Tärypöydän meluntorjunta

Kari Saarinen, Lasse Lamula

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) turvallisuustekniikan laboratoriossa aloitettiin vuonna 1986 betoniteollisuuden meluntorjuntahanke. Tutkimuksen kolmannessa osassa käsiteltiin tärypöydän meluntorjuntaa. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa meluntorjuntaohjelma yhdelle koneelle sekä dokumentoida tutkimusraportin avulla koneelle tehdyt toimenpiteet ja niiden vaikutukset. Tutkimuksen kohdekoneena oli Lujabetoni Oy:n Sillinjärven tehtaan Betodan-tärypöytä. Torjuntatoimenpiteet kohdistettiin kaivonrenkaan 2000 mm x 1000 mm ja uurreputken 1200 mm x 1000 mm valmistuksessa käytettäviin muotteihin. Meluntorjuntatoimenpiteet jakaantuivat runkoäänen ja ilmaäänen torjuntaan. Runkoääntä vaimennettiin putkimuotin hatussa käyttämällä jäykisteitä sekä lisäämällä massaa ja vaimennusta. Rengasmuotin hattu tärinäeristettiin sisämuotista. Ilmaääntä vaimennettiin molemmissa sisämuoteissa kiinnittämällä niiden sisäpintaan absorptiomateriaalia. Ulkomuottien ulkopintoihin kiinnitettiin ilmaääntä absorboiva mineraalivillakerros ja sen päälle ilmaääntä eristävä MPM-levy. Meluntorjuntaohjelman ansiosta koneen äänitehotaso laski 10,5 dB (A) rengasmuotilla ja putkimuotilla 8 dB (A). Tehotasot mitattiin tärytettäessä betonimassalla täytettyä muottia. Työntekijöiden meluannokset pienenivät noin 7 dB (A) (rengas) ja noin 6 dB (A) (putki). Annosmittauksen kestoaika oli yksi työkierto. Meluntorjuntatoimenpiteiden kokonaiskustannukset olivat renkaalla 5 000 mk ja putkella 6 000 mk. Toimenpiteiden kustannusten ja hyödyn suhdetta kuvaaviksi vertailuluvuiksi saatiin renkaalla noin 250 mk/(dB x henkilö) ja putkella noin 375 mk/(dB x henkilö). Meluannosmittausten tuloksia käytettäessä vastaavat luvut ovat 360 mk/(dB x henkilö) ja 500 mkl(dB x henkilö). Meluntorjunnalla ei havaittu olevan merkittäviä koneen käyttöä haittaavia tai tuotteen laatua heikentäviä vaikutuksia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages58
ISBN (Print)951-38-3630-4
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number1079
ISSN0358-5085

Fingerprint

Noise

Keywords

  • concrete products
  • compaction equipment
  • vibrating table
  • noise reduction

