Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen: Onko hybriditoimijoille tarvetta?

Translated title of the contribution: Systemic approach to changing welfare service model: Do we need hybrid actors?

Sirkku Kivisaari, Johanna Kohl, Johanna Leväsluoto

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Käsillä oleva raportti liittyy VTT:n Strada-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää päätöksentekoa tukevia työkaluja kompleksisiin sosio-teknisiin muutosprosesseihin. Kuvaamme nyt Strada-hankkeen yhtä tapaustutkimusta substanssipainotteisesti ja tarkastelemme, mitä uutta soveltamamme systeeminen lähestymistapa tuo ymmärrykseen hybriditoimijan tarpeesta ja mahdollisista rooleista. Tapaustutkimus liittyy ajankohtaiseen kysymykseen siitä, kuinka kroonisten sairauksien hallinnassa voidaan siirtyä asiakaslähtöiseen palvelumalliin. Raportti pohjautuu käytännön kokeiluun, jolla pyrittiin edistämään yhteisen näkemyksen syntymistä muutoksesta ja sen edellytyksistä laajassa toimijaverkostossa. Kokeilussa muutos hahmotettiin pitkäjänteisenä yhteiskunnallisena prosessina ja sitä edistettiin osallistuvin ja tulevaisuussuuntautunein menetelmin. Lähestymistapa nosti esille paitsi eritasoisten kehitysprosessien linkittämisen välttämättömyyden myös kokemusasiantuntijuuden merkityksen. Muutoksen tarkastelu systeemisessä kehikossa avasi näkymän sen yhteiskunnalliseen ja sektorirajat ylittävään luonteeseen. Raportti nostaa haasteeksi eri sektoreiden ja tasojen kehityskulkujen linkitykseen tarvittavien hybriditoimijoiden tunnistamisen ja mobilisoinnin.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages38
  ISBN (Electronic)978-951-38-8091-0
  Publication statusPublished - 2014
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Technology
  Number153
  ISSN2242-1211

  Keywords

  • multilevel perspective
  • hybrid actors
  • chronic care
  • transition
  • system innovation

  Cite this

  Kivisaari, S., Kohl, J., & Leväsluoto, J. (2014). Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen: Onko hybriditoimijoille tarvetta? Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 153
  Kivisaari, Sirkku ; Kohl, Johanna ; Leväsluoto, Johanna. / Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen : Onko hybriditoimijoille tarvetta?. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 38 p. (VTT Technology; No. 153).
  @book{3c21d74ac3794653b8fd4a5856358668,
  title = "Systeeminen n{\"a}k{\"o}kulma hyvinvointipalveluiden muutokseen: Onko hybriditoimijoille tarvetta?",
  abstract = "K{\"a}sill{\"a} oleva raportti liittyy VTT:n Strada-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehitt{\"a}{\"a} p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoa tukevia ty{\"o}kaluja kompleksisiin sosio-teknisiin muutosprosesseihin. Kuvaamme nyt Strada-hankkeen yht{\"a} tapaustutkimusta substanssipainotteisesti ja tarkastelemme, mit{\"a} uutta soveltamamme systeeminen l{\"a}hestymistapa tuo ymm{\"a}rrykseen hybriditoimijan tarpeesta ja mahdollisista rooleista. Tapaustutkimus liittyy ajankohtaiseen kysymykseen siit{\"a}, kuinka kroonisten sairauksien hallinnassa voidaan siirty{\"a} asiakasl{\"a}ht{\"o}iseen palvelumalliin. Raportti pohjautuu k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kokeiluun, jolla pyrittiin edist{\"a}m{\"a}{\"a}n yhteisen n{\"a}kemyksen syntymist{\"a} muutoksesta ja sen edellytyksist{\"a} laajassa toimijaverkostossa. Kokeilussa muutos hahmotettiin pitk{\"a}j{\"a}nteisen{\"a} yhteiskunnallisena prosessina ja sit{\"a} edistettiin osallistuvin ja tulevaisuussuuntautunein menetelmin. L{\"a}hestymistapa nosti esille paitsi eritasoisten kehitysprosessien linkitt{\"a}misen v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}myyden my{\"o}s kokemusasiantuntijuuden merkityksen. Muutoksen tarkastelu systeemisess{\"a} kehikossa avasi n{\"a}kym{\"a}n sen yhteiskunnalliseen ja sektorirajat ylitt{\"a}v{\"a}{\"a}n luonteeseen. Raportti nostaa haasteeksi eri sektoreiden ja tasojen kehityskulkujen linkitykseen tarvittavien hybriditoimijoiden tunnistamisen ja mobilisoinnin.",
  keywords = "multilevel perspective, hybrid actors, chronic care, transition, system innovation",
  author = "Sirkku Kivisaari and Johanna Kohl and Johanna Lev{\"a}sluoto",
  note = "Project code: 86110",
  year = "2014",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Technology",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "153",
  address = "Finland",

