä- ja kattopinnoista tai ruiskubetoniverhouksen lävitse vuotavan suurimman sallitun vesimäärän. Jos tiiviystavoite määräytyy ympäristösyiden tai käyttökustannusten perusteella, on kalliota tiivistettävä injektoimalla. Muissa tapauksissa voidaan käyttää erilaisia rakenteita ja salaojitusta, joiden avulla vedet johdetaan kalliotilan kuivatusjärjestelmiin. Tutkimuksen yhteydessä on mitattu Helsingin kaupungin väestönsuojien vuotovesimääriä. Mitatuista vuotovesimääristä 90 % on alle 40 m3/vrk laskettuna kalliotilan 100 000 m3:a kohden. Kirjallisuudesta on kerätty tunneleista mitattuja vuotovesimääriä. Injektointiaineita ja -tekniikoita sekä laadunvalvontaa on tutkittu kirjallisuuteen perustuen. Täryttämällä lisäaineistettua sementtilaastia injektoinnin aikana voidaan sementti-injektointia käyttää aikaisempaa pienempien rakojen täyttämiseen. Injektoinnin lopputuloksen valvonnassa geofysikaaliset sovellutukset näyttävät lupaavilta.

AB - Kalliotilojen tiiviystarvetta ja siihen vaikuttavia tekijöitä on tutkittu kirjallisuuden pohjalta. Suomessa ja muissa maissa käytettyjä tiiviysvaatimuksia on selvitetty. Sallitut kokonaisvuotovesimäärät määräytyvät ympäristösyiden tai käyttökustannusten perusteella. Kalliotilan käyttötarkoitus määrää seinä- ja kattopinnoista tai ruiskubetoniverhouksen lävitse vuotavan suurimman sallitun vesimäärän. Jos tiiviystavoite määräytyy ympäristösyiden tai käyttökustannusten perusteella, on kalliota tiivistettävä injektoimalla. Muissa tapauksissa voidaan käyttää erilaisia rakenteita ja salaojitusta, joiden avulla vedet johdetaan kalliotilan kuivatusjärjestelmiin. Tutkimuksen yhteydessä on mitattu Helsingin kaupungin väestönsuojien vuotovesimääriä. Mitatuista vuotovesimääristä 90 % on alle 40 m3/vrk laskettuna kalliotilan 100 000 m3:a kohden. Kirjallisuudesta on kerätty tunneleista mitattuja vuotovesimääriä. Injektointiaineita ja -tekniikoita sekä laadunvalvontaa on tutkittu kirjallisuuteen perustuen. Täryttämällä lisäaineistettua sementtilaastia injektoinnin aikana voidaan sementti-injektointia käyttää aikaisempaa pienempien rakojen täyttämiseen. Injektoinnin lopputuloksen valvonnassa geofysikaaliset sovellutukset näyttävät lupaavilta.

KW - rock caverns

KW - underground facilities

KW - subsurface structures

KW - tunnels

KW - sealing

KW - waterproofing

KW - costs

KW - requirements

KW - specifications

KW - leakage

M3 - Report

SN - 951-38-3474-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Suuret kalliotilat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Pöllä J, Ritola J. Suuret kalliotilat: Kalliotilojen kuivanapito ja tiivistys. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1000).