Cite this

Saarinen, K., & Lamula, L. (1989). Tärypöydän meluntorjunta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1079
Saarinen, Kari ; Lamula, Lasse. / Tärypöydän meluntorjunta. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1079).
@book{09dbca9a6f8a440e85000b3481d6a5e7,
title = "T{\"a}ryp{\"o}yd{\"a}n meluntorjunta",
abstract = "Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) turvallisuustekniikan laboratoriossa aloitettiin vuonna 1986 betoniteollisuuden meluntorjuntahanke. Tutkimuksen kolmannessa osassa k{\"a}siteltiin t{\"a}ryp{\"o}yd{\"a}n meluntorjuntaa. Teht{\"a}v{\"a}n{\"a} oli suunnitella ja toteuttaa meluntorjuntaohjelma yhdelle koneelle sek{\"a} dokumentoida tutkimusraportin avulla koneelle tehdyt toimenpiteet ja niiden vaikutukset. Tutkimuksen kohdekoneena oli Lujabetoni Oy:n Sillinj{\"a}rven tehtaan Betodan-t{\"a}ryp{\"o}yt{\"a}. Torjuntatoimenpiteet kohdistettiin kaivonrenkaan 2000 mm x 1000 mm ja uurreputken 1200 mm x 1000 mm valmistuksessa k{\"a}ytett{\"a}viin muotteihin. Meluntorjuntatoimenpiteet jakaantuivat runko{\"a}{\"a}nen ja ilma{\"a}{\"a}nen torjuntaan. Runko{\"a}{\"a}nt{\"a} vaimennettiin putkimuotin hatussa k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}ll{\"a} j{\"a}ykisteit{\"a} sek{\"a} lis{\"a}{\"a}m{\"a}ll{\"a} massaa ja vaimennusta. Rengasmuotin hattu t{\"a}rin{\"a}eristettiin sis{\"a}muotista. Ilma{\"a}{\"a}nt{\"a} vaimennettiin molemmissa sis{\"a}muoteissa kiinnitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} niiden sis{\"a}pintaan absorptiomateriaalia. Ulkomuottien ulkopintoihin kiinnitettiin ilma{\"a}{\"a}nt{\"a} absorboiva mineraalivillakerros ja sen p{\"a}{\"a}lle ilma{\"a}{\"a}nt{\"a} erist{\"a}v{\"a} MPM-levy. Meluntorjuntaohjelman ansiosta koneen {\"a}{\"a}nitehotaso laski 10,5 dB (A) rengasmuotilla ja putkimuotilla 8 dB (A). Tehotasot mitattiin t{\"a}rytett{\"a}ess{\"a} betonimassalla t{\"a}ytetty{\"a} muottia. Ty{\"o}ntekij{\"o}iden meluannokset pieneniv{\"a}t noin 7 dB (A) (rengas) ja noin 6 dB (A) (putki). Annosmittauksen kestoaika oli yksi ty{\"o}kierto. Meluntorjuntatoimenpiteiden kokonaiskustannukset olivat renkaalla 5 000 mk ja putkella 6 000 mk. Toimenpiteiden kustannusten ja hy{\"o}dyn suhdetta kuvaaviksi vertailuluvuiksi saatiin renkaalla noin 250 mk/(dB x henkil{\"o}) ja putkella noin 375 mk/(dB x henkil{\"o}). Meluannosmittausten tuloksia k{\"a}ytett{\"a}ess{\"a} vastaavat luvut ovat 360 mk/(dB x henkil{\"o}) ja 500 mkl(dB x henkil{\"o}). Meluntorjunnalla ei havaittu olevan merkitt{\"a}vi{\"a} koneen k{\"a}ytt{\"o}{\"a} haittaavia tai tuotteen laatua heikent{\"a}vi{\"a} vaikutuksia.",
keywords = "concrete products, compaction equipment, vibrating table, noise reduction",
author = "Kari Saarinen and Lasse Lamula",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3630-4",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1079",
address = "Finland",

}

Saarinen, K & Lamula, L 1989, Tärypöydän meluntorjunta. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1079, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tärypöydän meluntorjunta. / Saarinen, Kari; Lamula, Lasse.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1079).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tärypöydän meluntorjunta

