Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien laitosten turvallisuusselvitykset Euroopassa

Minna Nissilä, Yngve Malmen, Veikko Rouhiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimus liittyy projektiin, jonka päätavoitteena oli kehittää ohjeita turvallisuusselvitysten laatimiseksi ja yhteispohjoismaisia suosituksia niiden sisällöksi. Tämä raportti tarkastelee suuronnettomuusvaaraa aiheuttavia laitoksia koskevan Euroopan yhteisön direktiivin 82/501/EEC, ns. Seveso-direktiivin, vaatimusten toteuttamista muutamissa Euroopan maissa. Euroopan yhteisön (EY) jäsenmaista tarkastelussa ovat mukana Englanti, Alankomaat, Saksa ja Tanska. Näiden lisäksi on tarkasteltu Seveso-direktiivin soveltamista kahdessa muussa Pohjoismaassa Ruotsissa ja Norjassa. Seveso-direktiivin mukaisesti tietyt suuronnettomuusvaaraa aiheuttavat laitokset joutuvat tekemään toiminnastaan turvallisuusselvityksen ja toimittamaan sen oman maansa viranomaisille. Turvallisuusselvityksen tarkoitus on koota tiedot laitoksesta, sen ihmisille ja ympäristölle aiheuttamista vaaroista sekä niistä toimenpiteistä, joita on tehty vaarojen hallitsemiseksi. Turvallisuusselvitysten sisällöstä on jokaisella tarkastelussa mukana olleella maalla omat ohjeensa. Näitä hyväksi käyttäen on raporttiin koottu yhteenveto turvallisuusselvityksen laadinnasta ja sen sisällöstä. Eri maiden määräykset poikkeavat toisistaan lähinnä tunnistettujen vaarojen kvantifioinniltaan. Tarkastelluista maista kvantitatiivisten riskiarvioiden tekemistä edellytetään ainoastaan Alankomaissa. Kaikkien tarkastelujen ohjeiden mukaisesti turvallisuusselvityksessä pitää esittää riittävän tarkat tiedot laitoksesta ja käsiteltävistä aineista, tunnistaa mahdolliset suuronnettomuudet ja niiden mahdolliset seuraukset, sekä osoittaa toiminnan harjoittajan ryhtyneen riittäviin toimenpiteisiin onnettomuuksien estämiseksi.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages73
ISBN (Print)951-38-4160-X
Publication statusPublished - 1992
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1347
ISSN1235-0605

Keywords

  • surveys
  • investigations
  • European Communities
  • safety
  • accident prevention
  • accidents
  • hazards
  • industrial accidents
  • disasters

Cite this

Nissilä, M., Malmen, Y., & Rouhiainen, V. (1992). Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien laitosten turvallisuusselvitykset Euroopassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1347
Nissilä, Minna ; Malmen, Yngve ; Rouhiainen, Veikko. / Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien laitosten turvallisuusselvitykset Euroopassa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1347).
@book{d1ec3fa05728441d90014f8f2b85bcdf,
title = "Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien laitosten turvallisuusselvitykset Euroopassa",
abstract = "Tutkimus liittyy projektiin, jonka p{\"a}{\"a}tavoitteena oli kehitt{\"a}{\"a} ohjeita turvallisuusselvitysten laatimiseksi ja yhteispohjoismaisia suosituksia niiden sis{\"a}ll{\"o}ksi. T{\"a}m{\"a} raportti tarkastelee suuronnettomuusvaaraa aiheuttavia laitoksia koskevan Euroopan yhteis{\"o}n direktiivin 82/501/EEC, ns. Seveso-direktiivin, vaatimusten toteuttamista muutamissa Euroopan maissa. Euroopan yhteis{\"o}n (EY) j{\"a}senmaista tarkastelussa ovat mukana Englanti, Alankomaat, Saksa ja Tanska. N{\"a}iden lis{\"a}ksi on tarkasteltu Seveso-direktiivin soveltamista kahdessa muussa Pohjoismaassa Ruotsissa ja Norjassa. Seveso-direktiivin mukaisesti tietyt suuronnettomuusvaaraa aiheuttavat laitokset joutuvat tekem{\"a}{\"a}n toiminnastaan turvallisuusselvityksen ja toimittamaan sen oman maansa viranomaisille. Turvallisuusselvityksen tarkoitus on koota tiedot laitoksesta, sen ihmisille ja ymp{\"a}rist{\"o}lle aiheuttamista vaaroista sek{\"a} niist{\"a} toimenpiteist{\"a}, joita on tehty vaarojen hallitsemiseksi. Turvallisuusselvitysten sis{\"a}ll{\"o}st{\"a} on jokaisella tarkastelussa mukana olleella maalla omat ohjeensa. N{\"a}it{\"a} hyv{\"a}ksi k{\"a}ytt{\"a}en on raporttiin koottu yhteenveto turvallisuusselvityksen laadinnasta ja sen sis{\"a}ll{\"o}st{\"a}. Eri maiden m{\"a}{\"a}r{\"a}ykset poikkeavat toisistaan l{\"a}hinn{\"a} tunnistettujen vaarojen kvantifioinniltaan. Tarkastelluista maista kvantitatiivisten riskiarvioiden tekemist{\"a} edellytet{\"a}{\"a}n ainoastaan Alankomaissa. Kaikkien tarkastelujen ohjeiden mukaisesti turvallisuusselvityksess{\"a} pit{\"a}{\"a} esitt{\"a}{\"a} riitt{\"a}v{\"a}n tarkat tiedot laitoksesta ja k{\"a}sitelt{\"a}vist{\"a} aineista, tunnistaa mahdolliset suuronnettomuudet ja niiden mahdolliset seuraukset, sek{\"a} osoittaa toiminnan harjoittajan ryhtyneen riitt{\"a}viin toimenpiteisiin onnettomuuksien est{\"a}miseksi.",
keywords = "surveys, investigations, European Communities, safety, accident prevention, accidents, hazards, industrial accidents, disasters",
author = "Minna Nissil{\"a} and Yngve Malmen and Veikko Rouhiainen",
year = "1992",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4160-X",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1347",
address = "Finland",

