Talotekniikan käytettävyys ja sen kehittäminen: Kohti helppokäyttöisyyttä

Sami Karjalainen

  Research output: Book/ReportReport

  Abstract

  Käytettävyydeltään hyvää tuotetta pystytään käyttämään tuottavasti, tehokkaasti ja tyytyväisenä. Tuottavuus tarkoittaa sitä, että käyttäjä pääsee tavoitteeseensa eli saa aikaiseksi sen, minkä vuoksi hän tuotetta käyttää. Tehokkuus tarkoittaa sitä, että tulos saavutetaan kohtuullisilla resursseilla, kuten aikaa suotta tuhlaamatta. Tyytyväisyys viittaa käyttäjän kokemukseen tuotteesta. Talotekniikan käytettävyysongelmat ovat hyvin yleisiä. Talotekniikan huono käytettävyys johtaa mm. epäviihtyisämpiin sisäolosuhteisiin, heikentyneeseen työn tehokkuuteen ja kasvaneeseen energiankulutukseen. Talotekniikan käytettävyyden parantamisesta hyötyvät eri osapuolet. Työntekijä saa terveellisemmät, tuottavammat ja viihtyisämmät sisäolosuhteet ja kokee laitteiden käytön miellyttävämpänä. Työnantaja hyötyy parantuneesta työn tehokkuudesta ja sairauspoissaolojen vähenemisestä. Kiinteistönomistajan vuokralaiset ovat tyytyväisempiä ja käyttävät vähemmän energiaa. Kiinteistönhoitajat vastaanottavat vähemmän valituksia sisäolosuhteista, ja heillä on vähemmän tarvetta opastaa työntekijöitä laitteiden käytössä. Kodeissa talotekniikan parantunut käytettävyys tarkoittaa viihtyisämpiä sisäolosuhteita ja alentunutta energiankulutusta laitteiden paremman käyttökokemuksen lisäksi. Julkaisun tarkoituksena on levittää käytettävyystietoa talotekniikan tuotekehittäjille, suunnittelijoille ja muille alan toimijoille. Työ tutustuttaa lukijansa erilaisiin käyttäjätutkimuksen menetelmiin. Työssä esitetään talotekniikan käyttäjäkeskeiset suunnitteluperiaatteet, joita hyödyntämällä tyypillisimpiä käytettävyysongelmia voidaan välttää.
  Original languageFinnish
  Place of PublicationEspoo
  PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
  Number of pages55
  ISBN (Electronic)978-951-38-7302-8
  Publication statusPublished - 2009
  MoE publication typeNot Eligible

  Publication series

  SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
  Number2488
  ISSN1235-0605

  Keywords

  • bulding services
  • controls
  • design
  • usability
  • user interfaces
  • end users

