Talonrakennustyömaan tietojenkäsittelyn ongelmat

Esko Salo, Hannu Tyrväinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tämä julkaisu on tutkimuksen "Talonrakennustyömaan tietojenkäsittely" väliraport-ti. Tutkimuksessa on kolme päävaihetta: työmaan tietojenkäsittelytoimintojen kar-toittaminen, tietojenkäsittelyn ongelmien selvittäminen sekä työmaan tietojenkä-sittelyn kehitysehdotusten esittäminen. Tässä osatutkimuksessa selvitetään työmaan tietojenkäsittelyn ongelmia. Ongelma-analyysi perustuu pääasiassa työmaahenkilös-tön, rakennusyritysten tuotantojohdon ja aliurakoitsijoiden edustajien haaatatte-luihin. Työmaan tietojenkäsittelyn ja koko työmaan toiminnan suurin ongelma on päätösten ja toimenpiteiden tekeminen ilman järjestelmällistä tuotannonsuunnittelua. Puut-teellinen suunnittelu aiheuttaa virheratkaisuja toteutuksessa sekä vaikeuksia seurantatiedon käytössä. Lisäksi erilaiset suunnitelmat dokumentoidaan huonosti, jolloin suunnittelun perustiedot joudutaan aina etsimään uudestaan tarkennettaessa tai päivitettäessä vanhoja suunnitelmia. Lukuisien toisiinsa liittyvien tuotanto-suunnitelmien ylläpito on nykyisin menetelmin työlästä, eivätkä suunnitelmat pysy ajan tasalla tilanteiden muuttuessa. Tällöin seurantatiedoilta puuttuu vertailu-pohja. Työmaan ohjauksessa tarvittavien yleisten tuotannonsuunnittelutiedostojen luotet-tavuus ja kattavuus ovat nykyisin riittämättömiä: Menekki- ja menetelmätietoa on saatavissa, mutta osa tiedosta on jo verraten vanhaa, eikä tietoa ole kaikista tärkeimmistä nimikkeistä. Erityisesti aliurakkatöiden tuotantotiedostojen puute on ilmeinen. Myös materiaali- ja kalustomenekkitietoja on niukasti. Yrityskohtaisten tuotantotiedostojen puutteet ovat pitkälti samankaltaisia kuin yleisten tiedosto-jen. Työmaalla päivittäin kerättyä toteutumatietoa ei hyödynnetä uutta suunniteltaes-sa. Tämä johtuu tiedon keruun riittämättomyydestä; esim. toteutuneita suoritemää-riä kirjataan vähän. Seurantatiedot ovat usein myös niin vanhoja, että ne eivät ole käyttökelpoisia työmaan ohjauksessa. Tietokoneiden ja ohjelmien kehittyminen tuo työmaille uusia mahdollisuuksia rat-kaista tietojenkäsittelyn ongelmia. Mikrotietokoneita onkin jo kokeiltu muutamilla työmailla. Työnjohtajien vähäinen atk:n tuntemus ja soveliaiden ohjelmien puute ovat kuitenkin vaikuttaneet käyttöönottoon.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages98
ISBN (Print)951-38-2565-5
Publication statusPublished - 1986
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number569
ISSN0358-5085

Fingerprint

information management
rats

Keywords

  • building sites
  • data processing
  • sites
  • computers
  • ADP
  • computer system programs

