Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena: Kirjallisuuskatsaus

Olavi Myllymäki, Raija Ahvenainen, Thea Sipiläinen-Malm, Kaisa Poutanen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Pakkausten aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi on käytettävissä useita keinoja, joista biohajoavat pakkausmateriaalit ovat yksi mahdollisuus. Tällä hetkellä ne kuitenkin ovat vielä hyvin rajallinen vaihtoehto. Ennen kuin biohajoavat pakkausmateriaalit, esim. tärkkelykseen pohjautuvat materiaalit, ovat todellinen ratkaisu pakkausmateriaalijätteiden vähentämisessä, on tehtävä huomattavassa määrin kehitystyötä ja ratkaistava useita ongelmia, joista esimerkkinä materiaalien vedenkeston parantaminen. Tässä kirjallisuuskatsauksessa on käsitelty tärkkelyksen ominaisuuksia ja käyttöä muoveissa, sekä arvioitu kirjallisuudessa esitettyjä modifiointimenetelmiä elintarvikepakkausmateriaaleille asetettujen normien mukaisesti. EY:n direktiiveissä ei vielä ole otettu huomioon biologisesti hajoavia muoveja omana erityisryhmänään. On kuitenkin selvää, että näidenkin on täytettävä elintarvikkeen kanssa kosketuksiin tulevilta materiaaleilta vaadittavat kriteerit.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages63
ISBN (Print)951-38-4360-2
Publication statusPublished - 1993
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
Number1466
ISSN1235-0605

Keywords

  • starch
  • biopolymers
  • packaging material
  • biodegradation

Cite this

Myllymäki, O., Ahvenainen, R., Sipiläinen-Malm, T., & Poutanen, K. (1993). Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena: Kirjallisuuskatsaus. VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes, No. 1466