Talonrakennushankkeiden urakkarajat ja velvoitteet

Markku Laurikainen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tarkasteltiin rakennusurakoitsijan ja sivu- ja alaurakoitsijoiden keskinäisiä urakkarajoja ja velvoitteita talonrakennushankkeissa. Työn tavoitteena oli selvittää em. määrittelyjen käytäntöä sekä hahmotella yleisiä periaatteita urakkarajojen ja velvoitteiden määrittelemiseen. Urakkarajat ja velvoitteet vaikuttavat merkittävästi rakennushankkeen osapuolien kustannuksiin. Määrittelyt laatii tilaaja, yleensä rakennuttaja, oman kokemuksensa ja palveluksessaan olevien suunnittelijoiden tietojen ja taitojen pohjalta. Tehtiin ehdotus rakennus- ja LVI-urakoiden keskinäisistä urakkarajoista ja velvoitteista. Ehdotokset on laadittu siten, että niitä voi käyttää riippumatta käytettävistä sopimusehdoista. Urakoitsijoiden pääsuoritusvelvollisuuksia ei käsitellä. Ehdotusten ja niitä täydentävien ohjeiden avulla voidaan laatia urakkarajoja ja -velvoitteita käsittelevät osat sopimusasiakirjoihin. Urakkaraja- ja velvoitemäärittelyt tulisi esittää sopimusasiakirjoissa urakkaohjelman liitteenä. Yhdenmukaisilla -ja selkeillä määrittelyillä vähennetään riskitekijöistä johtouvia kustannuksia sekä ristiriitatilanteita työmaalla ja parannetaan asiakirjojen laatua ja nopeutetaan työtä urakkasopimusvaiheessa.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages149
ISBN (Print)951-38-1527-7
Publication statusPublished - 1982
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number118
ISSN0358-5085

Cite this

Laurikainen, M. (1982). Talonrakennushankkeiden urakkarajat ja velvoitteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 118
Laurikainen, Markku. / Talonrakennushankkeiden urakkarajat ja velvoitteet. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 149 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 118).
@book{a093df8b33e04dd89004ee1c51e98faf,
title = "Talonrakennushankkeiden urakkarajat ja velvoitteet",
abstract = "Tarkasteltiin rakennusurakoitsijan ja sivu- ja alaurakoitsijoiden keskin{\"a}isi{\"a} urakkarajoja ja velvoitteita talonrakennushankkeissa. Ty{\"o}n tavoitteena oli selvitt{\"a}{\"a} em. m{\"a}{\"a}rittelyjen k{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"a} sek{\"a} hahmotella yleisi{\"a} periaatteita urakkarajojen ja velvoitteiden m{\"a}{\"a}rittelemiseen. Urakkarajat ja velvoitteet vaikuttavat merkitt{\"a}v{\"a}sti rakennushankkeen osapuolien kustannuksiin. M{\"a}{\"a}rittelyt laatii tilaaja, yleens{\"a} rakennuttaja, oman kokemuksensa ja palveluksessaan olevien suunnittelijoiden tietojen ja taitojen pohjalta. Tehtiin ehdotus rakennus- ja LVI-urakoiden keskin{\"a}isist{\"a} urakkarajoista ja velvoitteista. Ehdotokset on laadittu siten, ett{\"a} niit{\"a} voi k{\"a}ytt{\"a}{\"a} riippumatta k{\"a}ytett{\"a}vist{\"a} sopimusehdoista. Urakoitsijoiden p{\"a}{\"a}suoritusvelvollisuuksia ei k{\"a}sitell{\"a}. Ehdotusten ja niit{\"a} t{\"a}ydent{\"a}vien ohjeiden avulla voidaan laatia urakkarajoja ja -velvoitteita k{\"a}sittelev{\"a}t osat sopimusasiakirjoihin. Urakkaraja- ja velvoitem{\"a}{\"a}rittelyt tulisi esitt{\"a}{\"a} sopimusasiakirjoissa urakkaohjelman liitteen{\"a}. Yhdenmukaisilla -ja selkeill{\"a} m{\"a}{\"a}rittelyill{\"a} v{\"a}hennet{\"a}{\"a}n riskitekij{\"o}ist{\"a} johtouvia kustannuksia sek{\"a} ristiriitatilanteita ty{\"o}maalla ja parannetaan asiakirjojen laatua ja nopeutetaan ty{\"o}t{\"a} urakkasopimusvaiheessa.",
author = "Markku Laurikainen",
year = "1982",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-1527-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "118",
address = "Finland",

