Suurten kappaleiden robottihitsaus: Esimerkkikappaleanalyysi

Kalervo Leino, Karri Vartiainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tutkimuksessa tarkastellaan seitsemän suurehkon esimerkkikappaleen hitsauksen mekanisointia ja erityisesti robotisointia. Tarkoituksena on löytää erityyppisille kappaleille edullisin mekanisointitapa sekä tehdä ehdotuksia mekanisoinnin helpottamiseksi ja sillä saatavan hyödyn kasvattamiseksi. Käsin hitsattaviksi suunnitellut kappaleet voidaan yleensä myös teknisesti hitsata robotilla lähes sellaisenaan tai aivan pienin konstroktionmuutoksin, joilla parannetaan hitsattavien railojen luoksepäästävyyttä. Robotin käytön kannattavuuden lisäämiseksi on kuitenkin aina harkittava myös periaattellisia konstruktiomuutoksia. Robottihitsaus edellyttää useimmissa tapauksissa, että kappale voidaan hitsata yhtäjaksoisesti tuomatta vähitellen lisää osia kokoonpanoon. Pienten osien paikoittamisessa on mahdollista käyttää toista robottia hitsausrobotin apuna. Geometrisesti yksinkertaisia hitsejä sisältävien kappaleiden hitsaus on edullista mekanisoida yksinkertaisemmilla laitteilla kuin robotilla. Kappaleen konstruktio ja työnvaiheistus voidaan silloin suunnitella toisenlaiseksi kuin robottihitsauksessa. Usean hitsauspään samanaikaisella käytöllä voidaan hitsausnopeus nostaa selvästi robottihitsausta suuremmaksi tätä paljon pienemmin kustannuksin. Robottien ohjelmointi nykyisin yleisimmin käytössä olevin menetelmin ei ole kyllin nopeata yksittäisten tai aivan muutaman kappaleen sarjojen hitsaamiseksi robotilla. Ratkaisu on löydettävä nykyisiä oleellisesti nopeammista objelmointimenetelmistä tai off-line-ohjelmoinnista. Kapppaleenkäsittelyn merkitys robottihitsauksessa korostuu suorilla kappaleilla. Riittävän monipuolinen kappaleenkäsittelylaite sekä parantaa robotin ulottuvuutta että luo mahdollisuudet hitsata nopeimmalla mahdollisella tavalla.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages45
ISBN (Print)951-38-2437-3
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports
Number378
ISSN0358-5077

Fingerprint

Welding

Keywords

  • welding
  • mechanization
  • automation
  • robots

Cite this

Leino, K., & Vartiainen, K. (1985). Suurten kappaleiden robottihitsaus: Esimerkkikappaleanalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, No. 378
Leino, Kalervo ; Vartiainen, Karri. / Suurten kappaleiden robottihitsaus : Esimerkkikappaleanalyysi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 45 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 378).
@book{78bbab9337f241fca51148d6ff0ddc86,
title = "Suurten kappaleiden robottihitsaus: Esimerkkikappaleanalyysi",
abstract = "Tutkimuksessa tarkastellaan seitsem{\"a}n suurehkon esimerkkikappaleen hitsauksen mekanisointia ja erityisesti robotisointia. Tarkoituksena on l{\"o}yt{\"a}{\"a} erityyppisille kappaleille edullisin mekanisointitapa sek{\"a} tehd{\"a} ehdotuksia mekanisoinnin helpottamiseksi ja sill{\"a} saatavan hy{\"o}dyn kasvattamiseksi. K{\"a}sin hitsattaviksi suunnitellut kappaleet voidaan yleens{\"a} my{\"o}s teknisesti hitsata robotilla l{\"a}hes sellaisenaan tai aivan pienin konstroktionmuutoksin, joilla parannetaan hitsattavien railojen luoksep{\"a}{\"a}st{\"a}vyytt{\"a}. Robotin k{\"a}yt{\"o}n kannattavuuden lis{\"a}{\"a}miseksi on kuitenkin aina harkittava my{\"o}s periaattellisia konstruktiomuutoksia. Robottihitsaus edellytt{\"a}{\"a} useimmissa tapauksissa, ett{\"a} kappale voidaan hitsata yht{\"a}jaksoisesti tuomatta v{\"a}hitellen lis{\"a}{\"a} osia kokoonpanoon. Pienten osien paikoittamisessa on mahdollista k{\"a}ytt{\"a}{\"a} toista robottia hitsausrobotin apuna. Geometrisesti yksinkertaisia hitsej{\"a} sis{\"a}lt{\"a}vien kappaleiden hitsaus on edullista mekanisoida yksinkertaisemmilla laitteilla kuin robotilla. Kappaleen konstruktio ja ty{\"o}nvaiheistus voidaan silloin suunnitella toisenlaiseksi kuin robottihitsauksessa. Usean hitsausp{\"a}{\"a}n samanaikaisella k{\"a}yt{\"o}ll{\"a} voidaan hitsausnopeus nostaa selv{\"a}sti robottihitsausta suuremmaksi t{\"a}t{\"a} paljon pienemmin kustannuksin. Robottien ohjelmointi nykyisin yleisimmin k{\"a}yt{\"o}ss{\"a} olevin menetelmin ei ole kyllin nopeata yksitt{\"a}isten tai aivan muutaman kappaleen sarjojen hitsaamiseksi robotilla. Ratkaisu on l{\"o}ydett{\"a}v{\"a} nykyisi{\"a} oleellisesti nopeammista objelmointimenetelmist{\"a} tai off-line-ohjelmoinnista. Kapppaleenk{\"a}sittelyn merkitys robottihitsauksessa korostuu suorilla kappaleilla. Riitt{\"a}v{\"a}n monipuolinen kappaleenk{\"a}sittelylaite sek{\"a} parantaa robotin ulottuvuutta ett{\"a} luo mahdollisuudet hitsata nopeimmalla mahdollisella tavalla.",
keywords = "welding, mechanization, automation, robots",
author = "Kalervo Leino and Karri Vartiainen",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2437-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "378",
address = "Finland",

