Systeemidynaaminen ennakointi

Markus Mäkinen

  Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

  Abstract

  Systeemidynamiikka on keino tutkia ja mallintaa monimutkaisia kokonaisuuksia. Sitä voidaan käyttää ennakoinnin välineenä kaappaamalla malliin tämänhetkiset systeemiset mekanismit ja ilmiöt, jotka liittyvät käsiteltävään ennakointiongelmaan. Tuntemalla tärkeimmät syy-seuraussuhteet ja takaisinkytkennät, voidaan tuottaa tietoa tulevaisuuden tiloista, jotka ovat luonnollisia jatkumoita nykyiselle toiminnalle. Mallia voidaan myös laajentaa lisäämällä ennakoitujen ilmiöiden tai toimenpiteiden vaikutuksia systeemiin. Systeemidynaamisen ennakoinnin vaiheet ovat: 1. Ennakoinnin tavoitteiden
  asettaminen, 2. Mallin rakentaminen, 3. Mallin analysointi, 4. Tulosten arviointi ja validointi. Mallin avulla pysytään kartoittamaan kokonaisvaltaisesti nykytila, tutkimaan ennakoitujen ilmiöiden vaikutusta systeemiin sekä luomaan holistisia tiekarttoja tavoitteiden saavuttamiseksi.
  Original languageFinnish
  Pages (from-to)5-17
  JournalFutura
  Issue number3
  Publication statusPublished - 2017
  MoE publication typeA1 Journal article-refereed

  Keywords

  • system dynamics
  • foresight
  • roadmap
  • holistic
  • modeling
  • complexity

  Cite this

  Mäkinen, M. (2017). Systeemidynaaminen ennakointi. Futura, (3), 5-17.
  Mäkinen, Markus. / Systeemidynaaminen ennakointi. In: Futura. 2017 ; No. 3. pp. 5-17.
  @article{b2353d96fb814b079183f5445e49faf2,
  title = "Systeemidynaaminen ennakointi",
  abstract = "Systeemidynamiikka on keino tutkia ja mallintaa monimutkaisia kokonaisuuksia. Sit{\"a} voidaan k{\"a}ytt{\"a}{\"a} ennakoinnin v{\"a}lineen{\"a} kaappaamalla malliin t{\"a}m{\"a}nhetkiset systeemiset mekanismit ja ilmi{\"o}t, jotka liittyv{\"a}t k{\"a}sitelt{\"a}v{\"a}{\"a}n ennakointiongelmaan. Tuntemalla t{\"a}rkeimm{\"a}t syy-seuraussuhteet ja takaisinkytkenn{\"a}t, voidaan tuottaa tietoa tulevaisuuden tiloista, jotka ovat luonnollisia jatkumoita nykyiselle toiminnalle. Mallia voidaan my{\"o}s laajentaa lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} ennakoitujen ilmi{\"o}iden tai toimenpiteiden vaikutuksia systeemiin. Systeemidynaamisen ennakoinnin vaiheet ovat: 1. Ennakoinnin tavoitteidenasettaminen, 2. Mallin rakentaminen, 3. Mallin analysointi, 4. Tulosten arviointi ja validointi. Mallin avulla pysyt{\"a}{\"a}n kartoittamaan kokonaisvaltaisesti nykytila, tutkimaan ennakoitujen ilmi{\"o}iden vaikutusta systeemiin sek{\"a} luomaan holistisia tiekarttoja tavoitteiden saavuttamiseksi.",
  keywords = "system dynamics, foresight, roadmap, holistic, modeling, complexity",
  author = "Markus M{\"a}kinen",
  year = "2017",
  language = "Finnish",
  pages = "5--17",
  journal = "Futura",
  issn = "0785-5494",
  number = "3",

  }

  Mäkinen, M 2017, 'Systeemidynaaminen ennakointi', Futura, no. 3, pp. 5-17.

  Systeemidynaaminen ennakointi. / Mäkinen, Markus.

  In: Futura, No. 3, 2017, p. 5-17.

  Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Systeemidynaaminen ennakointi

  AU - Mäkinen, Markus

  PY - 2017

  Y1 - 2017

  N2 - Systeemidynamiikka on keino tutkia ja mallintaa monimutkaisia kokonaisuuksia. Sitä voidaan käyttää ennakoinnin välineenä kaappaamalla malliin tämänhetkiset systeemiset mekanismit ja ilmiöt, jotka liittyvät käsiteltävään ennakointiongelmaan. Tuntemalla tärkeimmät syy-seuraussuhteet ja takaisinkytkennät, voidaan tuottaa tietoa tulevaisuuden tiloista, jotka ovat luonnollisia jatkumoita nykyiselle toiminnalle. Mallia voidaan myös laajentaa lisäämällä ennakoitujen ilmiöiden tai toimenpiteiden vaikutuksia systeemiin. Systeemidynaamisen ennakoinnin vaiheet ovat: 1. Ennakoinnin tavoitteidenasettaminen, 2. Mallin rakentaminen, 3. Mallin analysointi, 4. Tulosten arviointi ja validointi. Mallin avulla pysytään kartoittamaan kokonaisvaltaisesti nykytila, tutkimaan ennakoitujen ilmiöiden vaikutusta systeemiin sekä luomaan holistisia tiekarttoja tavoitteiden saavuttamiseksi.

  AB - Systeemidynamiikka on keino tutkia ja mallintaa monimutkaisia kokonaisuuksia. Sitä voidaan käyttää ennakoinnin välineenä kaappaamalla malliin tämänhetkiset systeemiset mekanismit ja ilmiöt, jotka liittyvät käsiteltävään ennakointiongelmaan. Tuntemalla tärkeimmät syy-seuraussuhteet ja takaisinkytkennät, voidaan tuottaa tietoa tulevaisuuden tiloista, jotka ovat luonnollisia jatkumoita nykyiselle toiminnalle. Mallia voidaan myös laajentaa lisäämällä ennakoitujen ilmiöiden tai toimenpiteiden vaikutuksia systeemiin. Systeemidynaamisen ennakoinnin vaiheet ovat: 1. Ennakoinnin tavoitteidenasettaminen, 2. Mallin rakentaminen, 3. Mallin analysointi, 4. Tulosten arviointi ja validointi. Mallin avulla pysytään kartoittamaan kokonaisvaltaisesti nykytila, tutkimaan ennakoitujen ilmiöiden vaikutusta systeemiin sekä luomaan holistisia tiekarttoja tavoitteiden saavuttamiseksi.

  KW - system dynamics

  KW - foresight

  KW - roadmap

  KW - holistic

  KW - modeling

  KW - complexity

  M3 - Article

  SP - 5

  EP - 17

  JO - Futura

  JF - Futura

  SN - 0785-5494

  IS - 3

  ER -

  Mäkinen M. Systeemidynaaminen ennakointi. Futura. 2017;(3):5-17.