Tablet-tietokoneet hyötykäytössä luokkahuoneessa?

Maija Federley, Timo Kuula, L. Leskelä, H. Karjalainen

  Research output: Contribution to conferenceOther conference contributionProfessional

  Abstract

  IPad ja vähitellen myös muiden valmistajien samankaltaiset laitteet, kosketusnäytölliset tablet-tietokoneet, ovat yleistyneet erittäin nopeasti ja herättäneet laajaa kiinnostusta. Laitteiden ja niiden kautta käytettävien digitaalisten sisältöjen ja sovellusten on ennustettu syrjäyttävän painetut lehdet ja kirjat, tuovan täysin uusia mahdollisuuksia opetukseen ja siirtävän painavat koulureput historiaan, kun kaikki opiskelussa tarvittava on koottu yhteen pieneen laitteeseen. Selvityksistä tablet-tietokoneiden käytöstä vapaa-ajalla on kuitenkin käynyt ilmi, että esimerkiksi aikakauslehtiä ostetaan tyypillisesti joitain yksittäiskappaleita alkuinnostuksessa. Ajan kuluessa pysyvämmiksi käyttökohteiksi jäävät usein pelaaminen, internetin selailu ja passiivinen median kulutus. Tätä taustaa vasten on mielenkiintoista tutkia, millaisia pysyviä muutoksia tablet-tietokoneet voisivat mahdollistaa opetuskäytännöissä sekä mitä hyötyjä ja heikkouksia laitteen käytöstä koetaan olevan huomioiden oppimisen erityispiirteet yleiseen median kulutukseen verrattuna. Tutkimuksemme tavoitteena oli selvittää, miten kevyt, helposti esilleotettava ja nopeasti käynnistyvä tablet-tietokone soveltuu opetuskäyttöön, millaisia muutoksia opetuskäytännöissä laitteet voisivat mahdollistaa ja onko laitteilla merkittäviä etuja kannettaviin tietokoneisiin tai minikannettaviin verrattuna.
  Original languageFinnish
  Publication statusPublished - 2012
  MoE publication typeNot Eligible
  EventInteraktiivinen tekniikka koulutuksessa 2012 - Hämeenlinna, Finland
  Duration: 19 Apr 201220 Apr 2012

  Conference

  ConferenceInteraktiivinen tekniikka koulutuksessa 2012
  CountryFinland
  CityHämeenlinna
  Period19/04/1220/04/12

  Keywords

  • user study
  • tablet device
  • language studies
  • primary school

  Cite this

  Federley, M., Kuula, T., Leskelä, L., & Karjalainen, H. (2012). Tablet-tietokoneet hyötykäytössä luokkahuoneessa?. Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa 2012 , Hämeenlinna, Finland.
  Federley, Maija ; Kuula, Timo ; Leskelä, L. ; Karjalainen, H. / Tablet-tietokoneet hyötykäytössä luokkahuoneessa?. Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa 2012 , Hämeenlinna, Finland.
  @conference{c6dff3fdea5d4a8a82310a5b23dcdca0,
  title = "Tablet-tietokoneet hy{\"o}tyk{\"a}yt{\"o}ss{\"a} luokkahuoneessa?",
  abstract = "IPad ja v{\"a}hitellen my{\"o}s muiden valmistajien samankaltaiset laitteet, kosketusn{\"a}yt{\"o}lliset tablet-tietokoneet, ovat yleistyneet eritt{\"a}in nopeasti ja her{\"a}tt{\"a}neet laajaa kiinnostusta. Laitteiden ja niiden kautta k{\"a}ytett{\"a}vien digitaalisten sis{\"a}lt{\"o}jen ja sovellusten on ennustettu syrj{\"a}ytt{\"a}v{\"a}n painetut lehdet ja kirjat, tuovan t{\"a}ysin uusia mahdollisuuksia opetukseen ja siirt{\"a}v{\"a}n painavat koulureput historiaan, kun kaikki opiskelussa tarvittava on koottu yhteen pieneen laitteeseen. Selvityksist{\"a} tablet-tietokoneiden k{\"a}yt{\"o}st{\"a} vapaa-ajalla on kuitenkin k{\"a}ynyt ilmi, ett{\"a} esimerkiksi aikakauslehti{\"a} ostetaan tyypillisesti joitain yksitt{\"a}iskappaleita alkuinnostuksessa. Ajan kuluessa pysyv{\"a}mmiksi k{\"a}ytt{\"o}kohteiksi j{\"a}{\"a}v{\"a}t usein pelaaminen, internetin selailu ja passiivinen median kulutus. T{\"a}t{\"a} taustaa vasten on mielenkiintoista tutkia, millaisia pysyvi{\"a} muutoksia tablet-tietokoneet voisivat mahdollistaa opetusk{\"a}yt{\"a}nn{\"o}iss{\"a} sek{\"a} mit{\"a} hy{\"o}tyj{\"a} ja heikkouksia laitteen k{\"a}yt{\"o}st{\"a} koetaan olevan huomioiden oppimisen erityispiirteet yleiseen median kulutukseen verrattuna. Tutkimuksemme tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a}, miten kevyt, helposti esilleotettava ja nopeasti k{\"a}ynnistyv{\"a} tablet-tietokone soveltuu opetusk{\"a}ytt{\"o}{\"o}n, millaisia muutoksia opetusk{\"a}yt{\"a}nn{\"o}iss{\"a} laitteet voisivat mahdollistaa ja onko laitteilla merkitt{\"a}vi{\"a} etuja kannettaviin tietokoneisiin tai minikannettaviin verrattuna.",
  keywords = "user study, tablet device, language studies, primary school",
  author = "Maija Federley and Timo Kuula and L. Leskel{\"a} and H. Karjalainen",
  year = "2012",
  language = "Finnish",
  note = "null ; Conference date: 19-04-2012 Through 20-04-2012",