Cite this

Salo, E., & Tyrväinen, H. (1986). Talonrakennustyömaan tietojenkäsittelyn ongelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 569
Salo, Esko ; Tyrväinen, Hannu. / Talonrakennustyömaan tietojenkäsittelyn ongelmat. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 569).
@book{0aaf40a3d257441281864e990226a89e,
title = "Talonrakennusty{\"o}maan tietojenk{\"a}sittelyn ongelmat",
abstract = "T{\"a}m{\"a} julkaisu on tutkimuksen {"}Talonrakennusty{\"o}maan tietojenk{\"a}sittely{"} v{\"a}liraport-ti. Tutkimuksessa on kolme p{\"a}{\"a}vaihetta: ty{\"o}maan tietojenk{\"a}sittelytoimintojen kar-toittaminen, tietojenk{\"a}sittelyn ongelmien selvitt{\"a}minen sek{\"a} ty{\"o}maan tietojenk{\"a}-sittelyn kehitysehdotusten esitt{\"a}minen. T{\"a}ss{\"a} osatutkimuksessa selvitet{\"a}{\"a}n ty{\"o}maan tietojenk{\"a}sittelyn ongelmia. Ongelma-analyysi perustuu p{\"a}{\"a}asiassa ty{\"o}maahenkil{\"o}s-t{\"o}n, rakennusyritysten tuotantojohdon ja aliurakoitsijoiden edustajien haaatatte-luihin. Ty{\"o}maan tietojenk{\"a}sittelyn ja koko ty{\"o}maan toiminnan suurin ongelma on p{\"a}{\"a}t{\"o}sten ja toimenpiteiden tekeminen ilman j{\"a}rjestelm{\"a}llist{\"a} tuotannonsuunnittelua. Puut-teellinen suunnittelu aiheuttaa virheratkaisuja toteutuksessa sek{\"a} vaikeuksia seurantatiedon k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Lis{\"a}ksi erilaiset suunnitelmat dokumentoidaan huonosti, jolloin suunnittelun perustiedot joudutaan aina etsim{\"a}{\"a}n uudestaan tarkennettaessa tai p{\"a}ivitett{\"a}ess{\"a} vanhoja suunnitelmia. Lukuisien toisiinsa liittyvien tuotanto-suunnitelmien yll{\"a}pito on nykyisin menetelmin ty{\"o}l{\"a}st{\"a}, eiv{\"a}tk{\"a} suunnitelmat pysy ajan tasalla tilanteiden muuttuessa. T{\"a}ll{\"o}in seurantatiedoilta puuttuu vertailu-pohja. Ty{\"o}maan ohjauksessa tarvittavien yleisten tuotannonsuunnittelutiedostojen luotet-tavuus ja kattavuus ovat nykyisin riitt{\"a}m{\"a}tt{\"o}mi{\"a}: Menekki- ja menetelm{\"a}tietoa on saatavissa, mutta osa tiedosta on jo verraten vanhaa, eik{\"a} tietoa ole kaikista t{\"a}rkeimmist{\"a} nimikkeist{\"a}. Erityisesti aliurakkat{\"o}iden tuotantotiedostojen puute on ilmeinen. My{\"o}s materiaali- ja kalustomenekkitietoja on niukasti. Yrityskohtaisten tuotantotiedostojen puutteet ovat pitk{\"a}lti samankaltaisia kuin yleisten tiedosto-jen. Ty{\"o}maalla p{\"a}ivitt{\"a}in ker{\"a}tty{\"a} toteutumatietoa ei hy{\"o}dynnet{\"a} uutta suunniteltaes-sa. T{\"a}m{\"a} johtuu tiedon keruun riitt{\"a}m{\"a}ttomyydest{\"a}; esim. toteutuneita suoritem{\"a}{\"a}-ri{\"a} kirjataan v{\"a}h{\"a}n. Seurantatiedot ovat usein my{\"o}s niin vanhoja, ett{\"a} ne eiv{\"a}t ole k{\"a}ytt{\"o}kelpoisia ty{\"o}maan ohjauksessa. Tietokoneiden ja ohjelmien kehittyminen tuo ty{\"o}maille uusia mahdollisuuksia rat-kaista tietojenk{\"a}sittelyn ongelmia. Mikrotietokoneita onkin jo kokeiltu muutamilla ty{\"o}mailla. Ty{\"o}njohtajien v{\"a}h{\"a}inen atk:n tuntemus ja soveliaiden ohjelmien puute ovat kuitenkin vaikuttaneet k{\"a}ytt{\"o}{\"o}nottoon.",
keywords = "building sites, data processing, sites, computers, ADP, computer system programs",
author = "Esko Salo and Hannu Tyrv{\"a}inen",
year = "1986",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2565-5",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "569",
address = "Finland",

}

Salo, E & Tyrväinen, H 1986, Talonrakennustyömaan tietojenkäsittelyn ongelmat. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 569, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Talonrakennustyömaan tietojenkäsittelyn ongelmat. / Salo, Esko; Tyrväinen, Hannu.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 569).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Talonrakennustyömaan tietojenkäsittelyn ongelmat

