Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen: Onko hybriditoimijoille tarvetta?

Translated title of the contribution: Systemic approach to changing welfare service model: Do we need hybrid actors?

Sirkku Kivisaari, Johanna Kohl, Johanna Leväsluoto

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Käsillä oleva raportti liittyy VTT:n Strada-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää päätöksentekoa tukevia työkaluja kompleksisiin sosio-teknisiin muutosprosesseihin. Kuvaamme nyt Strada-hankkeen yhtä tapaustutkimusta substanssipainotteisesti ja tarkastelemme, mitä uutta soveltamamme systeeminen lähestymistapa tuo ymmärrykseen hybriditoimijan tarpeesta ja mahdollisista rooleista. Tapaustutkimus liittyy ajankohtaiseen kysymykseen siitä, kuinka kroonisten sairauksien hallinnassa voidaan siirtyä asiakaslähtöiseen palvelumalliin. Raportti pohjautuu käytännön kokeiluun, jolla pyrittiin edistämään yhteisen näkemyksen syntymistä muutoksesta ja sen edellytyksistä laajassa toimijaverkostossa. Kokeilussa muutos hahmotettiin pitkäjänteisenä yhteiskunnallisena prosessina ja sitä edistettiin osallistuvin ja tulevaisuussuuntautunein menetelmin. Lähestymistapa nosti esille paitsi eritasoisten kehitysprosessien linkittämisen välttämättömyyden myös kokemusasiantuntijuuden merkityksen. Muutoksen tarkastelu systeemisessä kehikossa avasi näkymän sen yhteiskunnalliseen ja sektorirajat ylittävään luonteeseen. Raportti nostaa haasteeksi eri sektoreiden ja tasojen kehityskulkujen linkitykseen tarvittavien hybriditoimijoiden tunnistamisen ja mobilisoinnin.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages38
ISBN (Electronic)978-951-38-8091-0
Publication statusPublished - 2014
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Technology
Number153
ISSN2242-1211

Keywords

  • multilevel perspective
  • hybrid actors
  • chronic care
  • transition
  • system innovation

Cite this

Kivisaari, S., Kohl, J., & Leväsluoto, J. (2014). Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen: Onko hybriditoimijoille tarvetta? Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology, No. 153
Kivisaari, Sirkku ; Kohl, Johanna ; Leväsluoto, Johanna. / Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen : Onko hybriditoimijoille tarvetta?. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 38 p. (VTT Technology; No. 153).
@book{3c21d74ac3794653b8fd4a5856358668,
title = "Systeeminen n{\"a}k{\"o}kulma hyvinvointipalveluiden muutokseen: Onko hybriditoimijoille tarvetta?",
abstract = "K{\"a}sill{\"a} oleva raportti liittyy VTT:n Strada-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehitt{\"a}{\"a} p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoa tukevia ty{\"o}kaluja kompleksisiin sosio-teknisiin muutosprosesseihin. Kuvaamme nyt Strada-hankkeen yht{\"a} tapaustutkimusta substanssipainotteisesti ja tarkastelemme, mit{\"a} uutta soveltamamme systeeminen l{\"a}hestymistapa tuo ymm{\"a}rrykseen hybriditoimijan tarpeesta ja mahdollisista rooleista. Tapaustutkimus liittyy ajankohtaiseen kysymykseen siit{\"a}, kuinka kroonisten sairauksien hallinnassa voidaan siirty{\"a} asiakasl{\"a}ht{\"o}iseen palvelumalliin. Raportti pohjautuu k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n kokeiluun, jolla pyrittiin edist{\"a}m{\"a}{\"a}n yhteisen n{\"a}kemyksen syntymist{\"a} muutoksesta ja sen edellytyksist{\"a} laajassa toimijaverkostossa. Kokeilussa muutos hahmotettiin pitk{\"a}j{\"a}nteisen{\"a} yhteiskunnallisena prosessina ja sit{\"a} edistettiin osallistuvin ja tulevaisuussuuntautunein menetelmin. L{\"a}hestymistapa nosti esille paitsi eritasoisten kehitysprosessien linkitt{\"a}misen v{\"a}ltt{\"a}m{\"a}tt{\"o}myyden my{\"o}s kokemusasiantuntijuuden merkityksen. Muutoksen tarkastelu systeemisess{\"a} kehikossa avasi n{\"a}kym{\"a}n sen yhteiskunnalliseen ja sektorirajat ylitt{\"a}v{\"a}{\"a}n luonteeseen. Raportti nostaa haasteeksi eri sektoreiden ja tasojen kehityskulkujen linkitykseen tarvittavien hybriditoimijoiden tunnistamisen ja mobilisoinnin.",
keywords = "multilevel perspective, hybrid actors, chronic care, transition, system innovation",
author = "Sirkku Kivisaari and Johanna Kohl and Johanna Lev{\"a}sluoto",
note = "Project code: 86110",
year = "2014",
language = "Finnish",
series = "VTT Technology",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "153",
address = "Finland",

