Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos: Kirjallisuuskatsaus

Translated title of the contribution: Systemic innovations and socio-technical change: Literature review

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Julkaisussa tarkastellaan systeemisen innovaatiotoiminnan ja muutosten taustaa, dynamiikkaa sekä vaikutusmahdollisuuksia luomalla katsaus teemaa käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen. Systeemisellä muutoksella viitataan laaja-alaiseen toimintamallien, rakenteiden ja näiden vuorovaikutuksen samanaikaiseen muutokseen. Systeemisyyden luonnetta lähestytään kolmen tutkimussuuntauksen kautta. Ensimmäinen niistä koskee innovaatiojärjestelmien tutkimusta. Se pohjautuu pitkälti institutionaaliseen ja evolutionääriseen taloustieteeseen sekä tieteen ja teknologian sosiologiaan. Toinen tutkimussuuntaus on liikkeenjohdon sekä teknologiajohtamisen tutkimus, jossa näkökulmana on yrityksen liiketoiminnan ja tuotekehityksen organisointi. Kolmas tutkimussuuntaus, sosioteknisten järjestelmien muutos, on näkökulmista laajin, ja se pyrkii käsitteellistämään yhteiskunnallisen ja taloudellisen muutoksen luonnetta sekä luomaan käsitteitä kokonaisvaltaisten siirtymien hallintaan. Kysymys innovaatiotoimintaan vaikuttavista tekijöistä on niin laaja ja monisyinen, että yhden tutkimussuuntauksen varassa sitä ei ole mahdollista tyhjentävästi selittää. Kullakin esitellystä kolmesta lähestymistavasta on omat vahvuutensa, jotka täydentävät kuvaa systeemisten innovaatioiden luonteesta. Ne tarjoavat toisiaan täydentäviä näkökulmia sekä tutkimukseen että yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages86
  ISBN (Electronic)978-951-38-7776-7
  ISBN (Print)978-951-38-7775-0
  Publication statusPublished - 2011
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
  Number2593
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • systemic innovation
  • system innovation
  • systemic change
  • socio-technical change
  • innovation
  • innovation system
  • innovation policy

  Cite this

  Nieminen, M., Valovirta, V., & Pelkonen, A. (2011). Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2593
  Nieminen, Mika ; Valovirta, Ville ; Pelkonen, Antti. / Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 86 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2593).
  @book{9a1fd8191daa488589507bcca307c4e7,
  title = "Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos: Kirjallisuuskatsaus",
  abstract = "Julkaisussa tarkastellaan systeemisen innovaatiotoiminnan ja muutosten taustaa, dynamiikkaa sek{\"a} vaikutusmahdollisuuksia luomalla katsaus teemaa k{\"a}sittelev{\"a}{\"a}n tutkimuskirjallisuuteen. Systeemisell{\"a} muutoksella viitataan laaja-alaiseen toimintamallien, rakenteiden ja n{\"a}iden vuorovaikutuksen samanaikaiseen muutokseen. Systeemisyyden luonnetta l{\"a}hestyt{\"a}{\"a}n kolmen tutkimussuuntauksen kautta. Ensimm{\"a}inen niist{\"a} koskee innovaatioj{\"a}rjestelmien tutkimusta. Se pohjautuu pitk{\"a}lti institutionaaliseen ja evolution{\"a}{\"a}riseen taloustieteeseen sek{\"a} tieteen ja teknologian sosiologiaan. Toinen tutkimussuuntaus on liikkeenjohdon sek{\"a} teknologiajohtamisen tutkimus, jossa n{\"a}k{\"o}kulmana on yrityksen liiketoiminnan ja tuotekehityksen organisointi. Kolmas tutkimussuuntaus, sosioteknisten j{\"a}rjestelmien muutos, on n{\"a}k{\"o}kulmista laajin, ja se pyrkii k{\"a}sitteellist{\"a}m{\"a}{\"a}n yhteiskunnallisen ja taloudellisen muutoksen luonnetta sek{\"a} luomaan k{\"a}sitteit{\"a} kokonaisvaltaisten siirtymien hallintaan. Kysymys innovaatiotoimintaan vaikuttavista tekij{\"o}ist{\"a} on niin laaja ja monisyinen, ett{\"a} yhden tutkimussuuntauksen varassa sit{\"a} ei ole mahdollista tyhjent{\"a}v{\"a}sti selitt{\"a}{\"a}. Kullakin esitellyst{\"a} kolmesta l{\"a}hestymistavasta on omat vahvuutensa, jotka t{\"a}ydent{\"a}v{\"a}t kuvaa systeemisten innovaatioiden luonteesta. Ne tarjoavat toisiaan t{\"a}ydent{\"a}vi{\"a} n{\"a}k{\"o}kulmia sek{\"a} tutkimukseen ett{\"a} yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun ja p{\"a}{\"a}t{\"o}ksentekoon.",
  keywords = "systemic innovation, system innovation, systemic change, socio-technical change, innovation, innovation system, innovation policy",
  author = "Mika Nieminen and Ville Valovirta and Antti Pelkonen",
  note = "Project code: 43029",
  year = "2011",
  language = "Finnish",
  isbn = "978-951-38-7775-0",
  series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2593",
  address = "Finland",