AU - Salo, Esko

AU - Tyrväinen, Hannu

PY - 1986

Y1 - 1986

N2 - Tämä julkaisu on tutkimuksen "Talonrakennustyömaan tietojenkäsittely" väliraport-ti. Tutkimuksessa on kolme päävaihetta: työmaan tietojenkäsittelytoimintojen kar-toittaminen, tietojenkäsittelyn ongelmien selvittäminen sekä työmaan tietojenkä-sittelyn kehitysehdotusten esittäminen. Tässä osatutkimuksessa selvitetään työmaan tietojenkäsittelyn ongelmia. Ongelma-analyysi perustuu pääasiassa työmaahenkilös-tön, rakennusyritysten tuotantojohdon ja aliurakoitsijoiden edustajien haaatatte-luihin. Työmaan tietojenkäsittelyn ja koko työmaan toiminnan suurin ongelma on päätösten ja toimenpiteiden tekeminen ilman järjestelmällistä tuotannonsuunnittelua. Puut-teellinen suunnittelu aiheuttaa virheratkaisuja toteutuksessa sekä vaikeuksia seurantatiedon käytössä. Lisäksi erilaiset suunnitelmat dokumentoidaan huonosti, jolloin suunnittelun perustiedot joudutaan aina etsimään uudestaan tarkennettaessa tai päivitettäessä vanhoja suunnitelmia. Lukuisien toisiinsa liittyvien tuotanto-suunnitelmien ylläpito on nykyisin menetelmin työlästä, eivätkä suunnitelmat pysy ajan tasalla tilanteiden muuttuessa. Tällöin seurantatiedoilta puuttuu vertailu-pohja. Työmaan ohjauksessa tarvittavien yleisten tuotannonsuunnittelutiedostojen luotet-tavuus ja kattavuus ovat nykyisin riittämättömiä: Menekki- ja menetelmätietoa on saatavissa, mutta osa tiedosta on jo verraten vanhaa, eikä tietoa ole kaikista tärkeimmistä nimikkeistä. Erityisesti aliurakkatöiden tuotantotiedostojen puute on ilmeinen. Myös materiaali- ja kalustomenekkitietoja on niukasti. Yrityskohtaisten tuotantotiedostojen puutteet ovat pitkälti samankaltaisia kuin yleisten tiedosto-jen. Työmaalla päivittäin kerättyä toteutumatietoa ei hyödynnetä uutta suunniteltaes-sa. Tämä johtuu tiedon keruun riittämättomyydestä; esim. toteutuneita suoritemää-riä kirjataan vähän. Seurantatiedot ovat usein myös niin vanhoja, että ne eivät ole käyttökelpoisia työmaan ohjauksessa. Tietokoneiden ja ohjelmien kehittyminen tuo työmaille uusia mahdollisuuksia rat-kaista tietojenkäsittelyn ongelmia. Mikrotietokoneita onkin jo kokeiltu muutamilla työmailla. Työnjohtajien vähäinen atk:n tuntemus ja soveliaiden ohjelmien puute ovat kuitenkin vaikuttaneet käyttöönottoon.

AB - Tämä julkaisu on tutkimuksen "Talonrakennustyömaan tietojenkäsittely" väliraport-ti. Tutkimuksessa on kolme päävaihetta: työmaan tietojenkäsittelytoimintojen kar-toittaminen, tietojenkäsittelyn ongelmien selvittäminen sekä työmaan tietojenkä-sittelyn kehitysehdotusten esittäminen. Tässä osatutkimuksessa selvitetään työmaan tietojenkäsittelyn ongelmia. Ongelma-analyysi perustuu pääasiassa työmaahenkilös-tön, rakennusyritysten tuotantojohdon ja aliurakoitsijoiden edustajien haaatatte-luihin. Työmaan tietojenkäsittelyn ja koko työmaan toiminnan suurin ongelma on päätösten ja toimenpiteiden tekeminen ilman järjestelmällistä tuotannonsuunnittelua. Puut-teellinen suunnittelu aiheuttaa virheratkaisuja toteutuksessa sekä vaikeuksia seurantatiedon käytössä. Lisäksi erilaiset suunnitelmat dokumentoidaan huonosti, jolloin suunnittelun perustiedot joudutaan aina etsimään uudestaan tarkennettaessa tai päivitettäessä vanhoja suunnitelmia. Lukuisien toisiinsa liittyvien tuotanto-suunnitelmien ylläpito on nykyisin menetelmin työlästä, eivätkä suunnitelmat pysy ajan tasalla tilanteiden muuttuessa. Tällöin seurantatiedoilta puuttuu vertailu-pohja. Työmaan ohjauksessa tarvittavien yleisten tuotannonsuunnittelutiedostojen luotet-tavuus ja kattavuus ovat nykyisin riittämättömiä: Menekki- ja menetelmätietoa on saatavissa, mutta osa tiedosta on jo verraten vanhaa, eikä tietoa ole kaikista tärkeimmistä nimikkeistä. Erityisesti aliurakkatöiden tuotantotiedostojen puute on ilmeinen. Myös materiaali- ja kalustomenekkitietoja on niukasti. Yrityskohtaisten tuotantotiedostojen puutteet ovat pitkälti samankaltaisia kuin yleisten tiedosto-jen. Työmaalla päivittäin kerättyä toteutumatietoa ei hyödynnetä uutta suunniteltaes-sa. Tämä johtuu tiedon keruun riittämättomyydestä; esim. toteutuneita suoritemää-riä kirjataan vähän. Seurantatiedot ovat usein myös niin vanhoja, että ne eivät ole käyttökelpoisia työmaan ohjauksessa. Tietokoneiden ja ohjelmien kehittyminen tuo työmaille uusia mahdollisuuksia rat-kaista tietojenkäsittelyn ongelmia. Mikrotietokoneita onkin jo kokeiltu muutamilla työmailla. Työnjohtajien vähäinen atk:n tuntemus ja soveliaiden ohjelmien puute ovat kuitenkin vaikuttaneet käyttöönottoon.

KW - building sites

KW - data processing

KW - sites

KW - computers

KW - ADP

KW - computer system programs

M3 - Report

SN - 951-38-2565-5

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Talonrakennustyömaan tietojenkäsittelyn ongelmat

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Salo E, Tyrväinen H. Talonrakennustyömaan tietojenkäsittelyn ongelmat. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1986. 98 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 569).