}

Kivisaari, S, Kohl, J & Leväsluoto, J 2014, Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen: Onko hybriditoimijoille tarvetta? VTT Technology, no. 153, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen : Onko hybriditoimijoille tarvetta? / Kivisaari, Sirkku; Kohl, Johanna; Leväsluoto, Johanna.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 38 p. (VTT Technology; No. 153).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen

T2 - Onko hybriditoimijoille tarvetta?

AU - Kivisaari, Sirkku

AU - Kohl, Johanna

AU - Leväsluoto, Johanna

N1 - Project code: 86110

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Käsillä oleva raportti liittyy VTT:n Strada-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää päätöksentekoa tukevia työkaluja kompleksisiin sosio-teknisiin muutosprosesseihin. Kuvaamme nyt Strada-hankkeen yhtä tapaustutkimusta substanssipainotteisesti ja tarkastelemme, mitä uutta soveltamamme systeeminen lähestymistapa tuo ymmärrykseen hybriditoimijan tarpeesta ja mahdollisista rooleista. Tapaustutkimus liittyy ajankohtaiseen kysymykseen siitä, kuinka kroonisten sairauksien hallinnassa voidaan siirtyä asiakaslähtöiseen palvelumalliin. Raportti pohjautuu käytännön kokeiluun, jolla pyrittiin edistämään yhteisen näkemyksen syntymistä muutoksesta ja sen edellytyksistä laajassa toimijaverkostossa. Kokeilussa muutos hahmotettiin pitkäjänteisenä yhteiskunnallisena prosessina ja sitä edistettiin osallistuvin ja tulevaisuussuuntautunein menetelmin. Lähestymistapa nosti esille paitsi eritasoisten kehitysprosessien linkittämisen välttämättömyyden myös kokemusasiantuntijuuden merkityksen. Muutoksen tarkastelu systeemisessä kehikossa avasi näkymän sen yhteiskunnalliseen ja sektorirajat ylittävään luonteeseen. Raportti nostaa haasteeksi eri sektoreiden ja tasojen kehityskulkujen linkitykseen tarvittavien hybriditoimijoiden tunnistamisen ja mobilisoinnin.

AB - Käsillä oleva raportti liittyy VTT:n Strada-hankkeeseen, jonka tavoitteena on kehittää päätöksentekoa tukevia työkaluja kompleksisiin sosio-teknisiin muutosprosesseihin. Kuvaamme nyt Strada-hankkeen yhtä tapaustutkimusta substanssipainotteisesti ja tarkastelemme, mitä uutta soveltamamme systeeminen lähestymistapa tuo ymmärrykseen hybriditoimijan tarpeesta ja mahdollisista rooleista. Tapaustutkimus liittyy ajankohtaiseen kysymykseen siitä, kuinka kroonisten sairauksien hallinnassa voidaan siirtyä asiakaslähtöiseen palvelumalliin. Raportti pohjautuu käytännön kokeiluun, jolla pyrittiin edistämään yhteisen näkemyksen syntymistä muutoksesta ja sen edellytyksistä laajassa toimijaverkostossa. Kokeilussa muutos hahmotettiin pitkäjänteisenä yhteiskunnallisena prosessina ja sitä edistettiin osallistuvin ja tulevaisuussuuntautunein menetelmin. Lähestymistapa nosti esille paitsi eritasoisten kehitysprosessien linkittämisen välttämättömyyden myös kokemusasiantuntijuuden merkityksen. Muutoksen tarkastelu systeemisessä kehikossa avasi näkymän sen yhteiskunnalliseen ja sektorirajat ylittävään luonteeseen. Raportti nostaa haasteeksi eri sektoreiden ja tasojen kehityskulkujen linkitykseen tarvittavien hybriditoimijoiden tunnistamisen ja mobilisoinnin.

KW - multilevel perspective

KW - hybrid actors

KW - chronic care

KW - transition

KW - system innovation

M3 - Report

T3 - VTT Technology

BT - Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kivisaari S, Kohl J, Leväsluoto J. Systeeminen näkökulma hyvinvointipalveluiden muutokseen: Onko hybriditoimijoille tarvetta? Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2014. 38 p. (VTT Technology; No. 153).