Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena: Kirjallisuuskatsaus

Olavi Myllymäki, Raija Ahvenainen, Thea Sipiläinen-Malm, Kaisa Poutanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pakkausten aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi on käytettävissä useita keinoja, joista biohajoavat pakkausmateriaalit ovat yksi mahdollisuus. Tällä hetkellä ne kuitenkin ovat vielä hyvin rajallinen vaihtoehto. Ennen kuin biohajoavat pakkausmateriaalit, esim. tärkkelykseen pohjautuvat materiaalit, ovat todellinen ratkaisu pakkausmateriaalijätteiden vähentämisessä, on tehtävä huomattavassa määrin kehitystyötä ja ratkaistava useita ongelmia, joista esimerkkinä materiaalien vedenkeston parantaminen. Tässä kirjallisuuskatsauksessa on käsitelty tärkkelyksen ominaisuuksia ja käyttöä muoveissa, sekä arvioitu kirjallisuudessa esitettyjä modifiointimenetelmiä elintarvikepakkausmateriaaleille asetettujen normien mukaisesti. EY:n direktiiveissä ei vielä ole otettu huomioon biologisesti hajoavia muoveja omana erityisryhmänään. On kuitenkin selvää, että näidenkin on täytettävä elintarvikkeen kanssa kosketuksiin tulevilta materiaaleilta vaadittavat kriteerit.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages63
ISBN (Print)951-38-4360-2
Publication statusPublished - 1993
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1466
ISSN1235-0605

Keywords

  • starch
  • biopolymers
  • packaging material
  • biodegradation

Cite this

Myllymäki, O., Ahvenainen, R., Sipiläinen-Malm, T., & Poutanen, K. (1993). Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1466
Myllymäki, Olavi ; Ahvenainen, Raija ; Sipiläinen-Malm, Thea ; Poutanen, Kaisa. / Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena : Kirjallisuuskatsaus. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 63 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1466).
@book{bb294300fff849af838c142415d80d85,
title = "T{\"a}rkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena: Kirjallisuuskatsaus",
abstract = "Pakkausten aiheuttamien ymp{\"a}rist{\"o}rasitusten v{\"a}hent{\"a}miseksi on k{\"a}ytett{\"a}viss{\"a} useita keinoja, joista biohajoavat pakkausmateriaalit ovat yksi mahdollisuus. T{\"a}ll{\"a} hetkell{\"a} ne kuitenkin ovat viel{\"a} hyvin rajallinen vaihtoehto. Ennen kuin biohajoavat pakkausmateriaalit, esim. t{\"a}rkkelykseen pohjautuvat materiaalit, ovat todellinen ratkaisu pakkausmateriaalij{\"a}tteiden v{\"a}hent{\"a}misess{\"a}, on teht{\"a}v{\"a} huomattavassa m{\"a}{\"a}rin kehitysty{\"o}t{\"a} ja ratkaistava useita ongelmia, joista esimerkkin{\"a} materiaalien vedenkeston parantaminen. T{\"a}ss{\"a} kirjallisuuskatsauksessa on k{\"a}sitelty t{\"a}rkkelyksen ominaisuuksia ja k{\"a}ytt{\"o}{\"a} muoveissa, sek{\"a} arvioitu kirjallisuudessa esitettyj{\"a} modifiointimenetelmi{\"a} elintarvikepakkausmateriaaleille asetettujen normien mukaisesti. EY:n direktiiveiss{\"a} ei viel{\"a} ole otettu huomioon biologisesti hajoavia muoveja omana erityisryhm{\"a}n{\"a}{\"a}n. On kuitenkin selv{\"a}{\"a}, ett{\"a} n{\"a}idenkin on t{\"a}ytett{\"a}v{\"a} elintarvikkeen kanssa kosketuksiin tulevilta materiaaleilta vaadittavat kriteerit.",
keywords = "starch, biopolymers, packaging material, biodegradation",
author = "Olavi Myllym{\"a}ki and Raija Ahvenainen and Thea Sipil{\"a}inen-Malm and Kaisa Poutanen",
year = "1993",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-4360-2",
series = "VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1466",
address = "Finland",

}

Myllymäki, O, Ahvenainen, R, Sipiläinen-Malm, T & Poutanen, K 1993, Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena: Kirjallisuuskatsaus. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, no. 1466, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena : Kirjallisuuskatsaus. / Myllymäki, Olavi; Ahvenainen, Raija; Sipiläinen-Malm, Thea; Poutanen, Kaisa.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 63 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1466).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena

T2 - Kirjallisuuskatsaus

AU - Myllymäki, Olavi

AU - Ahvenainen, Raija

AU - Sipiläinen-Malm, Thea

AU - Poutanen, Kaisa

PY - 1993

Y1 - 1993

N2 - Pakkausten aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi on käytettävissä useita keinoja, joista biohajoavat pakkausmateriaalit ovat yksi mahdollisuus. Tällä hetkellä ne kuitenkin ovat vielä hyvin rajallinen vaihtoehto. Ennen kuin biohajoavat pakkausmateriaalit, esim. tärkkelykseen pohjautuvat materiaalit, ovat todellinen ratkaisu pakkausmateriaalijätteiden vähentämisessä, on tehtävä huomattavassa määrin kehitystyötä ja ratkaistava useita ongelmia, joista esimerkkinä materiaalien vedenkeston parantaminen. Tässä kirjallisuuskatsauksessa on käsitelty tärkkelyksen ominaisuuksia ja käyttöä muoveissa, sekä arvioitu kirjallisuudessa esitettyjä modifiointimenetelmiä elintarvikepakkausmateriaaleille asetettujen normien mukaisesti. EY:n direktiiveissä ei vielä ole otettu huomioon biologisesti hajoavia muoveja omana erityisryhmänään. On kuitenkin selvää, että näidenkin on täytettävä elintarvikkeen kanssa kosketuksiin tulevilta materiaaleilta vaadittavat kriteerit.

AB - Pakkausten aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi on käytettävissä useita keinoja, joista biohajoavat pakkausmateriaalit ovat yksi mahdollisuus. Tällä hetkellä ne kuitenkin ovat vielä hyvin rajallinen vaihtoehto. Ennen kuin biohajoavat pakkausmateriaalit, esim. tärkkelykseen pohjautuvat materiaalit, ovat todellinen ratkaisu pakkausmateriaalijätteiden vähentämisessä, on tehtävä huomattavassa määrin kehitystyötä ja ratkaistava useita ongelmia, joista esimerkkinä materiaalien vedenkeston parantaminen. Tässä kirjallisuuskatsauksessa on käsitelty tärkkelyksen ominaisuuksia ja käyttöä muoveissa, sekä arvioitu kirjallisuudessa esitettyjä modifiointimenetelmiä elintarvikepakkausmateriaaleille asetettujen normien mukaisesti. EY:n direktiiveissä ei vielä ole otettu huomioon biologisesti hajoavia muoveja omana erityisryhmänään. On kuitenkin selvää, että näidenkin on täytettävä elintarvikkeen kanssa kosketuksiin tulevilta materiaaleilta vaadittavat kriteerit.

KW - starch

KW - biopolymers

KW - packaging material

KW - biodegradation

M3 - Report

SN - 951-38-4360-2

T3 - VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes

BT - Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Myllymäki O, Ahvenainen R, Sipiläinen-Malm T, Poutanen K. Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena: Kirjallisuuskatsaus. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1993. 63 p. (VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes; No. 1466).