Taloyhtiöiden isännöitsijätoimi

Pertti Takkunen, Timo Aho

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Asunto-osakeyhtiön toimintaan vaikuttaa suuri joukko yhtiön hallintoon, talouteen, työsuhteisiin ja rakenteellisiin seikkoihin sekä siisteyteen ja turvallisuuteen liittyviä lakeja ja asetuksia. Isännöitsijän tehtävät ja vastuu muodostuvat pääosiltaan siitä, että taloyhtiön kaikkinainen toiminta on lakien ja asetusten mukainen. Tämän lisäksi yhteiskunnan ja asukkaiden tavat ja vaatimukset edellyttävät isännöitsijältä mitä moninaisimpia valmiuksia. Asunto-osakeyhtiö voi yleensä itse päättää, valitaanko isännöitsijäksi joku taloyhtiön osakkeenomistaja vai annetaanko isännöinti liikeperiaatteella toimivan isännöitsijätoimiston hoidettavaksi. Alueellisen huoltoyhtiön piiriin kuuluva taloyhtiö ei yleensä itse voi suoraan valita isännöitsijää, vaan isännöitsijänä toimii huoltoyhtiöön työsuhteessa oleva isännöitsijä. Asuntoyhteisöjen yritystilastosta vuodelta 1982 on selvitetty asuinkerrostaloyhtiöiden keskimääräiset kiinteistönhoitokulut eri isännöintimuodoissa. Huoltoyhtiön osakkaina olevien taloyhtiöiden hoitokulut olivat keskimäärin 88,03 mk/m2 x a. Huoltoliikkeen hoitamissa taloyhtiöissä hoitokulut olivat keskimäärin 89,54 mk/m2 x a isännöintimuodosta riippumatta. Oman hoito-henkilökunnan taloyhtiössä hoitokulut olivat keskimäärin 92,15 mk/m2 x a, kun talossa oli oma isännöitsijä, sekä isännöitsijätoimiston isännöimissä taloyhtiöissä keskimäärin 99,90 mk/m2 x a. Karkeasti arvioiden energian ja veden kulutuksesta aiheutuvat maksut näyttivät olevan hoitojärjestelmittäin samaa suuruusluokkaa, noin 49,5 mk/m2 x a. Isännöitsijän peruspalkkio määräytyy isännöitsijäpalkkiosuosituksen mukaan rakennusten tilavuuden ja huoneistolisien perusteella. Isännöitsijätoimistot veloittivat lisäksi toimistonsa yhteiskuluja, jotka suosituksen mukaan olivat 35 % isännöitsijän peruspalkkiosta. Osapäivätoimisen isännöitsijän pakkio oli vuonna 1982 keskimäärin 4,74 mk/m2 x a, joka oli noin 23 % pienempi kuin suosituksen mukainen palkkio. Isän-nöitsijätoimistomaksu oli keskimäärin 6,85 mk/m2 x a, joka oli noin 13 % pienempi kuin suosituksen mukainen isännöitsijätoimistomaksu.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages126
ISBN (Print)951-38-2399-7
Publication statusPublished - 1985
MoE publication typeD4 Published development or research report or study

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number490
ISSN0358-5085

Fingerprint

Oman

Keywords

  • housing company
  • legislation
  • building
  • management
  • dwellings
  • maintenance costs
  • residential buildings

