Tapahtumapohjaisten prosessien simulointi

Antti Jokinen, Kari Hillebrand, Raimo Hyötyläinen, Heikki Rintamäki, Petri Viertiö

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Julkaisussa esitetään yhteenveto tapahtumapohjaisten prosessien simulointimenetelmät -projektin eri osa-alueille suuntautuneesta työstä ja saavutetuista tuloksista. Tuotantojärjestelmien lisääntynyt joustavuus ja pyrkimys lyhyisiin läpimenoaikoihin vaativat kehittyneitä suunnittelumenetelmiä. Käyttökelpoinen menetelmä on simulointi, jonka avulla voidaan tehokkaasti selvittää eri rakennevaihtoehtojen ja ohjausperiaatteiden vaikutusta tuotantokapasiteettiin, tuotannon läpimenoaikoihin, välivarastojen kokoihin, materiaalivirtoihin ja koneiden käyttöasteisiin. VTT:n sähkö- ja automaatiotekniikan laboratoriossa kehitetyllä vuorovaikutteisella tuotantojärjestelmien simulointiohjelmistolla FSL (flexible simulation language) rakennettiin ja testattiin muutama joustavien konepajatuotantojärjestelmien malli. Tuotantojärjestelmän tuottojen ja kustannusten analysointia varten kehitettiin FSL-kielellä mallikomponentit, joista kootulla mallilla voidaan simuloida tuotantoprosessin suorituskykyä mm. sellaisten tunnuslukujen osalta kuin kuormitusasteet, jonotusajat, varastojen ja puskurien suuruudet, läpimenoajat, materiaalivirrat, koneiden tehtäväajat ja valmistuva tuotanto. FSL-kieltä sovellettiin myös bussilinjan suunnitteluun. Sitomotuotannon ja jyrsinturvetuotannon mallintaminen ja simulointi tehtiin onnistuneesti SLAM II -kielen avulla. Simulointimallien soveltamisella suunnitteluvaiheessa voidaan saavuttaa pienempiä investointi- ja käyttökustannuksia, mutta mallit soveltuvat myös osaksi käytön suunnittelua ja optimointia.
Original languageFinnish
Place of PublicationEspoo
PublisherVTT Technical Research Centre of Finland
Number of pages90
ISBN (Print)951-38-3510-3
Publication statusPublished - 1989
MoE publication typeNot Eligible

Publication series

NameTiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus
PublisherVTT
No.1019
ISSN (Print)0358-5085

Keywords

  • manufacturing
  • processes
  • cases
  • simulation

Cite this

Jokinen, A., Hillebrand, K., Hyötyläinen, R., Rintamäki, H., & Viertiö, P. (1989). Tapahtumapohjaisten prosessien simulointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, No. 1019
Jokinen, Antti ; Hillebrand, Kari ; Hyötyläinen, Raimo ; Rintamäki, Heikki ; Viertiö, Petri. / Tapahtumapohjaisten prosessien simulointi. Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1019).
@book{5e63221b44534a359f1776bc1bd34c09,
title = "Tapahtumapohjaisten prosessien simulointi",
abstract = "Julkaisussa esitet{\"a}{\"a}n yhteenveto tapahtumapohjaisten prosessien simulointimenetelm{\"a}t -projektin eri osa-alueille suuntautuneesta ty{\"o}st{\"a} ja saavutetuista tuloksista. Tuotantoj{\"a}rjestelmien lis{\"a}{\"a}ntynyt joustavuus ja pyrkimys lyhyisiin l{\"a}pimenoaikoihin vaativat kehittyneit{\"a} suunnittelumenetelmi{\"a}. K{\"a}ytt{\"o}kelpoinen menetelm{\"a} on simulointi, jonka avulla voidaan tehokkaasti selvitt{\"a}{\"a} eri rakennevaihtoehtojen ja ohjausperiaatteiden vaikutusta tuotantokapasiteettiin, tuotannon l{\"a}pimenoaikoihin, v{\"a}livarastojen kokoihin, materiaalivirtoihin ja koneiden k{\"a}ytt{\"o}asteisiin. VTT:n s{\"a}hk{\"o}- ja automaatiotekniikan laboratoriossa kehitetyll{\"a} vuorovaikutteisella tuotantoj{\"a}rjestelmien simulointiohjelmistolla FSL (flexible simulation language) rakennettiin ja testattiin muutama joustavien konepajatuotantoj{\"a}rjestelmien malli. Tuotantoj{\"a}rjestelm{\"a}n tuottojen ja kustannusten analysointia varten kehitettiin FSL-kielell{\"a} mallikomponentit, joista kootulla mallilla voidaan simuloida tuotantoprosessin suorituskyky{\"a} mm. sellaisten tunnuslukujen osalta kuin kuormitusasteet, jonotusajat, varastojen ja puskurien suuruudet, l{\"a}pimenoajat, materiaalivirrat, koneiden teht{\"a}v{\"a}ajat ja valmistuva tuotanto. FSL-kielt{\"a} sovellettiin my{\"o}s bussilinjan suunnitteluun. Sitomotuotannon ja jyrsinturvetuotannon mallintaminen ja simulointi tehtiin onnistuneesti SLAM II -kielen avulla. Simulointimallien soveltamisella suunnitteluvaiheessa voidaan saavuttaa pienempi{\"a} investointi- ja k{\"a}ytt{\"o}kustannuksia, mutta mallit soveltuvat my{\"o}s osaksi k{\"a}yt{\"o}n suunnittelua ja optimointia.",
keywords = "manufacturing, processes, cases, simulation",
author = "Antti Jokinen and Kari Hillebrand and Raimo Hy{\"o}tyl{\"a}inen and Heikki Rintam{\"a}ki and Petri Vierti{\"o}",
year = "1989",
language = "Finnish",
isbn = "951-38-3510-3",
series = "Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus",
publisher = "VTT Technical Research Centre of Finland",
number = "1019",
address = "Finland",

}

Jokinen, A, Hillebrand, K, Hyötyläinen, R, Rintamäki, H & Viertiö, P 1989, Tapahtumapohjaisten prosessien simulointi. Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita, no. 1019, VTT Technical Research Centre of Finland, Espoo.

