Tärkkelys biohajoavien elintarvikepakkausmateriaalien raaka-aineena: Kirjallisuuskatsaus

Olavi Myllymäki, Raija Ahvenainen, Thea Sipiläinen-Malm, Kaisa Poutanen

    Research output: Book/ReportReport

    Abstract

    Pakkausten aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi on käytettävissä useita keinoja, joista biohajoavat pakkausmateriaalit ovat yksi mahdollisuus. Tällä hetkellä ne kuitenkin ovat vielä hyvin rajallinen vaihtoehto. Ennen kuin biohajoavat pakkausmateriaalit, esim. tärkkelykseen pohjautuvat materiaalit, ovat todellinen ratkaisu pakkausmateriaalijätteiden vähentämisessä, on tehtävä huomattavassa määrin kehitystyötä ja ratkaistava useita ongelmia, joista esimerkkinä materiaalien vedenkeston parantaminen. Tässä kirjallisuuskatsauksessa on käsitelty tärkkelyksen ominaisuuksia ja käyttöä muoveissa, sekä arvioitu kirjallisuudessa esitettyjä modifiointimenetelmiä elintarvikepakkausmateriaaleille asetettujen normien mukaisesti. EY:n direktiiveissä ei vielä ole otettu huomioon biologisesti hajoavia muoveja omana erityisryhmänään. On kuitenkin selvää, että näidenkin on täytettävä elintarvikkeen kanssa kosketuksiin tulevilta materiaaleilta vaadittavat kriteerit.
    Original languageFinnish
    Place of PublicationEspoo
    PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
    Number of pages63
    ISBN (Print)951-38-4360-2
    Publication statusPublished - 1993
    MoE publication typeNot Eligible

    Publication series

    SeriesVTT Tiedotteita - Meddelanden - Research Notes
    Number1466
    ISSN1235-0605

    Keywords

    • starch
    • biopolymers
    • packaging material
    • biodegradation

    Cite this