Tärypöydän meluntorjunta

Kari Saarinen, Lasse Lamula

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) turvallisuustekniikan laboratoriossa aloitettiin vuonna 1986 betoniteollisuuden meluntorjuntahanke. Tutkimuksen kolmannessa osassa käsiteltiin tärypöydän meluntorjuntaa. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa meluntorjuntaohjelma yhdelle koneelle sekä dokumentoida tutkimusraportin avulla koneelle tehdyt toimenpiteet ja niiden vaikutukset. Tutkimuksen kohdekoneena oli Lujabetoni Oy:n Sillinjärven tehtaan Betodan-tärypöytä. Torjuntatoimenpiteet kohdistettiin kaivonrenkaan 2000 mm x 1000 mm ja uurreputken 1200 mm x 1000 mm valmistuksessa käytettäviin muotteihin. Meluntorjuntatoimenpiteet jakaantuivat runkoäänen ja ilmaäänen torjuntaan. Runkoääntä vaimennettiin putkimuotin hatussa käyttämällä jäykisteitä sekä lisäämällä massaa ja vaimennusta. Rengasmuotin hattu tärinäeristettiin sisämuotista. Ilmaääntä vaimennettiin molemmissa sisämuoteissa kiinnittämällä niiden sisäpintaan absorptiomateriaalia. Ulkomuottien ulkopintoihin kiinnitettiin ilmaääntä absorboiva mineraalivillakerros ja sen päälle ilmaääntä eristävä MPM-levy. Meluntorjuntaohjelman ansiosta koneen äänitehotaso laski 10,5 dB (A) rengasmuotilla ja putkimuotilla 8 dB (A). Tehotasot mitattiin tärytettäessä betonimassalla täytettyä muottia. Työntekijöiden meluannokset pienenivät noin 7 dB (A) (rengas) ja noin 6 dB (A) (putki). Annosmittauksen kestoaika oli yksi työkierto. Meluntorjuntatoimenpiteiden kokonaiskustannukset olivat renkaalla 5 000 mk ja putkella 6 000 mk. Toimenpiteiden kustannusten ja hyödyn suhdetta kuvaaviksi vertailuluvuiksi saatiin renkaalla noin 250 mk/(dB x henkilö) ja putkella noin 375 mk/(dB x henkilö). Meluannosmittausten tuloksia käytettäessä vastaavat luvut ovat 360 mk/(dB x henkilö) ja 500 mkl(dB x henkilö). Meluntorjunnalla ei havaittu olevan merkittäviä koneen käyttöä haittaavia tai tuotteen laatua heikentäviä vaikutuksia.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages58
  ISBN (Print)951-38-3630-4
  Publication statusPublished - 1989
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
  Number1079
  ISSN0358-5085

  Fingerprint

  Noise

  Keywords

  • concrete products
  • compaction equipment
  • vibrating table
  • noise reduction