  Cite this

  Karjalainen, S. (2009). Talotekniikan käytettävyys ja sen kehittäminen: Kohti helppokäyttöisyyttä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2488
  Karjalainen, Sami. / Talotekniikan käytettävyys ja sen kehittäminen : Kohti helppokäyttöisyyttä. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 55 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2488).
  @book{6e935e177a1e438f94e0e0c2d82c9a41,
  title = "Talotekniikan k{\"a}ytett{\"a}vyys ja sen kehitt{\"a}minen: Kohti helppok{\"a}ytt{\"o}isyytt{\"a}",
  abstract = "K{\"a}ytett{\"a}vyydelt{\"a}{\"a}n hyv{\"a}{\"a} tuotetta pystyt{\"a}{\"a}n k{\"a}ytt{\"a}m{\"a}{\"a}n tuottavasti, tehokkaasti ja tyytyv{\"a}isen{\"a}. Tuottavuus tarkoittaa sit{\"a}, ett{\"a} k{\"a}ytt{\"a}j{\"a} p{\"a}{\"a}see tavoitteeseensa eli saa aikaiseksi sen, mink{\"a} vuoksi h{\"a}n tuotetta k{\"a}ytt{\"a}{\"a}. Tehokkuus tarkoittaa sit{\"a}, ett{\"a} tulos saavutetaan kohtuullisilla resursseilla, kuten aikaa suotta tuhlaamatta. Tyytyv{\"a}isyys viittaa k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}n kokemukseen tuotteesta. Talotekniikan k{\"a}ytett{\"a}vyysongelmat ovat hyvin yleisi{\"a}. Talotekniikan huono k{\"a}ytett{\"a}vyys johtaa mm. ep{\"a}viihtyis{\"a}mpiin sis{\"a}olosuhteisiin, heikentyneeseen ty{\"o}n tehokkuuteen ja kasvaneeseen energiankulutukseen. Talotekniikan k{\"a}ytett{\"a}vyyden parantamisesta hy{\"o}tyv{\"a}t eri osapuolet. Ty{\"o}ntekij{\"a} saa terveellisemm{\"a}t, tuottavammat ja viihtyis{\"a}mm{\"a}t sis{\"a}olosuhteet ja kokee laitteiden k{\"a}yt{\"o}n miellytt{\"a}v{\"a}mp{\"a}n{\"a}. Ty{\"o}nantaja hy{\"o}tyy parantuneesta ty{\"o}n tehokkuudesta ja sairauspoissaolojen v{\"a}henemisest{\"a}. Kiinteist{\"o}nomistajan vuokralaiset ovat tyytyv{\"a}isempi{\"a} ja k{\"a}ytt{\"a}v{\"a}t v{\"a}hemm{\"a}n energiaa. Kiinteist{\"o}nhoitajat vastaanottavat v{\"a}hemm{\"a}n valituksia sis{\"a}olosuhteista, ja heill{\"a} on v{\"a}hemm{\"a}n tarvetta opastaa ty{\"o}ntekij{\"o}it{\"a} laitteiden k{\"a}yt{\"o}ss{\"a}. Kodeissa talotekniikan parantunut k{\"a}ytett{\"a}vyys tarkoittaa viihtyis{\"a}mpi{\"a} sis{\"a}olosuhteita ja alentunutta energiankulutusta laitteiden paremman k{\"a}ytt{\"o}kokemuksen lis{\"a}ksi. Julkaisun tarkoituksena on levitt{\"a}{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vyystietoa talotekniikan tuotekehitt{\"a}jille, suunnittelijoille ja muille alan toimijoille. Ty{\"o} tutustuttaa lukijansa erilaisiin k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}tutkimuksen menetelmiin. Ty{\"o}ss{\"a} esitet{\"a}{\"a}n talotekniikan k{\"a}ytt{\"a}j{\"a}keskeiset suunnitteluperiaatteet, joita hy{\"o}dynt{\"a}m{\"a}ll{\"a} tyypillisimpi{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vyysongelmia voidaan v{\"a}ltt{\"a}{\"a}.",
  keywords = "bulding services, controls, design, usability, user interfaces, end users",
  author = "Sami Karjalainen",
  note = "Project code: 25961",
  year = "2009",
  language = "Finnish",
  series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
  publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
  number = "2488",
  address = "Finland",

  }

  Karjalainen, S 2009, Talotekniikan käytettävyys ja sen kehittäminen: Kohti helppokäyttöisyyttä. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2488, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

  Talotekniikan käytettävyys ja sen kehittäminen : Kohti helppokäyttöisyyttä. / Karjalainen, Sami.

  Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 55 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2488).