}

Laurikainen, M 1982, Talonrakennushankkeiden urakkarajat ja velvoitteet. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 118, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Talonrakennushankkeiden urakkarajat ja velvoitteet. / Laurikainen, Markku.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 149 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 118).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Talonrakennushankkeiden urakkarajat ja velvoitteet

AU - Laurikainen, Markku

PY - 1982

Y1 - 1982

N2 - Tarkasteltiin rakennusurakoitsijan ja sivu- ja alaurakoitsijoiden keskinäisiä urakkarajoja ja velvoitteita talonrakennushankkeissa. Työn tavoitteena oli selvittää em. määrittelyjen käytäntöä sekä hahmotella yleisiä periaatteita urakkarajojen ja velvoitteiden määrittelemiseen. Urakkarajat ja velvoitteet vaikuttavat merkittävästi rakennushankkeen osapuolien kustannuksiin. Määrittelyt laatii tilaaja, yleensä rakennuttaja, oman kokemuksensa ja palveluksessaan olevien suunnittelijoiden tietojen ja taitojen pohjalta. Tehtiin ehdotus rakennus- ja LVI-urakoiden keskinäisistä urakkarajoista ja velvoitteista. Ehdotokset on laadittu siten, että niitä voi käyttää riippumatta käytettävistä sopimusehdoista. Urakoitsijoiden pääsuoritusvelvollisuuksia ei käsitellä. Ehdotusten ja niitä täydentävien ohjeiden avulla voidaan laatia urakkarajoja ja -velvoitteita käsittelevät osat sopimusasiakirjoihin. Urakkaraja- ja velvoitemäärittelyt tulisi esittää sopimusasiakirjoissa urakkaohjelman liitteenä. Yhdenmukaisilla -ja selkeillä määrittelyillä vähennetään riskitekijöistä johtouvia kustannuksia sekä ristiriitatilanteita työmaalla ja parannetaan asiakirjojen laatua ja nopeutetaan työtä urakkasopimusvaiheessa.

AB - Tarkasteltiin rakennusurakoitsijan ja sivu- ja alaurakoitsijoiden keskinäisiä urakkarajoja ja velvoitteita talonrakennushankkeissa. Työn tavoitteena oli selvittää em. määrittelyjen käytäntöä sekä hahmotella yleisiä periaatteita urakkarajojen ja velvoitteiden määrittelemiseen. Urakkarajat ja velvoitteet vaikuttavat merkittävästi rakennushankkeen osapuolien kustannuksiin. Määrittelyt laatii tilaaja, yleensä rakennuttaja, oman kokemuksensa ja palveluksessaan olevien suunnittelijoiden tietojen ja taitojen pohjalta. Tehtiin ehdotus rakennus- ja LVI-urakoiden keskinäisistä urakkarajoista ja velvoitteista. Ehdotokset on laadittu siten, että niitä voi käyttää riippumatta käytettävistä sopimusehdoista. Urakoitsijoiden pääsuoritusvelvollisuuksia ei käsitellä. Ehdotusten ja niitä täydentävien ohjeiden avulla voidaan laatia urakkarajoja ja -velvoitteita käsittelevät osat sopimusasiakirjoihin. Urakkaraja- ja velvoitemäärittelyt tulisi esittää sopimusasiakirjoissa urakkaohjelman liitteenä. Yhdenmukaisilla -ja selkeillä määrittelyillä vähennetään riskitekijöistä johtouvia kustannuksia sekä ristiriitatilanteita työmaalla ja parannetaan asiakirjojen laatua ja nopeutetaan työtä urakkasopimusvaiheessa.

M3 - Report

SN - 951-38-1527-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Talonrakennushankkeiden urakkarajat ja velvoitteet

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Laurikainen M. Talonrakennushankkeiden urakkarajat ja velvoitteet. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1982. 149 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 118).