  Cite this

  Saarinen, K., & Lamula, L. (1989). Tärypöydän meluntorjunta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1079
  Saarinen, Kari ; Lamula, Lasse. / Tärypöydän meluntorjunta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1079).
  @book{09dbca9a6f8a440e85000b3481d6a5e7,
  title = "T{\"a}ryp{\"o}yd{\"a}n meluntorjunta",
  abstract = "Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) turvallisuustekniikan laboratoriossa aloitettiin vuonna 1986 betoniteollisuuden meluntorjuntahanke. Tutkimuksen kolmannessa osassa k{\"a}siteltiin t{\"a}ryp{\"o}yd{\"a}n meluntorjuntaa. Teht{\"a}v{\"a}n{\"a} oli suunnitella ja toteuttaa meluntorjuntaohjelma yhdelle koneelle sek{\"a} dokumentoida tutkimusraportin avulla koneelle tehdyt toimenpiteet ja niiden vaikutukset. Tutkimuksen kohdekoneena oli Lujabetoni Oy:n Sillinj{\"a}rven tehtaan Betodan-t{\"a}ryp{\"o}yt{\"a}. Torjuntatoimenpiteet kohdistettiin kaivonrenkaan 2000 mm x 1000 mm ja uurreputken 1200 mm x 1000 mm valmistuksessa k{\"a}ytett{\"a}viin muotteihin. Meluntorjuntatoimenpiteet jakaantuivat runko{\"a}{\"a}nen ja ilma{\"a}{\"a}nen torjuntaan. Runko{\"a}{\"a}nt{\"a} vaimennettiin putkimuotin hatussa k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} j{\"a}ykisteit{\"a} sek{\"a} lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} massaa ja vaimennusta. Rengasmuotin hattu t{\"a}rin{\"a}eristettiin sis{\"a}muotista. Ilma{\"a}{\"a}nt{\"a} vaimennettiin molemmissa sis{\"a}muoteissa kiinnitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} niiden sis{\"a}pintaan absorptiomateriaalia. Ulkomuottien ulkopintoihin kiinnitettiin ilma{\"a}{\"a}nt{\"a} absorboiva mineraalivillakerros ja sen p{\"a}{\"a}lle ilma{\"a}{\"a}nt{\"a} erist{\"a}v{\"a} MPM-levy. Meluntorjuntaohjelman ansiosta koneen {\"a}{\"a}nitehotaso laski 10,5 dB (A) rengasmuotilla ja putkimuotilla 8 dB (A). Tehotasot mitattiin t{\"a}rytett{\"a}ess{\"a} betonimassalla t{\"a}ytetty{\"a} muottia. Ty{\"o}ntekij{\"o}iden meluannokset pieneniv{\"a}t noin 7 dB (A) (rengas) ja noin 6 dB (A) (putki). Annosmittauksen kestoaika oli yksi ty{\"o}kierto. Meluntorjuntatoimenpiteiden kokonaiskustannukset olivat renkaalla 5 000 mk ja putkella 6 000 mk. Toimenpiteiden kustannusten ja hy{\"o}dyn suhdetta kuvaaviksi vertailuluvuiksi saatiin renkaalla noin 250 mk/(dB x henkil{\"o}) ja putkella noin 375 mk/(dB x henkil{\"o}). Meluannosmittausten tuloksia k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} vastaavat luvut ovat 360 mk/(dB x henkil{\"o}) ja 500 mkl(dB x henkil{\"o}). Meluntorjunnalla ei havaittu olevan merkitt{\"a}vi{\"a} koneen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} haittaavia tai tuotteen laatua heikent{\"a}vi{\"a} vaikutuksia.",
  keywords = "concrete products, compaction equipment, vibrating table, noise reduction",
  author = "Kari Saarinen and Lasse Lamula",
  year = "1989",
  language = "Finnish",
  isbn = "951-38-3630-4",
  series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "1079",
  address = "Finland",

  }

  Saarinen, K & Lamula, L 1989, Tärypöydän meluntorjunta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1079, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Tärypöydän meluntorjunta. / Saarinen, Kari; Lamula, Lasse.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1079).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Tärypöydän meluntorjunta