Tapahtumapohjaisten prosessien simulointi. / Jokinen, Antti; Hillebrand, Kari; Hyötyläinen, Raimo; Rintamäki, Heikki; Viertiö, Petri.

Espoo : VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1019).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Tapahtumapohjaisten prosessien simulointi

AU - Jokinen, Antti

AU - Hillebrand, Kari

AU - Hyötyläinen, Raimo

AU - Rintamäki, Heikki

AU - Viertiö, Petri

PY - 1989

Y1 - 1989

N2 - Julkaisussa esitetään yhteenveto tapahtumapohjaisten prosessien simulointimenetelmät -projektin eri osa-alueille suuntautuneesta työstä ja saavutetuista tuloksista. Tuotantojärjestelmien lisääntynyt joustavuus ja pyrkimys lyhyisiin läpimenoaikoihin vaativat kehittyneitä suunnittelumenetelmiä. Käyttökelpoinen menetelmä on simulointi, jonka avulla voidaan tehokkaasti selvittää eri rakennevaihtoehtojen ja ohjausperiaatteiden vaikutusta tuotantokapasiteettiin, tuotannon läpimenoaikoihin, välivarastojen kokoihin, materiaalivirtoihin ja koneiden käyttöasteisiin. VTT:n sähkö- ja automaatiotekniikan laboratoriossa kehitetyllä vuorovaikutteisella tuotantojärjestelmien simulointiohjelmistolla FSL (flexible simulation language) rakennettiin ja testattiin muutama joustavien konepajatuotantojärjestelmien malli. Tuotantojärjestelmän tuottojen ja kustannusten analysointia varten kehitettiin FSL-kielellä mallikomponentit, joista kootulla mallilla voidaan simuloida tuotantoprosessin suorituskykyä mm. sellaisten tunnuslukujen osalta kuin kuormitusasteet, jonotusajat, varastojen ja puskurien suuruudet, läpimenoajat, materiaalivirrat, koneiden tehtäväajat ja valmistuva tuotanto. FSL-kieltä sovellettiin myös bussilinjan suunnitteluun. Sitomotuotannon ja jyrsinturvetuotannon mallintaminen ja simulointi tehtiin onnistuneesti SLAM II -kielen avulla. Simulointimallien soveltamisella suunnitteluvaiheessa voidaan saavuttaa pienempiä investointi- ja käyttökustannuksia, mutta mallit soveltuvat myös osaksi käytön suunnittelua ja optimointia.

AB - Julkaisussa esitetään yhteenveto tapahtumapohjaisten prosessien simulointimenetelmät -projektin eri osa-alueille suuntautuneesta työstä ja saavutetuista tuloksista. Tuotantojärjestelmien lisääntynyt joustavuus ja pyrkimys lyhyisiin läpimenoaikoihin vaativat kehittyneitä suunnittelumenetelmiä. Käyttökelpoinen menetelmä on simulointi, jonka avulla voidaan tehokkaasti selvittää eri rakennevaihtoehtojen ja ohjausperiaatteiden vaikutusta tuotantokapasiteettiin, tuotannon läpimenoaikoihin, välivarastojen kokoihin, materiaalivirtoihin ja koneiden käyttöasteisiin. VTT:n sähkö- ja automaatiotekniikan laboratoriossa kehitetyllä vuorovaikutteisella tuotantojärjestelmien simulointiohjelmistolla FSL (flexible simulation language) rakennettiin ja testattiin muutama joustavien konepajatuotantojärjestelmien malli. Tuotantojärjestelmän tuottojen ja kustannusten analysointia varten kehitettiin FSL-kielellä mallikomponentit, joista kootulla mallilla voidaan simuloida tuotantoprosessin suorituskykyä mm. sellaisten tunnuslukujen osalta kuin kuormitusasteet, jonotusajat, varastojen ja puskurien suuruudet, läpimenoajat, materiaalivirrat, koneiden tehtäväajat ja valmistuva tuotanto. FSL-kieltä sovellettiin myös bussilinjan suunnitteluun. Sitomotuotannon ja jyrsinturvetuotannon mallintaminen ja simulointi tehtiin onnistuneesti SLAM II -kielen avulla. Simulointimallien soveltamisella suunnitteluvaiheessa voidaan saavuttaa pienempiä investointi- ja käyttökustannuksia, mutta mallit soveltuvat myös osaksi käytön suunnittelua ja optimointia.

KW - manufacturing

KW - processes

KW - cases

KW - simulation

M3 - Report

SN - 951-38-3510-3

T3 - Tiedotteita / Valtion teknillinen tutkimuskeskus

BT - Tapahtumapohjaisten prosessien simulointi

PB - VTT Technical Research Centre of Finland

CY - Espoo

ER -

Jokinen A, Hillebrand K, Hyötyläinen R, Rintamäki H, Viertiö P. Tapahtumapohjaisten prosessien simulointi. Espoo: VTT Technical Research Centre of Finland, 1989. 90 p. (Valtion teknillinen tutkimuskeskus. Tiedotteita; No. 1019).