  }

  Kivisaari, S, Kohl, J & Leväsluoto, J 2014, Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen: Onko hybriditoimijoille tarvetta? VTT Technology, no. 153, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen : Onko hybriditoimijoille tarvetta? / Kivisaari, Sirkku; Kohl, Johanna; Leväsluoto, Johanna.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 38 p. (VTT Technology; No. 153).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen

  T2 - Onko hybriditoimijoille tarvetta?

  AU - Kivisaari, Sirkku

  AU - Kohl, Johanna

  AU - Leväsluoto, Johanna

  N1 - Project code: 86110

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - Käsillä oleva raportti liittyy VTT:n Strada-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää päätöksentekoa tukevia työkaluja kompleksisiin sosio-teknisiin muutosprosesseihin. Kuvaamme nyt Strada-hankkeen yhtä tapaustutkimusta substanssipainotteisesti ja tarkastelemme, mitä uutta soveltamamme systeeminen lähestymistapa tuo ymmärrykseen hybriditoimijan tarpeesta ja mahdollisista rooleista. Tapaustutkimus liittyy ajankohtaiseen kysymykseen siitä, kuinka kroonisten sairauksien hallinnassa voidaan siirtyä asiakaslähtöiseen palvelumalliin. Raportti pohjautuu käytännön kokeiluun, jolla pyrittiin edistämään yhteisen näkemyksen syntymistä muutoksesta ja sen edellytyksistä laajassa toimijaverkostossa. Kokeilussa muutos hahmotettiin pitkäjänteisenä yhteiskunnallisena prosessina ja sitä edistettiin osallistuvin ja tulevaisuussuuntautunein menetelmin. Lähestymistapa nosti esille paitsi eritasoisten kehitysprosessien linkittämisen välttämättömyyden myös kokemusasiantuntijuuden merkityksen. Muutoksen tarkastelu systeemisessä kehikossa avasi näkymän sen yhteiskunnalliseen ja sektorirajat ylittävään luonteeseen. Raportti nostaa haasteeksi eri sektoreiden ja tasojen kehityskulkujen linkitykseen tarvittavien hybriditoimijoiden tunnistamisen ja mobilisoinnin.

  AB - Käsillä oleva raportti liittyy VTT:n Strada-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää päätöksentekoa tukevia työkaluja kompleksisiin sosio-teknisiin muutosprosesseihin. Kuvaamme nyt Strada-hankkeen yhtä tapaustutkimusta substanssipainotteisesti ja tarkastelemme, mitä uutta soveltamamme systeeminen lähestymistapa tuo ymmärrykseen hybriditoimijan tarpeesta ja mahdollisista rooleista. Tapaustutkimus liittyy ajankohtaiseen kysymykseen siitä, kuinka kroonisten sairauksien hallinnassa voidaan siirtyä asiakaslähtöiseen palvelumalliin. Raportti pohjautuu käytännön kokeiluun, jolla pyrittiin edistämään yhteisen näkemyksen syntymistä muutoksesta ja sen edellytyksistä laajassa toimijaverkostossa. Kokeilussa muutos hahmotettiin pitkäjänteisenä yhteiskunnallisena prosessina ja sitä edistettiin osallistuvin ja tulevaisuussuuntautunein menetelmin. Lähestymistapa nosti esille paitsi eritasoisten kehitysprosessien linkittämisen välttämättömyyden myös kokemusasiantuntijuuden merkityksen. Muutoksen tarkastelu systeemisessä kehikossa avasi näkymän sen yhteiskunnalliseen ja sektorirajat ylittävään luonteeseen. Raportti nostaa haasteeksi eri sektoreiden ja tasojen kehityskulkujen linkitykseen tarvittavien hybriditoimijoiden tunnistamisen ja mobilisoinnin.

  KW - multilevel perspective

  KW - hybrid actors

  KW - chronic care

  KW - transition

  KW - system innovation

  M3 - Report

  T3 - VTT Technology

  BT - Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Kivisaari S, Kohl J, Leväsluoto J. Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen: Onko hybriditoimijoille tarvetta? Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 38 p. (VTT Technology; No. 153).