  AU - Saarinen, Kari

  AU - Lamula, Lasse

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) turvallisuustekniikan laboratoriossa aloitettiin vuonna 1986 betoniteollisuuden meluntorjuntahanke. Tutkimuksen kolmannessa osassa käsiteltiin tärypöydän meluntorjuntaa. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa meluntorjuntaohjelma yhdelle koneelle sekä dokumentoida tutkimusraportin avulla koneelle tehdyt toimenpiteet ja niiden vaikutukset. Tutkimuksen kohdekoneena oli Lujabetoni Oy:n Sillinjärven tehtaan Betodan-tärypöytä. Torjuntatoimenpiteet kohdistettiin kaivonrenkaan 2000 mm x 1000 mm ja uurreputken 1200 mm x 1000 mm valmistuksessa käytettäviin muotteihin. Meluntorjuntatoimenpiteet jakaantuivat runkoäänen ja ilmaäänen torjuntaan. Runkoääntä vaimennettiin putkimuotin hatussa käyttämällä jäykisteitä sekä lisäämällä massaa ja vaimennusta. Rengasmuotin hattu tärinäeristettiin sisämuotista. Ilmaääntä vaimennettiin molemmissa sisämuoteissa kiinnittämällä niiden sisäpintaan absorptiomateriaalia. Ulkomuottien ulkopintoihin kiinnitettiin ilmaääntä absorboiva mineraalivillakerros ja sen päälle ilmaääntä eristävä MPM-levy. Meluntorjuntaohjelman ansiosta koneen äänitehotaso laski 10,5 dB (A) rengasmuotilla ja putkimuotilla 8 dB (A). Tehotasot mitattiin tärytettäessä betonimassalla täytettyä muottia. Työntekijöiden meluannokset pienenivät noin 7 dB (A) (rengas) ja noin 6 dB (A) (putki). Annosmittauksen kestoaika oli yksi työkierto. Meluntorjuntatoimenpiteiden kokonaiskustannukset olivat renkaalla 5 000 mk ja putkella 6 000 mk. Toimenpiteiden kustannusten ja hyödyn suhdetta kuvaaviksi vertailuluvuiksi saatiin renkaalla noin 250 mk/(dB x henkilö) ja putkella noin 375 mk/(dB x henkilö). Meluannosmittausten tuloksia käytettäessä vastaavat luvut ovat 360 mk/(dB x henkilö) ja 500 mkl(dB x henkilö). Meluntorjunnalla ei havaittu olevan merkittäviä koneen käyttöä haittaavia tai tuotteen laatua heikentäviä vaikutuksia.

  AB - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) turvallisuustekniikan laboratoriossa aloitettiin vuonna 1986 betoniteollisuuden meluntorjuntahanke. Tutkimuksen kolmannessa osassa käsiteltiin tärypöydän meluntorjuntaa. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa meluntorjuntaohjelma yhdelle koneelle sekä dokumentoida tutkimusraportin avulla koneelle tehdyt toimenpiteet ja niiden vaikutukset. Tutkimuksen kohdekoneena oli Lujabetoni Oy:n Sillinjärven tehtaan Betodan-tärypöytä. Torjuntatoimenpiteet kohdistettiin kaivonrenkaan 2000 mm x 1000 mm ja uurreputken 1200 mm x 1000 mm valmistuksessa käytettäviin muotteihin. Meluntorjuntatoimenpiteet jakaantuivat runkoäänen ja ilmaäänen torjuntaan. Runkoääntä vaimennettiin putkimuotin hatussa käyttämällä jäykisteitä sekä lisäämällä massaa ja vaimennusta. Rengasmuotin hattu tärinäeristettiin sisämuotista. Ilmaääntä vaimennettiin molemmissa sisämuoteissa kiinnittämällä niiden sisäpintaan absorptiomateriaalia. Ulkomuottien ulkopintoihin kiinnitettiin ilmaääntä absorboiva mineraalivillakerros ja sen päälle ilmaääntä eristävä MPM-levy. Meluntorjuntaohjelman ansiosta koneen äänitehotaso laski 10,5 dB (A) rengasmuotilla ja putkimuotilla 8 dB (A). Tehotasot mitattiin tärytettäessä betonimassalla täytettyä muottia. Työntekijöiden meluannokset pienenivät noin 7 dB (A) (rengas) ja noin 6 dB (A) (putki). Annosmittauksen kestoaika oli yksi työkierto. Meluntorjuntatoimenpiteiden kokonaiskustannukset olivat renkaalla 5 000 mk ja putkella 6 000 mk. Toimenpiteiden kustannusten ja hyödyn suhdetta kuvaaviksi vertailuluvuiksi saatiin renkaalla noin 250 mk/(dB x henkilö) ja putkella noin 375 mk/(dB x henkilö). Meluannosmittausten tuloksia käytettäessä vastaavat luvut ovat 360 mk/(dB x henkilö) ja 500 mkl(dB x henkilö). Meluntorjunnalla ei havaittu olevan merkittäviä koneen käyttöä haittaavia tai tuotteen laatua heikentäviä vaikutuksia.

  KW - concrete products

  KW - compaction equipment

  KW - vibrating table

  KW - noise reduction

  M3 - Report

  SN - 951-38-3630-4

  T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

  BT - Tärypöydän meluntorjunta

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Saarinen K, Lamula L. Tärypöydän meluntorjunta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1079).