Tantaali- ja niobiseosten ominaisuudet ja käyttö prosessi- ja kemianteollisuuden laitteissa

Simo-Pekka Hannula, Seppo Tähtinen

Research output: Book/ReportReport

Abstract

Tantaalin, niobin ja niiden seosten merkitys on 1960-luvun jälkeen jatkuvasti kasvanut erilaisissa erittäin hyvää korroosionkestävyyttä vaativissa sovelluksissa. Syynä tähän on ollut yhtäältä prosessiteollisuuden jatkuva pyrkimys prosessien tehostamiseen mm. lämpötiloja nostamalla ja tarve hyödyntää aikaisempaa epäpuhtaampia raaka-aineita. Toisaalta tyhjösulatustekniikan kehitys on mahdollistanut isompien ja puhtaampien valanteiden valmistuksen, jolloin esimerkiksi suurempien ja tuoteominaisuuksiltaan luotettavampien levyjen ja putkien valmistus on tullut mahdolliseksi. Huolimatta em. materiaalien korkeasta lähtöhinnasta niiden käyttö on usein muita materiaaleja edullisempaa, kun kaikki materiaalin käytön aikaiset kustannukset otetaan huomioon. Teollisuuden käyttöön tarkoitettuja tantaali- ja niobilaatuja on useita, samoin kuin niistä valmistettuja puolivalmisteitakin. Tässä julkaisussa esitellään näiden materiaalien ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia prosessiteollisuuden ja kemianteollisuuden laitteissa. Julkaisussa käsitellään mm. erilaisia fysikaalisia, mekaanisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Lisäksi tarkastellaan materiaalien käsittelyä, esim. lämpökäsittelyä, muovausta, hitsausta ja lastuavaa työstöä. Käyttömahdollisuuksia erilaisissa prosessi- ja kemianteollisuuden kohteissa esitellään esimerkein. Lopuksi tarkastellaan materiaalikustannuksia ja niiden osuutta kokonaiskustannuksista koko elinikä huomioon ottaen.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages64
ISBN (Print)951-38-3166-3
Publication statusPublished - 1988
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

SeriesValtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita
Number868
ISSN0358-5085

Keywords

  • tantalum alloys
  • niobium alloys
  • properties
  • materials selection

Cite this

Hannula, S-P., & Tähtinen, S. (1988). Tantaali- ja niobiseosten ominaisuudet ja käyttö prosessi- ja kemianteollisuuden laitteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 868
Hannula, Simo-Pekka ; Tähtinen, Seppo. / Tantaali- ja niobiseosten ominaisuudet ja käyttö prosessi- ja kemianteollisuuden laitteissa. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 868).
@book{0a663d684f2d4c6ba12eb59a892b4498,
title = "Tantaali- ja niobiseosten ominaisuudet ja k{\"a}ytt{\"o} prosessi- ja kemianteollisuuden laitteissa",
abstract = "Tantaalin, niobin ja niiden seosten merkitys on 1960-luvun j{\"a}lkeen jatkuvasti kasvanut erilaisissa eritt{\"a}in hyv{\"a}{\"a} korroosionkest{\"a}vyytt{\"a} vaativissa sovelluksissa. Syyn{\"a} t{\"a}h{\"a}n on ollut yht{\"a}{\"a}lt{\"a} prosessiteollisuuden jatkuva pyrkimys prosessien tehostamiseen mm. l{\"a}mp{\"o}tiloja nostamalla ja tarve hy{\"o}dynt{\"a}{\"a} aikaisempaa ep{\"a}puhtaampia raaka-aineita. Toisaalta tyhj{\"o}sulatustekniikan kehitys on mahdollistanut isompien ja puhtaampien valanteiden valmistuksen, jolloin esimerkiksi suurempien ja tuoteominaisuuksiltaan luotettavampien levyjen ja putkien valmistus on tullut mahdolliseksi. Huolimatta em. materiaalien korkeasta l{\"a}ht{\"o}hinnasta niiden k{\"a}ytt{\"o} on usein muita materiaaleja edullisempaa, kun kaikki materiaalin k{\"a}yt{\"o}n aikaiset kustannukset otetaan huomioon. Teollisuuden k{\"a}ytt{\"o}{\"o}n tarkoitettuja tantaali- ja niobilaatuja on useita, samoin kuin niist{\"a} valmistettuja puolivalmisteitakin. T{\"a}ss{\"a} julkaisussa esitell{\"a}{\"a}n n{\"a}iden materiaalien ominaisuuksia ja k{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia prosessiteollisuuden ja kemianteollisuuden laitteissa. Julkaisussa k{\"a}sitell{\"a}{\"a}n mm. erilaisia fysikaalisia, mekaanisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Lis{\"a}ksi tarkastellaan materiaalien k{\"a}sittely{\"a}, esim. l{\"a}mp{\"o}k{\"a}sittely{\"a}, muovausta, hitsausta ja lastuavaa ty{\"o}st{\"o}{\"a}. K{\"a}ytt{\"o}mahdollisuuksia erilaisissa prosessi- ja kemianteollisuuden kohteissa esitell{\"a}{\"a}n esimerkein. Lopuksi tarkastellaan materiaalikustannuksia ja niiden osuutta kokonaiskustannuksista koko elinik{\"a} huomioon ottaen.",
keywords = "tantalum alloys, niobium alloys, properties, materials selection",
author = "Simo-Pekka Hannula and Seppo T{\"a}htinen",
year = "1988",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3166-3",
series = "Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "868",
address = "Finland",

}

Hannula, S-P & Tähtinen, S 1988, Tantaali- ja niobiseosten ominaisuudet ja käyttö prosessi- ja kemianteollisuuden laitteissa. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 868, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tantaali- ja niobiseosten ominaisuudet ja käyttö prosessi- ja kemianteollisuuden laitteissa. / Hannula, Simo-Pekka; Tähtinen, Seppo.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 868).

