Suurten kalliotilojen teknistaloudelliset käyttökokemukset

Jorma Autio

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkastellaan suurten ja erityyppisten yleishyödyllisten kalliotilojen käyttökokemuksia. Yleisesti ottaen käyttökokemukset ovat olleet hyviä, vaikkakin eräitä epäkohtia on ilmennyt. Kallio- tilojen käyttokustannukset ovat olleet vastaaviin maanpintarakenteisiin verrattuna alhaisia. Kalliorakenteet ovat olleet kestäviä ja niiden kunnossapidon tarve vähäistä. Maanpintarakennuksiin nähden kalliotiloihin ei kuulu hoitoa vaativia ulkoalueita eikä kunnossapidon määrää nostavia ulkorakenteita. Lämpöenergian kulutus on ollut kalliotiloissa vähäistä. Tilat ovat osoittautuneet käyttäjän kannalta hyvin toimiviksi. Kalliosijoitus on useissa tapauksissa mahdollistanut hyvän kaupunkikuvan säilymisen ja toisaalta toimintojen sekä palvelujen sijoittamisen keskeisesti. Kalliotiloissa esiintyneet epäkohdat eivät näytä liittyvän niinkään maanalaiseen sijoitukseen sinällään kuin sen tekniseen toteutukseen. Etenkin tilojen viihtyisyydessä ja ilmastoinnin toimivuudessa on usein huomattavasti parantamisen varaa. Selvityksen kohteena olleet tilat edustavat laajasti kallioon sijoitettujen erityyppisten tilojen käyttöominaisuuksia. Tiloissa harjoitettujen toimintojen erilaisuudesta huolimatta tilojen kayttöön liittyvät erityispiirteet olivat hyvin samanlaisia. Kokemusten perusteella ne ovat yleistettävissä myös useimpien vastaavantyyppisten tilojen suhteen. Käyttökustannuksissa päähuomio on kiinnitetty tilojen lämpöenergian kulutukseen. Esitetyt arvot on valittu ja muotoiltu siten, että niitä voidaan käyttää vertailuarvoina seurattaessa vastaavantyyppisten tilojen lämmönkulutusta. Erityyppisten kalliotilojen käyttöön liittyvän yhtenäisen vertailutiedon lisäksi selvityksessä on esitetty tiloissa esiintyviä käyttöä haittaavia epäkohtia sekä mahdollisia parannusehdotuksia. Useimmat haitoista ovat vältettävissä huomioimalla ne rakennusvaiheessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages238
ISBN (Print)951-38-2827-1
Publication statusPublished - 1987
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number695
ISSN0358-5085

Keywords

  • rock
  • caves
  • underground storage
  • underground structures
  • reinforcement (structures)
  • dimensioning
  • energy economy
  • dynamic loads
  • refrigerating