Cite this

Takkunen, P., & Aho, T. (1985). Taloyhtiöiden isännöitsijätoimi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 490
Takkunen, Pertti ; Aho, Timo. / Taloyhtiöiden isännöitsijätoimi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 490).
@book{e60fc6509e2f474ead77d6a25cd1e355,
title = "Taloyhti{\"o}iden is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}toimi",
abstract = "Asunto-osakeyhti{\"o}n toimintaan vaikuttaa suuri joukko yhti{\"o}n hallintoon, talouteen, ty{\"o}suhteisiin ja rakenteellisiin seikkoihin sek{\"a} siisteyteen ja turvallisuuteen liittyvi{\"a} lakeja ja asetuksia. Is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}n teht{\"a}v{\"a}t ja vastuu muodostuvat p{\"a}{\"a}osiltaan siit{\"a}, ett{\"a} taloyhti{\"o}n kaikkinainen toiminta on lakien ja asetusten mukainen. T{\"a}m{\"a}n lis{\"a}ksi yhteiskunnan ja asukkaiden tavat ja vaatimukset edellytt{\"a}v{\"a}t is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}lt{\"a} mit{\"a} moninaisimpia valmiuksia. Asunto-osakeyhti{\"o} voi yleens{\"a} itse p{\"a}{\"a}tt{\"a}{\"a}, valitaanko is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}ksi joku taloyhti{\"o}n osakkeenomistaja vai annetaanko is{\"a}nn{\"o}inti liikeperiaatteella toimivan is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}toimiston hoidettavaksi. Alueellisen huoltoyhti{\"o}n piiriin kuuluva taloyhti{\"o} ei yleens{\"a} itse voi suoraan valita is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}{\"a}, vaan is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}n{\"a} toimii huoltoyhti{\"o}{\"o}n ty{\"o}suhteessa oleva is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}. Asuntoyhteis{\"o}jen yritystilastosta vuodelta 1982 on selvitetty asuinkerrostaloyhti{\"o}iden keskim{\"a}{\"a}r{\"a}iset kiinteist{\"o}nhoitokulut eri is{\"a}nn{\"o}intimuodoissa. Huoltoyhti{\"o}n osakkaina olevien taloyhti{\"o}iden hoitokulut olivat keskim{\"a}{\"a}rin 88,03 mk/m2 x a. Huoltoliikkeen hoitamissa taloyhti{\"o}iss{\"a} hoitokulut olivat keskim{\"a}{\"a}rin 89,54 mk/m2 x a is{\"a}nn{\"o}intimuodosta riippumatta. Oman hoito-henkil{\"o}kunnan taloyhti{\"o}ss{\"a} hoitokulut olivat keskim{\"a}{\"a}rin 92,15 mk/m2 x a, kun talossa oli oma is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}, sek{\"a} is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}toimiston is{\"a}nn{\"o}imiss{\"a} taloyhti{\"o}iss{\"a} keskim{\"a}{\"a}rin 99,90 mk/m2 x a. Karkeasti arvioiden energian ja veden kulutuksesta aiheutuvat maksut n{\"a}yttiv{\"a}t olevan hoitoj{\"a}rjestelmitt{\"a}in samaa suuruusluokkaa, noin 49,5 mk/m2 x a. Is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}n peruspalkkio m{\"a}{\"a}r{\"a}ytyy is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}palkkiosuosituksen mukaan rakennusten tilavuuden ja huoneistolisien perusteella. Is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}toimistot veloittivat lis{\"a}ksi toimistonsa yhteiskuluja, jotka suosituksen mukaan olivat 35 {\%} is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}n peruspalkkiosta. Osap{\"a}iv{\"a}toimisen is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}n pakkio oli vuonna 1982 keskim{\"a}{\"a}rin 4,74 mk/m2 x a, joka oli noin 23 {\%} pienempi kuin suosituksen mukainen palkkio. Is{\"a}n-n{\"o}itsij{\"a}toimistomaksu oli keskim{\"a}{\"a}rin 6,85 mk/m2 x a, joka oli noin 13 {\%} pienempi kuin suosituksen mukainen is{\"a}nn{\"o}itsij{\"a}toimistomaksu.",
keywords = "housing company, legislation, building, management, dwellings, maintenance costs, residential buildings",
author = "Pertti Takkunen and Timo Aho",
year = "1985",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-2399-7",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "490",
address = "Finland",

}

Takkunen, P & Aho, T 1985, Taloyhtiöiden isännöitsijätoimi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 490, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Taloyhtiöiden isännöitsijätoimi. / Takkunen, Pertti; Aho, Timo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 490).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Taloyhtiöiden isännöitsijätoimi

