Syöpälääkkeiden haasteet ja näkymät

Olli Kallioniemi, Tomi Mäkelä

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Lähes puolet biotekniikan yritysten lääkekehitysprojekteista kohdistuu syöpään, ja noin 500 uutta lääkeyhdistettä on parhaillaan kliinisessä tutkimusvaiheessa. Monet uudet hoi-tomuodot ja täsmälääkkeet ovat tulleet kliiniseen käyttöön. Syöpälääkkeiden kehitys on kuitenkin vielä suurten haasteiden edessä. Myös uusille täsmälääkkeille kehittyy lopulta resistenssi. Suurelle osalle yleisistä kiinteän kudoksen kasvaimista ei myöskään vielä tun-neta mitään tehokasta hoitoa. Perustutkimuksen merkittävät löydökset eivät aina päädy klinikkaan riittävän nopeasti tai lainkaan. Uusien lääkehoitojen kustannukset muodos-tuvat kohtuuttoman suuriksi ilman hoidettavien potilasryhmien tarkkaa valintaa. Tässä katsauksessa käsittelemme syövän uusia lupaavia hoitoja, mm. kantasoluhoitoja, täsmä-lääkkeitä ja niiden yhdistelmiä, RNA-interferenssiä sekä systeemibiologisen tiedon mah-dollistamia potilaskohtaisen lääkehoidon mahdollisuuksia.
Original languageFinnish
Pages (from-to)985-994
JournalDuodecim
Volume122
Issue number8
Publication statusPublished - 2006
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Cite this

Kallioniemi, O., & Mäkelä, T. (2006). Syöpälääkkeiden haasteet ja näkymät. Duodecim, 122(8), 985-994.
Kallioniemi, Olli ; Mäkelä, Tomi. / Syöpälääkkeiden haasteet ja näkymät. In: Duodecim. 2006 ; Vol. 122, No. 8. pp. 985-994.
@article{044999ed4d1b408dba880503a5a7c0a3,
title = "Sy{\"o}p{\"a}l{\"a}{\"a}kkeiden haasteet ja n{\"a}kym{\"a}t",
abstract = "L{\"a}hes puolet biotekniikan yritysten l{\"a}{\"a}kekehitysprojekteista kohdistuu sy{\"o}p{\"a}{\"a}n, ja noin 500 uutta l{\"a}{\"a}keyhdistett{\"a} on parhaillaan kliinisess{\"a} tutkimusvaiheessa. Monet uudet hoi-tomuodot ja t{\"a}sm{\"a}l{\"a}{\"a}kkeet ovat tulleet kliiniseen k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n. Sy{\"o}p{\"a}l{\"a}{\"a}kkeiden kehitys on kuitenkin viel{\"a} suurten haasteiden edess{\"a}. My{\"o}s uusille t{\"a}sm{\"a}l{\"a}{\"a}kkeille kehittyy lopulta resistenssi. Suurelle osalle yleisist{\"a} kiinte{\"a}n kudoksen kasvaimista ei my{\"o}sk{\"a}{\"a}n viel{\"a} tun-neta mit{\"a}{\"a}n tehokasta hoitoa. Perustutkimuksen merkitt{\"a}v{\"a}t l{\"o}yd{\"o}kset eiv{\"a}t aina p{\"a}{\"a}dy klinikkaan riitt{\"a}v{\"a}n nopeasti tai lainkaan. Uusien l{\"a}{\"a}kehoitojen kustannukset muodos-tuvat kohtuuttoman suuriksi ilman hoidettavien potilasryhmien tarkkaa valintaa. T{\"a}ss{\"a} katsauksessa k{\"a}sittelemme sy{\"o}v{\"a}n uusia lupaavia hoitoja, mm. kantasoluhoitoja, t{\"a}sm{\"a}-l{\"a}{\"a}kkeit{\"a} ja niiden yhdistelmi{\"a}, RNA-interferenssi{\"a} sek{\"a} systeemibiologisen tiedon mah-dollistamia potilaskohtaisen l{\"a}{\"a}kehoidon mahdollisuuksia.",
author = "Olli Kallioniemi and Tomi M{\"a}kel{\"a}",
year = "2006",
language = "Finnish",
volume = "122",
pages = "985--994",
journal = "Duodecim",
issn = "0012-7183",
number = "8",

}

Kallioniemi, O & Mäkelä, T 2006, 'Syöpälääkkeiden haasteet ja näkymät', Duodecim, vol. 122, no. 8, pp. 985-994.

Syöpälääkkeiden haasteet ja näkymät. / Kallioniemi, Olli; Mäkelä, Tomi.

In: Duodecim, Vol. 122, No. 8, 2006, p. 985-994.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Syöpälääkkeiden haasteet ja näkymät

AU - Kallioniemi, Olli

AU - Mäkelä, Tomi

PY - 2006

Y1 - 2006

N2 - Lähes puolet biotekniikan yritysten lääkekehitysprojekteista kohdistuu syöpään, ja noin 500 uutta lääkeyhdistettä on parhaillaan kliinisessä tutkimusvaiheessa. Monet uudet hoi-tomuodot ja täsmälääkkeet ovat tulleet kliiniseen käyttöön. Syöpälääkkeiden kehitys on kuitenkin vielä suurten haasteiden edessä. Myös uusille täsmälääkkeille kehittyy lopulta resistenssi. Suurelle osalle yleisistä kiinteän kudoksen kasvaimista ei myöskään vielä tun-neta mitään tehokasta hoitoa. Perustutkimuksen merkittävät löydökset eivät aina päädy klinikkaan riittävän nopeasti tai lainkaan. Uusien lääkehoitojen kustannukset muodos-tuvat kohtuuttoman suuriksi ilman hoidettavien potilasryhmien tarkkaa valintaa. Tässä katsauksessa käsittelemme syövän uusia lupaavia hoitoja, mm. kantasoluhoitoja, täsmä-lääkkeitä ja niiden yhdistelmiä, RNA-interferenssiä sekä systeemibiologisen tiedon mah-dollistamia potilaskohtaisen lääkehoidon mahdollisuuksia.

AB - Lähes puolet biotekniikan yritysten lääkekehitysprojekteista kohdistuu syöpään, ja noin 500 uutta lääkeyhdistettä on parhaillaan kliinisessä tutkimusvaiheessa. Monet uudet hoi-tomuodot ja täsmälääkkeet ovat tulleet kliiniseen käyttöön. Syöpälääkkeiden kehitys on kuitenkin vielä suurten haasteiden edessä. Myös uusille täsmälääkkeille kehittyy lopulta resistenssi. Suurelle osalle yleisistä kiinteän kudoksen kasvaimista ei myöskään vielä tun-neta mitään tehokasta hoitoa. Perustutkimuksen merkittävät löydökset eivät aina päädy klinikkaan riittävän nopeasti tai lainkaan. Uusien lääkehoitojen kustannukset muodos-tuvat kohtuuttoman suuriksi ilman hoidettavien potilasryhmien tarkkaa valintaa. Tässä katsauksessa käsittelemme syövän uusia lupaavia hoitoja, mm. kantasoluhoitoja, täsmä-lääkkeitä ja niiden yhdistelmiä, RNA-interferenssiä sekä systeemibiologisen tiedon mah-dollistamia potilaskohtaisen lääkehoidon mahdollisuuksia.

M3 - Article

VL - 122

SP - 985

EP - 994

JO - Duodecim

JF - Duodecim

SN - 0012-7183

IS - 8

ER -

Kallioniemi O, Mäkelä T. Syöpälääkkeiden haasteet ja näkymät. Duodecim. 2006;122(8):985-994.