Cite this

Autio, J. (1987). Suurten kalliotilojen teknistaloudelliset käyttökokemukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 695
Autio, Jorma. / Suurten kalliotilojen teknistaloudelliset käyttökokemukset. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 238 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 695).
@book{21e812a7c7e84a3dba3c3f6777fc31e3,
title = "Suurten kalliotilojen teknistaloudelliset k{\"a}ytt{\"o}kokemukset",
abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan suurten ja erityyppisten yleishy{\"o}dyllisten kalliotilojen k{\"a}ytt{\"o}kokemuksia. Yleisesti ottaen k{\"a}ytt{\"o}kokemukset ovat olleet hyvi{\"a}, vaikkakin er{\"a}it{\"a} ep{\"a}kohtia on ilmennyt. Kallio- tilojen k{\"a}yttokustannukset ovat olleet vastaaviin maanpintarakenteisiin verrattuna alhaisia. Kalliorakenteet ovat olleet kest{\"a}vi{\"a} ja niiden kunnossapidon tarve v{\"a}h{\"a}ist{\"a}. Maanpintarakennuksiin n{\"a}hden kalliotiloihin ei kuulu hoitoa vaativia ulkoalueita eik{\"a} kunnossapidon m{\"a}{\"a}r{\"a}{\"a} nostavia ulkorakenteita. L{\"a}mp{\"o}energian kulutus on ollut kalliotiloissa v{\"a}h{\"a}ist{\"a}. Tilat ovat osoittautuneet k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n kannalta hyvin toimiviksi. Kalliosijoitus on useissa tapauksissa mahdollistanut hyv{\"a}n kaupunkikuvan s{\"a}ilymisen ja toisaalta toimintojen sek{\"a} palvelujen sijoittamisen keskeisesti. Kalliotiloissa esiintyneet ep{\"a}kohdat eiv{\"a}t n{\"a}yt{\"a} liittyv{\"a}n niink{\"a}{\"a}n maanalaiseen sijoitukseen sin{\"a}ll{\"a}{\"a}n kuin sen tekniseen toteutukseen. Etenkin tilojen viihtyisyydess{\"a} ja ilmastoinnin toimivuudessa on usein huomattavasti parantamisen varaa. Selvityksen kohteena olleet tilat edustavat laajasti kallioon sijoitettujen erityyppisten tilojen k{\"a}ytt{\"o}ominaisuuksia. Tiloissa harjoitettujen toimintojen erilaisuudesta huolimatta tilojen kaytt{\"o}{\"o}n liittyv{\"a}t erityispiirteet olivat hyvin samanlaisia. Kokemusten perusteella ne ovat yleistett{\"a}viss{\"a} my{\"o}s useimpien vastaavantyyppisten tilojen suhteen. K{\"a}ytt{\"o}kustannuksissa p{\"a}{\"a}huomio on kiinnitetty tilojen l{\"a}mp{\"o}energian kulutukseen. Esitetyt arvot on valittu ja muotoiltu siten, ett{\"a} niit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} vertailuarvoina seurattaessa vastaavantyyppisten tilojen l{\"a}mm{\"o}nkulutusta. Erityyppisten kalliotilojen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n liittyv{\"a}n yhten{\"a}isen vertailutiedon lis{\"a}ksi selvityksess{\"a} on esitetty tiloissa esiintyvi{\"a} k{\"a}ytt{\"o}{\"a} haittaavia ep{\"a}kohtia sek{\"a} mahdollisia parannusehdotuksia. Useimmat haitoista ovat v{\"a}ltett{\"a}viss{\"a} huomioimalla ne rakennusvaiheessa.",
keywords = "rock, caves, underground storage, underground structures, reinforcement (structures), dimensioning, energy economy, dynamic loads, refrigerating",
author = "Jorma Autio",
year = "1987",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2827-1",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "695",
address = "Finland",

}

Autio, J 1987, Suurten kalliotilojen teknistaloudelliset käyttökokemukset. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 695, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suurten kalliotilojen teknistaloudelliset käyttökokemukset. / Autio, Jorma.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 238 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 695).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suurten kalliotilojen teknistaloudelliset käyttökokemukset