AU - Saarinen, Kari

AU - Lamula, Lasse

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) turvallisuustekniikan laboratoriossa aloitettiin vuonna 1986 betoniteollisuuden meluntorjuntahanke. Tutkimuksen kolmannessa osassa käsiteltiin tärypöydän meluntorjuntaa. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa meluntorjuntaohjelma yhdelle koneelle sekä dokumentoida tutkimusraportin avulla koneelle tehdyt toimenpiteet ja niiden vaikutukset. Tutkimuksen kohdekoneena oli Lujabetoni Oy:n Sillinjärven tehtaan Betodan-tärypöytä. Torjuntatoimenpiteet kohdistettiin kaivonrenkaan 2000 mm x 1000 mm ja uurreputken 1200 mm x 1000 mm valmistuksessa käytettäviin muotteihin. Meluntorjuntatoimenpiteet jakaantuivat runkoäänen ja ilmaäänen torjuntaan. Runkoääntä vaimennettiin putkimuotin hatussa käyttämällä jäykisteitä sekä lisäämällä massaa ja vaimennusta. Rengasmuotin hattu tärinäeristettiin sisämuotista. Ilmaääntä vaimennettiin molemmissa sisämuoteissa kiinnittämällä niiden sisäpintaan absorptiomateriaalia. Ulkomuottien ulkopintoihin kiinnitettiin ilmaääntä absorboiva mineraalivillakerros ja sen päälle ilmaääntä eristävä MPM-levy. Meluntorjuntaohjelman ansiosta koneen äänitehotaso laski 10,5 dB (A) rengasmuotilla ja putkimuotilla 8 dB (A). Tehotasot mitattiin tärytettäessä betonimassalla täytettyä muottia. Työntekijöiden meluannokset pienenivät noin 7 dB (A) (rengas) ja noin 6 dB (A) (putki). Annosmittauksen kestoaika oli yksi työkierto. Meluntorjuntatoimenpiteiden kokonaiskustannukset olivat renkaalla 5 000 mk ja putkella 6 000 mk. Toimenpiteiden kustannusten ja hyödyn suhdetta kuvaaviksi vertailuluvuiksi saatiin renkaalla noin 250 mk/(dB x henkilö) ja putkella noin 375 mk/(dB x henkilö). Meluannosmittausten tuloksia käytettäessä vastaavat luvut ovat 360 mk/(dB x henkilö) ja 500 mkl(dB x henkilö). Meluntorjunnalla ei havaittu olevan merkittäviä koneen käyttöä haittaavia tai tuotteen laatua heikentäviä vaikutuksia.

AB - Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) turvallisuustekniikan laboratoriossa aloitettiin vuonna 1986 betoniteollisuuden meluntorjuntahanke. Tutkimuksen kolmannessa osassa käsiteltiin tärypöydän meluntorjuntaa. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa meluntorjuntaohjelma yhdelle koneelle sekä dokumentoida tutkimusraportin avulla koneelle tehdyt toimenpiteet ja niiden vaikutukset. Tutkimuksen kohdekoneena oli Lujabetoni Oy:n Sillinjärven tehtaan Betodan-tärypöytä. Torjuntatoimenpiteet kohdistettiin kaivonrenkaan 2000 mm x 1000 mm ja uurreputken 1200 mm x 1000 mm valmistuksessa käytettäviin muotteihin. Meluntorjuntatoimenpiteet jakaantuivat runkoäänen ja ilmaäänen torjuntaan. Runkoääntä vaimennettiin putkimuotin hatussa käyttämällä jäykisteitä sekä lisäämällä massaa ja vaimennusta. Rengasmuotin hattu tärinäeristettiin sisämuotista. Ilmaääntä vaimennettiin molemmissa sisämuoteissa kiinnittämällä niiden sisäpintaan absorptiomateriaalia. Ulkomuottien ulkopintoihin kiinnitettiin ilmaääntä absorboiva mineraalivillakerros ja sen päälle ilmaääntä eristävä MPM-levy. Meluntorjuntaohjelman ansiosta koneen äänitehotaso laski 10,5 dB (A) rengasmuotilla ja putkimuotilla 8 dB (A). Tehotasot mitattiin tärytettäessä betonimassalla täytettyä muottia. Työntekijöiden meluannokset pienenivät noin 7 dB (A) (rengas) ja noin 6 dB (A) (putki). Annosmittauksen kestoaika oli yksi työkierto. Meluntorjuntatoimenpiteiden kokonaiskustannukset olivat renkaalla 5 000 mk ja putkella 6 000 mk. Toimenpiteiden kustannusten ja hyödyn suhdetta kuvaaviksi vertailuluvuiksi saatiin renkaalla noin 250 mk/(dB x henkilö) ja putkella noin 375 mk/(dB x henkilö). Meluannosmittausten tuloksia käytettäessä vastaavat luvut ovat 360 mk/(dB x henkilö) ja 500 mkl(dB x henkilö). Meluntorjunnalla ei havaittu olevan merkittäviä koneen käyttöä haittaavia tai tuotteen laatua heikentäviä vaikutuksia.

KW - concrete products

KW - compaction equipment

KW - vibrating table

KW - noise reduction

M3 - Report

SN - 951-38-3630-4

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tärypöydän meluntorjunta

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Saarinen K, Lamula L. Tärypöydän meluntorjunta. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 58 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1079).