Talousvesijärjestelmien materiaalien ja tuotteiden hyväksymismenettelyt: EAS-prosessi Suomessa

Tuija Kaunisto

Research output: Book/ReportReport

Abstract

EU:ssa työstetään rakennustuote- ja juomavesidirektiivien alla yhtenäistä hyväksymismenettelyä, European Acceptance Scheme (EAS), juomaveden kanssa kontaktissa oleville tuotteille. EAS-prosessi toteutetaan Suomessa viranomaisten, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyönä. Ympäristöministeriöllä on viranomaisvastuu prosessista. EAS tulee vaikuttamaan vedenjakelujärjestelmissä käytettävien tuotteiden hyväksymismenettelyihin siinä määrin, että alan teollisuuden osallistuminen prosessiin on yritysten kilpailukyvyn kannalta oleellista. Lopputulokseen eli kuluttajan kannalta turvalliseen juomaveteen vaikuttavat materiaalitekijöiden lisäksi myös veden tekninen ja mikrobiologinen laatu. Juomavesi on Suomessa terveydelliseltä laadultaan yleensä erinomaista mutta poikkeaa tekniseltä ja mikrobiologiselta laadultaan monien Euroopan maiden juomavesistä. Tämä tulisi ottaa huomioon myös kehitteillä olevassa hyväksyntämenettelyssä. Tutkimusta tarvitaankin tulevien testausmenetelmien toimivuuden selvittämiseksi Suomen oloissa sekä kansallisten erityispiirteidemme huomioon ottamiseksi tulevissa hyväksymiskriteereissä. EAS-prosessin täytäntöönpano Suomessa edellyttää hallinnollisia lainsäädäntöä ja vastaavien rakentamismääräysten kehittämistä sekä ilmoitettujen laitosten nimeämistä. Suomeen tarvittaisiin myös juomavesiasioille vuorovaikutusfoorumi, jonka vastuutaho hallitsisi alan lainsäädännön ja käytännön, koordinoisi tutkimusta sekä tiedottaisi ajankohtaisista asioista.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages33
ISBN (Electronic)951-38-6112-0
ISBN (Print)951-38-6111-2
Publication statusPublished - 2002
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesVTT Tiedotteita - Research Notes
Number2180
ISSN1235-0605

Keywords

  • drinking water
  • waterpipes
  • certification
  • material properties
  • building code
  • regulations
  • EAS
  • Finland
  • product approval

Cite this

Kaunisto, T. (2002). Talousvesijärjestelmien materiaalien ja tuotteiden hyväksymismenettelyt: EAS-prosessi Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Tiedotteita - Research Notes, No. 2180
Kaunisto, Tuija. / Talousvesijärjestelmien materiaalien ja tuotteiden hyväksymismenettelyt : EAS-prosessi Suomessa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 33 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2180).
@book{121532c5fcdf49c3a4f6c8f7a223ee0b,
title = "Talousvesij{\"a}rjestelmien materiaalien ja tuotteiden hyv{\"a}ksymismenettelyt: EAS-prosessi Suomessa",
abstract = "EU:ssa ty{\"o}stet{\"a}{\"a}n rakennustuote- ja juomavesidirektiivien alla yhten{\"a}ist{\"a} hyv{\"a}ksymismenettely{\"a}, European Acceptance Scheme (EAS), juomaveden kanssa kontaktissa oleville tuotteille. EAS-prosessi toteutetaan Suomessa viranomaisten, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteisty{\"o}n{\"a}. Ymp{\"a}rist{\"o}ministeri{\"o}ll{\"a} on viranomaisvastuu prosessista. EAS tulee vaikuttamaan vedenjakeluj{\"a}rjestelmiss{\"a} k{\"a}ytett{\"a}vien tuotteiden hyv{\"a}ksymismenettelyihin siin{\"a} m{\"a}{\"a}rin, ett{\"a} alan teollisuuden osallistuminen prosessiin on yritysten kilpailukyvyn kannalta oleellista. Lopputulokseen eli kuluttajan kannalta turvalliseen juomaveteen vaikuttavat materiaalitekij{\"o}iden lis{\"a}ksi my{\"o}s veden tekninen ja mikrobiologinen laatu. Juomavesi on Suomessa terveydelliselt{\"a} laadultaan yleens{\"a} erinomaista mutta poikkeaa tekniselt{\"a} ja mikrobiologiselta laadultaan monien Euroopan maiden juomavesist{\"a}. T{\"a}m{\"a} tulisi ottaa huomioon my{\"o}s kehitteill{\"a} olevassa hyv{\"a}ksynt{\"a}menettelyss{\"a}. Tutkimusta tarvitaankin tulevien testausmenetelmien toimivuuden selvitt{\"a}miseksi Suomen oloissa sek{\"a} kansallisten erityispiirteidemme huomioon ottamiseksi tulevissa hyv{\"a}ksymiskriteereiss{\"a}. EAS-prosessin t{\"a}yt{\"a}nt{\"o}{\"o}npano Suomessa edellytt{\"a}{\"a} hallinnollisia lains{\"a}{\"a}d{\"a}nt{\"o}{\"a} ja vastaavien rakentamism{\"a}{\"a}r{\"a}ysten kehitt{\"a}mist{\"a} sek{\"a} ilmoitettujen laitosten nime{\"a}mist{\"a}. Suomeen tarvittaisiin my{\"o}s juomavesiasioille vuorovaikutusfoorumi, jonka vastuutaho hallitsisi alan lains{\"a}{\"a}d{\"a}nn{\"o}n ja k{\"a}yt{\"a}nn{\"o}n, koordinoisi tutkimusta sek{\"a} tiedottaisi ajankohtaisista asioista.",
keywords = "drinking water, waterpipes, certification, material properties, building code, regulations, EAS, Finland, product approval",
author = "Tuija Kaunisto",
year = "2002",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-6111-2",
series = "VTT Tiedotteita - Research Notes",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "2180",
address = "Finland",