AU - Takkunen, Pertti

AU - Aho, Timo

PY - 1985

Y1 - 1985

N2 - Asunto-osakeyhtiön toimintaan vaikuttaa suuri joukko yhtiön hallintoon, talouteen, työsuhteisiin ja rakenteellisiin seikkoihin sekä siisteyteen ja turvallisuuteen liittyviä lakeja ja asetuksia. Isännöitsijän tehtävät ja vastuu muodostuvat pääosiltaan siitä, että taloyhtiön kaikkinainen toiminta on lakien ja asetusten mukainen. Tämän lisäksi yhteiskunnan ja asukkaiden tavat ja vaatimukset edellyttävät isännöitsijältä mitä moninaisimpia valmiuksia. Asunto-osakeyhtiö voi yleensä itse päättää, valitaanko isännöitsijäksi joku taloyhtiön osakkeenomistaja vai annetaanko isännöinti liikeperiaatteella toimivan isännöitsijätoimiston hoidettavaksi. Alueellisen huoltoyhtiön piiriin kuuluva taloyhtiö ei yleensä itse voi suoraan valita isännöitsijää, vaan isännöitsijänä toimii huoltoyhtiöön työsuhteessa oleva isännöitsijä. Asuntoyhteisöjen yritystilastosta vuodelta 1982 on selvitetty asuinkerrostaloyhtiöiden keskimääräiset kiinteistönhoitokulut eri isännöintimuodoissa. Huoltoyhtiön osakkaina olevien taloyhtiöiden hoitokulut olivat keskimäärin 88,03 mk/m2 x a. Huoltoliikkeen hoitamissa taloyhtiöissä hoitokulut olivat keskimäärin 89,54 mk/m2 x a isännöintimuodosta riippumatta. Oman hoito-henkilökunnan taloyhtiössä hoitokulut olivat keskimäärin 92,15 mk/m2 x a, kun talossa oli oma isännöitsijä, sekä isännöitsijätoimiston isännöimissä taloyhtiöissä keskimäärin 99,90 mk/m2 x a. Karkeasti arvioiden energian ja veden kulutuksesta aiheutuvat maksut näyttivät olevan hoitojärjestelmittäin samaa suuruusluokkaa, noin 49,5 mk/m2 x a. Isännöitsijän peruspalkkio määräytyy isännöitsijäpalkkiosuosituksen mukaan rakennusten tilavuuden ja huoneistolisien perusteella. Isännöitsijätoimistot veloittivat lisäksi toimistonsa yhteiskuluja, jotka suosituksen mukaan olivat 35 % isännöitsijän peruspalkkiosta. Osapäivätoimisen isännöitsijän pakkio oli vuonna 1982 keskimäärin 4,74 mk/m2 x a, joka oli noin 23 % pienempi kuin suosituksen mukainen palkkio. Isän-nöitsijätoimistomaksu oli keskimäärin 6,85 mk/m2 x a, joka oli noin 13 % pienempi kuin suosituksen mukainen isännöitsijätoimistomaksu.

AB - Asunto-osakeyhtiön toimintaan vaikuttaa suuri joukko yhtiön hallintoon, talouteen, työsuhteisiin ja rakenteellisiin seikkoihin sekä siisteyteen ja turvallisuuteen liittyviä lakeja ja asetuksia. Isännöitsijän tehtävät ja vastuu muodostuvat pääosiltaan siitä, että taloyhtiön kaikkinainen toiminta on lakien ja asetusten mukainen. Tämän lisäksi yhteiskunnan ja asukkaiden tavat ja vaatimukset edellyttävät isännöitsijältä mitä moninaisimpia valmiuksia. Asunto-osakeyhtiö voi yleensä itse päättää, valitaanko isännöitsijäksi joku taloyhtiön osakkeenomistaja vai annetaanko isännöinti liikeperiaatteella toimivan isännöitsijätoimiston hoidettavaksi. Alueellisen huoltoyhtiön piiriin kuuluva taloyhtiö ei yleensä itse voi suoraan valita isännöitsijää, vaan isännöitsijänä toimii huoltoyhtiöön työsuhteessa oleva isännöitsijä. Asuntoyhteisöjen yritystilastosta vuodelta 1982 on selvitetty asuinkerrostaloyhtiöiden keskimääräiset kiinteistönhoitokulut eri isännöintimuodoissa. Huoltoyhtiön osakkaina olevien taloyhtiöiden hoitokulut olivat keskimäärin 88,03 mk/m2 x a. Huoltoliikkeen hoitamissa taloyhtiöissä hoitokulut olivat keskimäärin 89,54 mk/m2 x a isännöintimuodosta riippumatta. Oman hoito-henkilökunnan taloyhtiössä hoitokulut olivat keskimäärin 92,15 mk/m2 x a, kun talossa oli oma isännöitsijä, sekä isännöitsijätoimiston isännöimissä taloyhtiöissä keskimäärin 99,90 mk/m2 x a. Karkeasti arvioiden energian ja veden kulutuksesta aiheutuvat maksut näyttivät olevan hoitojärjestelmittäin samaa suuruusluokkaa, noin 49,5 mk/m2 x a. Isännöitsijän peruspalkkio määräytyy isännöitsijäpalkkiosuosituksen mukaan rakennusten tilavuuden ja huoneistolisien perusteella. Isännöitsijätoimistot veloittivat lisäksi toimistonsa yhteiskuluja, jotka suosituksen mukaan olivat 35 % isännöitsijän peruspalkkiosta. Osapäivätoimisen isännöitsijän pakkio oli vuonna 1982 keskimäärin 4,74 mk/m2 x a, joka oli noin 23 % pienempi kuin suosituksen mukainen palkkio. Isän-nöitsijätoimistomaksu oli keskimäärin 6,85 mk/m2 x a, joka oli noin 13 % pienempi kuin suosituksen mukainen isännöitsijätoimistomaksu.

KW - housing company

KW - legislation

KW - building

KW - management

KW - dwellings

KW - maintenance costs

KW - residential buildings

M3 - Report

SN - 951-38-2399-7

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Taloyhtiöiden isännöitsijätoimi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Takkunen P, Aho T. Taloyhtiöiden isännöitsijätoimi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1985. 126 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 490).