  }

  Nieminen, M, Valovirta, V & Pelkonen, A 2011, Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos: Kirjallisuuskatsaus. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2593, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos : Kirjallisuuskatsaus. / Nieminen, Mika; Valovirta, Ville; Pelkonen, Antti.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 86 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2593).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos

  T2 - Kirjallisuuskatsaus

  AU - Nieminen, Mika

  AU - Valovirta, Ville

  AU - Pelkonen, Antti

  N1 - Project code: 43029

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - Julkaisussa tarkastellaan systeemisen innovaatiotoiminnan ja muutosten taustaa, dynamiikkaa sekä vaikutusmahdollisuuksia luomalla katsaus teemaa käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen. Systeemisellä muutoksella viitataan laaja-alaiseen toimintamallien, rakenteiden ja näiden vuorovaikutuksen samanaikaiseen muutokseen. Systeemisyyden luonnetta lähestytään kolmen tutkimussuuntauksen kautta. Ensimmäinen niistä koskee innovaatiojärjestelmien tutkimusta. Se pohjautuu pitkälti institutionaaliseen ja evolutionääriseen taloustieteeseen sekä tieteen ja teknologian sosiologiaan. Toinen tutkimussuuntaus on liikkeenjohdon sekä teknologiajohtamisen tutkimus, jossa näkökulmana on yrityksen liiketoiminnan ja tuotekehityksen organisointi. Kolmas tutkimussuuntaus, sosioteknisten järjestelmien muutos, on näkökulmista laajin, ja se pyrkii käsitteellistämään yhteiskunnallisen ja taloudellisen muutoksen luonnetta sekä luomaan käsitteitä kokonaisvaltaisten siirtymien hallintaan. Kysymys innovaatiotoimintaan vaikuttavista tekijöistä on niin laaja ja monisyinen, että yhden tutkimussuuntauksen varassa sitä ei ole mahdollista tyhjentävästi selittää. Kullakin esitellystä kolmesta lähestymistavasta on omat vahvuutensa, jotka täydentävät kuvaa systeemisten innovaatioiden luonteesta. Ne tarjoavat toisiaan täydentäviä näkökulmia sekä tutkimukseen että yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

  AB - Julkaisussa tarkastellaan systeemisen innovaatiotoiminnan ja muutosten taustaa, dynamiikkaa sekä vaikutusmahdollisuuksia luomalla katsaus teemaa käsittelevään tutkimuskirjallisuuteen. Systeemisellä muutoksella viitataan laaja-alaiseen toimintamallien, rakenteiden ja näiden vuorovaikutuksen samanaikaiseen muutokseen. Systeemisyyden luonnetta lähestytään kolmen tutkimussuuntauksen kautta. Ensimmäinen niistä koskee innovaatiojärjestelmien tutkimusta. Se pohjautuu pitkälti institutionaaliseen ja evolutionääriseen taloustieteeseen sekä tieteen ja teknologian sosiologiaan. Toinen tutkimussuuntaus on liikkeenjohdon sekä teknologiajohtamisen tutkimus, jossa näkökulmana on yrityksen liiketoiminnan ja tuotekehityksen organisointi. Kolmas tutkimussuuntaus, sosioteknisten järjestelmien muutos, on näkökulmista laajin, ja se pyrkii käsitteellistämään yhteiskunnallisen ja taloudellisen muutoksen luonnetta sekä luomaan käsitteitä kokonaisvaltaisten siirtymien hallintaan. Kysymys innovaatiotoimintaan vaikuttavista tekijöistä on niin laaja ja monisyinen, että yhden tutkimussuuntauksen varassa sitä ei ole mahdollista tyhjentävästi selittää. Kullakin esitellystä kolmesta lähestymistavasta on omat vahvuutensa, jotka täydentävät kuvaa systeemisten innovaatioiden luonteesta. Ne tarjoavat toisiaan täydentäviä näkökulmia sekä tutkimukseen että yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun ja päätöksentekoon.

  KW - systemic innovation

  KW - system innovation

  KW - systemic change

  KW - socio-technical change

  KW - innovation

  KW - innovation system

  KW - innovation policy

  M3 - Report

  SN - 978-951-38-7775-0

  T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

  BT - Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Nieminen M, Valovirta V, Pelkonen A. Systeemiset innovaatiot ja sosiotekninen muutos: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2011. 86 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2593).