}

Leino, K & Vartiainen, K 1985, Suurten kappaleiden robottihitsaus: Esimerkkikappaleanalyysi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports, no. 378, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Suurten kappaleiden robottihitsaus : Esimerkkikappaleanalyysi. / Leino, Kalervo; Vartiainen, Karri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 45 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 378).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Suurten kappaleiden robottihitsaus

T2 - Esimerkkikappaleanalyysi

AU - Leino, Kalervo

AU - Vartiainen, Karri

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Tutkimuksessa tarkastellaan seitsemän suurehkon esimerkkikappaleen hitsauksen mekanisointia ja erityisesti robotisointia. Tarkoituksena on löytää erityyppisille kappaleille edullisin mekanisointitapa sekä tehdä ehdotuksia mekanisoinnin helpottamiseksi ja sillä saatavan hyödyn kasvattamiseksi. Käsin hitsattaviksi suunnitellut kappaleet voidaan yleensä myös teknisesti hitsata robotilla lähes sellaisenaan tai aivan pienin konstroktionmuutoksin, joilla parannetaan hitsattavien railojen luoksepäästävyyttä. Robotin käytön kannattavuuden lisäämiseksi on kuitenkin aina harkittava myös periaattellisia konstruktiomuutoksia. Robottihitsaus edellyttää useimmissa tapauksissa, että kappale voidaan hitsata yhtäjaksoisesti tuomatta vähitellen lisää osia kokoonpanoon. Pienten osien paikoittamisessa on mahdollista käyttää toista robottia hitsausrobotin apuna. Geometrisesti yksinkertaisia hitsejä sisältävien kappaleiden hitsaus on edullista mekanisoida yksinkertaisemmilla laitteilla kuin robotilla. Kappaleen konstruktio ja työnvaiheistus voidaan silloin suunnitella toisenlaiseksi kuin robottihitsauksessa. Usean hitsauspään samanaikaisella käytöllä voidaan hitsausnopeus nostaa selvästi robottihitsausta suuremmaksi tätä paljon pienemmin kustannuksin. Robottien ohjelmointi nykyisin yleisimmin käytössä olevin menetelmin ei ole kyllin nopeata yksittäisten tai aivan muutaman kappaleen sarjojen hitsaamiseksi robotilla. Ratkaisu on löydettävä nykyisiä oleellisesti nopeammista objelmointimenetelmistä tai off-line-ohjelmoinnista. Kapppaleenkäsittelyn merkitys robottihitsauksessa korostuu suorilla kappaleilla. Riittävän monipuolinen kappaleenkäsittelylaite sekä parantaa robotin ulottuvuutta että luo mahdollisuudet hitsata nopeimmalla mahdollisella tavalla.

AB - Tutkimuksessa tarkastellaan seitsemän suurehkon esimerkkikappaleen hitsauksen mekanisointia ja erityisesti robotisointia. Tarkoituksena on löytää erityyppisille kappaleille edullisin mekanisointitapa sekä tehdä ehdotuksia mekanisoinnin helpottamiseksi ja sillä saatavan hyödyn kasvattamiseksi. Käsin hitsattaviksi suunnitellut kappaleet voidaan yleensä myös teknisesti hitsata robotilla lähes sellaisenaan tai aivan pienin konstroktionmuutoksin, joilla parannetaan hitsattavien railojen luoksepäästävyyttä. Robotin käytön kannattavuuden lisäämiseksi on kuitenkin aina harkittava myös periaattellisia konstruktiomuutoksia. Robottihitsaus edellyttää useimmissa tapauksissa, että kappale voidaan hitsata yhtäjaksoisesti tuomatta vähitellen lisää osia kokoonpanoon. Pienten osien paikoittamisessa on mahdollista käyttää toista robottia hitsausrobotin apuna. Geometrisesti yksinkertaisia hitsejä sisältävien kappaleiden hitsaus on edullista mekanisoida yksinkertaisemmilla laitteilla kuin robotilla. Kappaleen konstruktio ja työnvaiheistus voidaan silloin suunnitella toisenlaiseksi kuin robottihitsauksessa. Usean hitsauspään samanaikaisella käytöllä voidaan hitsausnopeus nostaa selvästi robottihitsausta suuremmaksi tätä paljon pienemmin kustannuksin. Robottien ohjelmointi nykyisin yleisimmin käytössä olevin menetelmin ei ole kyllin nopeata yksittäisten tai aivan muutaman kappaleen sarjojen hitsaamiseksi robotilla. Ratkaisu on löydettävä nykyisiä oleellisesti nopeammista objelmointimenetelmistä tai off-line-ohjelmoinnista. Kapppaleenkäsittelyn merkitys robottihitsauksessa korostuu suorilla kappaleilla. Riittävän monipuolinen kappaleenkäsittelylaite sekä parantaa robotin ulottuvuutta että luo mahdollisuudet hitsata nopeimmalla mahdollisella tavalla.

KW - welding

KW - mechanization

KW - automation

KW - robots

M3 - Report

SN - 951-38-2437-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports

BT - Suurten kappaleiden robottihitsaus

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Leino K, Vartiainen K. Suurten kappaleiden robottihitsaus: Esimerkkikappaleanalyysi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 45 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tutkimuksia - Research Reports; No. 378).