AU - Autio, Jorma

PY - 1987

Y1 - 1987

N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan suurten ja erityyppisten yleishyödyllisten kalliotilojen käyttökokemuksia. Yleisesti ottaen käyttökokemukset ovat olleet hyviä, vaikkakin eräitä epäkohtia on ilmennyt. Kallio- tilojen käyttokustannukset ovat olleet vastaaviin maanpintarakenteisiin verrattuna alhaisia. Kalliorakenteet ovat olleet kestäviä ja niiden kunnossapidon tarve vähäistä. Maanpintarakennuksiin nähden kalliotiloihin ei kuulu hoitoa vaativia ulkoalueita eikä kunnossapidon määrää nostavia ulkorakenteita. Lämpöenergian kulutus on ollut kalliotiloissa vähäistä. Tilat ovat osoittautuneet käyttäjän kannalta hyvin toimiviksi. Kalliosijoitus on useissa tapauksissa mahdollistanut hyvän kaupunkikuvan säilymisen ja toisaalta toimintojen sekä palvelujen sijoittamisen keskeisesti. Kalliotiloissa esiintyneet epäkohdat eivät näytä liittyvän niinkään maanalaiseen sijoitukseen sinällään kuin sen tekniseen toteutukseen. Etenkin tilojen viihtyisyydessä ja ilmastoinnin toimivuudessa on usein huomattavasti parantamisen varaa. Selvityksen kohteena olleet tilat edustavat laajasti kallioon sijoitettujen erityyppisten tilojen käyttöominaisuuksia. Tiloissa harjoitettujen toimintojen erilaisuudesta huolimatta tilojen kayttöön liittyvät erityispiirteet olivat hyvin samanlaisia. Kokemusten perusteella ne ovat yleistettävissä myös useimpien vastaavantyyppisten tilojen suhteen. Käyttökustannuksissa päähuomio on kiinnitetty tilojen lämpöenergian kulutukseen. Esitetyt arvot on valittu ja muotoiltu siten, että niitä voidaan käyttää vertailuarvoina seurattaessa vastaavantyyppisten tilojen lämmönkulutusta. Erityyppisten kalliotilojen käyttöön liittyvän yhtenäisen vertailutiedon lisäksi selvityksessä on esitetty tiloissa esiintyviä käyttöä haittaavia epäkohtia sekä mahdollisia parannusehdotuksia. Useimmat haitoista ovat vältettävissä huomioimalla ne rakennusvaiheessa.

AB - Tutkimuksessa tarkastellaan suurten ja erityyppisten yleishyödyllisten kalliotilojen käyttökokemuksia. Yleisesti ottaen käyttökokemukset ovat olleet hyviä, vaikkakin eräitä epäkohtia on ilmennyt. Kallio- tilojen käyttokustannukset ovat olleet vastaaviin maanpintarakenteisiin verrattuna alhaisia. Kalliorakenteet ovat olleet kestäviä ja niiden kunnossapidon tarve vähäistä. Maanpintarakennuksiin nähden kalliotiloihin ei kuulu hoitoa vaativia ulkoalueita eikä kunnossapidon määrää nostavia ulkorakenteita. Lämpöenergian kulutus on ollut kalliotiloissa vähäistä. Tilat ovat osoittautuneet käyttäjän kannalta hyvin toimiviksi. Kalliosijoitus on useissa tapauksissa mahdollistanut hyvän kaupunkikuvan säilymisen ja toisaalta toimintojen sekä palvelujen sijoittamisen keskeisesti. Kalliotiloissa esiintyneet epäkohdat eivät näytä liittyvän niinkään maanalaiseen sijoitukseen sinällään kuin sen tekniseen toteutukseen. Etenkin tilojen viihtyisyydessä ja ilmastoinnin toimivuudessa on usein huomattavasti parantamisen varaa. Selvityksen kohteena olleet tilat edustavat laajasti kallioon sijoitettujen erityyppisten tilojen käyttöominaisuuksia. Tiloissa harjoitettujen toimintojen erilaisuudesta huolimatta tilojen kayttöön liittyvät erityispiirteet olivat hyvin samanlaisia. Kokemusten perusteella ne ovat yleistettävissä myös useimpien vastaavantyyppisten tilojen suhteen. Käyttökustannuksissa päähuomio on kiinnitetty tilojen lämpöenergian kulutukseen. Esitetyt arvot on valittu ja muotoiltu siten, että niitä voidaan käyttää vertailuarvoina seurattaessa vastaavantyyppisten tilojen lämmönkulutusta. Erityyppisten kalliotilojen käyttöön liittyvän yhtenäisen vertailutiedon lisäksi selvityksessä on esitetty tiloissa esiintyviä käyttöä haittaavia epäkohtia sekä mahdollisia parannusehdotuksia. Useimmat haitoista ovat vältettävissä huomioimalla ne rakennusvaiheessa.

KW - rock

KW - caves

KW - underground storage

KW - underground structures

KW - reinforcement (structures)

KW - dimensioning

KW - energy economy

KW - dynamic loads

KW - refrigerating

M3 - Report

SN - 951-38-2827-1

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Suurten kalliotilojen teknistaloudelliset käyttökokemukset

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Autio J. Suurten kalliotilojen teknistaloudelliset käyttökokemukset. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1987. 238 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 695).