}

Nissilä, M, Malmen, Y & Rouhiainen, V 1992, Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien laitosten turvallisuusselvitykset Euroopassa. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1347, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien laitosten turvallisuusselvitykset Euroopassa. / Nissilä, Minna; Malmen, Yngve; Rouhiainen, Veikko.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1347).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien laitosten turvallisuusselvitykset Euroopassa

AU - Nissilä, Minna

AU - Malmen, Yngve

AU - Rouhiainen, Veikko

PY - 1992

Y1 - 1992

N2 - Tutkimus liittyy projektiin, jonka päätavoitteena oli kehittää ohjeita turvallisuusselvitysten laatimiseksi ja yhteispohjoismaisia suosituksia niiden sisällöksi. Tämä raportti tarkastelee suuronnettomuusvaaraa aiheuttavia laitoksia koskevan Euroopan yhteisön direktiivin 82/501/EEC, ns. Seveso-direktiivin, vaatimusten toteuttamista muutamissa Euroopan maissa. Euroopan yhteisön (EY) jäsenmaista tarkastelussa ovat mukana Englanti, Alankomaat, Saksa ja Tanska. Näiden lisäksi on tarkasteltu Seveso-direktiivin soveltamista kahdessa muussa Pohjoismaassa Ruotsissa ja Norjassa. Seveso-direktiivin mukaisesti tietyt suuronnettomuusvaaraa aiheuttavat laitokset joutuvat tekemään toiminnastaan turvallisuusselvityksen ja toimittamaan sen oman maansa viranomaisille. Turvallisuusselvityksen tarkoitus on koota tiedot laitoksesta, sen ihmisille ja ympäristölle aiheuttamista vaaroista sekä niistä toimenpiteistä, joita on tehty vaarojen hallitsemiseksi. Turvallisuusselvitysten sisällöstä on jokaisella tarkastelussa mukana olleella maalla omat ohjeensa. Näitä hyväksi käyttäen on raporttiin koottu yhteenveto turvallisuusselvityksen laadinnasta ja sen sisällöstä. Eri maiden määräykset poikkeavat toisistaan lähinnä tunnistettujen vaarojen kvantifioinniltaan. Tarkastelluista maista kvantitatiivisten riskiarvioiden tekemistä edellytetään ainoastaan Alankomaissa. Kaikkien tarkastelujen ohjeiden mukaisesti turvallisuusselvityksessä pitää esittää riittävän tarkat tiedot laitoksesta ja käsiteltävistä aineista, tunnistaa mahdolliset suuronnettomuudet ja niiden mahdolliset seuraukset, sekä osoittaa toiminnan harjoittajan ryhtyneen riittäviin toimenpiteisiin onnettomuuksien estämiseksi.

AB - Tutkimus liittyy projektiin, jonka päätavoitteena oli kehittää ohjeita turvallisuusselvitysten laatimiseksi ja yhteispohjoismaisia suosituksia niiden sisällöksi. Tämä raportti tarkastelee suuronnettomuusvaaraa aiheuttavia laitoksia koskevan Euroopan yhteisön direktiivin 82/501/EEC, ns. Seveso-direktiivin, vaatimusten toteuttamista muutamissa Euroopan maissa. Euroopan yhteisön (EY) jäsenmaista tarkastelussa ovat mukana Englanti, Alankomaat, Saksa ja Tanska. Näiden lisäksi on tarkasteltu Seveso-direktiivin soveltamista kahdessa muussa Pohjoismaassa Ruotsissa ja Norjassa. Seveso-direktiivin mukaisesti tietyt suuronnettomuusvaaraa aiheuttavat laitokset joutuvat tekemään toiminnastaan turvallisuusselvityksen ja toimittamaan sen oman maansa viranomaisille. Turvallisuusselvityksen tarkoitus on koota tiedot laitoksesta, sen ihmisille ja ympäristölle aiheuttamista vaaroista sekä niistä toimenpiteistä, joita on tehty vaarojen hallitsemiseksi. Turvallisuusselvitysten sisällöstä on jokaisella tarkastelussa mukana olleella maalla omat ohjeensa. Näitä hyväksi käyttäen on raporttiin koottu yhteenveto turvallisuusselvityksen laadinnasta ja sen sisällöstä. Eri maiden määräykset poikkeavat toisistaan lähinnä tunnistettujen vaarojen kvantifioinniltaan. Tarkastelluista maista kvantitatiivisten riskiarvioiden tekemistä edellytetään ainoastaan Alankomaissa. Kaikkien tarkastelujen ohjeiden mukaisesti turvallisuusselvityksessä pitää esittää riittävän tarkat tiedot laitoksesta ja käsiteltävistä aineista, tunnistaa mahdolliset suuronnettomuudet ja niiden mahdolliset seuraukset, sekä osoittaa toiminnan harjoittajan ryhtyneen riittäviin toimenpiteisiin onnettomuuksien estämiseksi.

KW - surveys

KW - investigations

KW - European Communities

KW - safety

KW - accident prevention

KW - accidents

KW - hazards

KW - industrial accidents

KW - disasters

M3 - Report

SN - 951-38-4160-X

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien laitosten turvallisuusselvitykset Euroopassa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nissilä M, Malmen Y, Rouhiainen V. Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien laitosten turvallisuusselvitykset Euroopassa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1992. 73 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1347).