Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos: Kirjallisuuskatsaus

Translated title of the contribution: Systemic innovations and socio-technical change: Literature review

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Julkaisussa tarkastellaan systeemisen innovaatiotoiminnan ja muutosten taustaa, dynamiikkaa sekä vaikutusmahdollisuuksia luomalla katsaus teemaa käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen. Systeemisellä muutoksella viitataan laaja-alaiseen toimintamallien, rakenteiden ja näiden vuorovaikutuksen samanaikaiseen muutokseen. Systeemisyyden luonnetta lähestytään kolmen tutkimussuuntauksen kautta. Ensimmäinen niistä koskee innovaatiojärjestelmien tutkimusta. Se pohjautuu pitkälti institutionaaliseen ja evolutionääriseen taloustieteeseen sekä tieteen ja teknologian sosiologiaan. Toinen tutkimussuuntaus on liikkeenjohdon sekä teknologiajohtamisen tutkimus, jossa näkökulmana on yrityksen liiketoiminnan ja tuotekehityksen organisointi. Kolmas tutkimussuuntaus, sosioteknisten järjestelmien muutos, on näkökulmista laajin, ja se pyrkii käsitteellistämään yhteiskunnallisen ja taloudellisen muutoksen luonnetta sekä luomaan käsitteitä kokonaisvaltaisten siirtymien hallintaan. Kysymys innovaatiotoimintaan vaikuttavista tekijöistä on niin laaja ja monisyinen, että yhden tutkimussuuntauksen varassa sitä ei ole mahdollista tyhjentävästi selittää. Kullakin esitellystä kolmesta lähestymistavasta on omat vahvuutensa, jotka täydentävät kuvaa systeemisten innovaatioiden luonteesta. Ne tarjoavat toisiaan täydentäviä näkökulmia sekä tutkimukseen että yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages86
ISBN (Electronic)978-951-38-7776-7
ISBN (Print)978-951-38-7775-0
Publication statusPublished - 2011
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2593
ISSN1235-0605

Keywords

  • systemic innovation
  • system innovation
  • systemic change
  • socio-technical change
  • innovation
  • innovation system
  • innovation policy

Cite this

Nieminen, M., Valovirta, V., & Pelkonen, A. (2011). Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2593
Nieminen, Mika ; Valovirta, Ville ; Pelkonen, Antti. / Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 86 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2593).
@book{9a1fd8191daa488589507bcca307c4e7,
title = "Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Julkaisussa tarkastellaan systeemisen innovaatiotoiminnan ja muutosten taustaa, dynamiikkaa sek{\"a} vaikutusmahdollisuuksia luomalla katsaus teemaa k{\"a}sittelev{\"a}{\"a}n tutkimuskirjallisuuteen. Systeemisell{\"a} muutoksella viitataan laaja-alaiseen toimintamallien, rakenteiden ja n{\"a}iden vuorovaikutuksen samanaikaiseen muutokseen. Systeemisyyden luonnetta l{\"a}hestyt{\"a}{\"a}n kolmen tutkimussuuntauksen kautta. Ensimm{\"a}inen niist{\"a} koskee innovaatioj{\"a}rjestelmien tutkimusta. Se pohjautuu pitk{\"a}lti institutionaaliseen ja evolution{\"a}{\"a}riseen taloustieteeseen sek{\"a} tieteen ja teknologian sosiologiaan. Toinen tutkimussuuntaus on liikkeenjohdon sek{\"a} teknologiajohtamisen tutkimus, jossa n{\"a}k{\"o}kulmana on yrityksen liiketoiminnan ja tuotekehityksen organisointi. Kolmas tutkimussuuntaus, sosioteknisten j{\"a}rjestelmien muutos, on n{\"a}k{\"o}kulmista laajin, ja se pyrkii k{\"a}sitteellist{\"a}m{\"a}{\"a}n yhteiskunnallisen ja taloudellisen muutoksen luonnetta sek{\"a} luomaan k{\"a}sitteit{\"a} kokonaisvaltaisten siirtymien hallintaan. Kysymys innovaatiotoimintaan vaikuttavista tekij{\"o}ist{\"a} on niin laaja ja monisyinen, ett{\"a} yhden tutkimussuuntauksen varassa sit{\"a} ei ole mahdollista tyhjent{\"a}v{\"a}sti selitt{\"a}{\"a}. Kullakin esitellyst{\"a} kolmesta l{\"a}hestymistavasta on omat vahvuutensa, jotka t{\"a}ydent{\"a}v{\"a}t kuvaa systeemisten innovaatioiden luonteesta. Ne tarjoavat toisiaan t{\"a}ydent{\"a}vi{\"a} n{\"a}k{\"o}kulmia sek{\"a} tutkimukseen ett{\"a} yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoon.",
keywords = "systemic innovation, system innovation, systemic change, socio-technical change, innovation, innovation system, innovation policy",
author = "Mika Nieminen and Ville Valovirta and Antti Pelkonen",
note = "Project code: 43029",
year = "2011",
language = "Finnish",
isbn = "978-951-38-7775-0",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2593",
address = "Finland",