  }

  Federley, M, Kuula, T, Leskelä, L & Karjalainen, H 2012, 'Tablet-tietokoneet hyötykäytössä luokkahuoneessa?', Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa 2012 , Hämeenlinna, Finland, 19/04/12 - 20/04/12.

  Tablet-tietokoneet hyötykäytössä luokkahuoneessa? / Federley, Maija; Kuula, Timo; Leskelä, L.; Karjalainen, H.

  2012. Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa 2012 , Hämeenlinna, Finland.

  Research output: Contribution to conferenceOther conference contributionProfessional

  TY - CONF

  T1 - Tablet-tietokoneet hyötykäytössä luokkahuoneessa?

  AU - Federley, Maija

  AU - Kuula, Timo

  AU - Leskelä, L.

  AU - Karjalainen, H.

  PY - 2012

  Y1 - 2012

  N2 - IPad ja vähitellen myös muiden valmistajien samankaltaiset laitteet, kosketusnäytölliset tablet-tietokoneet, ovat yleistyneet erittäin nopeasti ja herättäneet laajaa kiinnostusta. Laitteiden ja niiden kautta käytettävien digitaalisten sisältöjen ja sovellusten on ennustettu syrjäyttävän painetut lehdet ja kirjat, tuovan täysin uusia mahdollisuuksia opetukseen ja siirtävän painavat koulureput historiaan, kun kaikki opiskelussa tarvittava on koottu yhteen pieneen laitteeseen. Selvityksistä tablet-tietokoneiden käytöstä vapaa-ajalla on kuitenkin käynyt ilmi, että esimerkiksi aikakauslehtiä ostetaan tyypillisesti joitain yksittäiskappaleita alkuinnostuksessa. Ajan kuluessa pysyvämmiksi käyttökohteiksi jäävät usein pelaaminen, internetin selailu ja passiivinen median kulutus. Tätä taustaa vasten on mielenkiintoista tutkia, millaisia pysyviä muutoksia tablet-tietokoneet voisivat mahdollistaa opetuskäytännöissä sekä mitä hyötyjä ja heikkouksia laitteen käytöstä koetaan olevan huomioiden oppimisen erityispiirteet yleiseen median kulutukseen verrattuna. Tutkimuksemme tavoitteena oli selvittää, miten kevyt, helposti esilleotettava ja nopeasti käynnistyvä tablet-tietokone soveltuu opetuskäyttöön, millaisia muutoksia opetuskäytännöissä laitteet voisivat mahdollistaa ja onko laitteilla merkittäviä etuja kannettaviin tietokoneisiin tai minikannettaviin verrattuna.

  AB - IPad ja vähitellen myös muiden valmistajien samankaltaiset laitteet, kosketusnäytölliset tablet-tietokoneet, ovat yleistyneet erittäin nopeasti ja herättäneet laajaa kiinnostusta. Laitteiden ja niiden kautta käytettävien digitaalisten sisältöjen ja sovellusten on ennustettu syrjäyttävän painetut lehdet ja kirjat, tuovan täysin uusia mahdollisuuksia opetukseen ja siirtävän painavat koulureput historiaan, kun kaikki opiskelussa tarvittava on koottu yhteen pieneen laitteeseen. Selvityksistä tablet-tietokoneiden käytöstä vapaa-ajalla on kuitenkin käynyt ilmi, että esimerkiksi aikakauslehtiä ostetaan tyypillisesti joitain yksittäiskappaleita alkuinnostuksessa. Ajan kuluessa pysyvämmiksi käyttökohteiksi jäävät usein pelaaminen, internetin selailu ja passiivinen median kulutus. Tätä taustaa vasten on mielenkiintoista tutkia, millaisia pysyviä muutoksia tablet-tietokoneet voisivat mahdollistaa opetuskäytännöissä sekä mitä hyötyjä ja heikkouksia laitteen käytöstä koetaan olevan huomioiden oppimisen erityispiirteet yleiseen median kulutukseen verrattuna. Tutkimuksemme tavoitteena oli selvittää, miten kevyt, helposti esilleotettava ja nopeasti käynnistyvä tablet-tietokone soveltuu opetuskäyttöön, millaisia muutoksia opetuskäytännöissä laitteet voisivat mahdollistaa ja onko laitteilla merkittäviä etuja kannettaviin tietokoneisiin tai minikannettaviin verrattuna.

  KW - user study

  KW - tablet device

  KW - language studies

  KW - primary school

  M3 - Other conference contribution

  ER -

  Federley M, Kuula T, Leskelä L, Karjalainen H. Tablet-tietokoneet hyötykäytössä luokkahuoneessa?. 2012. Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa 2012 , Hämeenlinna, Finland.