Abstract
Aikuistyypin diabeteksen ehkäisytutkimuksissa on pystytty todistamaan,
että terveellinen ruokavalio, laihdutus ja liikunnan Iisääminen vähentävät
merkittävästi riskiä sairastua diabetekseen henkilöilla, joilla on jo kohonnut
veren sokeri ja/tai heikentynyt sokerinsietokyky. Yksittäisten
elintarvikkeiden aterianjälkeistä glukoosi- ja insuliinivastetta voidaan
arvioida glykeemisen indeksin (GI), glykeemisen kuormituksen (glycaemic load,
GL) ja insuliini-indeksin (II) avulla. Elintarvikkeiden glykeemiseen
vasteeseen vaikuttavat elintarvikkeen sisältämän sokerin ja tärkkelyksen määrä
ja laatu sekä erityisesti tärkkelystä sisältävien kasvisten ja
viljatuotteiden rakenneominaisuudet. Kokonaisia jyviä sisältävät tuotteet,
pastat, ruisleipä sekä palkokasvit auttavat tasaamaan veren sokeria. Riittävän
kuitupitoiset tuotteet (>5 %) alentavat glykeemistä kuormitusta.
Raaka-aineita valitsemalla ja prosessimenetelmiä kehittämällä voidaan
valmistaa tuotteita, joilla on edullinen vaikutus sokeri- ja
insuliiniaineenvaihduntaan.
Original language | Finnish |
---|---|
Pages (from-to) | 230-236 |
Journal | Dosis |
Volume | 19 |
Issue number | 4 |
Publication status | Published - 2003 |
MoE publication type | A1 Journal article-refereed |