Täysjyväviljatuotteet diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa

Karin Autio

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

Abstract

Aikuistyypin diabeteksen ehkäisytutkimuksissa on pystytty todistamaan, että terveellinen ruokavalio, laihdutus ja liikunnan Iisääminen vähentävät merkittävästi riskiä sairastua diabetekseen henkilöilla, joilla on jo kohonnut veren sokeri ja/tai heikentynyt sokerinsietokyky. Yksittäisten elintarvikkeiden aterianjälkeistä glukoosi- ja insuliinivastetta voidaan arvioida glykeemisen indeksin (GI), glykeemisen kuormituksen (glycaemic load, GL) ja insuliini-indeksin (II) avulla. Elintarvikkeiden glykeemiseen vasteeseen vaikuttavat elintarvikkeen sisältämän sokerin ja tärkkelyksen määrä ja laatu sekä erityisesti tärkkelystä sisältävien kasvisten ja viljatuotteiden rakenneominaisuudet. Kokonaisia jyviä sisältävät tuotteet, pastat, ruisleipä sekä palkokasvit auttavat tasaamaan veren sokeria. Riittävän kuitupitoiset tuotteet (>5 %) alentavat glykeemistä kuormitusta. Raaka-aineita valitsemalla ja prosessimenetelmiä kehittämällä voidaan valmistaa tuotteita, joilla on edullinen vaikutus sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan.
Original languageFinnish
Pages (from-to)230-236
JournalDosis
Volume19
Issue number4
Publication statusPublished - 2003
MoE publication typeA1 Journal article-refereed

Cite this

Autio, Karin. / Täysjyväviljatuotteet diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. In: Dosis. 2003 ; Vol. 19, No. 4. pp. 230-236.
@article{a2185fb3256b4a819b0c4ad3d6c7fa03,
title = "T{\"a}ysjyv{\"a}viljatuotteet diabeteksen ehk{\"a}isyss{\"a} ja hoidossa",
abstract = "Aikuistyypin diabeteksen ehk{\"a}isytutkimuksissa on pystytty todistamaan, ett{\"a} terveellinen ruokavalio, laihdutus ja liikunnan Iis{\"a}{\"a}minen v{\"a}hent{\"a}v{\"a}t merkitt{\"a}v{\"a}sti riski{\"a} sairastua diabetekseen henkil{\"o}illa, joilla on jo kohonnut veren sokeri ja/tai heikentynyt sokerinsietokyky. Yksitt{\"a}isten elintarvikkeiden aterianj{\"a}lkeist{\"a} glukoosi- ja insuliinivastetta voidaan arvioida glykeemisen indeksin (GI), glykeemisen kuormituksen (glycaemic load, GL) ja insuliini-indeksin (II) avulla. Elintarvikkeiden glykeemiseen vasteeseen vaikuttavat elintarvikkeen sis{\"a}lt{\"a}m{\"a}n sokerin ja t{\"a}rkkelyksen m{\"a}{\"a}r{\"a} ja laatu sek{\"a} erityisesti t{\"a}rkkelyst{\"a} sis{\"a}lt{\"a}vien kasvisten ja viljatuotteiden rakenneominaisuudet. Kokonaisia jyvi{\"a} sis{\"a}lt{\"a}v{\"a}t tuotteet, pastat, ruisleip{\"a} sek{\"a} palkokasvit auttavat tasaamaan veren sokeria. Riitt{\"a}v{\"a}n kuitupitoiset tuotteet (>5 {\%}) alentavat glykeemist{\"a} kuormitusta. Raaka-aineita valitsemalla ja prosessimenetelmi{\"a} kehitt{\"a}m{\"a}ll{\"a} voidaan valmistaa tuotteita, joilla on edullinen vaikutus sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan.",
author = "Karin Autio",
year = "2003",
language = "Finnish",
volume = "19",
pages = "230--236",
journal = "Dosis",
issn = "0783-4233",
number = "4",

}

Autio, K 2003, 'Täysjyväviljatuotteet diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa', Dosis, vol. 19, no. 4, pp. 230-236.

Täysjyväviljatuotteet diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. / Autio, Karin.

In: Dosis, Vol. 19, No. 4, 2003, p. 230-236.

Research output: Contribution to journalArticleScientificpeer-review

TY - JOUR

T1 - Täysjyväviljatuotteet diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa

AU - Autio, Karin

PY - 2003

Y1 - 2003

N2 - Aikuistyypin diabeteksen ehkäisytutkimuksissa on pystytty todistamaan, että terveellinen ruokavalio, laihdutus ja liikunnan Iisääminen vähentävät merkittävästi riskiä sairastua diabetekseen henkilöilla, joilla on jo kohonnut veren sokeri ja/tai heikentynyt sokerinsietokyky. Yksittäisten elintarvikkeiden aterianjälkeistä glukoosi- ja insuliinivastetta voidaan arvioida glykeemisen indeksin (GI), glykeemisen kuormituksen (glycaemic load, GL) ja insuliini-indeksin (II) avulla. Elintarvikkeiden glykeemiseen vasteeseen vaikuttavat elintarvikkeen sisältämän sokerin ja tärkkelyksen määrä ja laatu sekä erityisesti tärkkelystä sisältävien kasvisten ja viljatuotteiden rakenneominaisuudet. Kokonaisia jyviä sisältävät tuotteet, pastat, ruisleipä sekä palkokasvit auttavat tasaamaan veren sokeria. Riittävän kuitupitoiset tuotteet (>5 %) alentavat glykeemistä kuormitusta. Raaka-aineita valitsemalla ja prosessimenetelmiä kehittämällä voidaan valmistaa tuotteita, joilla on edullinen vaikutus sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan.

AB - Aikuistyypin diabeteksen ehkäisytutkimuksissa on pystytty todistamaan, että terveellinen ruokavalio, laihdutus ja liikunnan Iisääminen vähentävät merkittävästi riskiä sairastua diabetekseen henkilöilla, joilla on jo kohonnut veren sokeri ja/tai heikentynyt sokerinsietokyky. Yksittäisten elintarvikkeiden aterianjälkeistä glukoosi- ja insuliinivastetta voidaan arvioida glykeemisen indeksin (GI), glykeemisen kuormituksen (glycaemic load, GL) ja insuliini-indeksin (II) avulla. Elintarvikkeiden glykeemiseen vasteeseen vaikuttavat elintarvikkeen sisältämän sokerin ja tärkkelyksen määrä ja laatu sekä erityisesti tärkkelystä sisältävien kasvisten ja viljatuotteiden rakenneominaisuudet. Kokonaisia jyviä sisältävät tuotteet, pastat, ruisleipä sekä palkokasvit auttavat tasaamaan veren sokeria. Riittävän kuitupitoiset tuotteet (>5 %) alentavat glykeemistä kuormitusta. Raaka-aineita valitsemalla ja prosessimenetelmiä kehittämällä voidaan valmistaa tuotteita, joilla on edullinen vaikutus sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan.

M3 - Article

VL - 19

SP - 230

EP - 236

JO - Dosis

JF - Dosis

SN - 0783-4233

IS - 4

ER -