}

Nieminen, M, Valovirta, V & Pelkonen, A 2011, Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos: Kirjallisuuskatsaus. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2593, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos : Kirjallisuuskatsaus. / Nieminen, Mika; Valovirta, Ville; Pelkonen, Antti.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 86 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2593).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos

T2 - Kirjallisuuskatsaus

AU - Nieminen, Mika

AU - Valovirta, Ville

AU - Pelkonen, Antti

N1 - Project code: 43029

PY - 2011

Y1 - 2011

N2 - Julkaisussa tarkastellaan systeemisen innovaatiotoiminnan ja muutosten taustaa, dynamiikkaa sekä vaikutusmahdollisuuksia luomalla katsaus teemaa käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen. Systeemisellä muutoksella viitataan laaja-alaiseen toimintamallien, rakenteiden ja näiden vuorovaikutuksen samanaikaiseen muutokseen. Systeemisyyden luonnetta lähestytään kolmen tutkimussuuntauksen kautta. Ensimmäinen niistä koskee innovaatiojärjestelmien tutkimusta. Se pohjautuu pitkälti institutionaaliseen ja evolutionääriseen taloustieteeseen sekä tieteen ja teknologian sosiologiaan. Toinen tutkimussuuntaus on liikkeenjohdon sekä teknologiajohtamisen tutkimus, jossa näkökulmana on yrityksen liiketoiminnan ja tuotekehityksen organisointi. Kolmas tutkimussuuntaus, sosioteknisten järjestelmien muutos, on näkökulmista laajin, ja se pyrkii käsitteellistämään yhteiskunnallisen ja taloudellisen muutoksen luonnetta sekä luomaan käsitteitä kokonaisvaltaisten siirtymien hallintaan. Kysymys innovaatiotoimintaan vaikuttavista tekijöistä on niin laaja ja monisyinen, että yhden tutkimussuuntauksen varassa sitä ei ole mahdollista tyhjentävästi selittää. Kullakin esitellystä kolmesta lähestymistavasta on omat vahvuutensa, jotka täydentävät kuvaa systeemisten innovaatioiden luonteesta. Ne tarjoavat toisiaan täydentäviä näkökulmia sekä tutkimukseen että yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

AB - Julkaisussa tarkastellaan systeemisen innovaatiotoiminnan ja muutosten taustaa, dynamiikkaa sekä vaikutusmahdollisuuksia luomalla katsaus teemaa käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen. Systeemisellä muutoksella viitataan laaja-alaiseen toimintamallien, rakenteiden ja näiden vuorovaikutuksen samanaikaiseen muutokseen. Systeemisyyden luonnetta lähestytään kolmen tutkimussuuntauksen kautta. Ensimmäinen niistä koskee innovaatiojärjestelmien tutkimusta. Se pohjautuu pitkälti institutionaaliseen ja evolutionääriseen taloustieteeseen sekä tieteen ja teknologian sosiologiaan. Toinen tutkimussuuntaus on liikkeenjohdon sekä teknologiajohtamisen tutkimus, jossa näkökulmana on yrityksen liiketoiminnan ja tuotekehityksen organisointi. Kolmas tutkimussuuntaus, sosioteknisten järjestelmien muutos, on näkökulmista laajin, ja se pyrkii käsitteellistämään yhteiskunnallisen ja taloudellisen muutoksen luonnetta sekä luomaan käsitteitä kokonaisvaltaisten siirtymien hallintaan. Kysymys innovaatiotoimintaan vaikuttavista tekijöistä on niin laaja ja monisyinen, että yhden tutkimussuuntauksen varassa sitä ei ole mahdollista tyhjentävästi selittää. Kullakin esitellystä kolmesta lähestymistavasta on omat vahvuutensa, jotka täydentävät kuvaa systeemisten innovaatioiden luonteesta. Ne tarjoavat toisiaan täydentäviä näkökulmia sekä tutkimukseen että yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

KW - systemic innovation

KW - system innovation

KW - systemic change

KW - socio-technical change

KW - innovation

KW - innovation system

KW - innovation policy

M3 - Report

SN - 978-951-38-7775-0

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Nieminen M, Valovirta V, Pelkonen A. Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 86 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2593).