Research output: Book/ReportReport

TY - BOOK

T1 - Tantaali- ja niobiseosten ominaisuudet ja käyttö prosessi- ja kemianteollisuuden laitteissa

AU - Hannula, Simo-Pekka

AU - Tähtinen, Seppo

PY - 1988

Y1 - 1988

N2 - Tantaalin, niobin ja niiden seosten merkitys on 1960-luvun jälkeen jatkuvasti kasvanut erilaisissa erittäin hyvää korroosionkestävyyttä vaativissa sovelluksissa. Syynä tähän on ollut yhtäältä prosessiteollisuuden jatkuva pyrkimys prosessien tehostamiseen mm. lämpötiloja nostamalla ja tarve hyödyntää aikaisempaa epäpuhtaampia raaka-aineita. Toisaalta tyhjösulatustekniikan kehitys on mahdollistanut isompien ja puhtaampien valanteiden valmistuksen, jolloin esimerkiksi suurempien ja tuoteominaisuuksiltaan luotettavampien levyjen ja putkien valmistus on tullut mahdolliseksi. Huolimatta em. materiaalien korkeasta lähtöhinnasta niiden käyttö on usein muita materiaaleja edullisempaa, kun kaikki materiaalin käytön aikaiset kustannukset otetaan huomioon. Teollisuuden käyttöön tarkoitettuja tantaali- ja niobilaatuja on useita, samoin kuin niistä valmistettuja puolivalmisteitakin. Tässä julkaisussa esitellään näiden materiaalien ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia prosessiteollisuuden ja kemianteollisuuden laitteissa. Julkaisussa käsitellään mm. erilaisia fysikaalisia, mekaanisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Lisäksi tarkastellaan materiaalien käsittelyä, esim. lämpökäsittelyä, muovausta, hitsausta ja lastuavaa työstöä. Käyttömahdollisuuksia erilaisissa prosessi- ja kemianteollisuuden kohteissa esitellään esimerkein. Lopuksi tarkastellaan materiaalikustannuksia ja niiden osuutta kokonaiskustannuksista koko elinikä huomioon ottaen.

AB - Tantaalin, niobin ja niiden seosten merkitys on 1960-luvun jälkeen jatkuvasti kasvanut erilaisissa erittäin hyvää korroosionkestävyyttä vaativissa sovelluksissa. Syynä tähän on ollut yhtäältä prosessiteollisuuden jatkuva pyrkimys prosessien tehostamiseen mm. lämpötiloja nostamalla ja tarve hyödyntää aikaisempaa epäpuhtaampia raaka-aineita. Toisaalta tyhjösulatustekniikan kehitys on mahdollistanut isompien ja puhtaampien valanteiden valmistuksen, jolloin esimerkiksi suurempien ja tuoteominaisuuksiltaan luotettavampien levyjen ja putkien valmistus on tullut mahdolliseksi. Huolimatta em. materiaalien korkeasta lähtöhinnasta niiden käyttö on usein muita materiaaleja edullisempaa, kun kaikki materiaalin käytön aikaiset kustannukset otetaan huomioon. Teollisuuden käyttöön tarkoitettuja tantaali- ja niobilaatuja on useita, samoin kuin niistä valmistettuja puolivalmisteitakin. Tässä julkaisussa esitellään näiden materiaalien ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia prosessiteollisuuden ja kemianteollisuuden laitteissa. Julkaisussa käsitellään mm. erilaisia fysikaalisia, mekaanisia ja kemiallisia ominaisuuksia. Lisäksi tarkastellaan materiaalien käsittelyä, esim. lämpökäsittelyä, muovausta, hitsausta ja lastuavaa työstöä. Käyttömahdollisuuksia erilaisissa prosessi- ja kemianteollisuuden kohteissa esitellään esimerkein. Lopuksi tarkastellaan materiaalikustannuksia ja niiden osuutta kokonaiskustannuksista koko elinikä huomioon ottaen.

KW - tantalum alloys

KW - niobium alloys

KW - properties

KW - materials selection

M3 - Report

SN - 951-38-3166-3

T3 - Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita

BT - Tantaali- ja niobiseosten ominaisuudet ja käyttö prosessi- ja kemianteollisuuden laitteissa

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Hannula S-P, Tähtinen S. Tantaali- ja niobiseosten ominaisuudet ja käyttö prosessi- ja kemianteollisuuden laitteissa. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1988. 64 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 868).