}

Kaunisto, T 2002, Talousvesijärjestelmien materiaalien ja tuotteiden hyväksymismenettelyt: EAS-prosessi Suomessa. VTT Tiedotteita - Research Notes, no. 2180, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Talousvesijärjestelmien materiaalien ja tuotteiden hyväksymismenettelyt : EAS-prosessi Suomessa. / Kaunisto, Tuija.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 33 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2180).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Talousvesijärjestelmien materiaalien ja tuotteiden hyväksymismenettelyt

T2 - EAS-prosessi Suomessa

AU - Kaunisto, Tuija

PY - 2002

Y1 - 2002

N2 - EU:ssa työstetään rakennustuote- ja juomavesidirektiivien alla yhtenäistä hyväksymismenettelyä, European Acceptance Scheme (EAS), juomaveden kanssa kontaktissa oleville tuotteille. EAS-prosessi toteutetaan Suomessa viranomaisten, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyönä. Ympäristöministeriöllä on viranomaisvastuu prosessista. EAS tulee vaikuttamaan vedenjakelujärjestelmissä käytettävien tuotteiden hyväksymismenettelyihin siinä määrin, että alan teollisuuden osallistuminen prosessiin on yritysten kilpailukyvyn kannalta oleellista. Lopputulokseen eli kuluttajan kannalta turvalliseen juomaveteen vaikuttavat materiaalitekijöiden lisäksi myös veden tekninen ja mikrobiologinen laatu. Juomavesi on Suomessa terveydelliseltä laadultaan yleensä erinomaista mutta poikkeaa tekniseltä ja mikrobiologiselta laadultaan monien Euroopan maiden juomavesistä. Tämä tulisi ottaa huomioon myös kehitteillä olevassa hyväksyntämenettelyssä. Tutkimusta tarvitaankin tulevien testausmenetelmien toimivuuden selvittämiseksi Suomen oloissa sekä kansallisten erityispiirteidemme huomioon ottamiseksi tulevissa hyväksymiskriteereissä. EAS-prosessin täytäntöönpano Suomessa edellyttää hallinnollisia lainsäädäntöä ja vastaavien rakentamismääräysten kehittämistä sekä ilmoitettujen laitosten nimeämistä. Suomeen tarvittaisiin myös juomavesiasioille vuorovaikutusfoorumi, jonka vastuutaho hallitsisi alan lainsäädännön ja käytännön, koordinoisi tutkimusta sekä tiedottaisi ajankohtaisista asioista.

AB - EU:ssa työstetään rakennustuote- ja juomavesidirektiivien alla yhtenäistä hyväksymismenettelyä, European Acceptance Scheme (EAS), juomaveden kanssa kontaktissa oleville tuotteille. EAS-prosessi toteutetaan Suomessa viranomaisten, tutkimuslaitosten ja yritysten yhteistyönä. Ympäristöministeriöllä on viranomaisvastuu prosessista. EAS tulee vaikuttamaan vedenjakelujärjestelmissä käytettävien tuotteiden hyväksymismenettelyihin siinä määrin, että alan teollisuuden osallistuminen prosessiin on yritysten kilpailukyvyn kannalta oleellista. Lopputulokseen eli kuluttajan kannalta turvalliseen juomaveteen vaikuttavat materiaalitekijöiden lisäksi myös veden tekninen ja mikrobiologinen laatu. Juomavesi on Suomessa terveydelliseltä laadultaan yleensä erinomaista mutta poikkeaa tekniseltä ja mikrobiologiselta laadultaan monien Euroopan maiden juomavesistä. Tämä tulisi ottaa huomioon myös kehitteillä olevassa hyväksyntämenettelyssä. Tutkimusta tarvitaankin tulevien testausmenetelmien toimivuuden selvittämiseksi Suomen oloissa sekä kansallisten erityispiirteidemme huomioon ottamiseksi tulevissa hyväksymiskriteereissä. EAS-prosessin täytäntöönpano Suomessa edellyttää hallinnollisia lainsäädäntöä ja vastaavien rakentamismääräysten kehittämistä sekä ilmoitettujen laitosten nimeämistä. Suomeen tarvittaisiin myös juomavesiasioille vuorovaikutusfoorumi, jonka vastuutaho hallitsisi alan lainsäädännön ja käytännön, koordinoisi tutkimusta sekä tiedottaisi ajankohtaisista asioista.

KW - drinking water

KW - waterpipes

KW - certification

KW - material properties

KW - building code

KW - regulations

KW - EAS

KW - Finland

KW - product approval

M3 - Report

SN - 951-38-6111-2

T3 - VTT Tiedotteita - Research Notes

BT - Talousvesijärjestelmien materiaalien ja tuotteiden hyväksymismenettelyt

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Kaunisto T. Talousvesijärjestelmien materiaalien ja tuotteiden hyväksymismenettelyt: EAS-prosessi Suomessa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 2002. 33 p. (VTT Tiedotteita - Research Notes; No. 2180).