  Research output: Book/ReportReport

  TY - BOOK

  T1 - Talotekniikan käytettävyys ja sen kehittäminen

  T2 - Kohti helppokäyttöisyyttä

  AU - Karjalainen, Sami

  N1 - Project code: 25961

  PY - 2009

  Y1 - 2009

  N2 - Käytettävyydeltään hyvää tuotetta pystytään käyttämään tuottavasti, tehokkaasti ja tyytyväisenä. Tuottavuus tarkoittaa sitä, että käyttäjä pääsee tavoitteeseensa eli saa aikaiseksi sen, minkä vuoksi hän tuotetta käyttää. Tehokkuus tarkoittaa sitä, että tulos saavutetaan kohtuullisilla resursseilla, kuten aikaa suotta tuhlaamatta. Tyytyväisyys viittaa käyttäjän kokemukseen tuotteesta. Talotekniikan käytettävyysongelmat ovat hyvin yleisiä. Talotekniikan huono käytettävyys johtaa mm. epäviihtyisämpiin sisäolosuhteisiin, heikentyneeseen työn tehokkuuteen ja kasvaneeseen energiankulutukseen. Talotekniikan käytettävyyden parantamisesta hyötyvät eri osapuolet. Työntekijä saa terveellisemmät, tuottavammat ja viihtyisämmät sisäolosuhteet ja kokee laitteiden käytön miellyttävämpänä. Työnantaja hyötyy parantuneesta työn tehokkuudesta ja sairauspoissaolojen vähenemisestä. Kiinteistönomistajan vuokralaiset ovat tyytyväisempiä ja käyttävät vähemmän energiaa. Kiinteistönhoitajat vastaanottavat vähemmän valituksia sisäolosuhteista, ja heillä on vähemmän tarvetta opastaa työntekijöitä laitteiden käytössä. Kodeissa talotekniikan parantunut käytettävyys tarkoittaa viihtyisämpiä sisäolosuhteita ja alentunutta energiankulutusta laitteiden paremman käyttökokemuksen lisäksi. Julkaisun tarkoituksena on levittää käytettävyystietoa talotekniikan tuotekehittäjille, suunnittelijoille ja muille alan toimijoille. Työ tutustuttaa lukijansa erilaisiin käyttäjätutkimuksen menetelmiin. Työssä esitetään talotekniikan käyttäjäkeskeiset suunnitteluperiaatteet, joita hyödyntämällä tyypillisimpiä käytettävyysongelmia voidaan välttää.

  AB - Käytettävyydeltään hyvää tuotetta pystytään käyttämään tuottavasti, tehokkaasti ja tyytyväisenä. Tuottavuus tarkoittaa sitä, että käyttäjä pääsee tavoitteeseensa eli saa aikaiseksi sen, minkä vuoksi hän tuotetta käyttää. Tehokkuus tarkoittaa sitä, että tulos saavutetaan kohtuullisilla resursseilla, kuten aikaa suotta tuhlaamatta. Tyytyväisyys viittaa käyttäjän kokemukseen tuotteesta. Talotekniikan käytettävyysongelmat ovat hyvin yleisiä. Talotekniikan huono käytettävyys johtaa mm. epäviihtyisämpiin sisäolosuhteisiin, heikentyneeseen työn tehokkuuteen ja kasvaneeseen energiankulutukseen. Talotekniikan käytettävyyden parantamisesta hyötyvät eri osapuolet. Työntekijä saa terveellisemmät, tuottavammat ja viihtyisämmät sisäolosuhteet ja kokee laitteiden käytön miellyttävämpänä. Työnantaja hyötyy parantuneesta työn tehokkuudesta ja sairauspoissaolojen vähenemisestä. Kiinteistönomistajan vuokralaiset ovat tyytyväisempiä ja käyttävät vähemmän energiaa. Kiinteistönhoitajat vastaanottavat vähemmän valituksia sisäolosuhteista, ja heillä on vähemmän tarvetta opastaa työntekijöitä laitteiden käytössä. Kodeissa talotekniikan parantunut käytettävyys tarkoittaa viihtyisämpiä sisäolosuhteita ja alentunutta energiankulutusta laitteiden paremman käyttökokemuksen lisäksi. Julkaisun tarkoituksena on levittää käytettävyystietoa talotekniikan tuotekehittäjille, suunnittelijoille ja muille alan toimijoille. Työ tutustuttaa lukijansa erilaisiin käyttäjätutkimuksen menetelmiin. Työssä esitetään talotekniikan käyttäjäkeskeiset suunnitteluperiaatteet, joita hyödyntämällä tyypillisimpiä käytettävyysongelmia voidaan välttää.

  KW - bulding services

  KW - controls

  KW - design

  KW - usability

  KW - user interfaces

  KW - end users

  M3 - Report

  T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

  BT - Talotekniikan käytettävyys ja sen kehittäminen

  PB - VTT Technical Research Centre of Finland

  CY - Espoo

  ER -

  Karjalainen S. Talotekniikan käytettävyys ja sen kehittäminen: Kohti helppokäyttöisyyttä. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2009. 55 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2488).